שוברים את השיא

ערן קמינסקי
בתחילת השנה הגדירו בעירייה את הזינוק בגניבות הרכבים בעיר כ"גל", אבל עכשיו כבר ניתן לומר כי מדובר בתופעה שרק הולכת ומתעצמת, כאשר חוליות גנבים פועלות לאחרונה גם בשעות הערב המוקדמות במיקומים מרכזיים במודיעין. במשטרה סירבו השבוע לחשוף את נתוני הגניבות ברבעון השני של שנת 2022, אבל בשלושת החודשים הראשונים של השנה נגנבו בעיר לא פחות מ-126 כלי רכב, מחצית מכלל הגניבות בשנה שעברה וממוצע של כמעט 1.5 רכבים גנובים ביום
צילום: דוברות העירייה

תופעת גניבות הרכבים במודיעין, עליה כתבנו רבות במהלך השנה האחרונה, מגיעה בשבועות האחרונים לשיאים חדשים כמותם לא הכרנו, זאת למרות מאמצי העירייה ותחנת המשטרה המקומית.

כזכור, לפני כשבועיים פרסמנו כאן שמאחד החניונים בעיר נגנבו חמישה רכבים מסוג מאזדה בתוך תשעה ימים, ובשבוע שעבר התברר ששלושה רכבים נגנבו במהלך שעות הערב המוקדמות מחניון היכל התרבות, ממש במרכז העיר. אמנם מדובר במכת מדינה (ראו מסגרת) ולא בתופעה ייחודית למודיעין (גם אם במודיעין היא מורגשת ביתר שאת הודות לקרבתה של העיר לתחומי הרשות הפלסטינית), אולם הנתונים שאנו מביאים כאן לא משאירים מקום לספק כי נדרשת פעילות נמרצת ויצירתית יותר מצד הרשויות.

במשטרת ישראל סירבו השבוע להעביר לידינו את נתוני הרבעון השני של השנה, אולם מנתוני הרבעון הראשון של 2022 עולה כי מודיעין בדרך לשיא חדש במספר גניבות הרכבים בשנה. אם במהלך כל שנת 2021 נגנבו בעיר 238 כלי רכב, הרי שרק בשלושת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית נגנבו כבר 126 רכבים. גורמים בעיריית מודיעין העריכו השבוע כי נתוני הרבעון השני של השנה לא צפויים להיות שונים באופן משמעותי מנתוני הרבעון הראשון, כך שניתן להניח כי הנתון השנתי יעמוד על בסביבות 500 מקרי גניבה. יש לציין כי מתחילת השנה הוגשו כבר למעלה מ-15 כתבי אישום נגד חשודים שנעצרו באזור מודיעין, אולם לנתון זה אין בשלב הזה השפעה מממשית בשטח.

 

גנבים חסרי פחד

כאמור, מה שבתחילת השנה תיארו בעירייה כ"גל" גניבות רכבים, התברר עם החודשים שחלפו כתופעה שהלכה והתגברה, וכעת המצב נראה כאיבוד שליטה.

לפני כשלושה שבועות פרסמנו כאן שחמישה רכבים נגנבו בתוך תשעה ימים, כולם מאותו חניון ברחוב מגדל ים בשכונת אבני חן. תושב השכונה, ליאור בוגנים, שרכבו היה בין הנגנבים, סיפר השבוע למודיעין NEWS: "יש לנו חניון של 200 ומשהו רכבים. לפני שבוע וחצי התקשר אלי היו"ר  ועד של המגדל השני ושאל אם גנבו לנו מאזדות מהחניון, כי בחניון שלהם נגנבו שלושה רכבים מאותו סוג באישון לילה. אחר כך נגנבו אצלנו שתיים נוספות, ובסך הכל חמישה רכבי מאזדה נעלמו מהחניון בתוך תשעה ימים".

אמנם מדי יום נגנבים רכבים במודיעין, אולם בשבוע שעבר נרשמה הסלמה נוספת, כאשר שלושה רכבים נגנבו בשעות הערב המוקדמות ממרכז העיר. שניים מהרכבים נתפסו בידי המשטרה לאחר שהגנבים נטשו אותם ונמלטו רגלית, רגע לפני שחצו את מחסום חשמונאים ונעלמו בתחומי הרשות הפלסטינית.

רונית שטרן, תושבת העיר שרכבה היה בין הנגנבים, סיפרה השבוע למודיעין NEWS: "בסביבות 21:00 קיבלנו טלפון ממשטרת מודיעין שמצאו את הרכב שלנו גנוב בכביש 443. באותו ערב חנינו בחניון היכל התרבות בעיר, כשהחניון היה מלא, והגנבים פרצו לרכב באופן מתוחכם ללא חבלה באוטו, הצליחו להתניע ולברוח. זה מאוד לא נעים, סיטואציה מאוד הזויה ומבהילה".

