לשבור את הגל

ערן קמינסקי
בעוד שמדי לילה נמצאות בשטח רק ארבע ניידות משטרה, גל פריצות לבתים ורכבים שוטף את מודיעין בשבועות האחרונים • באגף הביטחון בעירייה פתחו במבצע בלימה: מחסומים אקראיים בשעות הלילה, חסימת דרכי עפר המשמשות למילוט רכבים גנובים מהעיר, פריסת אמצעים טכנולוגיים שיספקו התרעות בזמן אמת והקמת משמר שכונה בנופים
צילום: דוברות העירייה

בשבוע שעבר פרסמנו כאן ידיעה אודות גל גניבות הרכבים ששוטף את מודיעין בשבועות האחרונים, וכעת מתברר כי בעירייה יצאו ב"מבצע" לצמצום התופעה.

כזכור, בשבועות האחרונים דיווחו עשרות תושבי העיר כי רכבם נגנב, כאשר בשנה שעברה נגנבו בעיר 242 רכבים. במשטרה אישרו את הדברים ואמרו כי מתחילת השנה הוגשו 13 כתבי אישום נגד חשודים בגניבת רכבים בעיר.

שוחחנו השבוע עם שמוליק כהן, ראש אגף הביטחון וחירום בעירייה, שהסביר מאיפה מגיע הגל הנוכחי: "יש גל של עבירות רכוש, בעיקר של גניבת רכבים. בדרך כלל התופעות האלו באות בגלים. למה? סיבה אחת היא שאנחנו בחורף. אנשים מסתגרים בבתים עם חלונות סגורים, פחות שומעים מה שקורה בחוץ, וזה יותר נוח כמובן לגנבים. מה גם שיש פחות נוכחות של אנשים ברחובות ובפארקים".

בריאיון שקיימנו לפני כחודש עם סנ"צ רונן נגר, מפקד תחנת משטרת מודיעין, הוא סיפר כי בלילות פועלות בשטח רק ארבע ניידות משטרה. "לנו יש ארבע ניידות ביטחון שעובדות בלילות בימי שגרה, ועכשיו הוספתי ניידת נוספת", מספר כהן. "יש לנו שתי ניידות שיטור עירוני שעובדות כל הלילה, וכל אלה מכפילי כוח יחד עם ניידות המשטרה. כולם מסונכרנים, יש תכנית עבודה מסודרת ללילות, יש משימות בשכונות ובשעות ספציפיות, מחסומים ועוד פעילויות שאנחנו מבצעים בתיאום מלא עם המשטרה כדי לצמצם את התופעה".

על אלו מספרים אנחנו מדברים? עשרות בשבוע?

"אני לא יודע להגיד לך נתון מספרי, זה צריך לבדוק מול המשטרה. אני כן יודע שיש עלייה משמעותית בגניבות רכבים ופריצות לדירות. אנחנו, ביחד עם המשטרה, כרגע בפעילות מאוד נרחבת ומאומצת לבלימת התופעה הזאת".

מה כוללת הפעילות?

"בשעות הלילה המאוחרות אנחנו מבצעים סגירת השכונות המרוחקות, עם הצבת מחסומים ובדיקת הרכבים ואנשים שעוברים באזור כדי לוודא שהם תושבי העיר או עם סיבה מספיק טובה להסתובב ברחובות. במקביל, יחד עם המשטרה יצאנו לשבילים ולדרכי העפר שסובבים את העיר, שזיהינו שחלק מהרכבים שנגנבו יוצאים מהעיר דרכם. הגנבים מעדיפים לצאת מהעיר דרך איזה שביל צדדי ולא דרך שדרות יאיר פרג או צומת שילת, היכן שיש להם סיכוי גבוה יותר להיתקל בניידת משטרה. סגרנו לא מעט צירים וחסמנו כל מיני יציאות לא מבוקרות שאנחנו יודעים שהשתמשו בהם כדי להוציא מהעיר רכבים גנובים. בנוסף, פרסנו אמצעים טכנולוגיים בכל מיני נקודות שחשובות למשטרה ולנו, שיודעות לתת לנו התרעות בזמן אמת. למעשה פתחנו במבצע בלימה לתופעה הזו. הכוחות שעובדים בלילה יודעים באילו רחובות ושכונות הם צריכים להיות בכל שעה, על פי נתוני המשטרה שניתחנו. שם אנחנו מתמקדים ומרכזים מאמצים וכוחות".

כפי שנעשה בעבר בשכונות חדשות, כמו במקרה של שכונת הציפורים לפני מספר שנים, משקיעים כעת בעירייה מאמצים כדי להקים משמר שכונה גם בשכונת נופים, המורכב מתושבים מתנדבים היוצאים לסייר ברחובות בשעות הלילה. "אתמול נפגשתי עם תושבי שכונת נופים, קבוצה ראשונה של תושבים שנרתמו לעניין. הם יצאו לרחובות בשעות הלילה, יפגינו נוכחות ויהוו עוד זוג עיניים שמדווח לנו על פעילות חשודה. זה גם יגביר את תחושת הביטחון וגם יסייע לכוחות בשטח במקומות בהם הניידות פחות מסתובבות. כולם מבינים היום שאין ברירה לאור הגל הנוכחי. כולנו מתגייסים כדי לסייע למשטרה. כולנו צריכים לגלות אחריות ולבוא ולסייע. אני יכול לומר לך בוודאות שלאור כל הפעולות האלו אנחנו כבר מזהים מגמת ירידה בשיעור עבירות הרכוש בעיר. אלו לא המספרים שהיו לפני מספר שבועות".

מניסיון העבר שלכם, משמרי השכונה האלו מצליחים להשפיע על המצב בשטח או שזה מתפוגג במהירות?

"לא, זה לא מתפוגג במהירות. בכרמים הוקם בעבר משמר שכונה בתיאום עם המשטרה, ועליו אני פחות יכול לדבר. לא היינו מעורבים בזה. בשכונת הציפורים, כשהיא התחילה להתאכלס, התושבים סבלו קשות מהתופעה. הקמנו משמר שכונה, שכלל 40 תושבים. כתוצאה מהסיורים והעדכונים שלהם – רכבים חשודים, למה לשים לב, איפה להיות עירניים – הורדנו לאפס עבירות רכוש בתוך שלושה חודשים. זה הגיע למצב שהפסקנו את פעילות המשמר השכונתי כי לא הייתה סיבה לקיומו באותה נקודה. זו הייתה הצלחה אדירה. יש גם במכבים רעות משמר שכונה עם 120 מתנדבים, שפועלים גם בבוקר וגם בשעות הלילה. גם שם נרשמת בשנה האחרונה ירידה במספר עבירות הרכוש. הכוונה היא לגייס תושבים גם בשכונות אחרות. הנוכחות שלהם ברחובות מייצרת הרתעה ותחושת ביטחון עבור התושבים".

תושבים המעוניינים להצטרף למשמר השכונה יכולים לפנות למספר הטלפון: 08-9394613.

 

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »