713 זוגות תושבי העיר מודיעין התגרשו במהלך שנת 2013. אנחנו בהחלט חולקים את המקום הראשון בארץ, עם שיעור של 3.5 אחוז מכלל הזוגות. כמו תל-אביב וראשל"צ, שבהן המספר הוא 3.6 אחוז. הממוצע הארצי – אגב, הוא 1.6 אחוז. כלומר – כאן מתגרשים פי שלושה מהממוצע. ומי שמתפרנסים יפה מהמגמה הזו הם המגשרים, שבכל שנה מקבלים לידיהם עוד ועוד "תיקים" שבית המשפט מבקש להתפנות מהם לדברים חשובים יותר.
יניב שוורצמן, מגשר מקומי, למה מודיעין תמיד בצמרת הנושא הזה?
"זה ברור. עיר הייטק, אנשי צבא, כל היום בעבודה ובקריירה ומגיעים בלילה הביתה או בסוף השבוע. והתנאים – מה לעשות – מבשילים לסיפורי בגידות וגירושין".
מי מאתנו לא נקלע בזמן האחרון לשיחת סלון או סתם שיחה אקראית עם שכן שמספר לנו שהוא או אדם קרוב אליהם נמצא כעת בהליך גירושין מר וקשה? ושבדרך כלל הופך למאבק מכוער של ריב על הילדים ועל המשמורת, גובה המזונות, איך מחלקים את הרכוש ואיך מוודאים שבן הזוג יישאר עם כמה שפחות…
בדרך כלל התגובות שלנו מסתכמות בצקצוק שפתיים בליווי אנחה ואמירה ש"העיקר שלנו זה לא יקרה" פלוס תפילה ש"אצלנו הכל בסדר". אבל הסטטיסטיקה אכזרית מאד לפחות כאן במודיעין, כלומר מאחר ומודיעין היא העיר עם אחוז המתגרשים השלישי בגובהו בישראל, זה היה רק טבעי שנחפש מהיכן צומחות הרגליים ובעיקר מהיכן יגיע הסיוע למי שעומד בשערי הנושא הזה.
אין סוף מילים כבר נכתבו על מה עושים כשנכנסים למלחמה מול בן או בת הזוג בבית משפט: בוחרים עורך דין "כריש" בעל ניסיון מוכח בקריעה ובכתישה של בני זוג לשעבר, משלמים לו עשרות אלפי שקלים ומתחילים במלחמת חורמה כדי לשכנע את השופט שאנחנו אמא תרזה ובן הזוג שלנו – שעד לא מזמן דווקא אהבנו אותו – הוא בעצם התגלות של השטן על פני האדמה.
אבל מסתבר שיש דרך אחרת לסיים את הנישואין והיא תופסת תאוצה בשנתיים האחרונות יותר ויותר. זו האופציה של גישור, שמקצרת הליכים ושניתן בתוך כמה שעות בלבד (עשר שעות בממוצע), לסיים בצורה הוגנת ונעימה את ההליך הכואב של גירושין. והעיקר: שתשאיר את הילדים בלי נזקים נפשיים ארוכי טווח ובנוסף לכך גם עם רכוש גדול יותר, מבלי שסוללת עורכי דין תנגוס בזוג הכואב שנפרד.
בואו נדבר על זה
לפני כשנה הגיע למשרדו של עו"ד יניב שוורצמן (שמשתדל מאד שלא להשתמש בתוארו הרשמי כעו"ד) זוג תושבי מודיעין בשנות החמישים לחייהם. אנשים מבוגרים, שהבת הקטנה שלהם השתחררה מהצבא. הם הודיעו לו שהם רוצים להתגרש. "קבענו פגישה ונכנסנו להליך גישור ואז, אחרי כמה פגישות, בני הזוג הבינו שבעצם מה שהם צריכים זאת אוזן קשבת וכי בסך הכל הם לא תיקשרו ולא דיברו. אחרי שתי פגישות הם הלכו הביתה, עניין הגירושין ירד מהפרק והם החלו לבצע שיעורי בית בזוגיות. כיום הם חיים ביחד כזוג לכל דבר. אני מדבר עימם בטלפון כי אני בודק כל זוג שאני מטפל בהם במשך השנים".
אז מהו ההליך, במשפט אחד?
"גישור הוא הליך בו נפגשים שני הצדדים יחד עם מגשר שעוזר להם לנהל מו"מ בכל הנושאים הרלוונטיים אליהם כגון: מי יגדל את הילדים, הסדרי ראייה, חלוקת הרכוש המשותף וכו'".
מה ההבדל בין הגישור להליך משפטי?
"המגשר אינו שופט ואינו בורר. הוא לא מציע הצעות לפיתרון אלא רק עוזר לבני הזוג להבין מה הם בדיוק רוצים ולבנות אסטרטגיה משותפת של שני בני הזוג, שתוכל להכיל את כלל האינטרסים של שני הצדדים ביחד ובאותו זמן. אנשים טועים לחשוב שכדי שאני אהיה מרוצה ואצא מנצח מהגירושין חייב להיות מצב שהצד השני סובל ומפסיד. זוהי דעה שגויה ועשרות אלפי אנשים שנפרדו בהליך גישור וקיבלו כל אחד מהם את המקסימום שביקשו, יעידו על כך".
בשנה האחרונה, כך מדווחים מלשכת המגשרים בישראל, הייתה עלייה של 30% בכמות הפונים לגישור באופן פרטי. אמנם גישור הוא הליך שרלוונטי לכמעט כל סוגי הסכסוכים האזרחיים כמו ירושה, עבודה, צרכנות, בין עסקים וכו', אבל מרבית הפונים הם אנשים שמעוניינים להתגרש ורוצים להימנע מהנזקים שגורמים עורכי הדין במלחמותיהם בבית המשפט.
שוורצמן מסביר כי מודיעין נמצאת "חזק על המפה" בתחום הגישור: "מהנתונים שיש לנו בלשכת המגשרים מסתבר כי אחוז המתגרשים שפונים לגישור במודיעין הוא גבוה יותר באופן יחסי מכמות הפונים לגישור בערים אחרות. זוג אחד מתוך כל חמישה זוגות שמתגרשים במודיעין והסביבה בוחר לסיים את הנישואין בעזרת מגשר".
זה טוב?
"מאוד. זהו אחוז מאוד גבוה שבהחלט נותן תקווה לכך שדווקא בעיר שלנו, כמות האלימות והלחצים שמביאים הליכי גירושין קשים עם עורכי דין בבתי משפט, ירדו באחוזים ניכרים".
כך נמנע מלחמה
גם רוני שלום מגשרת במודיעין שכבר צברה ניסיון מעשי רב בסכסוכי גירושין, ירושה, צרכנות ועסקים, אך בעיקר בעזרה לזוגות שרוצים להתגרש בגישור, רואה בעבודתה לא רק מקור לפרנסה אלא גם שליחות. "כשהתחלתי לגשר במודיעין חשבתי שייקח זמן רב עד אשר אנשים יתחילו להגיע ויבינו את הכדאיות שבגישור", היא אומרת. "שמחתי לגלות שטעיתי בהערכה שלי, כי הציבור במודיעין ויישובי הסביבה מורכב מאנשים בעלי מודעות גדולה לחשיבות שבשמירה על רמת חיים גבוהה ולחשיבות הגדולה שיש בשמירה על בריאותם הנפשית של הילדים שלהם. לכן מהר מאוד ראיתי שאנשים מחפשים להתגרש בלי להילחם מלחמות מיותרות בבן הזוג שעד לפני כמה שבועות הם עוד חיו איתו או שהם עדיין חיים איתו באותו בית, ורק רוצים לסיים את הנישואין כמה שיותר מהר ובדרך הקלה ביותר".
סיפור לדוגמה?
"סיפור מעניין שהגיע אלי הוא של בני זוג נורמטיביים לחלוטין שגרים במודיעין והחליטו להתגרש. הבעל בן 45 והאישה בת 39 ולהם שלושה ילדים ובית משותף. בתחילת התהליך הסתבר שהבעל בגד באשתו עם חברה טובה של שניהם. למרות הכעס העצום שהיה ביניהם (גם הבעל כעס על האישה שאכזבה אותו בנושאים בין אישיים), הם הבינו שלמען הילדים שלהם, כדאי להם מאוד לסיים את הנישואין מהר ומבלי למשוך את כל המשפחה להליכים יקרים וממושכים. בני הזוג נחשפו למקרה דומה של חברים שאחד מבני הזוג בגד בשני, ובחרו להתגרש אצל עורכי דין. למרות שכבר חלפו שלוש שנים מאז שהם נפרדו בפועל, הם עדיין לא סיימו את ההתנצחות וגרמו לילדיהם נזקים נפשיים אדירים וגם הם בעצמם לא היו מרוצים מהכיוון אליו פנוי חייהם. בתחילת המפגש הראשון שערכתי עם בני הזוג, היה קושי רב לדובב אותם, מאחר והם לא הבינו עדיין את המותר והאסור שבגישור. לאחר שהבהרתי להם שבגישור הכל מותר והכל בסדר, הם נפתחו והתחילו להציף את כל התסכולים ההדדיים שלהם אחד מהשני".
ואז…?
"לפגישה השנייה הם כבר הגיעו יותר נינוחים, לאחר שהציפו ופרקו עוד כמה תסכולים שהיו להם. התחלנו להתקדם באופן יותר פרקטי ולגעת בכל הסוגיות שהיו ביניהם. לשני בני הזוג היה ברור שהאישה תקבל משמורת על הילדים, אבל יחד עם זאת שחשוב שהילדים יראו את אבא שלהם כמה שיותר. ההבנה המשותפת הזאת עזרה לי לבנות יחד עם בני הזוג תוכנית למשמורת על הילדים שמאפשרת גם לאישה וגם לבעל לראות את הילדים בכל זמן שהם רוצים, כמובן שבתאום מראש. בסופו של דבר הגענו לנוסחה שמאפשרת לילדים לראות את אבא ואמא כמעט כמו שהם היו רואים אותם לפני הגירושין. כדי להגיע לכך ערכו בני הזוג שינויים בסדר היום שלהם בתאום אחד עם השנייה ויצרו ביחד לוח זמנים שאיפשר לשניהם להתמודד עם השינויים העתידים לבוא בעקבות הגירושין".
ואיך זה נגמר?
"בסופו של דבר כל צד יצא מרוצה והיה מסוגל להמשיך בחייו מבלי לרדת ברמת החיים אליה הוא והיא היו רגילים לפני הגירושין".
וכמה זמן זה לקח?
"כל ההליך נמשך בסך הכל 12 שעות, כולל כתיבת הסכם שהוגש בסופו של דבר לבית המשפט לענייני משפחה וקיבל מעמד של פסק דין. לאחר שבני הזוג הלכו לבית הדין ועברו את טקס הגירושין הדתי (גם בכך עסקנו בגישור), הם היו גרושים כדת וכדין".
בעולם: גישור לפני בית משפט
המגשר יניב שוורצמן עומד בראש הבית לגישור ויישוב סכסוכים, שהוא המוסד הגדול בישראל לגישור פרטי, ומחזיק סניפים ומגשרים ברוב הערים בארץ והוא גם מכהן כיו"ר לשכת המגשרים בישראל ופועל להסדרת התחום בחקיקה בכנסת ומול מוסדות בתי המשפט.
יניב סיפר על מדינות שונות בעולם, בהן אנגליה, איטליה, ובחלק ממדינות ארצות הברית ועוד רבות, נוספות, שהחוק בהן מחייב הליכה לגישור לפני שפונים לבית משפט במקרים של גירושין. הסטטיסטיקה במדינות אלו מוכיחה שזוג שמגיע לגישור לפני שהלך לעורך דין ולפני שהוגשה תביעה, מסיים את הגירושין תוך מספר שעות ובעלות שולית יחסית להליכים משפטיים במעל 95% מהמקרים.
כל מי שמתחיל גישור מסיים בגירושין?
יניב מספר על זוג עם שני ילדים, שהגיע אליו ממודיעין במטרה להתגרש, "אך למרות שהיו המון מחלוקות בין בני הזוג הם לא היו בטוחים שגירושין הם בהכרח הדרך הנכונה עבורם. "לאחר שעתיים של גישור הבינו הצדדים שהם זקוקים לעזרה מקצועית של אדם שמתמחה בנושא ויוכל לעזור להם. לצורך כך הזמנתי יועץ זוגי שגם הוא תושב מודיעין, שעזר לצדדים בתוך המסגרת של הליך הגישור, כדי להבין מה הם רוצים מעצמם ומבן הזוג השני. לאחר שסיימו את המפגש עם היועץ הזוגי הבינו בני הזוג שהם כן רוצים להתגרש, אבל בהחלט מעוניינים לשמור על ערוץ תקשורת פתוח וחיובי ביניהם ובכך לשמור על אופציות פתוחות בעתיד".
וכמה זמן זה נמשך?
"בין בני הזוג לא היו הרבה מחלוקות והם ידעו איך לדבר אחד עם השני בצורה נכונה. משכך ההסכמות על חלוקת הרכוש ובנוגע לילדים התקבלו די מהר. ההליך הסתיים בערך בשמונה שעות והושג הסכם מקיף שעסק בכל הנושאים שהיו חשובים לבני הזוג ושצריכים להופיע בהסכם מאחר והוא מוגש לבית המשפט שיאשר אותו סופית".
והם חזרו לחיות יחד?
"מאחר ואני תמיד שומר על קשר עם אנשים שהתגרשו אצלי כדי לוודא שגם לאחר זמן רב הם עדיין חיים בשלום זה עם זו, אני יכול לספר שאחרי שנתיים מאז נחתם הסכם הגירושין, הם אמנם לא חיים באותו בית אבל נפגשים כמה פעמים בכל חודש ושגם הבעל וגם האישה מצאו לעצמם זוגיות חדשה. זוהי דוגמא קלאסית מבחינתי להליך גישור מוצלח שמאפשר לצדדים להמשיך בחייהם בלי משקעים וכעסים מיותרים שללא ספק היו צצים אם הפרידה לא הייתה נעשית כפי שנעשתה".
העניין הכספי הוא עיקרי כאן?
"הוא מאוד משמעותי. להתגרש אצל מגשר יעלה לזוג אלפיים עד שלושת אלפי שקלים בממוצע. אצלי, ההליך הכי יקר עלה שבעת אלפים וחמש מאות שקלים, בעוד ההליך בבית המשפט עולה בממוצע שבעים-שמונים אלף שקלים. שלא לדבר על התהליך הארוך ומורט העצבים בגלל הסחבת בבתי המשפט והתור הארוך אצל שופטים לדיונים".
(צילום מסך)