עולם הרחפנים וכלי הטיס הבלתי מאויישים הולך ומתפתח בצעדי ענק, וגם החברות הפועלות ממודיעין עושות חיל.
חברת פרספטו, מהפארק הטכנולוגי במודיעין, השלימה לאחרונה גיוס של 67 מיליון דולר, בסבב הגיוס השלישי, כאשר אותם מיליונים ישמשו את החברה להאצת פריסתה בארה"ב ובעולם. סבב הגיוס האחרון מביא את סך ההשקעות בחברה ל-120 מיליון דולר.
כזכור, החברה קיבלה את אישור רשות התעופה האמריקאית להפעלת רחפניה גם ללא צורך במפעיל באתר, מה שמאפשר לה פריסה המונית של רחפנים אוטונומיים באתרים רבים ברחבי המדינה. האישור האמריקאי מצטרף להיתרי הפעלה פרטניים שהעניקו רשויות התעופה לפרספטו בישראל, אירופה ואוסטרליה.
פרספטו נוסדה בשנת 2014 על ידי דור אבוחצירה, שגיא בלונדר, רביב רז ואריאל אביטן, ונחשבת כיום לאחת מעשר חברות הרחפנים האוטונומיים הגדולות בעולם בתחום ניטור אתרים. פרספטו מעסיקה למעלה מ-180 עובדים במרכז הפיתוח העולמי של החברה במודיעין, כמו גם בארה"ב, אירופה ואוסטרליה.
המערכות של פרספטו פועלות כיום במאות אתרי תשתיות ותעשייה בעולם, ומשרתות חברות ענק כמו ורייזון, חברת החשמל של פלורידה, חברת דלק ארה"ב וחברות מכרות בערבות אוסטרליה, ופועלת בשיתוף פעולה עם בוסטון דיינמיקס, מפתחת הכלב הרובוטי ספוט, עם מוצר המשלב את הטכנולוגיות המתקדמות של שתי החברות. מערכת השליטה והבינה המלאכותית AIM של החברה נבחרה אשתקד על ידי המגזין היוקרתי TIME ברשימת מאה ההמצאות הטובות ביותר של 2021, וזכתה בפרס אדיסון גולד ופרס פרוסט אנד סאליבן גלובל למנהיגות טכנולוגית.
דור אבוחצירה, מייסד משותף ומנכ"ל פרספטו, אמר: "התעשייה הכבדה העולמית מתמודדות עם אתגרים גדולים של צורך בפעולה יעילה, אמינה ובטוחה וכל זאת בתקופה של התייקרות העלויות והתיישנות של תשתיות ותיקות. הטכנולוגיה של פרספטו מאפשרת לחברות לחסוך סכומים גבוהים, לזהות מבעוד מועד כשלים בטרם יהפכו לאירועי משבר, ולעמוד בדרישות הרגולטוריות המחמירות".
חברת נוספת מהתחום הפועלת ממודיעין היא אירונאוטיקס, שמשיקה בימים אלו בסלון האווירי בפריז את ה-אורביטר 5, כלי הטיס הטקטי הבלתי מאוייש החדש שלה. פעילות קבוצת אירונאוטיקס מתפרסת על פני שלושה תחומה עיקריים: פיתוח וייצור מטוסים לא מאויישים, רחפנים ופתרונות תצפית כמו בלונים מתנפחים; מערכות אלקטרואופטיות באמצעות אחת מחברות הבת שלה; ופיתוח מערכות תקשורת ומנועים למל"טים.
על פי ההודעה שנמסרה מהחברה, לאורביטר 5 זמן שהייה ממושך באוויר של יותר מ-25 שעות ויכולת לביצוע מספר משימות במקביל, זאת בזכות יכולתו לשאת משקל של למעלה מ-25 ק"ג והטמעת יכולות בינה מלאכותית. בנוסף, לפלטפורמה מערכת אוויוניקה ומנוע הצתה כפולה לרמת בטיחות גבוהה והבטחת השלמת המשימה.
האורביטר 5 מצוייד במכ"ם מיניאטורי מתקדם, כאשר פריסתו בשטח פשוטה ומהירה במיוחד ומאפשרת שיגור מספר כלי טיס בתוך דקות ספורות לביצוע משימות מעקב ושליטה על פני שטח נרחב במיוחד. כמו כן, האורביטר 5 תוכנן לטיסה בתנאי מזג אוויר קשים וכולל מערכת ניווט מתקדמת ופועל באופן מלא גם בסביבה ללא GPS.
דן סלסקי, נשיא ומנכ"ל החברה, אמר: "אירונאוטיקס ממשיכה להוביל את השוק בפתרונות מבוססי מערכות אוויריות בלתי מאוישות בכלל, ועבור הזירה הטקטית בפרט. אורביטר 5 היא פלטפורמה מתקדמת, תוצר של שנות פיתוח טכנולוגי, הנותנת מענה ישיר לצרכי הלקוחות ומתאימה לדרישות התפעוליות בשדה הקרב המודרני, כיום ובעתיד״.