גם אחרי שנתיים סוערות ומרובות בתהפוכות במשכן הכנסת, שבועיים כמו שעבר לאחרונה חבר הכנסת ולדימיר בליאק ממודיעין לא זוכר. "האמת שהשבועיים האחרונים היו באמת קשים, עם כל הוועדות הזמניות. בשבוע האחרון למעשה היינו בכנסת שני לילות. מה יקרה מכאן ואילך נחכה לראות. נעשה את המקסימום".
עם אלו תחושות אתה עובר לספסלי האופוזיציה?
"תחושה קשה, לא אסתיר. אחרי הבחירות ההחלטה ללכת לאופוזיציה הייתה טבעית ומושכלת לאור התוצאות, אבל עדיין, גם כחבר כנסת וגם כאזרח וגם כהורה, הממשלה שקמה פה קיצונית ומסוכנת ומבולגנת מבחינה ניהולית. קשה לי עם זה".
"ממשלת עבריינים"
במרץ 2021 נכנס בליאק לראשונה לכנסת, אחרי ארבע פעמים בהן שובץ במקום שהתברר כלא ריאלי, והתמנה למרכז הקואליציה בוועדת הכספים וכחבר בוועדה לתשתיות לאומיות ולשירותי דת. מאז הספיק להוביל את שדולת העסקים הקטנים-בינוניים של ישראל, לקחת חלק בהעברת תקציב המדינה ואישור רפורמת הכשרות, ליזום תיקון לחוק שהעניק לעולים חדשים נקודות זכות במס הכנסה ועוד.
כעת, בצל מלחמת הכל בכל שמתחוללת בעולם הפוליטי הישראלי, נדמה שגם בליאק הוריד את הכפפות. כך למשל, כינה השבוע חבר הכנסת ממודיעין את הממשלה החדשה "ממשלת עבריינים".
"נכון. קודם כל, יש בממשלה הזאת יותר כתבי אישום מנשים. יש שם אנשים שהורשעו בעבר, שעומדים לדין כעת. באופן טבעי כשאתה באופוזיציה יש לך פחות מגבלות, אבל ההגדרה הזאת היא מציאותית אם תסתכל על ההרכב הפרסונלי של הממשלה. יש לי שתי בנות במערכת החינוך פה במודיעין, ואני לא יודע להסביר להן איך אנחנו בכנסת מכשירים אדם שהורשע מספר פעמים בעבירות שחיתות וטוהר המידות להתמנות לשר בממשלה. הוא לא יכול להיות נהג משאית אפילו, אז איך אסביר שהוא עכשיו שר בממשלה? זה לא מסתדר לי, זה לא יכול להיות. בטח שלא במדינה שחושבת עצמה למדינה מתוקנת. מה שנשאר לנו בשלב הזה הוא להיאבק בכל הכלים שיש לנו, וברגע שנחזור לשלטון נבטל את זה".
אתה באמת רואה מצב שתחזרו לשלטון? כי בציבור יש רוב מוצק לימין.
"אין ספק שמשחק הגושים הזה פועל נגדנו. אני חושב שאם אנחנו רוצים ומסוגלים לחזור לשלטון, והוכחנו בכל העשור האחרון שאנחנו, יש עתיד, נמצאים בעקומת למידה משמעותית, אנחנו צריכים לרכוש את היכולת לדבר עם כל החלקים בחברה הישראלית, מה שאולי פחות עשינו בבחירות האחרונות. גם עם החרדים וגם עם הציונות הדתית, ואולי בעיקר עם חלק משמעותי ממצביעי הליכוד, שאני בטוח שהם לא לגמרי מרוצים היום ויהיו עוד יותר לא מרוצים בהמשך. אנחנו צריכים להיות שם כדי לדבר איתם ולמשוך אותם. זאת הדרך שלנו בחזרה, ואני מאמין שאנחנו נחזור לשלטון מהר יותר ממה שאנשים חושבים כיום".
איך אתה רואה קואליציה של 64 קולות נופלת?
