לחץ חברתי בגיל ההתבגרות מתייחס להשפעת חברים על קבלת החלטות, או השפעה חברתית לאמץ סוג מסוים של התנהגות, לבוש או גישה על מנת להתקבל כחלק מקבוצת השווים, "החברים". מתבגרים רבים חווים את ההשפעה של עמיתים במספר תחומים שונים, החל מהבגדים שהם לובשים ועד למוסיקה שהם מאזינים לה.
השפעת עמיתים אינה בהכרח מצב שלילי. אנשים רבים מושפעים מעמיתיהם, באופן שלילי וחיובי, בכל גיל. עבור בני נוער, מכיוון שסביבת התיכון ופעילויות אחרות מוציאות אותם מהבית, הם עשויים לבלות יותר זמן עם החברים שלהם מאשר עם ההורים והאחים שלהם.
לחץ חברתי בגיל ההתבגרות: הבדל דק בין השפעות חיוביות לשליליות
ככל שאתם הופכים להיות עצמאיים יותר, באופן טבעי בני גילכם הופכים להיות משמעותיים יותר בחייכם. יחד עם זאת, לפעמים, במיוחד במצבים רגשיים, השפעת עמיתים עשויה להיות קשה להתנגדות, והיא להופכת למצב של לחץ חברתי בגיל ההתבגרות, מצב בו מתבגרים עשויים להרגיש נאלצים לבצע פעולה שלא נוח להם איתה.
מה המחקר המדעי קובע על השפעת עמיתים
חוקרים מאוניברסיטת טמפל בפילדלפיה קובעים שקיימות שתי תכונות עיקריות שמבדילות בין בני נוער למבוגרים בקבלת ההחלטות שלהם. במהלך גיל ההתבגרות המוקדמת בפרט, בני נוער נמשכים לתגמול המיידי של בחירה פוטנציאלית והם פחות קשובים לסיכונים האפשריים.
שנית, באופן כללי, בני נוער עדיין לומדים לשלוט בדחפים שלהם, לחשוב קדימה ולהתנגד למצב של לחץ חברתי. מיומנויות אלו מתפתחות בהדרגה, כאשר יכולתו של מתבגר לשלוט בהתנהגותו משתפרת במהלך גיל ההתבגרות.
מחקרים על קבלת החלטות בגיל ההתבגרות
מדענים מהמכללה הרפואית וייל באוניברסיטת קורנל קובע שבני נוער מהירים ומדויקים מאוד בקבלת החלטות בעצמם, ובשיפוט מצבים שבהם יש להם זמן לחשוב. יחד עם זאת, כאשר הם צריכים לקבל החלטות בלהט הרגע או במצבים חברתיים, ההחלטות שלהם מושפעות לרוב מגורמים חיצוניים כמו עמיתים.
במחקר שמומן על ידי המכון הלאומי להתמכרות לסמים, מתנדבים בני נוער שיחקו במשחק נהיגה בווידיאו, לבד או עם חברים שצפו בהם. מה שהחוקרים גילו הוא שמספר הסיכונים שבני נוער נקטו בהם במשחק הנהיגה הוכפל כשחבריהם צפו בהם, בהשוואה לזמן שבו בני הנוער שיחקו במשחק לבד.
הצד החיובי של לחץ חברתי בגיל ההתבגרות
למרות שלעתים בני נוער עשויים להתקשות להתנגד להשפעת עמיתים, במיוחד בלהט הרגע, מצבי לחץ חברתי בגיל ההתבגרות עשויים גם להשפיע לטובה. כשם שאנשים עשויים להשפיע על אחרים לנקוט בבחירות שליליות, הם עשויים גם להשפיע עליהם לנקוט בבחירות חיוביות.
מתבגר עשוי להצטרף לפרויקט התנדבותי כי כל החברים שלו מתנדבים, או לקבל ציונים טובים כי הקבוצה החברתית שהוא משתייך אליה חושבת שחשוב לקבל ציונים טובים. האמת היא שלעתים קרובות חברים מעודדים זה את זה ללמוד, להתנסות בספורט או להתעניין בתחומי עניין אמנותיים חדשים.