איזה שימוש מותר בטלפון בזמן נהיגה?

תוכן פרסומי
מאחר שישנו הרבה בלבול לגבי מה מותר ומה אסור בכל הנוגע לשימוש בטלפון במהלך הנהיגה ברכב, החלטנו להקדיש סקירה קצרה לנושא
צילום: freepik

מאחר שישנו הרבה בלבול לגבי מה מותר ומה אסור בכל הנוגע לשימוש בטלפון במהלך הנהיגה ברכב, החלטנו להקדיש סקירה קצרה לנושא, בתקווה שהערפל והבלבול יתפזרו.

מה זה, בעצם, דיבורית?

כולם יודעים שהדיבור בטלפון הנייד בזמן נהיגה אסור למעט באמצעות התקן שנקרא דיבורית. למעשה, האיסור הזה נכנס לתוקף כבר בראשית שנות התשעים כאשר הטלפונים הניידים הראשונים נעשו נפוצים, ובפעם הראשונה העולם חווה את 'תופעת הסחות הדעת בנהיגה'. החשש המרכזי והסיבה הראשונית לאיסור הייתה העובדה שתפעול הטלפון דרש הסטה של היד והמבט מההגה, פעולה שעלולה להוביל לאיבוד שליטה על הרכב. האיסור המקורי על שימוש בנייד בזמן נהיגה היה מבוסס על חקיקה ישנה משנת 1961 שהתייחסה להנחת שתי הידיים על ההגה או הכידון. לצד הטמעת התקני דיבורית מורכבים ברכב, הנהג הישראלי, כהרגלו, ניסה להתחכם ונהגים רבים פשוט הניחו את הטלפון על הברכיים ודיברו באמצעות הרמקול. מן הסתם, לא לכך התכוון המחוקק, כי טלפון על הברכיים בזמן נהיגה אינו מומלץ או בטיחותי. לכן, נדרשה הגדרה ברורה למונח 'דיבורית': " התקן המאפשר שימוש בטלפון בלא אחיזה בו, ובלבד שאם ההתקן מצוי בטלפון, הטלפון יונח ברכב באופן יציב המונע את נפילתו".

ההגדרה הזו שמה קץ לאלתורים וגם אם פה ושם ישראלים שנתפסים עם טלפון על הברכיים עושים 'פרצוף מופתע', זה לא ממש יעזור להם. זה המקום לציין שמרבית כלי הרכב החדשים הם בעלי התקן דיבורית מובנה, כחלק ממערכת השמע, שמתחבר לטלפון של הנהג באמצעות בלוטות'.

האם מותר להשתמש בטלפון בפקק או ברמזור?

סוגיה מבלבלת נוספת נוגעת לשימוש בטלפון בזמן שהרכב נמצא בעצירה. הרבה פעמים אנחנו מוצאים את עצמנו עומדים ברמזור או בפקק תנועה ומנצלים את ההזדמנות לשגר איזה מסר או להשיב למייל דחוף. מה שמעלה את שאלה המתבקשת: האם בזמן שאנחנו עומדים ברמזור מותר להשתמש בטלפון הנייד ולתפעל יישומים שדורשים התעסקות במסך המגע? התשובה לשאלה הזו עמומה, כי המחוקק לא התייחס אליה באופן מפורש. הסוגייה הגיעה לפתחם של בתי הדין לתעבורה מספר פעמים ובמרבית המקרים ההכרעה שהתקבלה הייתה נגד הנהג; השופטים אימצו את הפרשנות הרחבה הגורסת כי אם המנוע דולק מדובר ב'נהיגה' ומכאן שהאיסור חל על הפעולה. ואולם, ברמה הפרקטית משטרת התנועה נוטה להימנע מלהציק לנהגים אשר בזמן עצירה רגעית של הרכב שולחים מבט מהיר לסלולר. לרוב מאמצי האכיפה יתמקדו בנהגים שעושים שימוש מסוכן בזמן נסיעה. היות והרכב נמצא עדיין באמצע הכביש, מבחינה בטיחותית, גם עמידה ברמזור או בפקק היא חלק מ'נהיגה' ודורשת תשומת לב ולכן על אף כי מדובר בתחום אפור, לא מומלץ להסיט את המבט מהכביש ולא לרגע, ואם כבר צריך שנייה כדי 'להתאפס' כדאי לנצל את הזמן ברמזור כדי ללגום מעט מים או להימתח קלות.

האם יש יישומים סלולאריים שמותרים בזמן נהיגה?

על אף שקשה ליישם מדיניות אכיפה על יישומים ספציפיים, ישנם לא מעט יישומים סלולריים מסיחי דעת המסוכנים לשימוש במהלך נהיגה, ולצד זאת, קיימים גם מספר יישומים ואפליקציות המיטביות עם מהלך הנהיגה. למשל נגני מוזיקה שהופעלו מבעוד מועד וכמובן אפליקציות ניווט שאף כוללות בתוכן כלים שנועדו לסייע לנו להגיע ליעד בבטחה. בנקודה זו כדאי לעצור ולהכיר לכם את המערכת הייחודית של חברת הסטארטאפ הישראלית סייברוואן, חברה אשר פיתחה טכנולוגיה המוטמעת ברכב ויודעת לזהות את הטלפון הנייד שנמצא באזור הנהג. עם תחילת הנסיעה, אותה מערכת מנטרלת במכשיר הנהג בלבד את האפשרות להשתמש ביישומים מסיחי דעת כמו וואטסאפ, או רשתות חברתיות, כשחלק ממה שהופך את המערכת לכל כך נוחה ומוצלחת זו העובדה שניתן להגדיר בה מראש ולייצר הפרדה בין אפליקציות מסיחות דעת לאפליקציות אחרות. אך אל חשש, עם סיום הנהיגה והגעת הרכב לעצירה מלאה, תוכלו להתעדכן בכל ההתראות שהתקבלו כך שלא תפספסו שום הודעה או שיחה שטרם נענתה.

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות