שבעה חודשים חלפו מהפתיחה הרשמית של מרכז העיר החדש, וכעת נראה שהמשבר הכלכלי נותן את אותותיו גם בפרויקט הדגל של העיר • בתי העסק מאוכלסים בדלילות, התושבים כמעט ולא מגיעים וקבוצת דיירי בניין משרדים ומסחר כבר פנתה לעירייה בבקשה להוזיל את תעריפי הארנונה הגבוהים באזור
(צילום: מודיעין NEWS)
המשבר הכלכלי בעקבות התפרצות נגיף הקורונה, יחד עם העובדה כי המע"ר החדש עדיין מאוכלס בדלילות ותנועת הקהל בו נמוכה ביותר בינתיים, הביאו לאחרונה קבוצת דיירים במרכז העירוני החדש לפנות לעיריית מודיעין בבקשה להוזיל את תעריפי הארנונה באזור.
מדובר על דיירי בניין רקיע בשדרה המרכזית במע"ר, שרכשו את המשרדים והחנויות בבניין במסגרת קבוצת רכישה, שעשרות מהם פנו כבר לפני כחודשיים אל ראש העירייה והתריעו כי בנייני המע"ר עלולים להפוך "לפילים לבנים" בשל השילוב בין תעריפי הארנונה הגבוהים לבין המשבר הכלכלי. חלקם אף דוחים את כניסתם למבנה, בשל הפרשים משמעותיים בגובה תעריפי הארנונה אותם יידרשו לשלם עם המעבר. למודיעין NEWS נודע כי גם בבניין דונה הסמוך ובבניינים נוספים במע"ר נשמעו לאחרונה קולות דומים, כאשר חבר מועצת העירייה, שחר מי און, יעלה בישיבת המועצה הבאה הצעה לסדר בבקשה לבחון את האפשרות להוזיל את התעריפים.
יש לציין כי תעריפי הארנונה עבור משרדים וחנויות במע"ר דומים למתרחש בערים נוספות הדומות למודיעין, כמו למשל במרכז העיר בכפר סבא. תעריפי הארנונה במע"ר במודיעין עומדים כיום על בין 320-340 שקל למ"ר לשנה, זאת לעומת 130-200 בשאר חלקי העיר כמו למשל בפארק הטכנולוגי. בעירייה הסבירו השבוע כי אין לה אפשרות לערוך שינויים בתעריפים שלא באמצעות צו ארנונה חדש, וגם במידה ויבוצעו מדובר בשינויים של עד 5%.
רואת החשבון גליה בר מבניין רקיע במע"ר, הסבירה השבוע: "רובנו בעלי עסקים שחיים פה בעיר, כאשר בקומת הקרקע בבניין יש גם חנויות. אנחנו אמורים לשלם 340 שקל למ"ר למשרדים, ובחנויות 320 שקל".
המחירים האלו לא גבוהים ביחס לערים אחרות דומות למודיעין.
"נכון, אבל אתה משווה את רעננה או כפר סבא למה שקורה פה? ראית את המע"ר מתרומם? ראית מישהו מסתובב שם? העירייה חייבת לתת "פוש", במיוחד בתקופת הקורונה".
ידעתם הרי מראש שייקח זמן עד שהעבודות במע"ר יסתיימו, וגם ידעתם את גובה הארנונה.
"ניגשנו למכרז בשנת 2015 כשאף אחד לא ידע מה יהיה גובה הארנונה באזור. אין שום סיבה לתעריף שגבוה כמעט פי שלוש מאשר בפארק הטכנולוגי. הפארק הטכנולוגי עמד ריק במשך שנים עד שהתמלא בעסקים. זה מה שרוצים שיקרה גם במע"ר? הקורונה החמירה את המצב עוד יותר והמע"ר לא מתרומם. אני חושבת שביבס צריך להיות מוטרד עוד יותר מאיתנו".
כאמור, חלק מבעלי הנכסים כבר הודיעו שיידחו את כניסתם למבנה, כאשר בר היא אחת מהם. "אני לא נכנסת בשלב הזה, אני נשארת בפארק הטכנולוגי. התעריף הוא פי שלוש ממה שאני משלמת היום, ואני לא מבינה את ההצדקה לזה. המשרד שלי בבניין רקיע הוא בגודל של 130 מ"ר, כך שההפרש הוא מאוד משמעותי. הבניין של רקיע הולך להיות חצי ריק. זה עסק מזין עסק, דבר מזין דבר, ואם הבניינים יהיו ריקים גם המע"ר לא יתרומם. אתה מסתובב ברחוב והמקום שומם, זה ממש עצוב. המקום מת, מסכן כל מי שפתח שם עסק".
חבר המועצה שחר מי און אמר השבוע: "כידוע, לפני שנה, עם פתיחת המע"ר החליטה מועצת העיר לערוך להשית ארונה גבוהה יותר וזאת בשל יציאה מנקודת הנחה כי מרכז המע"ר יהיה מרכז עסקים חי תוסס ושוקק חיים. מאחר שלא כך פני הדברים בתקופה זו, נראה לי נכון שתשקול העיריה אפשרות לסייע לעסקים על ידי השתת ארנונה עסקית אחידה ושוויונית לכלל העסקים בעיר, ולו לתקופה מוגבלת של מספר חודשים. מרכז המע"ר הוא הבסיס העסקי והאיתן של עיריית מודיעין בהווה ובוודאי בעתיד ועל כן ועל מנת שנצליח לשמר את העסקים במרכז, על העירייה לבצע בדיקה כספית ולבדוק את המשמעות הכספית שלהחלטה זו".
מדוברות העירייה נמסר: "תעריפי הארנונה במרכז העיר נקבעו כבר לפני יותר מ-15 שנים, והיו ידועים לכל, ובכלל זה גם לרוכשי ולשוכרי המשרדים באזור המע"ר. כמו כן, לא ניתן להשוות בין נכסים הנמצאים במיקום מרכזי כמו במע"ר ונהנים מקרבה למקומות המרכזיים של העיר כמו תחנת הרכבת, הקניון ובניין העירייה, לבין נכסים הנמצאים באזור התעסוקה והמלאכה ומרוחקים ממרכז העיר ומשכונות המגורים. כמו כן יש להדגיש כי לאורך השנים העירייה לא העלתה את תעריפי הארנונה.
באשר להחלטה לדחות את הכניסה למבנים, בהתאם להוראות החוק ניתן לקבל עד שישה חודשים פטור מארנונה לנכס ריק (מחפץ ואדם) או פטור לנכס לא ראוי לשימוש, וזו זכותו של בעל הנכס לנצל תקופה זו.
באשר להצעה לסדר של חבר המועצה, מצער לגלות שחבר מועצה מן המניין, למרות 7 שנות הוותק שלו, עדיין לא השכיל ללמוד את חוקי העזר העירוניים ובכך הוא מטעה את כלי התקשורת ואת הציבור וגורם עוגמת נפש מיותרת בקרב בעלי העסקים, להם הוא נותן תקוות שווא בהבטחות פופוליסטיות בשעה שהוא יודע שאין להן אחיזה במציאות והן לא יוכלו להתממש. כפי שהוסבר לחבר המועצה, גם השבוע, שינויים בצו הארנונה ניתן לבצע רק בעת קביעת התעריפים של צו הארנונה. כמו כן גם במקרה זה ניתן לבצע את השינוי בתעריפים של עד 5% מהסכום הקיים וגם זה מותנה באישור שרי האוצר והפנים, תוך שהעירייה מציגה תכנית חלופית למימון ההנחה על חשבון קיצוץ בתקציב השנתי".