בחודש ינואר השנה (2023) הפיק המנהל לבטיחות דו"ח סיכום שנתי לשנה החולפת, והצביע על נתונים קשים. בשנת 2022 בענף הבנייה בלבד נהרגו עשרים ושלושה עובדים, בתאונות עבודה שיכולות היו להימנע באמצעות הקפדה על תקנות בטיחות בעבודה. תאונות עבודה אינן מתרחשות רק בענף הבניה, ולמרבה הצער מדי חודש מדווחות תאונות עבודה ופגיעה בעובדים, מפציעות קלות כקשות ועד אובדן חיי אדם, במגוון תעשיות בניהן: תעשיית החקלאות, מרלו"גים ומסחר, תעשיות הייצור, עבודות ניקיון, עבודות שיפוצים, מעבדות וענפי עיסוק אחרים.
תקנות בטיחות בעבודה
תקנות בטיחות בעבודה קבועות בחוקי ארגון הפיקוח על העבודה, נכתבו עוד בטרם קום המדינה ועוברים עדכונים רלוונטיים והתאמות למשק הישראלי, לחבות המעבידים ולסיכונים, באופן שוטף. תקנות הבטיחות בעבודה מספקות הנחיות כלליות, כמו גם הנחיות ממוקדות וירידה לפרטים בהתאמה לענפים שונים ולסיכונים. התקנות מחייבות את המעסיקים, וקובעות אותם כאחראים בלעדיים לבריאות ורווחת העובדים, להגנה עליהם וליצירת סביבת עבודה בטוחה.
תקנות הבטיחות מתייחסות לבטיחות בעבודה באמצעות מגוון כלים ודרכים:
- יצירת סביבת עבודה בטוחה תוך מיפוי סיכונים והיערכות: גידור סביבת עבודה מסוכנת ומפגעים, הצבת שילוט המתריע על סכנות, שימוש בציוד תקין ובחומרים בטוחים ומורשים לשימוש.
- הדרכות עובדים- קיום הדרכת בטיחות בעבודה לכל עובד עם קליטתו, תוך מתן דגש על אופי עבודתו והסיכונים אליהם הוא חשוף, מתן כלים להתנהלות אישית וסביבתית, שימוש בציוד מיגון אישי.
- אספקת ציוד בטיחותי, תקין וביצוע בקרות על ציוד ומיכון באופן שוטף.
- הדרכות נהגים וניהול עבודות שינוע.
- מערך דיווח- ממנה בטיחות בעבודה, ממונה בטיחות אש, מנהל תיק בטיחות- פונקציות מקצועיות לניהול ופריסת האחריות לבטיחות בארגון, לפיקוח ולשיקוף סיכונים ותכניות בטיחות להנהלת הארגון.
שירות ממונה בטיחות
ארגונים ומתחמי עבודה תעשייתיים נדרשים בחוק להציב ממונה בטיחות- סמכות מקצועית האחראית על קיום כלל תקנות הבטיחות, מעקב אחר הדרכות עובדים והדרכות ריענון מקצועיות, מיפוי סיכונים בארגון, קביעת צורך בשימוש בציוד מיגון קבוע או מתכלה, בקה על ציוד עבודה ובטיחות, ניהול תיק בטיחות ועריכת תחקירי אירוע לרבות הצגת מסקנות ויישומן. תפקיד זה בין אם הוא מחייב בחוק ובין אם לאו, הוא בין התפקידים החשובים בארגון ובכוחו להציל חיי אדם ולהגן על מעסיקים מפני אחריות מוסרית ופלילית כאחד ומפני תביעות נזיקין כלכליות אימתניות. ניתן להעמיד לצורך תפקיד זה עובד מיומן ומנוסה, ולהכשירו באמצעות קורס ממונה בטיחות בעבודה מטעם משרד העבודה. אפשרות נוספת היא להציב ממונה בטיחות חיצוני במיקור חוץ: מומחה המועסק על ידי חברת בטיחות בעבודה מקצועית, המביא ידע וניסיון רב בתחום האמור, הכשרה מוכרת על ידי משרד העבודה והיקף עבודה המותאם לדרישות התפקיד ולגודל הארגון. אפשרות זאת במקרים רבים תביא לפתרון מקצועי מהיר, מפוקח ונגיש יותר, ואף עשויה להיות משתלמת יותר ביחס לעלויות העסקה ישירה של עובד במשרה מלאה לתפקיד. ממשלות בישראל מתחלפות, ותקנות הבטיחות בעבודה זוכות לעדכונים, ולא אחת גם לביקורת מצד מעסיקים שמצפים למענה לצרכי הבטיחות מגופים מוסדיים וממשלתיים, או להתאמה ולרגולציות מקלות בתחום. חשוב לזכור כי ככל שהנתונים הנוגעים לתאונות עבודה ולתוצאותיהן הקשות מצערים ומחייבים התגייסות ממשלתית, בסופו של יום האחריות על בטיחות העובדים מצויה בידי המעסיק, היזם, בעל החברה ומי מטעמו המשמש כמנהל הארגון והאתר בפועל, וחשוב להנחיל הנחיות ותקנות של בטיחות בעבודה ללא כל קשר או תלות בגורמים חיצוניים. יצירת סביבת עבודה בטוחה, עובדים בעלי מודעות נרחבת, פיקוח על העבודה והקפדה על שימוש בציוד מיגון אישי וסביבתי- מצילים חיים.
הכתבה באדיבות חברת משא בטוח – לאתר
למידע בנושא שירות ממונה בטיחות לפרטים