היריון הוא ללא ספק לא פחות מנס. היכולת של גוף האישה להביא חיים היא יכולת מופלאה, אך היא גם מביאה עמה שינויים רבים גם בזמן ההיריון וגם לאחר הלידה עצמה. אם את נמצאת בשלבים מוקדמים של ההיריון או שאת מתכננת להיכנס להיריון, חשוב שתדעי אילו שינויים פיזיולוגיים צפויים לך. במאמר הזה תוכלי ללמוד בדיוק אילו שינויים עומד גופך לעבור.
שינויים פיזיים במהלך ההיריון – למה לצפות?
אחת התופעות הראשונות המתלוות לתחילת ההיריון הן הפרשות השתרשות, אלו הן הפרשות חומות שאינן מעידות על היריון שאינו תקין, אלא על השתרשות של הביצית המופרית ברחם. לכן, אם את חווה הפרשות אלה אין כל סיבה לדאגה, כאשר הן מופיעות בשליש הראשון להיריון.
שינוי נוסף המתרחש במהלך ההיריון הוא גדילה משמעותית של הרחם, עד כפי עשרה מגודלו המקורי. גדילת הרחם כמובן נועדה לאפשר לעובר להתפתח ולגדול בתוכו באופן תקין. בנוסף לגדילתו של הרחם תתחיל להתפתח בתוכו גם השליה העוטפת את העובר. מדובר באיבר חדש לגמרי אותו הגוף יותר, המאפשר הזנה של העובר והפרשת הורמונים אשר מטרתם להגן עליו.
בתחילת ההיריון נשים רבות חוות גם תופעות שאינן בהכרח נעימות, אך הן חלק טבעי לגמרי מהתהליך. בשליש הראשון נשים רבות סובלות מבחילות והקאות הנובעות מהשינויים ההורמונליים בגוף. לרוב תחושות אלה יופיעו בבקרים, אך לא בהכרח. ניתן להתמודד עם התופעות הללו באמצעות שמירה על תזונה עשירה בפחמימות, אך אם התחושות עזות מדי ניתן להיוועץ ברופא שיוכל לרשום תרופות מקלות.
תופעות נוספות העשויות להופיע הן צרבת ועצירות. הצרבת עשויה להתרחש כאשר הרחם גד באופן המפעיל לחץ על הקיבה, כך שחומציות מהקיבה עולה מעלה לכיוון הוושט. גם כאן ניתן להתמודד עם האתגר באמצעות הקפדה על תזונה נכונה. תופעת העצירות קורית בשל השינויים ההורמונליים המתרחשים בגוף. אם את סובלת מתופעה זו מומלץ להרבות בשתיית מים ואכילת סיבים, כדי לעודד את תנועת המעיים.
בתחילת ההיריון ולקראת הלידה עד עשויה גם לחוש בעייפות מוגברת, הנובעת מהשקעת האנרגיה הגדולה של הגוף בטיפוח העובר. זוהי תופעה טבעית לגמרי וחשוב שתאפשרי לעצמך לנוח כדי לתת לגוף לעשות את שלו.
שינויים פיזיולוגיים לאחר הלידה – למה לצפות?
גם לאחר הלידה מתרחשים שינויים בגוף בעודו מתאושש מהאירוע יוצא הדופן הזה. לרוב, מחזור אחרי לידה צפוי להופיע לאחר כחודש ועד כשישה חודשים לאחר הלידה, כאשר בנשים מניקות הוא עשוי להופיע אף מאוחר יותר, בשל ההורמונים המופרשים לייצור החלב. יחד עם זאת לאחר הלידה יופיע דימום אשר ימשך מספר ימים, אך זהו אינו מחזור אלא דימום הנובע בשל היפרדות השלייה מהרחם.
עוד שינוי אשר יכול ברחם לאחר הלידה הוא התכווצותו לגודלו המקורי. כפי שציינו קודם לכן הרחם גדל בצורה משמעותית בעת ההיריון ולאחר הלידה הוא מתכווץ, פעולה אשר עשויה לגרום לתחושת כאב המזכיר כאבי מחזור. ניתן להתמודד עם כאבים אלה באמצעות נטילת משככי כאבים. אם את מניקה חשוב לבדוק אילו משככי כאבים בטוחים לשימוש.
בימים הראשונים לאחר הלידה את עשויה גם לסבול מהחמרה של בצקות ברגליים ובידיים. הסיבה לכך היא פינוי של נוזלים אשר הצטברו בגוף לאחר הלידה. תופעה זו אמורה לחלוף מעצמה לאחר כשבוע מעת הלידה, אך אם היא אינה חולפת בתוך פרק זמן סביר ניתן לפנות לרופא לסיוע וייעוץ.
תופעה אחרת המתרחשת לאחר הלידה היא נשירת שיער מוגברת. הסיבה לכך היא שינויים הורמונליים ומדובר בתופעה תקינה לגמרי אשר תחלוף מעצמה ושיער חדש יצמח במקום השיער שנשר.