כמו רבים מהצעירים שעומדים בפני גיוס, גם אורי פאר ממכבים לא היה סגור על עצמו מה הוא רוצה לעשות בצבא. "התחלתי את המיונים כמו כולם וקיבלתי הצעות למגוון תפקידים", מספר אורי, שהשבוע מסיים את קורס החובלים של חיל הים.
איך בכל זאת החלטת על חיל הים?
"האמת, בסוף מה שהכריע היה אבא שלי ששירת כקצין בחיל הים על ספינת דבורה והוא שיכנע אותי שחיל הים זה אחלה מקום לשרת בו ובמיוחד על ספינה וככה קיבלתי את ההחלטה ואני כמובן לא מצטער לרגע אחד אפילו".
קורס קשה ומפרך שנמשך שנתיים וחצי זה לא עניין פשוט…
"זה נכון. הקורס קשה וארוך ומלא אתגרים, אבל החברים מסביב שהם איכותיים מאד מאפשרים לרוץ קדימה. הצלחנו בקורס לקבל דברים שבשום מקום אחר לא הייתי מצליח לקבל, מושגים כמו חברות, אחריות קבוצתית עבודת צוות, זה שונה מאד על ספינה".
במה למשל?
"כשאתה בזרוע היבשה וקורה משהו נניח נפגעים אנשים בקרב ואתה מבקש חילוץ, אז מגיעים אליך מיד, מסוק יורד לשטח, יש טיפול מהיר באירוע, בספינה שנמצאת מאות קילומטרים מחוף מדינת ישראל, זאת כבר בעיה אחרת. לכן צריך לדעת לסמוך על חברים וצריך לדעת לתפקד לבד, בלי עזרה מיידית. אלה מושגים שלא קיימים בצבא היבשה".
מה זה הפלגות ארוכות? עד היכן הפלגת מחופי ישראל?
"כמובן שלא אפרט להיכן שטנו בקורס, אבל היינו רחוקים מחופי המדינה לא פעם ולא פעמיים, ולא חזרנו באותו היום לארץ. יצא לנו להיות תקופות בים ולכן לחיים יש משמעות מיוחדת על ספינה".
איך באמת חיים בשיטת "המיטה החמה", כשכל רגע אתה מתחכך במסדרון בחבר לצוות?
"נכון ולכן צריך ללמוד לתפקד כצוות, ביחד, לבצע את הדברים בצורה מתואמת. זה לא פשוט לחיות שבוע או יותר על ספינה, רחוק מהחוף, רחוק מהבית ומהמשפחה, אז אין לך בעצם ברירה ובים אתה מסתמך על החברים שלך וההרגשה בקרב כל הלוחמים על הספינה היא שכולם עובדים ביחד".
חוטפים גם מחלת ים?
"כן בהחלט".
איזה מסלול בחרת בקורס?
"מסלול מכונות. זאת אומרת התמחות במכונות, במנוע של הספינה ובכל המערכות שמסביבו. זה דורש הרבה עבודה כולל עבודה פיזית".
מה אופק השירות שלך?
"אני חתום לחמש שנות קבע כך שיש לי עוד מסלול ארוך. אני בהחלט לא יודע מה אחר כך, כל האופציות פתוחות, חמש שנים זה הרבה זמן ויש לי מספיק זמן לחשוב על הים מה אעשה אחר כך".
בוא נדבר קצת על חיל הים והמשימות הצפויות לך. אתה מודיע ודאי לכך שהחיל עובר התעצמות אדירה בשנים האחרונות?
"כן ודאי. חיל הים הוא חיל שהתעצם מיום ליום וההוכחה הכי טובה לכך היא שהחיל הפך לפני חצי שנה לזרוע ים בהגדרה. הוא כבר לא חיל אלא זרוע כמו זרוע היבשה או זרוע האויר, זה מוכיח שרואים בו גוף מכריע לבטחון המדינה וכך צריך גם לתפוס את החיל".
במה זה בא לידי ביטוי?
"אנחנו בהתעצמות מורגשת מנאד, אנחנו קולטים הרבה מאד ספינות חדשות ובסך הכל התחושה היא שאנחנו מוכנים לכל תרחיש, בגדול אני באמת מרגיש שאפשר לישון בשקט כי החופים שלנו בטוחים".
זה מה ששידרו לכם בקורס?
"בקורס הכינו אותנו לכל המצבים וכל בתרחישים הקיצוניים שאנחנו עלולים להיקלע אליהם, תירגלנו ותירגלנו הרבה מאד את המצבים האלה ואנחנו מאומנים לתת מענה לכל דבר".
מה זה תרחישי קיצון?
"למשל נפגעים בקרב והספינה מוצפת או שפורצת בה דליקה. אנחנו מטפלים במצבים האלה במיומנות גבוהה".
מה יהיה התפקיד הספציפי שלך בספינה?
"אני אהיה סגן מפקד מחלקת מכונות. אנחנו נהיה אחראים לתיפקוד הספינה, לתיפעול מערכת המנוע והמערכות שמסביבו וכן המחלקה אחראית על מצבי סיכון כמו דליקות או הצפות מים בספינה".
ספר על ספינת האם שלך שתעלה עליה בקרוב, אח"י חץ…
"אח"י חץ היא ספינת טילים מסוג סער 4.5, זאת ספינה ותיקה מאד שהשתתפה בהרבה קרבות כולל לכידת ספינת הנשק CLOSE-C בים סוף וכמובן במבצע צוק איתן ובזירת לבנון. אגב אני התגייסתי לחיל הים באפריל 2014 חודש אחרי שה'חץ' לכדה את ספינת הנשק CLOSE-C. אני בטוח שגם לסיפור הזה היתה השפעה כלשהי על ההחלטה שלי להגיע לחיל הים ואני גאה לעלות על ספינה כמו ה"חץ" שבעלת מורשת קרב מפוארת כל כך".
יש לך חברה?
"כן כבר שלוש וחצי שנים".
והיא מוכנה נפשית לכך שתצא להפלגה ותחזור אחרי שלושה שבועות?
"מאחר שלא שיתפתי אותה בראיון הזה אני ממש לא רוצה להכניס אותה לזה, אז בוא נדלג על השאלות הקשורות אליה".
בתמונה אורי פאר. "בים אתה מסתמך על החברים שלך". צילום: דובר צה"ל