בחודשים האחרונים מתארגנת במודיעין יוזמה חדשה, במסגרתה מנסה קבוצת הורים תושבי העיר, בשיתוף העירייה, להקים כבר בשנת 2024 בית ספר חדש בעיר שיפעל ברוח שיטת החינוך מונטסורי.
אותם הורים כבר קיימו שני ערבי חשיפה, בהם השתתפו למעלה מ-80 הורים, ובימים אלו הם מנסים לגבש תמונת מצב מדוייקת לגבי רמת הביקוש בעיר למוסד חינוכי שכזה, ואף מדברים על פתיחת גן ילדים (שאינו רשמי ומוכר) כבר בשנת הלימודים הבאה.
שיטת מונטסורי, שנוסדה לפני כמאה שנים, דוגלת למידה עצמית תוך התנסות מעשית, במטרה לאפשר לילד לבטוח בכישוריו. דולי שביט, אחת ממובילות היוזמה, סיפרה השבוע: "אחד הדברים שמאוד באים לידי ביטוי בשיטה זה העניין שלכל ילד יש מערכת לימודים משלו. לא כולם לומדים אותו דבר, כל אחד לומד בהתאם לתחומי העניין שלו ושלבי ההתפתחות שלו. בנוסף, הכיתות הן תלת שנתיות מבחינת גילי התלמידים, ויש לזה יתרונות עצומים. הילדים הגדולים יכולים לחנוך את הילדים הצעירים, והילדים הצעירים רואים מה מצפה להם בעתיד. תכנית הלימודים נבנית בשלבים, בצורה מאוד הדרגתית, כדי לשמור את חדוות הלמידה שקיימת בכל ילד וילדה. בתור מישהי שגדלה בעיר, הרגשנו שהמערכת לא הייתה מותאמת לנו, ויכול להיות שיכולנו לפרוח הרבה יותר במערכת שרואה אותנו".
עוד מספרת שביט, שאף שקלה לעזוב את מודיעין לכפר סבא, בה צפוי להיפתח בית ספר כזה, כי היא וחברי הגרעין המייסד של היוזמה רואים בשלב זה ביקוש גבוה לרעיון. "מהרגע שהתחלנו אנחנו רואות שיש ביקוש עצום. כרגע אנחנו אוספים חתימות של הורים כדי להראות לעירייה שיש ביקוש. זה הולך ותופח".
בשלב הבא נפגשו יוזמי הרעיון עם חברי המועצה אלעד שמעונוביץ ואור גרינפלד, ואף עם סגן ראש העירייה ומחזיק תיק החינוך, מויש לוי. "כולם נרתמו כדי לתת לנו את העזרה המירבית שהם יכולים", מספרת שביט. "בסופו של דבר, פנינו מועדות לפגישה עם חיים ביבס, וזה יקרה אחרי שנדע מה רמת הביקוש האמיתית. המטרה שלנו בסופו של דבר היא להקים בית הספר ציבורי. אין לנו שום אינטרס עסקי, זה באמת נטו כדי שתהיה עוד אלטרנטיבה חינוכית בעיר".
מתי זה צפוי לצאת אל הפועל?
"ממה שהבנו מהעירייה, בשנת הלימודים הבאה זה לא יקרה, אבל אנחנו מכוונים שכבר ב- 2024 זה יקרה. לשם עינינו נשואות. החזון שלנו הוא בית ספר לכל דבר ועניין. אני רוצה להאמין שאם יהיה ביקוש משלל גילאים נוכל לתת מענה לא רק לילדי גן. החל מעכשיו אנחנו כבר פועלים לפתוח גן שאינו מוכר ואינו רשמי כבר בשנה הבאה, ומשם לצמוח, ואם תהיה אפשרות אז בשנת 2024 לפתוח כיתה א'. זה יהיה חלום שיתגשם. מבחינת מבנה, בודקים את כל הכיוונים, גם בעירייה וגם בצורה עצמאית. בחזון הגדול זה גם יצמח לתיכון. הראייה היא לטווח הארוך כדי ליצור רצף לימודי".
אלעד שמעונוביץ, המשנה לראש העירייה, שתומך בהקמת בית הספר בעיר, הוסיף השבוע: ״מודיעין סובלת מחוסר איזון בבתי הספר בעיר. בשכונות הוותיקות, שבעבר היו מלאות בילדים, בתי הספר מתרוקנים, ובשכונות החדשות הכיתות מלאות וצפופות. הפתרון הטוב ביותר למצב הוא יצירת בתי ספר ייחודיים, בעזרת נושאים ומגמות או שיטות הוראה כמו מונטסורי. שכונה או אזור ללא בית ספר זה עניין מורכב יותר מבחינה עירונית בהיבטים של התחדשות ומשיכת אוכלוסיות חדשות, ולכן חשוב להסתכל על המערכת בצורה רחבה ואסטרטגית עם כל המשמעויות וההשלכות של כך״.