האור בקצה המנהרה

גיל ח' עמית
2015-12-02 11:47:58
2015-12-02 11:47:58

הרעיון של שימוש באור לצורך העברת אותות אינו רעיון חדש. כבר באמצע המאה ה-19 החל הצי הבריטי להשתמש בנורות אלדיס במטרה להעביר מסרים בקוד שדמה למורס, ובהמשך בקוד מורס שמשמש עד היום בעיתות של דממת אלחוט. השיטה המפורסמת קיבלה בשנים האחרונות צורה חדשה, שונה משמעותית מהשיטה הפרימיטיבית המקורית, אבל כזו שתיכנס בקרוב גם אליכם לבית, למשרד ובוודאי גם לשטחים הציבוריים. הכירו את ה-Li-Fi.

אם השיר הזה נשמע לכם מוכר, זה רק בגלל ש-Li-Fi (קיצור של Light Fidelity) הוא משחק מילים על השם Wi-Fi (Wireless Fidelity) שבעצמו היה משחק מילים על השם Hi-Fi המוכר למאזיני המוזיקה באשר הם.

כפי שמרמז השם (והפתיח של הטור) הטכנולוגיה החדשה מבוססת על אור ומטרתה להעביר מידע מצד לצד. היא עושה את זה באמצעות נורות LED חדישות שיותקנו (וחלקן כבר הותקנו) בנקודות שונות. אם להסביר את הטכנולוגיה הזו בפשטות, המשדר ישדר אותו באמצעות פולסים של אור שייקלטו על ידי המכשירים שלכם (מחשבים, טלפונים ניידים וכו'). כמה מידע אפשר להעביר באמצעות אור?  יותר ממה שאתם חושבים כנראה. הטכנולוגיה הזו שכבר נמצאת בשלבי ניסוי מתקדמים הצליחה להעביר מידע במהירויות של ג'יגה בייט לשנייה. זה מהיר. מהיר פי מאה מכל משדר Wi-Fi שקיים היום בשוק, וזו רק ההתחלה. בתנאי מעבדה הצליחו החוקרים להגיע למהירויות גבוהות פי מאה ויותר. המשמעות לגולש הממוצע הוא הורדה של סרט באיכות גבוהה בתוך כמה שניות ולמשתמשים מקצועיים זה אומר תקשורת אלחוטית במהירויות שיאפשרו העברת נתונים מכל מקום לכל מקום כמעט ללא השהיה.

כמו כל טכנולוגיה, גם ל-Li-Fi יש חסרונות. השימוש באור לא מאפשר התקנה של מכשיר דירתי אחד שמשדר אותו רדיו שנקלטים בדירה כולה. אמנם לא נדרש "קשר עין" ישיר בין המשדר למכשיר הקולט כי את האותות ניתן לקלוט גם מהחזר האור מקירות החדר למשל (אם כי המהירות פחות גבוהה), אבל לא ניתן יהיה לקלוט אותות ממשדר שנמצא בחדר אחר למשל. החיסרון הזה מהווה גם יתרון, שכן בניגוד ל-Wi-Fi, הטכנולוגיה הזו מאובטחת במיוחד מעצם מהותה.

חיסרון נוסף שנובע מכך הוא עלויות התקנה גבוהות יותר. מספר משדרים שיצטרכו להיות פזורים בכל אחד מחדרי הבית או במשרדים ייקרו את העלויות משמעותית. מצד שני, בזכות ההפרדה יהיו הרבה פחות הפרעות בשידורים כך שכששני מחשבים גולשים מאותו משרד המהירות לא אמורה לפחות במיוחד.

האם ה-Li-Fi היא העתיד? כנראה שכן. החוקרים מעריכים שבתוך כ-4 שנים היא תהיה זמינה ללקוחות. הטכנולוגיה החדשה לא תחליף לחלוטין את ה-Wi-Fi הוותיקה והאהובה, אלא תהווה גורם משלים כך שכשתהיה במשרד תגלוש באמצעותה וכשתסתובבו במסדרונות או בשטחים הציבוריים, תחזרו לרשת ה-Wi-Fi המוכרת. השילוב של שתי הרשתות יחד יפחית את העומס מהרשת הוותיקה, בעיקר בהקשר של תדרי הרדיו שהופכים למשאב יקר יותר ויותר. בניגוד לתדרי רדיו, הספקטרום של האור הנראה בו משתמשת הטכנולוגיה הזו הוא כמעט לא מוגבל. תתכוננו לעתיד מלא אור.

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »