זאב נחמנזון
משפחה לא בוחרים, אבל מה לעשות איתה כן. לפעמים בוחרים לצאת לטיול משפחתי או לבקר קרובים וחברים, וברגע שהילדים נכנסים לרכב – נכנס איתם המון רעש, שיכול ללוות את הטיול כולו. אנחנו כמובן לא מדברים על ילדים קטנים מאד שיכולים לישון במהלך כל הנסיעה או לחלופין ילדים בוגרים שיודעים להעסיק את עצמם. הכוונה כאן היא לילדים שמעסיקים בעיקר את הסביבה, ואם הסביבה שלהם כוללת נהג, זה עניין שיכול לפגוע בריכוז שלו ובסבלנות, ובמקרה של נסיעה ארוכה המטרד הזה יכול להעיק ממש. עם זאת, את החוויה הזו אפשר להפוך לנעימה בהרבה, בהנחה ומתכננים אותה נכון ומתארגנים בהתאם. תמיד זכרו שמטרת הנסיעה היא בדרך כלל חיובית, ושבשורה התחתונה חשוב לנהוג בזהירות, ולשמור על עצמנו ועל ילדינו. בשום מקרה אל תנהגו עייפים מדי, אל תתפשרו על רכב תקין לנסיעה, ודאו כי יש לכם ביטוח רכב חובה בתוקף ואם אפשר – תגיעו לנסיעה במצב הרוח הכי חיובי שניתן, כי הוא יכול להשפיע על כולה, ועל כולם.
תעצרו לרגע, או כמה
בנסיעות ארוכות ילדים קטנים צריכים עצירות קצרות להתאוששות ולהתרעננות. למען הסדר הטוב – גם מבוגרים צריכים אותן, אבל הרבה פעמים מוותרים עליהן. כשאתם עם הילדים – אל תוותרו. העצירות האלה יכולות להסיר מעליכם טרדות של שירותים, תנועה של הגוף וזמן להתרוצץ ולשרוף מעט אנרגיה. נסו לתכנן את העצירות במקומות ידועים מראש, והשתדלו כי הן יהיו במקומות בהם יש נוף או תעסוקה לילדים, כדוגמת מתקני שעשועים. הגדירו מראש את משך העצירה וקחו אותו בחשבון בתכנון הזמן הכולל. בעצירה, השתדלו להקדיש את הזמן לילדים. אכלו איתם, הסבירו להם על הנוף או המקום, שוחחו עמם על הטיול (או על כל עניין אחר שהם או אתם תמצאו לנכון). אם מדובר בנסיעה ארוכה תכננו יותר מעצירה אחת, ובכל מקרה היערכו למצב שבו יעלה צורך בעצירה לא מתוכננת. אם אכן תהיה אחת כזו – עשו זאת במקום בטוח, בטיחותי, ובהבנה. אל תשכחו לתאם עם הילדים את העצירות, כך יהיה לכם יותר נוח עם כל עניין האוכל והשירותים.
צעצועים, שעשועים, ושיהיה נעים
כיום יש פתרון נפוץ מאד שבדרך כלל "סוגר פינה" לחלק ניכר מהנסיעה, אם לא לכולה. מסכים ניידים וטלפונים סלולאריים מייצרים תעסוקה ועניין, וזו פריבילגיה שלא הייתה קיימת בעבר. אבל הפריבילגיה הזו כמובן יחסית, וכל אחד ניגש אליה בתפיסת חיים שונה. אם אתם מגבילים את זמן המסכים לילדים – נסו להתאים אותו לזמן הנסיעה. אם אינכם נותנים לילדים להשתמש במסכים – עדיין יש מגוון פתרונות. ראשית, הביאו עמכם צעצועים שהילדים יוכלו לשחק איתם במהלך הנסיעה. הציעו להם אף לבחור את הצעצועים בעצמם מבעוד מועד. גם ספרים שהם אוהבים, מוסיקה לדרך ומשחקים תחרותיים ביניהם יכולים ליצור עניין רב, בהנחה והם יודעים להפסיד.
הנאה שבעל פה
גם צעצועים יכולים להמאס בנסיעה ארוכה, ואם זה קורה תמיד אפשר להפעיל את הראש, הלב והנפש, ולשחק במשחקים משפחתיים המשלבים דמיון ויצירתיות. "ארץ עיר", חידות פשוטות, שאלות הגיון, בדיחות וכל מיני חידונים ותחרויות בעל פה יכולים להפוך את הנסיעה לחוויה מצחיקה ומעניינת מאד.
זמן משפחה
איך שלא תסתכלו על זה – את הנסיעה צריך לקחת בחשבון כזמן משפחה, ולזכור שאף פעם לא יהיה מספיק ממנו. לכן, כדאי מאד להפיק את המקסימום מהחוויה וליהנות ממנה. תעצרו, תתרכזו ב"יחד", אם יש אחים גדולים גייסו אותם לטובת ההרפתקה, וקחו הרבה אוויר לנשימה, הוא לא נגמר לעולם.