"תראה, אני לא חושב שמהכנסת בלבד אפשר להפיל אותם. זאת האמת. ביום טוב אנחנו 64:56, אבל זה ביום ממש טוב. לכן הכנסת לבד לא תספיק, ונצטרך לפעול בכלים משפטיים ופנייה לערכאות משפטיות על כל מיני מהלכים מסוכנים שהם מתכוונים לעשות, וגם לערב את החברה האזרחית למחאה ציבורית. אני כבר רואה היום, כשהם רק יומיים בממשלה, את שיקלי רב עם אחד הרבנים ודני דנון רב עם יצחק מעוצמה יהודית, וזה עוד לפני שהם ממש נכנסו לתפקידים שלהם. יהיו שם הרבה מאוד ריבים, ובסופו של דבר היא תפיל את עצמה על רקע כל המלחמות האלה. יש שם אנשים שלא ניהלו דבר בחייהם ובטח יתקשו לתפקד כשרים ויעשו לצערי הרבה טעויות, שאני כבר רואה, ואנחנו ננצל את זה".
אלו טעויות למשל?
"אפילו ההחלטה הראשונה של שר האוצר סמוטריץ', שהוא באמת איש מאוד מוכשר שיצא לי לעבוד איתו בשנה האחרונה בוועדת הכספים. ההחלטה לבטל את המס על שתיה מתוקה על הכלים החד פעמיים. שמעתי את התיאוריה שלו, לא חשבתי שהיא מעודדת השמנה בקרב בני נוער וזיהום הסביבה. זו החלטה שאין בה שום היגיון, לא כלכלי ולא סביבתי ולא בריאותי. זו רק פוליטיקה נקמנית".
באמת אתה חושב שהמטרה היחידה שלו היא "לתקוע לשמאל"?
"כן, לליברמן, לממשלה הקודמת. הרי במי הם פוגעים? בילדים שלהם, בילדים שלנו, שצורכים שתיה מתוקה בכמויות הכי גבוהות ב-OECD. כשקיבלנו את החלטה לפני שנה השימוש הממוצע של משפחה ישראלית בכלים חד פעמיים היה גבוה פי חמישה מהממוצע ב-OECD. ההחלטה הקטינה את השימוש. לא מספיק, אבל התהליך התחיל, ועכשיו הם עוצרים את התהליך הזה. אין לזה שום השפעה על יוקר המחיה, למרות כל השקרים שלהם. כמו שהם אומרים, 'תקפצו לנו', זאת הטקטיקה שלהם וזה גם מה שנראה בהמשך".
מאז הסיכומים הקואליציוניים והעברת ועדות הכנסת לידי ממשלת הימין הנכנסת, הפכו הדיונים לזירת קרב, כאשר גם בליאק מצא את עצמו מורחק מספר פעמים מהדיונים בידי חבר הכנסת שלמה קרעי. בעוד שבשמאל מוחים על התנהלות הקואליציה, יש מי שמזכירים להם את התרעמות מחנה הימין על התנהלות דומה שלהם בעבר. "תראה, אני לא חושב שההצעה הראשונה שלנו להרכב הוועדות הייתה טובה. בהמשך שיפרנו אותה. אפשר להתווכח על ייצוג כזה או אחר, אבל עדיין, הם זורקים אותנו מהוועדות, ולמרות כל מה שמספרים אנחנו לא התנהלנו כך, ובטח לא קידמנו חוקים פרסונליים רטרואקטיביים שמכשירים עבריינים לתפקיד שרים. אבל בסדר, אנחנו הגענו מוכנים לזה. מה שנקבל בוועדות נילחם לייצוג הולם. אם לא נקבל, עדיין נהיה בוועדות ולא נחרים כמו שהם עשו, כי אנחנו עדיין עובדים למען הציבור בכנסת. נעשה את המקסימום בכנסת, את המקסימום מחוץ לכנסת. זה מאבק ארוך, לא משהו שיימשך כמה חודשים. בסוף נפיל אותם".
"הם לא יטיפו לנו מוסר"
אחת הטענות העיקריות שעלו כלפי ראש הממשלה החדש בכלל ומחנה הימין בפרט בשנים האחרונות, הייתה האובדן המוחלט של המחוייבות לממלכתיות. עם זאת, מחזה בו נראה ראש הממשלה (יאיר לפיד) מדרבן מפגינים לצאת למחאה נגד הממשלה הנכנסת עוד לא ראינו. האם זו צביעות? בליאק לא חושב כך.
"קודם כל, ראינו בשנה וחצי האחרונות אנשים שסירבו לקרוא לפיד או בנט ראש ממשלה והמשיכו לכנות כך את ראש האופוזיציה, התנכלו לאנשים בבתי הכנסת שלהם והציקו לילדים שלהם. אז הם בטח שלא יטיפו לנו מוסר. אנחנו לא מתכוונים להתנצל ולא נהיה נחמדים. המחאה של הרחוב היא חלק אינטגרלי מהדמוקרטיה. הרוב שהם קיבלו בבחירות, ואף אחד לא מערער על ההכרעה הדמוקרטית, הוא לא צ'ק פתוח לפגוע בזכויות של אזרחים ולדרוס את היועצים המשפטיים והמערכת המשפטית בלי גבולות ובלי בלמים. זה לא יקרה. בסוף, אנחנו מייצגים ציבור שהוא קרוב ל-50% מהחברה הישראלית ואנחנו נייצג אותו. ובטח שהם, שבאמת שברו כאן את כל הכלים והפכו את מליאת הכנסת לזירה של גועל נפש, הם לא יטיפו לנו מוסר. נעשה כל מה שצריך כדי להגן על מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית וליברלית, ולייצג את האנשים שלנו, משלמי מיסים שעשו צבא, שמרגישים שעומדים לדרוס את הזכויות שלהם".
תגיד, יכול להיות שיש כאן היסחפות פראית, בעידוד מסיבי של התקשורת, נגד הממשלה הנכנסת, כמו שהימין הגזים עם "בנט מוכר את המדינה לערבים"?
"תראה, זה לא סוד שאני נולדתי וגדלתי במדינה לא דמוקרטית, ואני אולי קצת יותר מאחרים יודע איך נראים החיים במדינה שאין בה מערכת משפט עצמאית. אני לא ממציא שום דבר. אני קורא את ההסכמים הקואליציוניים ושומע אנשים שאומרים דברים. אני שומע את בצלאל ואת אבי מעוז ואת רוטמן וסטרוק, וקורא מה שכתוב על ביטול סעיף ההסתה לגזענות, על חוק האפליה, ביטול סעיף הנכד, שיולי אדלשטיין מהליכוד אמר שאם יבטלו אותו יבטלו את חוק השבות שקובע את ישראל כמדינה קולטת עלייה. כל הזכויות שלנו, הכל מוגן על ידי חוקי יסוד. אם אתה נותן לרוב פרלמנטרי מקרי כמעט, של 61 קולות, לפגוע בזכויות של אנשים אז זה תהליך מאוד מסוכן. ועל רקע זה נתניהו, בנקודת הזמן הזאת, הוא מאוד חלש וסחיט, ואנחנו רואים את זה. עם ראש הממשלה חלש וסחיט, עם חבר'ה צעירים ואידיאולוגיים ורעבים שבאים לטרוף את הדמוקרטיה הישראלית, אז אני לא חושב שאני מגזים. אני מאוד מאוד מוטרד".
בעבודה בכנסת, מחוץ לדיונים ולא מול המצלמות, אתה באמת פוגש ממשלה שמורכבת מקיצוניים כאלו?
"בכנסת יש דינמיקה. בסוף אנחנו עובדים באותו מקום עבודה ומדברים לא רק על פוליטיקה, אלא גם על ילדים וכדורגל, ולפעמים יש גם קשרים אישיים מעבר לפוליטיקה. אני יכול לנהל עם סמוטריץ' שיחה על תיאוריות כלכליות, ועם שמחה רוטמן דיון אם פסקת ההתגברות זה נכון או לא נכון ובאיזה רוב. אבל בפועל, יש פה חבורת אנשים שמסתובבים זחוחים ויהירים וחושבים שהם יכולים שלא לספור אותנו ואת מיליוני אנשים מחוץ לכנסת. זה אנשים שחלקם אנשים אידיאולוגיים, שחושבים שככה צריכה להיראות החברה הישראלית. אבי מעוז חושב שהמשימה הכי חשובה של אישה היא להתחתן ולגדל ילדים. שכל אזרח במדינה יחליט אם ככה צריכה להיראות ישראל בשנת 2023. ואני לא הולך לזלזל, כי בסוף הוא הולך להיות סגן שר במשרד ראש הממשלה עם תקציבים אדירים. כנ"ל אורית סטרוק ועוד אנשים, וכספים אדירים שהולכים להרס החברה שלנו כפי שאנחנו מכירים אותה".
אז נתניהו "מוכר" את המדינה כדי לחזור לשלטון? אתה באמת חושב שהוא יוותר על המורשת שלו?
"זאת שאלה מצויינת, בדיוק היום חשבתי על זה. בסוף, מה יישאר? הוא צריך עכשיו להימלט מהמשפט שלו ולסגור את הפינה, ומבחינתו יעלה כמה שיעלה. אבל יש לזה מחיר שכולנו משלמים אותו, ונשלם עוד יותר בעתיד, וגם המורשת שלו תשלם על זה מחיר. אבל בסוף הכל יירשם, כל מה שקרה בחודשיים האחרונים ועוד יקרה. זאת שאלה מצויינת. אני מקווה שאיכשהו הוא ייעצר, ואנחנו נעשה הכל כדי לעצור אותו ואת המטורפים שלו בקואליציה".
לסיום, 10-15 שנים מהיום, אנחנו עדיין נמצאים באותו פילוג בין המחנות?
"אני מאוד מקווה שלא. אני חושב שאנחנו צריכים לעבור את התקופה הזאת, שהתחילה בעצם ב-2019 עם התיקים הפליליים של נתניהו. אני מקווה שנגיע למצב שאנחנו יכולים לדבר, או לפחות להסכים על כללי משחק וקווים אדומים של חברה דמוקרטית, שיש בה זכויות לאנשים וצריך להגן עליהן. שלא הכל מותר. שתהיה פה הפרדת רשויות ומערכת משפט שאף אחד לא מערער על עצם היותה מערכת המשפט. אני מאוד מקווה שנוכל לעמוד באתגר הזה, ולהגיע לממשלה הבאה כשאנחנו משאירים את הקיצוניים בחוץ".
מסיביר ועד לכנסת
בליאק, יליד 1973, נולד בעיר קמרובו שבסיביר, לאם מנהלת בחברת החשמל הסובייטית ואב חשמלאי. בנעוריו השתייך לסגל נבחרת רוסיה בריצות 400 ו-800 מטר, ולמד באוניברסיטה הטכנית של מחוז קוזבס בפקולטה להנדסה וכלכלה. בשנת 1995 החל לעבוד באחד הבנקים הגדולים ברוסיה, שנה מאוחר יותר התמנה למנהל מחלקת פרסום ויחסי ציבור בבנק, ובשנת 1998 עלה לישראל עם אחותו וביתה.
בגיל 25, אחרי תואר וניסיון מקצועי, מוצא עצמו בליאק עובד בישראל כשומר בחניון. בריאיון לדפנה ליאל בחדשות 12, סיפר בליאק: "הייתי שומר בכניסה לחניון בבית המשפט ברחוב שוקן בתל אביב, ופעמיים בשבוע היה צריך לנקות את החניון, אבל זה היה מעולה כי היה שם קופאי שגם הוא היה משועמם והוא כל הזמן דיבר איתי עברית, אז בעצם זה היה הניסיון שלי".
שנה לאחר מכן הוא מתקבל לתכנית לקליטת אקדמאים באשקלון, אותה סיים בינואר 2000, ובהמשך למד חשבונאות באוניברסיטת תל אביב ועבד בבנק לאומי. אחרי שעשה שלושה תארים ועבד במשרד רואי חשבון, הפך בליאק לעצמאי בתחום, כאשר אחד מלקוחותיו היה זה שהכיר לו לראשונה את יאיר לפיד.
מאז הוא הספיק להיות משובץ ארבע פעמים במקום לא ריאלי ברשימות יש עתיד לכנסת, עד שאבי ניסנקורן הודיע על פרישה מהכנסת בינואר 2021. באותו ריאיון לדפנה ליאל סיפר בליאק על הרגע המרגש: "כשנודע לי שאבי ניסנקורן מתפטר ואני בעצם נכנס במקומו, עצרתי את הרכב ובכיתי. אני חושב שבכיתי איזה כמה דקות, כי זה לקח לי שמונה שנים".