חברת הרחפנים האוטונומיים G SYSTEM מהפארק הטכנולוגי במודיעין מוכנה כבר לפריצה הגדולה של הענף, כאשר הרחפנים שלה מסוגלים לאבטח בלי מגע אדם אתרים ומפעלים, לזהות דליפות גז בתוך מספר דקות ואף להביא לכם את משלוח התרופות ישר לחלון הבית
(צילום: פרטי)
העתיד נמצא בשמיים, כך לפחות טוענים אנשי חברת הרחפנים האוטונומיים G SYSTEM, שקיימו השבוע אירוע השקה חגיגי לרגל מעברם לפארק הטכנולוגי במודיעין. החברה מחזיקה בצי רחפנים, שעלות כל אחד מהם עומדת על חצי מיליון שקל, ונותנת מגוון רחב של שירותים, מתחומים שגרתיים למדי כמו אבטחה ועד אפילו לספירת עגלים ברפתות ענק וזיהוי דליפות גז במפעלים גדולים.
רון אלימלך, אחד השותפים בחברה ומנהל המכירות, סיפר השבוע למודיעין NEWS מדוע בחרו להגיע לעיר: "עברנו למודיעין לפני חודשיים. אנחנו יושבים פה בשיתוף פעולה עם חברה שמפעילה מוקד בשם תקשוב CU, מוקד אקטיבי כלל ארצי, שאנחנו הלכנו איתם כדי לאשר את המוצר שלנו ברשות שדות התעופה ורשות התעופה האזרחית, כאשר כל פעם שרחפן שלנו עולה לאוויר יש תצפיתנית שלהם שצופה. זה חוסך לנו הוצאה של מיליון וחצי שקל. התחלנו להביא לכאן את הלקוחות כדי להראות להם את המוקד, ואז הבנו שיש חיבור טוב ויש פה מקום גם עבורנו. יש קרון הפעלה שאנחנו יכולים לשים פה, ויש הרבה יתרונות עסקיים להיות במודיעין, מה גם שיש פה הרבה מאוד לקוחות פוטנציאליים כמו המרכזים הלוגיסטים. סגרנו עכשיו עסקה עם חברת אמרפורד קרגו, וזה אזור מעולה בשבילנו".
ספר מעט על תחילת הדרך שלכם.
"את החברה הקים חבר הכי טוב שלי, גל יצחק שושה, המייסד והבעלים. אנחנו חברים מגיל 5. לפני שנתיים הוא ביקש ממני לבוא להרים את הדבר הזה שנקרא G SYSTEM. לא היה פשוט, שנתיים של ריצות. התחלנו מכלום ועכשיו אנחנו במקום אחר. יש לנו מוצר שהוא מאוד פורץ דרך. זה כמו להיות בסלולר לפני מהפכת הסלולר".
באילו תחומים אתם עוסקים?
אנחנו מתעסקים כמעט בהכל: אבטחה, בטיחות, משלוחים, זיהוי מוקדם של אש, תפעול במפעלים. המערכת שלנו יודעת לזהות דליפת גזים, למשל. יש לנו חיישן על הרחפן, וביחד עם הלקוח בוחרים רשימת גזים שאחריהם אנחנו סורקים לאיתור דליפות. זה משמש גם לצרכי ביקורת מדי תקופה, וגם במקרה שיש התרעה על דליפה. אם יש התרעה על דליפת אמוניה, אתה צריך להלביש בבגדי מגן חמישה-שישה אנשים. עד שיגיעו למקום זה בערך שעה וחצי. פה אתה יכול פשוט לשלוח את הרחפן ובתוך שלוש-ארבע דקות לדעת אם זה באמת נכון או לא. הרחפן יכול לסקור ככה שטחים עצומים. יש לנו יתרון מאוד גדול שהמערכת שלנו היא אוטונומית לחלוטין, ללא מגע יד אדם. אני מלמד את המערכת מראש על השטח, מניח אותה והיא יודעת לבצע את העבודה לבד. יש מטיס שיושב במודיעין, והמערכת שלנו היום עובדת כאן ובכרמיאל ובקריית מלאכי, אבל המטיס יושב במודיעין ורק משגיח, כי המערכת עושה הכל לבד. זה חוסך בכוח אדם, וזאת אחת המטרות העיקריות".
כבר יש משלוחים באמצעות רחפנים?
"אנחנו היום עושים פיילוט עם קופות החולים להעברת תרופות ובדיקות מבתי חולים. ממעייני הישועה למשל, לבני ברק ולתל השומר. בנוסף, אנחנו עושים היום פיילוט עם קופת חולים מכבי בחיפה להעברת בדיקות דם, תרביות וכולי. הרחפן יכול לשאת משקל של עד 3 ק"ג".
באילו בעיות כבר נתקלתם?
"הבעיות הגדולות הן בדרך של רעש ושל הרגולציה מול הטכנולוגיה, כי בדרך הטכנולוגיה רצה קדימה במהירות והרגולוציה לומדת תוך כדי תנועה. הם לא בשטח הרי, הם יודעים מה יש בספרים, ואתה צריך הוכיח להם שיש מערכת יותר חכמה מאדם, להראות להם שאדם עוד יכול לטעות ולהפיל את הרחפן על מישהו. המערכת שלנו, גם אם תהיה ללא GPS או תקשורת לחלוטין, היא תדע לחזור לבד הביתה, לקפסולה שלה, להתכסות וללכת לישון עד שיגיע אליה מישהו או שיטפל מרחוק. זה יתרון ענק".
עד כמה השימוש ברחפנים משנה את פני ענף האבטחה?
"השימוש ברחפנים שלנו מוריד לחלוטין את הצורך בסייר שיסייר בתחום האתר המאובטח. סטודנט או פנסיונר שנמצא בתא השמירה, האנשים האלה לא עושים את הסיבוב עד הסוף, לא מייצרים את מה שבאמת צריך מבחינת אבטחה. אנחנו נותנים פתרון שהוא באמת אמיתי, כולל, מקצה לקצה. הלקוח לא מתעסק בכלום. הוא מקבל את המוצר ויודע שתמיד יש לו רחפן מלמעלה, עם רמקול כריזה, עם זרקור שמופעל אם מישהו מתקרב, עם יכולת התרעה למוקד שלנו. אני יכול להראות לך סרטון שרחפן זיהה פורץ שהתחבא בשיחים בעזרת מערכת תרמית שמותקנת עליו. הרחפן מתוכנת לעשות מדי שעה סיבוב באתר, כמו שהסייר עושה, יודע לגשת לנקודות ספציפיות שאתה יודע שיש איתן בעיה, להתעכב בנקודות מסויימות כדי לבדוק דברים מסויימים. מעבר לזה, המערכת יודעת להתחבר גם למערכת הבקרה והשליטה של האתר, כאשר אם מישהו למשל נגע בגדר האתר או שאחת המצלמות זיהתה חדירה, אז הרחפן יודע להתחבר לאירוע ישר, בלי לחכות לקבל פקודה ממישהו. קיבלת חיווי ממצלמה שמישהו עבר במקום אסור? הרחפן כבר בדרך אליו".
איך זה מתקבל בשוק?
"יש ווייב מטורף, יש לקוחות בקצה. זה חוסך כסף ויש באזז סביב זה. עולם הרחפנים האוטונומיים בשש השנים הקרובות הולך לגדול לשוק של בסביבות 37 מיליארד דולר. אנחנו נמצאים בדיוק ברגע הפריצה עכשיו. אם לפני שנה וחצי-שנתיים הייתי בפגישות בהן הלקוח אמר לי: 'עזוב, אני אקח לי צעצוע משלי ואחסוך כסף', אז היום אנחנו בשלב בו גם הטכנולוגיה וגם הרגולוציה מתחברות ויש מוצרים מאוד טובים בשוק".
את הרחפנים אתם בונים בעצמכם?
"לא, הרחפנים והמערכות שעליהם הם מוצרי מדף ואנחנו מייצרים אינטגרציה. יש לנו מי שמייצר עבורנו את הקפסולה, חברת שנקראת סטריקס, ויש לנו את התוכנה שמפתחת עבורנו חברה שפיתחה תוכנות לצה"ל. זאת הסיבה שהתוכנה שלנו מאושרת ברת"א, כי זה משהו שהם מכירים הרבה שנים. יש גם את התצפיתניות שלנו. מעבר לזה, הרחפן הוא רחפן BGI, החברה הגדולה ביותר בתחום, עם היכולות הכי חזקות שיש היום בווידאו".
כמה שווה רחפן כזה?
"המוצר עצמו, אצל הלקוח, עם המערכות שעליו, שווה חצי מיליון שקל. העסקה שלנו היא ריטיינר חודשי למינימום של שלוש שנים. היום יש לנו צי של עשרה רחפנים, ומצפים עד לסוף 2022 להחזיק בצי של סביבות ה-40".
מתי בעצם נזמין תרופות ויגיע רחפן לחלון בבית?
"מאוד בקרוב. כבר עובדים על "דרופבוקסים", שאתה יכול לפתוח באמצעות זיהוי על פי טביעת אצבע או סריקת רשתית, ולקחת את החבילה שלך. הדבר היחידי שיש איתו בעיה זה המשלוחים של הקנאביס הרפואי, שניסינו, אבל הרגולציה עדיין לא שם. הם לא רוצים שזה יגיע ללקוח הלא נכון".