מקרה נוסף שאירע לאחרונה מדגים היטב את עליית המדרגה בתעוזת אותן חוליות גנבים, שמפקד תחנת מודיעין, סנ"צ רונן נגר, סיפר בריאיון למודיעין NEWS לפני מספר חודשים כי רובן המוחלט מגיעות משטחי הרשות הפלסטינית. באותו מקרה סיפר תושב שכונת הפרחים כי צפה ברכבו נגנב באמצע היום, באחד מבנייני השכונה המרכזית, למרות שמפתחות הרכב היו ברשותו ולמרות שהחניון היה נעול.

 

ממוצע בנסיקה

כאמור, אם בכל שנת 2021 נגנבו בעיר 238 רכבים, הרי שכעת מסתמן כי שנת 2022 עתידה להיות קשה בהרבה. עד כה, ברבעון הראשון של השנה, נגנבו במודיעין 126 רכבים, למעלה ממחצית הכמות שנגנבה בכל השנה שעברה. אם בשנת 2021 נגנב בממוצע 0.65 רכב ביום, הרי שכעת אנו כבר עומדים על ממוצע של 1.4 ביום.

עוד עולה מנתוני המשטרה כי במהלך חמש השנים האחרונות – משנת 2018 ועד סיום הרבעון הראשון של 2022 – נגנבו בעיר לא פחות מ-645 רכבים. בשנת 2018 נגנבו 126 רכבים, ב-2019 נגנבו 68, 87 בשנת 2020, וכאמור 238 אשתקד ו-126 עד כה השנה. עוד עולה מהנתונים כי בסך הכל מהוות גניבות רכבים ופריצות לרכבים 65% מכלל עבירות הרכוש בעיר.

כאמור, הרבעון הראשון של השנה הנוכחית מסתמן כשובר שיאים, עם גניבת 126 רכבים, ומהווה נתון בולט במיוחד בהשוואה לרבעונים הראשונים של השנים הקודמות: ברבעון הראשון של 2021 נגנבו בעיר 23 רכבים, ב-2020 שמונה, ב-2019 16 ובשנת 2018 נגנבו 40 רכבים בשלושת החודשים הראשונים של השנה.

בשיחה עם מודיעין NEWS לפני מספר חודשים סיפר ראש אגף הביטחון וחירום בעיריית מודיעין, שמוליק כהן, על המאמצים להילחם בתופעה: "בלילות פועלות כעת בשטח חמש ניידות משטרה, יש לנו שתי ניידות שיטור עירוני שעובדות כל הלילה, וכל אלה מכפילי כוח יחד עם ניידות המשטרה. כולם מסונכרנים, יש תכנית עבודה מסודרת ללילות, יש משימות בשכונות ובשעות ספציפיות, מחסומים ועוד פעילויות שאנחנו מבצעים בתיאום מלא עם המשטרה כדי לצמצם את התופעה".

עוד סיפר כהן כי "יחד עם המשטרה יצאנו לשבילים ולדרכי העפר שסובבים את העיר, שזיהינו שחלק מהרכבים שנגנבו יוצאים מהעיר דרכם. הגנבים מעדיפים לצאת מהעיר דרך איזה שביל צדדי ולא דרך שדרות יאיר פרג או צומת שילת, היכן שיש להם סיכוי גבוה יותר להיתקל בניידת משטרה. סגרנו לא מעט צירים וחסמנו כל מיני יציאות לא מבוקרות שאנחנו יודעים שהשתמשו בהם כדי להוציא מהעיר רכבים גנובים. בנוסף, פרסנו אמצעים טכנולוגיים בכל מיני נקודות שחשובות למשטרה ולנו, שיודעות לתת לנו התרעות בזמן אמת".

בשיחה נוספת שקיימנו השנה בעניין, הפעם בחודש ינואר עם מפקד תחנת משטרת מודיעין, הסביר סנ"צ רונן נגר מי הן אותן חוליות גנבים שפושטות על העיר. "תחנת מודיעין רשמה ב-2021 עלייה של כמעט 122% במעצרים עד תום ההליכים של עברייני רכוש. כשאני מסתכל על כל העצורים האלה, אני יכול להגיד ש-99% מהם אלו תושבי הרשות הפלסטינית. המיקום שלנו מאוד אטרקטיבי עבורם. יש פה, גם העיר עצמה וגם ביישובי הסביבה, אוכלוסייה מאוד מבוססת עם רכבים אטרקטיביים, ולנו יש רק שתיים וחצי דקות לתגובה עד שהם כבר מעבר לגדר. יש לנו אינדיקציות שמרגע שהאוטו הונע, אם לא הצלחנו לחסום אותו, אז בתוך שתיים וחצי דקות הוא כבר בשטחים. בנוסף, יש לנו גם כנופיות שמגיעות ממזרח ירושלים, ועצרנו כמה כאלו בפעילות יזומה שלנו. הרבה פעמים אנחנו רואים שהרכב הגנוב עבר את מחסום מכבים אבל לא הגיע לירושלים, ולא מבינים לאיפה הוא נעלם. מסתבר שהם חותכים את מעקי הבטיחות בכביש 443 ויורדים לתוך הכפרים הסמוכים. זה כבר מעבר לגזרה שלנו. אנחנו מאתרים כל מיני פרצות כאלו. אנחנו עושים המון, הרבה מעבר למה שאמורים לעשות. זה מגיע למצב שאנו פועלים כמו קבלני עפר, ומגייסים כל מיני משאיות וטרקטורים שיחסמו את הפרצות האלו עם סלעים. כי אם אנחנו לא נעשה את זה, אף אחד לא יעשה בשבילנו. גם ביער בן שמן גונבים, באזור קברות המכבים ומצפה מודיעין, ואתה צריך להחליט איפה ממקד את הפעילות שלך. בסך הכל יש פה חמישה-שישה בלשים. אז אתה סוגר חורים, מציב מצלמות אבטחה ועושה מה שיכול".

•••••••

מדוברות המשטרה נמסר: "משטרת ישראל מבצעת אכיפה חסרת פשרות נגד מחוללי פשיעה בתחום הרכוש בעיר, תוך הפעלת אמצעים טכנולוגים מתקדמים ויחידות מיוחדות הפועלות במספר מעגלי אבטחה – מקו התפר עד פנים הערים – במטרה לשמור על שלום הציבור וביטחונו. נדגיש, כי שוטרי תחנת מודיעין מבצעים כל העת אכיפה מוגברת בנושא בשיתוף לוחמי יס"מ ומג"ב, בהתאם לאסטרטגיה ההתקפית של מחוז מרכז המתמקדת בכנופיות רכוש על פי מודיעין איכותי וניתוח נתוני הפשיעה, תוך  פריסה רחבה של כוחות גלויים וסמויים, שהניבה מתחילת השנה מעצרים רבים, לצד תביעה משטרתית מחמירה לשם מיצוי מלוא חומרת הדין עם מבצעי העבירה. עוד נציין כי בשבועות האחרונים הוקמה בעיר מפקדה מיוחדת המתמקדת באכיפת גניבות הרכב, בדגש על פריסה לאורך המעברים ובפנים העיר, לצמצום היקף הפשיעה כנדרש".

מכת מדינה

כאמור, הזינוק בשיעור גניבות הרכבים אינו נחלתה הבלעדית של מודיעין, אלא תופעה כלל ארצית שניתן בהחלט להגדיר כמכת מדינה.

מחקר חדש שבחן את נתוני חברת איתוראן וחברת פוינטר לגבי שיעור גניבות הרכבים במחצית השנה הראשונה של 2022, העלה כי חלה עלייה של 72% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. על פי המחקר, אם בעבר היו אלו מישור החוף ואזור השרון שהיו בראש טבלת גניבות הרכבים, הרי שכעת אלו הן מודיעין והקריות שפהכו למטרה העיקרית כל חוליות הגנבים, מודיעין בשל הקרבה לרמאללה והקריות בשל הקלות היחסית שבה ניתן להגיע מהן לג'נין.

עוד עולה מהמחקר כי סוג הרכבים המבוקש ביותר הם ג'יפים וג'יפונים (44%). היות ורוב הגניבות מבוצעות לצורך אספקת חלקי חילוף זולים, מסתמן כי ישנו גידול מתמשך בשנים האחרונות בביקוש לג'יפונים, רכבי פנאי, SUV וקרוסאוברים לסוגיהם, המהווים 47% מכלל ניסיונות הגניבה על פי פוינטר ו-45% על פי נתוני איתוראן. במקביל, מתברר מנתוני החברות כי העלייה המשמעותית ברכישת רכבים היברידיים באה לידי ביטוי גם בשיעור גניבות הרכבים מסוג זה, בשל העלייה בביקושים לחלפים משומשים עבורן, כולל הסוללות שמהוות רכיב מתבלה יקר מאוד במכוניות כאלה.

עוד עולה כי ב-15 אחוזים מאירועי הגניבה ברשות הגנב נמצא מפתח הרכב, 35% מכלל ניסיונות הגניבה היו בשיטת הפריצה אלימה, 34% באמצעות התחברות לשקע OBD, ו-10 אחוזים באמצעות גרירת/העמסת הכלי וגניבתו.

כפי שראינו לאחרונה במודיעין, פעילות חוליות הגנבים גם בשעות ערב מוקדמות הפכה לתופעה כלל ארצית. אם בשנים האחרונות הגניבות בוצעו בעיקר בשעות הלילה המאוחרות, בין השעות 22:00-05:00, הרי שברבעון הראשון של 2022 התבצעו גנבות בכל שעות היממה.

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »