זה התחיל בחוג קטן לפני 14 שנים, עם עשרה תלמידים בני 5- 6. מאז, הפך "סקורה" לאחד ממועדוני הג'ודו החזקים בארץ. המועדון היום מונה 350 מתאמנים בגילאי 3 עד 58, בהם עשרות אלופי ישראל לאורך השנים, חברים בנבחרת הקדטים בג'ודו, ומדליסטים רבים של אליפויות ארציות ותחרויות בינלאומיות, שהביאו בשנים האחרונות כבוד רב לעיר.
14 שנה אחרי ההתחלה הצנועה, איגור רומניצקי, מייסד ומנהל "מפעל האלופים 'סקורה'", נזכר בתקופה בה הכל החל. בחדר הקטן במרכז הספורט במכבים, וגם מסתכל קדימה ומתכנן להביא למודיעין מדליה אולימפית.
רומניצקי, ד"ר לרפואה, עלה ארצה לפני עשרים שנה בהיותו בן 26. באותם ימים תכנן להמשיך במקצועו העיקרי והשלים את קורס ההסבה לקבלת רישיון ישראלי לעסוק ברפואה. ימיו כמדליסט בנבחרת הג'ודו של אוקראינה מולדתו והיותו סגן אלוף המדינה, היו זיכרון רחוק. אבל פגישה מקרית עם חבר ילדות גרמה למהפך בגורלו.
"הכל היה במקרה", הוא מספר. "אבל אני בטוח שדברים קורים מסיבה טובה. פגשתי בארץ חבר שהיה אתי בנבחרת אוקראינה וכבר עסק בג'ודו בארץ. הוא הזמין אותי לראות את האימון ואני התאהבתי בג'ודו מחדש. ג'ודו הוא חיידק שנדבקים בו והוא לא מוותר בקלות. אני רואה את זה גם אצלנו במועדון: יש לנו אנשים שחזרו להתאמן בג'ודו אחרי הפסקה של עשרים שלושים שנה. זה כמובן חיידק מבורך, כי הג'ודו הוא אורח חיים שמעניק בריאות לגוף וסיפוק לנפש.
"הדרגה שלי במערכת הספורט האוקראינית במסגרת בריה"מ היתה שווה לחגורה שחורה. אבל כדי להיכנס למערך המקצועי בארץ עשיתי מבחן לחגורה שחורה בוינגייט מול ועד הדרגות של איגוד הג'ודו הישראלי. מעבר לקבלת התעודה, היה לי חשוב להתעדכן וללמוד. במקביל התאמנתי באחד המועדונים החזקים ביותר בארץ באותה התקופה, הפועל בת-ים, על מנת לחזור לרמה טכנית גבוהה, ללמוד את השפה המקצועית, את הדידקטיקה וצורת האימון. הלימוד המקצועי מלווה אותי מאז ועד היום.
"עשיתי תעודת הוראה בחינוך גופני בסמינר הקיבוצים, ובמקביל הוצאתי תעודת מדריך כושר גופני ומורה בחינוך מיוחד. עבדתי מספר שנים בחינוך המיוחד עם ילדים בעלי פיגור מנטלי ופיזי. הידע והניסיון שצברתי בשנים אלו עזרו לי מאוד בהמשך והפכו לחלק מהפרקטיקה שלי כמורה. גם עכשיו אני משלב בקבוצות האימון הרגילות ילדים עם בעיות פיזיות כמו א-טוניה של השרירים, בעיות קואורדינציה, בעיות של מוטוריקה גסה וגם ילדים עם בעיות קשב וריכוז, משמעת ועוד. זו עבודה מאוד קשה אבל זה מאוד חשוב. יש ילדים שלוקח להם שנה לעשות דבר פשוט כמו גלגול, אבל כשהם מצליחים זה משמח אותי לא פחות מילד שמביא מדליה. אני מרגיש שעשיתי משהו חשוב עבור האדם הקטן הזה, את היכולת להתגבר על קושי פיזי או מנטאלי לפתח אמון בעצמו וללכת בראש זקוף וגאה".
דור הג'ודוקות הבא
במשך שנים עבד איגור כמאמן במספר מועדונים בארץ: בירושלים, ת"א, יפו ורמלה. כבר שם התחיל לגדל אלופי ישראל ומדליסטים של אליפויות ארציות.
בשנת 2000 עבר איגור עם משפחתו לגור במודיעין. אחת הסיבות היתה הזמנתו של מנהל מרכז הספורט מכבים, לעבוד בתור מאמן כושר ומדריך ג'ודו. שם הכל התחיל. כבר בשנה השנייה לעבודתו במודיעין, התחיל רומניצקי להוציא ילדים לתחרויות ארציות שזכו במדליות כנציגי העיר החדשה.
כשגדל מספר הילדים ועמם מספר המדליות, החליט איגור לחפש שם וזהות למועדון, אשר לבסוף קיבל את שמו – "סקורה". סקורה, עץ הדובדבן ביפנית, הוא אחד מסמליה המרכזיים של יפן, ארץ הולדתו של הג'ודו. עבור איגור, פריחתו ולבלובו של הסקורה מסמלים את הפריחה והלבלוב של התלמידים בהיבט הפיזי, הרוחני, האסתטי והמוסרי. חוץ מג'ודו לומדים הילדים גם שיעורי העשרה כמו קנדו, סומו, נונצ'קות ונינג'יטסו.
כחלק משמירה על מקצועיות מחפש רומניצקי ללא הפסקה מאמנים ברמות גבוהות. יואל רזבוזוב, היום ח"כ ב"יש עתיד", עבד במועדון עד להיבחרו לכנסת. כיום מאמן בסקורה גל יקותיאל, שהיה אלוף ישראל בג'ודו, אלוף אירופה לקבוצות וזוכה המקום החמישי באולימפיאדת בייג'ין. במועדון מאמנים גם אלופי ישראל וסגני אלופים במשקלים שונים: דביר כהן, נעם אלקיים, עידו אלקיים ודוד פרחודניק. השנה סיימו קורס מדריכים והצטרפו לצוות גם אביב זיו ודן לוי.
איגור מתייחס לג'ודו כאל פרקטיקת חיים וקידום אישי ולא רק כספורט תחרותי. יד עם זאת, המועדון מקדם ותומך במתאמנים המעוניינים בנתיב התחרותי: "כל שנה הג'ודוקות של המועדון מביאים עשרות מדליות מאליפות ישראל ומאות מדליות מתחרויות שונות ברחבי הארץ. כמו כן זוכים חברי המועדון במדליות בינלאומיות בארץ (אליפות בינלאומית בחיפה ובמכביה)- הן במסגרת נבחרת ישראל או בנסיעות של המועדון לחו"ל. אנחנו ממשיכים עם היוזמות לפיתוח מקצועי גם בדרכים מיוחדות. למשל אימון עם אירוח ג'ודוקות מרחבי העולם, כמו שעשינו עם אלופי גיאורגיה אותם אירחנו בארץ והם היו חלק מאימוני נבחרת המועדון.. אנחנו ממשיכים עם הנסיעות לתחרויות בחו"ל ומעבר להשתפשפות המקצועית גם לומדים להכיר תרבויות אחרות ולפתח קשרי חוץ".
היהודים עם לוחם
איגור מקפיד על דברים נוספים במועדון, כגון קידום ועידוד ציבור המתאמנים הדתי. "חשוב לי לזמן להם את האפשרויות שיש לקהל החילוני שיוצא לתחרויות גם בשבת. לתחרויות אלה משמעות רבה באימון ובקידום האישי ולכן אני דואג לאירועים בהם יוכלו להשתלב גם שומרי שבת. יש לנו במועדון עשרות ילדים שומרי שבת ומתוכם כמה אלופי ישראל ומדליסטים מהשנים האחרונות".
לפני שלוש שנים פתח איגור קבוצה של מתאמנים מבוגרים: "למעשה הדרישה באה מהורי התלמידים הצעירים שרוצים להתקרב לילדים שלהם ולחוות את החוויה שלהם, להיות מחוברים לילדים מתוך מטרה שהם יגיעו יחד איתם לחגורות שחורות. זו כמובן קבוצה שעוסקת יותר בג'ודו המסורתי ופחות בתחרותי, עם הרבה פילוסופיה ובהתאם ליכולת הפיזית של המתאמנים, למרות שאחד מהמתאמנים הבוגרים הוא ספורטאי מצטיין שלומי עטס, הגיע כבר לחגורה כחולה ומשתתף בתחרויות בתחום כולל במכביה האחרונה בקטגוריית סניורים".
(צילום יח"צ)