לימודי מנהל עסקים, על שלל ההתמחויות שהם מציעים, פותחים דלתות רבות לבוגרי התואר בשוק העבודה בישראל
המהפכה התעסוקתית במאה האחרונה הביאה אותנו לעידן בו הרבה יותר אנשים מעורבים, בצורה זו או אחרת, בעניינים עסקיים: ניהול עסק קטן, השתלבות כמנהל בחברה גדולה או ניהול מפעל שהקים קרוב משפחה. על מנת להצליח בתחומים כגון אלו, עליכם להיות בעלי ידע נרחב בכל הנושאים הקשורים לניהול עסק, מכל סוג שהוא. לכן, אם חשבתם על קריירה בתחום הניהול, לימודי מנהל עסקים הם בדיוק מה שאתם צריכים.
מה אפשר לעשות עם זה?
בוגרי תואר ראשון במנהל עסקים דרושים הן במגזר העסקי (בעיקר בתחום הפיננסי) והן במגזר הציבורי. משרות הדורשות לפחות תואר ראשון במנהל עסקים, יכולות להיות למשל מנהל סניף בנק או משרה ניהולית באגף הכספים במשרד הביטחון. ישנן משרות ניהול אשר אינן דורשות תואר ראשון, כמו תפקיד מנהל ברשת מלונות, אך תואר ראשון במנהל עסקים יהווה יתרון משמעותי למתמודדים אשר מחזיקים בו, על פני מתמודדים אחרים. על פי סקר שנערך על ידי עיתון "The Marker", כ-50% מהסטודנטים למנהל עסקים השתלבו בעבודה בתחום כבר במהלך לימודי התואר, 20% השתלבו בעבודה תוך פחות מחצי שנה מסיום הלימודים ו-15% השתלבו בעבודה תוך חצי שנה מסיום הלימודים. נתונים גבוהים אלו מעידים על איכות הבוגרים במנהל עסקים ועל הביקוש הרב לבעלי תואר במנהל עסקים ולסטודנטים הלומדים תואר זה.
מה לומדים?
תכניות הלימודים במנהל עסקים משתנות בין מוסדות הלימודים השונים, אך כוללות נושאים מרכזיים משותפים אשר נחוצים לכל מנהל. בין נושאים אלו, נכללים:
ניהול המימון – למידת תהליך קבלת ההחלטות הנוגעות למימון הפעילות הפיננסית של העסק, מציאת משאבים למימון, השקעות וכו'.
ניהול הייצור – תהליך ניהול האופן הטכני של ייצור המוצר וקבלת החלטות הנוגעות לייעולו ומיטובו: ייצור בתפוקה מקסימלית ועלות מינימלית.
חקר ביצועים – שיפור הניהול והעבודה הכללית בארגון, תוך שימוש בכלים ומודלים מתמטיים ופתרון בעיות תוך שימוש בכלי אופטימיזציה.
תחומי התמחות מגוונים ומבוקשים
בין ההתמחויות המוצעות לסטודנטים לתואר ראשון במנהל עסקים, נכללות:
התמחות בחשבונאות – בין ההתמחויות המבוקשות ביותר בשוק, עם אופציות למשרות בכל תחומי המשק: משרדי ממשלה, חברות מסחריות, משרדי רואי חשבון, בנקים וכל ארגון אחר שמנהל בעצמו את חשבונותיו. התמחות זו תעניק לבוגריה דרכי חשיבה בתחום החשבונאות והמיסוי, יחד עם הבנה מעשית ושליטה בשיטת המיסוי בישראל.
התמחות במימון ושוק ההון – תחום זה כולל נושאים רבים ומגוונים, כמו השקעות, ביטוחים, מוסדות פיננסיים וניהול כספים וחשבונות. בוגרי מנהל עסקים עם התמחות במימון ושוק ההון, יחשפו לתיאוריות של החלטות ניהול פיננסי והשקעות, תוך שימת דגש על יישום ותרגול תיאוריות אלו על מגוון רחב של תחומים. הבוגרים יוכשרו גם בהכרת שוק ההון בישראל ויוכשרו לעשות שימוש בכלים פיננסיים מתקדמים בתחומים אלו. כבר במהלך התואר, יתנסו הסטודנטים בשימוש במאגרי מידע בנושאי המימון – בינלאומיים ומקומיים כאחד – הכוללים, למשל, דוחות פיננסיים של חברות ציבוריות הנסחרות בבורסה. לאחר מכן, יתורגל גם שימוש בכלים של השקעה וניהול באמצעות סימולציות.
לימודי מנהל עסקים, על שלל ההתמחויות שהם מציעים, פותחים דלתות רבות לבוגרי התואר בשוק העבודה בישראל, ונדמה שמדובר במקצוע שקסמו ויעילותו, כנראה לא יתפוגגו לעולם, או לפחות לא בעשורים הקרובים.