ניסטגמוס – מה זה? ואיך מתמודדים עם זה?

תוכן פרסומי
אנשים אשר סובלים מניסטגמוס יכולים לסבול מבעיות בשיווי המשקל ומבעיות קואורדינציה
צילום: freepik

ניסטגמוס זהו מצב המתאר תנועות לא רצוניות של העין, אשר קורות בתדירות גבוהה ובצורה שיש לה השפעה מהותית על האדם. אנשים אשר סובלים מניסטגמוס יכולים לסבול מבעיות בשיווי המשקל ומבעיות קואורדינציה וכאשר התופעה היא חמורה יכולה להיגרם הפרעה משמעותית לשגרת החיים שלהם בכל יום.

כאשר מתרחשת תנועת עיניים לא רצונית העיניים יכלות לזוז לצדדים, למעלה ולמטה או אפילו בצורה מעגלית, מה שיגרום לאותם אנשים אשר סובלים מניסטגמוס לא להיות מסוגלים לראות היטב בצורה נכונה.

לרוב, המקור אשר גורם להתפתחות של ניסטגמוס לא ידוע, אך מתח וחרדה יכולים להחמיר את המצב בצורה משמעותית אצל אנשים שכבר סובלים מכך.

מתי יכול להתפתח ניסטגמוס?

ניסטגמוס יכול להתפתח כבר אצל תינוקות, בגילאי חודשיים שלושה. לרוב, אצל תינוקות יהיו גם גורמי רקע לכך כמו תינוקות לבקנים, פגם מולד בקשתית של העין, תינוקות אשר עצבי הראיה לא מפותחים אצלם או סובלים מקטרט מולד ועוד.

בגילאים שלאחר מכן, כאשר התפתחות הניסטגמוס מתפתחת בגילאי חצי שנה ומעלה, זה לרוב עובר מעצמו בין גילאי שנתיים עד שמונה שנים, וברוב המקרים אין צורך בטיפול מיוחד במקרים כאלו וזה יעבור לבד.

בגילאים מאוחרים יותר, אצל ילדים, בני נוער או מבוגרים, ניסטגמוס יכול להתפתח פתאום, ומסיבה לא ידועה. לעיתים זה קשור לשימוש באלכוהול או סמים, זה יכול להיות קשור לבעיות במערכת העצבים המרכזית או לבעיות מטבוליות אך לרוב קשה להניח את האצבע על גורם אחד ברור להתפתחות של ניסטגמוס בגיל מאוחר.

מה יכול לגרום להתפתחות של ניסטגמוס?

בין הגורמים הבולטים המובילים להתפתחות של ניסטגמוס ניתן לראות:

  • עיכוב התפתחותי ביכולת השליטה התקינה בתנועות העיניים בשלבים מוקדמים בחיים.
  • לבקנות.
  • קוצר ראיה.
  • קטרט מולד.
  • דלקת באוזן הפנימית.
  • שימוש בתרופות נגד אפילפסיה.
  • מחלות במערכת העצבים המרכזית ועוד..

כיצד מאבחנים ניסטגמוס?

האבחון מבוצע באמצעות בדיקת עיניים מקיפה על ידי רופא עיניים מומחה. בכדי לבצע את האבחון בצורה מיטבית הרופא יבדוק את ההיסטוריה הרפואית של המטופל (ובמקרה של תינוק, הוא יבחן היסטוריה רפואית משפחתית כדאי לאתר אולי בעיות גנטיות תורשתיות), הוא יבדוק שימוש בתרופות של המטופל או גורמים סביבתיים שונים ויבצע בדיקה מקיפה של העיניים אשר בוחנת את הצורנ בה העיניים זזות.

לרוב, ניסטגמוס מגיע כתוצאה מבעיות רפואיות אחרות, ולכן ברוב המקרים האבחון הוא שילוב של בדיקה אצל רופא עיניים יחד עם תהליך בדיקה אצל רופא משפחה או רופא מומחה אחר ולעיתים תהליך האבחון יכלול גם בדיקת אוזניים, בדיקה נוירולוגית או אפילו בדיקת הדמיה כמו סי.טי או MRI למוח.

האם ניתן לטפל בבעיה?

כפי שכתבנו מעלה, ישנם מצבים בהם ניסטגמוס חולף מעצמו, אך ישנם פעמים בהם זה לא קורה ונדרש טיפול מתאים. יש לא מעט שיטות טיפול במצבים הללו, והכל תלוי במקור של הבעיה ולכן הצעד הראשון והחשוב ביותר הוא אבחון נכון.

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות