לאחר ההחמרה המשמעותית במצב זיהום האוויר במודיעין מאז פרוץ המלחמה, ויותר מחצי שנה מאז פורסם דוח מבקר המדינה החמור שהטיל אחריות על כך על המשרד להגנת הסביבה והמינהל האזרחי, מאבקם של תושבי מודיעין לשינוי המצב הולך ותופס תאוצה.
אריק בידר, אחד ממובילי המאבק המתנהל מזה מספר שנים, הסביר השבוע: "דבר ראשון, יש בעיר את ניידת הניטור החדשה, כאשר מהתוצאות ראינו קשר בין מועד הדיווחים לנתוני הזיהומים. כשיש עלייה במספר הדיווחים של התושבים, יש עלייה גם במדדי הזיהום שהניידת מנטרת. אמנם בגלל כל מיני סיבות שקשורות למדידה עצמה – בין אם זה רגישות המערכות, מיקום וכדומה, ובין אם זאת שיטת המדידה, שהיא השיטה המקובלת ואני לא יכול להתווכח עם זה – לא ראינו תוצאות של זיהום מעל לתקן המוכר, אבל ברגע שראינו את הקורולציה מבחינתנו ברור שהשריפות האלו יש בהן גורם מזהם".
על פעילות הניידת החדשה, והשינוי העיקרי שהיא מביאה, מסביר בידר כי "הניידת מודדת שני חומרים מרכזיים, שהם בעצם חלקיקים בגודל 2.5 מיקרון ובנזן, שאופייניים למה שנפלט בעת שריפות פסולת, בניגוד לניידת שמוצבת בכביש 431 שלא מודדת בנזן ולא חלקיקים בגודל כזה. ניידת כזאת לא יכולה בעצם להגיד האם הזיהום מגיע משריפה או מתחבורה, מה גם שהיא נמצאת מעבר לגבעות של מודיעין. לכן פעלנו מול משרד להגנת הסביבה כדי להביא את הניידת הזאת לעיר, ניידת שיש לה תוקף גם בשיטות מחקר וגם כגוף מטעם המדינה, שתבוא ותגיד 'רואים קורולציה בזיהום'. זה היה ההישג הנדרש מבחינתנו לעניין הזה".
ואיך זה משרת אותנו כעת?
"עכשיו, במקום שיבואו ויתייחסו אל זה כאל 'מטרד ריח', אנחנו יכולים להראות שיש נתון שאומר שיש חומר מזהם באוויר. נכון, אולי הוא עומד בתקן, וגם על זה אפשר להתווכח כי במדינות אירופה התקן מחמיר יותר משמעותית, אבל כשאנחנו באים לכנסת כבר אי אפשר יהיה להתייחס לזה כמטרד כפי שעשו עד עכשיו במינהל האזרחי. הם אמרו 'כן, זה מריח לא טוב, אבל באינטרסים שלי, הביטחוניים, אני מעדיף לא להשקיע בזה את הכוחות'. עכשיו ההתייחסות היא שונה. משיחות שאני עושה עם גורמי המקצוע ברור לכולם שאם לא נפתור את זה זה יכול להתפתח למשהו יותר משמעותי. ההבנה הזאת היא משהו שלא היה לפני. עם הנתונים האלה ביקשנו לזמן דיון בעירייה, עם כל הגורמים הרלוונטיים, כי ההבנה הייתה שיש פה משהו שמעבר. לכן דרשנו והצלחנו להביא לדיון שיתקיים גם את הגורמים בעירייה ובמינהל האזרחי. זה לא כבר האזרחים מול הרשויות, זאת רמה מעל. יש קשב מצד העירייה, גם מצד אור גרינפלד וגם מצד מנכ"ל העירייה, שגם בא איתי לדיונים בכנסת. גם ראש העירייה פרסם משהו על זה. יש פה שינוי תפיסתי מצד העירייה, אין ספק".
מה לגבי עתירה בעניין לבג"ץ?
"אני יודע שיש כוונה כזאת. אני מבין שהיועץ המשפטי של העירייה מתעסק עם זה. במקביל, יש בג"ץ שהוגש מטעם עיריית שוהם ויתקיים בסוף דצמבר. הבעיה היא שזה בג"ץ עצמאי, רק של עיריית שוהם. יש משמעות אם אתה בא לבד או ככמה רשויות. אני מבין שאנחנו צריכים להעמיד פה כמה רשויות שיילכו איתנו לדבר כזה, כי לבד זה לא יעזור. יש פה בעיה מערכתית. זה כיוון מאוד חשוב ואנחנו גם דוחפים אליו, בגלל ההבנה שהמדינה יושבת ומחכה לא יודע למי. צריך לגרום להם לנוע בכיוון הזה".
דוח מבקר המדינה החמור הביא לאיזושהי תזוזה?
"כן, הדוח גרם להם לזוז. היה דיון בוועדת ביקורת המדינה בסביבות חודש מאי, ואמור היה להיות דיון נוסף שנדחה בגלל המתקפה האיראנית. אור גרינפלד ויו"ר הוועדה ח"כ מיקי לוי עוזרים לנו לדחוף את זה, ואני מקווה שהדיון יתקיים בחודשיים הקרובים. יש הרבה תהליכים שקורים עכשיו במינהל האזרחי, וככל שהם יבשילו זה יביא לכדי פתרונות. החשיבות של הדיונים בוועדות האלו היא שהמינהל יצטרכו לבוא עם תשובות. יש פרויקט גדול שמתוקצב עכשיו להקמת מערך הטמנת פסולת ביהודה ושומרון. זאת אחריות שלנו כתושבים, כאזרחים פעילים, כעירייה, לבוא ולוודא שהדברים האלה קורים".