מסתכלים לעתיד בעיניים

רותי בוסידן
ענקיות הטכנולוגיה העולמיות מנסות כבר שנים לייצר משקפיים חכמים, וכעת מתברר שייתכן והבשורה תצא דווקא מחברת סטארט אפ קטנה במודיעין. בעלי חברת EyeJets מספרים על המוצר החדשני שפיתחו, בו יוקרן התוכן היישר לרשתית העין, כולל פטנט ל"מקלדת וירטואלית": "יחליף את הסמאטרפון"
צילום: eyejets

מזה לפחות כעשור שאנו שומעים על ה"משקפיים החכמים" עליהם עמלות חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, וכעת מסתבר כי ייתכן ופריצת הדרך המשמעותית בתחום תגיע דווקא ממודיעין.

תכירו את חברת הסטארט אפ Eyejets המקומית, שחשפה לאחרונה את המוצר החדשני שלה – משקפיים חכמים שמקרינים תוכן דיגיטלי ויזואלי ישירות על גבי רשתית העין, וזאת בשונה מאופן התצוגה המקובל במוצרים הקיימים כיום בשוק, כדוגמת המשקפיים של גוגל, בהן המידע מוקרן על גבי עדשות המשקפיים המשמשות כמסך. החברה, המעסיקה כ-20 עובדים, מצויה כעת במגעים עם אחת מענקיות הטכנולוגיה לגבי אפשרות של השקעה אסטרטגית בחברה.

יחליפו את הסמארטפון?

המוצר של החברה ממודיעין מתבסס על שלוש קרני לייזר המקרינות את התמונה ישירות לרשתית העין, ללא צורך במסך. בנוסף, לייזר אינפרא אדום יעקוב אחרי תנועות העיניים, על מנת לשמור את התמונה המשודרת במיקוד.

כאמור, מזה כעשור מופיעים במדורי הטכנולוגיה פרסומים שאו-טו-טו זה קורה והמשקפיים החכמים יחליפו את הטלפון החכם כאביזר האלקטרוני העיקרי שבאמצעותו אנחנו מתקשרים, גולשים ברשת וצורכים תוכן. למרות כל זאת, בשל שורת מגבלות טכניות שטרם נמצא להן מענה הולם, המשקפיים החכמים נותרו אביזר נלווה שהצרכנים עדיין לא ממהרים לאמצו בהמוניהם. בין יתר הבעיות שמנעו עד היום את כניסתו של המוצר לשוק באופן גורף, אפשר למצוא את העובדה ששטח התמונה מוגבל לשטח המסך, איכות התמונה מושפעת מתנאי התאורה החיצוניים, והמשקפיים עצמם גדולים ומסורבלים ונבדלים במראה שלהם ממשקפיים רגילים.

תצוגת רשתית (Virtual Retinal Display – VRD) עליה מתבססת הטכנולוגיה של eyejets, שעשויה לפתור את הבעיות הללו, אינה קונספט חדש. הטכנולוגיה הבסיסית של תצוגת רשתית פותחה במקור בשנות השמונים על ידי חברת ניפון, אולם רק בשנים האחרונות החלו להופיע פיתוחים יישומיים המבוססים על תצוגת רשתית, בעיקר בתחומי הרפואה והצבא. ב-2018 הכריזה אינטל על משקפיים חכמים מבוססי תצוגת-רשתית בשם Vaunt, אך הודיעה על זניחת הפרויקט לאחר מספר חודשים בלבד.

האתגר המשמעותי בתצוגת רשתית הוא המעקב אחר תנועות העין. המקרן חייב להיות מסונכרן כל הזמן עם מרכז הראייה, כדי שהתמונה לא תצא מפוקוס. בחברת EyeJets  טוענים כיום כי התגברו על המכשול הזה, באמצעות מערך ממוזער של 4 לייזרים בעצימות נמוכה: 3 לייזרים RGB שלמעשה יוצרים את התמונה הצבעונית, ועוד לייזר אינפרא-אדום (IR). תפקידו של לייזר ה-IR הוא לעקוב אחר תנועת העין ולאפשר לשלושת הלייזרים האחרים להתכוונן בהתאם. לייזר ה-IR מתמקד בכלי הדם של העין, מה שמגביר את רמת הדיוק של העקיבה. לדבריהם, הטכנולוגיה של החברה הינה בטוחה ועומדת בתקנים, ואינה מסכנת את העין מאחר שמדובר בלייזרים הפועלים בעצימות נמוכה. כמו כן, לדברי החברה המערכת מאוד קומפקטית וניתנת להתקנה על גבי משקפיים רגילים.

את החברה הקימו אל”מ במיל' אדו סטרול, המשמש כמנכ”ל, ד”ר יהושע גור, מנהל טכנולוגיות ראשי בחברה, וד”ר יצחק ליפשיץ, מנהל רפואי ראשי. לדבריהם, למשקפיים החכמים שמפתחת החברה יש מגוון רחב של יישומים פוטנציאליים, מגיימינג, ניווט ובידור ועד שיפור הראייה ושיפור דיוקם של כלי נשק. עם זאת, מטרת העל של החברה היא להציב את המשקפיים כחלופה לסמארטפון. בשלב ראשון, המשקפיים עדיין אמורים להתממשק עם הסמרטפון האישי ולנצל את יכולות העיבוד, התקשורת והאחסון שלו. ואולם, במקום לצפות בתכנים על גבי מסך הסמארטפון, המשתמש יוכל לגלוש ברשת, לבדוק מיילים ולצפות בתכני וידיאו דרך המשקפיים. בעתיד צופים בחברה כי המשקפיים יוכלו לייתר לחלוטין את הסמרטפון, כאשר לשם כך פיתחה החברה גם טכנולוגיה של מקלדת וירטואלית, שמוצגת בפני המשתמש באמצעות תצוגת הרשתית, בשעה שמצלמה עוקבת אחר תנועות ידיו ומאפשרת לו להקליד על המקלדת “באוויר”.

אדו סטרול, סיפר השבוע למודיעין NEWS: "למעשה אנחנו חברת סטארט אפ קטנה המתמודדת מול הענקיות – גוגל ואפל – שכולן מפתחות משקפיים חכמים. ההבדל הוא שאנחנו עושים את זה בטכנולוגיה אחרת, שלדעתנו הצנועה היא המנצחת, למרות שהחברות הגדולות השקיעו מיליארדים בפיתוח".

מה היתרון שלכם לעומתן?

"כל החברות האלה מכוונות לתמונה על המשקפיים, שיש לה כל מיני מגבלות כאלו ואחרות. אנחנו פותרים את מרבית הבעיות בכך שאנחנו לא מקרינים על העדשה של המשקפיים, אלא ישירות לרשתית שלך. ברגע שהקרנתי ישירות לרשתית את רואה הכי טוב. הטכנולוגיה הזאת הומצאה לפני לא מעט שנים. הבעיה עד היום הייתה שאם הייתי מקרין לך סרט ישירות לרשתית, לא היית רואה טוב כי העין שלך זזה כל הזמן. לכן, ההישג שלנו הוא שפיתחנו מערכת עקיבה אחרי תנועת העין שפותרת את הבעיה וזזה עם תנועות העין שלך. אני מקרין את הסרט והתמונה תמיד תשודר במרכז הראייה שלך. זה ההבדל המהותי הראשון שרוב החברות לא פיצחו בגלל כל מיני מגבלות. דבר מהותי נוסף הוא שכל המשקפיים שייצרו עד היום הם לא יפים ומגושמים, ואצלנו נפתרה הבעיה הזאת. המשקפיים שלנו הם קטנים ויפים ונראים כמעט כמו משקפיים רגילים. המטרה היא שתלכי ברחוב ותוכלי לראות את האי מיילים שלך במשקפיים".

כאמור, החברה ממודיעין אף רשמה פטנט על "מקלדת וירטואלית", פריט הכרחי בדרך להפיכת המשקפיים החכמים למוצר הנמצא בשימוש נרחב. "איך זה יעבוד? בגדול, מקרינים לרשתית מצלמות שעוקבות אחרי תנועת האצבעות שלך – את מקלידה באוויר וזה נקלט על ידי המצלמה ונכתב".

