מחזיק תיק הביטחון ותיק התחבורה בעירייה, חבר המועצה אל"מ (במיל). דן ליכטמן, הכריז מלחמה על תופעת הנסיעה בטרמפים של צעירי מודיעין והסביבה: "החטיפה היא איום מרכזי כיום. הטרמפיסטים באזור מודיעין חשופים לחטיפה", הוא אומר. "האיום הממשי שלנו היא הקלות הבלתי נסבלת של בני נוער שמרשים לעצמם לעלות לטרמפים בכל שעות היממה כולל בלילות ובמקומות שלפעמים שכוחי אל ובלי תאורה. רואים את זה בכיוון לטרון ובשילת וזאת תרבות שהשתרשה כבר דור שני".
מה בכוונתך לעשות בנושא?
"צריך לפעול ולהתחיל מהבית. מההורים שצריכים להיות קשובים לאיום החטיפה, כי גם טרמפיסטים ממודיעין חשופים לחטיפה. הסיכוי שרכב ייקח אותם טרמפ ואחר כך הנהג יסיט את הנתיב לכביש 443 ומשם לאחד הכפרים הוא לא קטן. לכן צריך לקעקע את הטרמפים. צריך להתחיל בבתי הספר אצל המנהלים והמורים וכמובן ההורים".
איך תעשה את זה?
"אני מתכנן להיכנס לבתי הספר במבצע הסברה, לגייס את המורים ואת הנהגת ההורים וסיירת ההורים. תושבי מודיעין צריכים לדעת שאחד הדברים שחברת 'קווים' חוייבה במכרז החדש היה להגדיל בשלושים אחוז את מספר הנסיעות בעיר ובסביבתה. יש קו 4 שחוצה את העיר והתדירות שלו היא כל חצי שעה והוא מתחיל לנסוע מוקדם בבוקר עד שעות הלילה וסובב את העיר, כולל רעות ומכבים. אבל צעירים לא מוכנים לחכות רבע שעה לאוטובוס ועוצרים טרמפים".
יש טענה שאין תחבורה ציבורית למקומות מרוחקים…
"זה לא נכון. חברת 'קווים' לא מרוויחה מהנוסעים אלא ממספר הקילומטרים שהאוטובוסים שלה נוסעים. כך נבנה המכרז, כדי ליצור מצב שיהיה כדאי להם לנסוע לפריפריה. לכן יש להם אינטרס כלכלי לנסוע. האוטובוסים היום חדישים עם מערכות מידע, שקעי אינטרנט ועדיין נוסעים בטרמפים. זה עניין של מודעות והסברה ואני מתכנן לגייס את סיירת ההורים שייצאו לטרמפיאדות ויסבירו לצעירים את הסכנות".
מה המקומות המסוכנים ביותר בעיר?
"בעיקר בקצה הכביש שיוצא משדרות יצחק רבין, בפגישה שלו עם כביש 3 הארצי. זה מקום ממש מסוכן. גם צומת ליגד כמובן אבל גם ביציאה מרעות וממכבים, כי הקירבה לכביש 443 מגבירה את האפשרות שנהג יסטה לאחד הכפרים. לכן הסיכוי לחטיפה קיים גם במודיעין. למרות שזה בתחום מדינת ישראל ולא בשטחים, אנחנו סובלים מזה שטרמפים הם חלק מתפיסת עולם של הציבור שחושב שטרמפים זה חלק מהתחבורה הציבורית שלו".
אז מה? הציבור לא מבין את זה?
"אני לא יודע להסביר את זה. אני רואה בצומת רבין חבר'ה דתיים משכונת בוכמן שעולים על טרמפים. זה עניין של מודעות והצעירים הללו עולים לטרמפים במשך שנים. לכן נצטרך להשקיע בהשתלמויות בבתי ספר בעיר ולהפעיל את סיירת ההורים בטרמפיאדות בהסברה".
יש גם בעיה עם השוהים הבלתי חוקיים באזור.
"נכון. ההתעסקות עם שב"חים כאן היא שונה ממקומות אחרים, בעיקר בגלל הקירבה לגדר ההפרדה. המשטרה כאן עוסקת ביירוט של מסיעי שב"חים ומתבססים הרבה על מודיעין ועל העברת מידע ממחוז ש"י. יש תוצאות, למרות שבגדול – הטיפול בשב"חים לא מספיק טוב. מה שנאמר לי בשיחות סגורות לא מספק אותי".
רובם פועלים שרוצים להתפרנס…
"נכון, אבל פוטנציאל האיום הגדול ביותר הוא אותו פועל רגיל שהופך למחבל, כי פגעו במשפחה שלו או ירו בבן דודו כדור גומי. זאת הסכנה הכי גדולה".
אז איך צריכים להתכונן לגל הבניה הגדול שצפוי כאן?
"ייתכן שהפתרון יהיה לרכז את הפועלים בקרוונים, במקומות שאפשר לפקח עליהם שלא יסתובבו בכל העיר. אני מאד מקווה שיהיו כאן יותר עובדים זרים שאיתם אפשר להסתדר טוב יותר מבחינה ביטחונית וההתמודדות איתם היא שונה".
(צילום ענת גבריאלי)