איילת בלומנפלד, תושבת העיר בת 46 ואחות קופת חולים כללית ברעות, נפטרה ביום שני בבוקר לאחר שחלה הידרדרות במצבה לאחר ניתוח קיסרי שעברה ולידה מוצלחת של בת. להערכת הצוות הרפואי ב"הדסה" – הטרגדיה נגרמה בשל תסחיף מי שפיר. בלומנפלד הובאה לקבורה ביום שני אחר הצהריים בבית העלמין במודיעין, כשמאות בני אדם משתתפים בלוויה. בהם בני משפחתה וגם מטופלות שלה ב"טיפת חלב" שבקופת החולים.
לאחר לידת הבת עוד הספיקה בלומנפלד להודיע בוואטסאפ למכריה וחברותיה כי נולדה לה בת וכי היא מרגישה טוב. במקביל אירע בגופה תסחיף מי השפיר: אירוע נדיר אך מוכר לאחר לידות, שבו מתנתק לתוך זרם הדם קריש דם וחוסם כלי דם ראשי הגורם למוות.
לבני הזוג מוטי ואיילת בלומנפלד, המתגוררים בשדרות עמק דותן בעיר, ילד גדול יותר בן שלוש בשם יהב. בשנים האחרונות עברה איילת טיפולי פוריות לפני שנכנסה להריון ולקראת הלידה נקבע תאריך לביצוע ניתוח קיסרי מתוכנן. ביום ראשון השבוע עברה בלומנפלד את הניתוח הקיסרי, אלא שכמה שעות לאחר הניתוח, חלה הידרדרות במצבה והיא חשה ברע כולל לחצים בחזה. החשש הראשוני היה אירוע לבבי או תסחיף ריאתי – גם הוא תופעה ידועה לאחר לידות וניתוחים.
במהלך הטיפול בה אירעה לבלומנפלד קריסת מערכות והיא נזקקה להחייאה. זו לא צלחה בסופו של דבר ולאחר פעולות החייאה של רופאי בית החולים שארכו כשלוש שעות היא נפטרה. התינוקת שנולדה עוד קודם בניתוח הקיסרי נולדה בהליך תקין לגמרי. היא נמצאת בתינוקיה ומצבה טוב.
בית החולים הדסה פירסם הודעה רשמית לגבי האירוע ובה נאמר: "אנו מודיעים בצער רב כי הבוקר נפטרה בהדסה הר הצופים יולדת כבת 46, לאחר שילדה בניתוח קיסרי. מהלך הניתוח היה תקין ונולדה תינוקת בריאה. כשמונה שעות לאחר הניתוח הקיסרי החלה היולדת להתלונן על כאבים בחזה ותסמינים שיכולים להתאים לארוע לבבי או לתסחיף מאסיבי של מי שפיר. בדיקת א.ק.ג שנערכה תמכה בחשדות אלו.
בהתאם לממצאים, החלו הצוותים הרפואיים בטיפול במהלכו קרסה היולדת ונזקקה להחייאה. לצערנו, על אף מאמצי החייאה שנמשכו כשלוש שעות, היולדת נפטרה. בית החולים הדסה מביע צער עמוק וכואב את כאבה של המשפחה. האירוע דווח למשרד הבריאות".
מהו "תסחיף מי שפיר"?
ד"ר איליה בר מסביר את הסכנות ומבהיר: "מדובר באירוע קטסטרופלי, שברוב המקרים מסתיים במוות או פגיעה מתמשכת ביולדת".
תסחיף מי שפיר הוא סיבוך נדיר אך קטסטרופלי, שלא ניתן לחיזוי מראש. מדובר בסיבוך של לידה שתואר לראשונה בשנת 1926 והוא מוגדר כ"מקרה חירום". התופעה קורית ללא כל סימנים מוקדמים ושכיחותה נעה בין 1:8,000 עד 1:80,000 לידות.
במה בעצם מדובר? כשמו של הסיבוך כן הוא: מי השפיר נסחפים, דרך כלי הדם הגדולים, אל מחזור הדם ומגיעים במהירות לכל האיברים החיוניים בגוף וגורמים לקריסתם המיידית.
הסימנים עלולים להופיע תוך כדי הלידה או ניתוח קיסרי ועד 15-45 דקות מאוחר יותר. הזמן שדווח מהתמוטטות היולדת ועד מוות נע בין 1-7 שעות.
הטיפול במצב המסובך הזה מתמקד במאמץ לדאוג לחמצון אברי גוף היולדת שנפגעו והצלת התינוק, שאספקת החמצן אליו "נתקעה" באופן פתאומי.
כאמור – זהו מצב חירום ופעולות החיאה עשויות להציל את היולדת ואת התינוק. עם זאת, כ-60% מהמקרים מסתיימים במוות. מתוך השורדות, כ-85% יסבלו ופגיעות מוחיות ועצביות משמעותיות.
חשוב לראות בכך הזהרה נוספת לגבי לידות ביתיות: הסטטיסטיקות המוזכרות מעלה נכונות רק במצבים שצוותי החייאה מקצועיים נוכחים מהסימן הראשון. אחרת – תמותת האימהות היא של מאה אחוז.
ד"ר איליה בר, מומחה לגינקולוגיה ופוריות, מכבים
למה צריך לשים לב בהריון?
ד"ר אבישי מלכיאל מזכיר את אמצעי הזהירות וסימני האזהרה לכל הריון, "בסיכון" וגם אלה שלא
- דימום לדני בהריון מחייב ביקורת רופא ובדיקה של תקינות ההריון.
- יש לעקוב אחר תנועות העובר (בתקופה בה ניתן כבר להרגישם). במקרה של ירידה בתנועות יש לפנות להערכה רפואית.
- כאבי בטן, צירים והתכווצויות עשויים להעיד על התפתחות לידה או בעיה רפואית אחרת. במידה ומדובר בשבוע מוקדם ייתכן גם שמדובר בלידה מוקדמת. במצבים אלו יש להיבדק במהירות.
- סימנים כמו כאבי ראש, טשטוש ראיה וכאבים בבטן העליונה עשויים להעיד על רעלת הריון. חשוב לפנות במצבים אלו לבדיקה רפואית.
- החשוב מכל: צריך לזכור כי לא דומה הריון אחד למשנהו. מעקב רפואי מסודר, ביקורת רופא ואחות על פי ההנחיות שנתנו והקפדה על הוראות הצוות הרפואי הם מפתח להריון ולידה תקינים ולשלומה של האם והילוד.
ד"ר אבישי מלכיאל, מומחה לילוד וגינקולוגיה, מנהל המערך הגינקולוגי של "טר"ם"
בתמונה משפחת בלומנפלד בימים שמחים יותר (צילום דף פייסבוק)