 

בלי להיתקע בעץ

את החברה הקימו סטרול ושותפיו בשנת 2017. "ב-2018 קיבלנו תמיכה מהרשות לחדשנות", הוא מספר, "ועבדנו על פרויקט במשך שנתיים. אז ראינו שיש פה טכנולוגיה וממנה הגענו למה שיש לנו היום. באותה נקודת זמן הצטרף אלינו ד"ר יצחק ליפשיץ, רופא עיניים שיש לו ניסיון רב בפיתוח ובסטארט אפים שקשורים לעיניים, והוא הביא את הפן הזה. המשכנו לקבל תמיכה מהרשות לחדשנות וככה התפתחנו למשקפיים החכמים".

למה בחרתם להתמקם דווקא במודיעין?

"זה קרה די במקרה. אנחנו שלושה שותפים ועוד שמונה עובדים בחברה. התחלנו בתל אביב והיה מאוד מתסכל כל יום בבוקר לצאת ולהיכנס לעיר. כל אחד מגיע ממקום אחר ומודיעין נמצאת  במרכז הארץ. יש לנו אנשים מירושלים ומתל אביב, ומודיעין היא מקום מרכזי וטוב לרוב האנשים וחוסך את הפקקים. בנוסף, מצאנו עיר מאוד נחמדה ואנחנו יושבים כיום במע"ר".

בחודש הבא הם עומדים להציג דגם של המשקפיים החכמים בכנס גדול בפורטוגל. "נציג את המדגים שלנו", אומר סטרול, "גם היום אנחנו כבר בקשר עם חברות גדולות שגילו עניין. אנחנו מקווים שבעקבות הכנס הזה ועוד מפגשים אולי נעשה שיתוף פעולה עם אחת מהחברות הגדולות".

ומתי אתם מתכננים לצאת לשוק?

"אנחנו רוצים להגיע לשוק עם המוצר הראשוני בתוך שנה וחצי, ואחרי זה יהיו פיתוחים נוספים. בשלב השני כבר לא נצטרך את הסמארטפון, הכל יהיה בתוך המשקפיים, ואז יתווספו כל היכולות הנוספות שעליהן אנחנו עובדים עכשיו. בסופו של דבר, כל אחד יוכל ללכת עם המשקפיים האלה".

כאמור, בחברה צופים למוצר שלהם שימושים רבים בתחומים מגוונים. "ברפואה, למשל, סורקים את הרשתית של העין כל הזמן. הרשתית היא המקום היחיד בגוף שיש בו כלי דם חשופים. בגלל שאנחנו סורקים את הרשתית כל הזמן, ובגלל שיש הרבה מחלות כמו סכרת, לחץ דם, ואלצהיימר, בהן אצל החולים יש שינוי בכלי הדם, אז אם למישהו יש בעיה רפואית המשקפיים יזהו את זה מאוד מוקדם ויגידו לו ללכת להיבדק. היתרון הוא האבחון המוקדם. צריך עוד הרבה אישורים עד שזה יקרה, אבל זה רק מראה על הפוטנציאל העתידי של הטכנולוגיה".

האם המשקפיים לא יפריעו לי לראות את הדרך? מה ימנע ממני מלהתנגש בעץ?

"יש לזה פתרון, כי המשקפיים מקרינים למרכז הראייה אבל הראייה הפריפריאלית נשמרת. כלומר, אם את הולכת ברחוב וקוראת אימיילים את לא תיתקעי בעץ, כי את עדיין רואה את כל הסביבה שלך. זה כמו שמראים שקפים בחדשות בטלוויזיה –  את רואה את השקפים, אבל את גם רואה את האולפן ואת כל מה שמסביב. באמצע יש את התמונה שמקרינים ומסביב יש את כל השאר".

והשאלה הגדולה – עד כמה זה בטוח לעין?

"התשובה היא כן. יש היום תקינה מסודרת בארצות הברית שקבעה לאיזו עוצמת לייזר ניתן להיחשף ישירות לעין, ואנחנו הרבה מתחת לתקינה הזאת. עוצמת קרינת הלייזר במשקפיים שלנו היא מאוד נמוכה".

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות