לעבודה ולמלאכה

ערן קמינסקי,
2017-06-27 01:00:00
2017-06-27 01:00:00

חופשת הקיץ כבר כאן ולצד המחשבות על בטלה ממושכת יש לא מעט בני נוער המבקשים לנצל את הזמן כדי לעבוד ולהרוויח כסף. עבור אותם בני נוער עומדות מספר אפשרויות, גם אם הן לא מרובות.

כמו בכל שנה גם בחופשת הקיץ הנוכחית תעסיק עיריית מודיעין בני נוער תושבי העיר בצביעת בתי ספר וגני ילדים בעיר. גם השנה הביקוש היה רב ולצביעות נרשמו כמאתיים בני נוער בגילאי 16 ומעלה, שכל אחד יעבוד כעשרה ימים, למשך שבע שעות בכל יום, ויקבל משכורת כחוק. בטרם יתחילו לעבוד יקבלו בני הנוער הסבר על אופן הצביעה והנחיות בטיחות מאבות הבית שבבתי הספר ומעובדי מחלקת אחזקת מבנים. צביעת הכיתות תיעשה לאורך החודשים יולי ואוגוסט בכארבעים בתי ספר בעיר ובגני ילדים נוספים. בעת ההרשמה ניתנה עדיפות לבני נוער שהגיעו דרך האגף לשירותים חברתיים וכן לכאלה שחוסכים כסף למסע לפולין.

בעמותת סחלבים משלבים בני נוער במערך הקייטנות. בני 16 ומעלה עובדים כעוזרי מדריכים וכמדריכים חברתיים ותומכים בפעילות. בקייטנות הנושא הם משתלבים על פי העדפה אישית, כאשר בחוגי ספורט משולבים בני נוער עם אוריינטציה לספורט, וכך גם בקייטנות מבוכים ודרקונים, גלגליות, אילוף כלבים ועוד. בשיטה זו העבודה בקייטנה הופכת משמעותית וחווייתית יותר הן עבור בני הנוער והן עבור הילדים המשתתפים בקייטנה. בני נוער בגילאי 16 ומעלה המעוניינים לעבוד בקייטנות הקיץ מוזמנים למלא טופס בקשה לעבודה בקייטנה, תחת לשונית "טפסים" באתר עמותת סחלבים.

רשות העתיקות מגייסת עובדים למחזורים בני מספר שבועות של חפירות ארכיאולוגיות. בשנה שעברה עבדו כמה עשרות מבני הנוער המקומיים, בשיתוף עם בני נוער מיפו, בחפירת האתר הארכיאולוגי הגדול חירבת אשון, שנחשף לא רחוק מגבעת ברפיליה. השנה יועסקו בני נוער ממודיעין בחפירות שייערכו ככל הנראה באזור גדרה, אולם ההרשמה כבר נסגרה. בני נוער המעוניינים לקחת חלק בפרויקטים דומים נוספים שייערכו בקיץ, מוזמנים לעקוב אחר הפרסומים באתר הרשות.

ושלא יעבדו עליכם!

בהסתדרות העובדים הלאומית, שמשרדיה נמצאים בפארק הטכנולוגי, מספרים כי למרות שאין בידיהם את הנתונים המדויקים לגבי פגיעה בזכויות בני נוער בתעסוקה, ברור כי התופעה עדיין קיימת. "עיקר ההפרות הן בתחום אולמות האירועים והמזון המהיר. בשנה החולפת התקבלו תלונות של בני נוער על בעיות שכר ושעות עבודה מרובות מעבר למה שמותר בחוק. צריך לזכור כי במרבית אולמות האירועים מעסיקים בני נוער במחיר  כולל, וכאשר מחלקים את השכר שהנער מקבל – חלקי השעות שעבד בפועל מגיעים לחישוב של פחות משכר המינימום. גם העסקת בני נוער לאחר חצות היא דבר המהווה עבירה פלילית".

הנה עיקר הדברים שכדאי שתדעו:

גיל העסקה: מתחת לגיל  14 אסור לנער לעבוד (כולל בחופשות של בתי ספר). מגיל 14-15 מותרות בחופשת הקיץ עבודות קלות בלבד. מגיל 15-16 העבודה בחופשה מותרת, בזמן הלימודים רק עם פטור מלימודי חובה/ או חניך במסגרת חוק החניכות. מגיל 16-18 העבודה מותרת בחופשה ולאחר שעות הלימודים.

פנקס עבודה ואישור רפואי: לאור הנחיה של משרד הכלכלה אין צורך באישור משירות התעסוקה להעסקה בני נוער ולא צריך להוציא פנקס עבודה. על הנער למסור למעסיק צילום של תעודת הזהות המעיד על גילו ואישור רפואי המתיר לו לעבוד.

שעות עבודה: מותר להעסיק נער לא יותר משמונה שעות ביום ולא יותר מ-40 שעות בשבוע. נערים בני 16 ומעלה, מותרת העסקתם עד לתשע שעות ביום ולא יותר מ-40 שעות בשבוע. אין להעסיק נערים בשעות נוספות או בימי המנוחה. לנער בן הדת היהודית יום המנוחה הינו יום השבת, ובן דת אחרת ניתן לו לבחור בין הימים שישי, שבת או ראשון. ככל שהנער עבד, בניגוד לחוק, שעות נוספות, חייב המעסיק לשלם לו גמול בהתאם לחוק שעות עבודה ומנוחה.

הפסקות: לאחר שש שעות עבודה חובה לאפשר לנער הפסקה של 45 דקות, מתוכן לפחות חצי שעה רצופה. ההפסקה היא בדרך כלל על חשבון הנער.

עבודת לילה: נער צעיר מגיל 16 אסור להעסיק משעה 20.00 עד שעה  08.00 למחרת. אם גיל הנער הוא 16-18 ניתן להעסיקו עד השעה 22.00, ולפי היתר מיוחד עד השעה 23.00. משרד הכלכלה אישר להעסיק נערים בגילאים אלה (בתקופת החופשים) עד חצות ובתנאי שהמעסיק ידאג להסיע את הנערים לביתם בתום יום העבודה.

רישום שעות עבודה: חובה על המעסיק לערוך רישום מדויק של שעות העבודה לנער. מומלץ שגם הנער יערוך רישום מעקב שלו על שעות העבודה.

שכר: המעסיק חייב לשלם לנער העובד את שכר המינימום הקבוע בחוק. עד גיל 16 – שכר חודשי – 3,255 שקל ושכר שעתי 18.81 שקל. עד גיל 17 – 3487.50 / 20.15. עד גיל 18 –3859.50 שקל אילו שכר שעתי הינו 22.30. שימו לב לכך: גם אם בני הנוער מוכנים לעבוד תמורת שכר נמוך יותר מהקבוע בחוק, זהו הסכום המינימלי אותו חובה על המעסיק לשלם. לעובד במשרה חלקית יחושב שכרו יחסית לחלקיות המשרה.

נסיעות לעבודה: בנוסף לשכר העבודה יש לשלם לנער הוצאות נסיעה ממקום מגוריו למקום העבודה. התשלום הוא עד 25.20 שקל ליום עבודה. בדרך כלל לפי עלות כרטיסייה לכל הנסיעות הנדרשות, או לפי עלות כרטיס "חופשי חודשי" (לפי הזול מבניהם).

תקופת התלמדות/ ניסיון/ ימי הכנה/ ישיבות עבודה: אסור להעסיק עובדים בכלל ובני נוער בפרט, לתקופת "התלמדות" או תקופת "ניסיון" או "הכשרה" או "השתלמות" או "ישיבות עבודה" או כל כינוי אחר – ללא תשלום. יש לשלם לנער שכר עבור ימים ושעות אלה החל מהשעה הראשונה. גם אם לא התקבל הנער לעבודה או החליט כי אינו מעוניין לעבוד אצל המעסיק במהלך תקופת ההכשרה/ניסיון.

חופשה: הנער העובד זכאי, החל מיום העבודה הראשון, לימי חופשה בתשלום, בכפוף למכסת ימי חופשה לפי הדין.

איסור ניכוי מסים: ממשכורתו של הנער העובד לא ינוכו תשלומים עבור ביטוח לאומי וביטוח בריאות. בפועל, עד תקרה מסוימת של שכר, לא ינוכה מס הכנסה מבני נוער.

קנסות ועונשים: אין לנכות משכר הנער בגין "קנסות" ו"נזקים" כל עוד הניכוי לא הותר על פי החוק. אם נשברה בטעות כוס, נקרעו או התלכלכו המדים או אפילו אם חסר כסף בקופה כי הייתה טעות בחישוב – לא ינוכה מהשכר קנס. ניתן לנכות קנס משמעתי רק אם הותר בהסכם הקיבוצי או על פי חיקוק.

חוק הודעה לעובד: על המעסיק למסור לנער תוך שבעה ימים מיום תחילת עבודתו "הודעה לעובד" עם כל הפירוט הנדרש בחוק הודעה לעובד (תנאי עבודה).

תלוש שכר : על המעסיק חלה חובה להעביר לנער תלוש שכר מפורט. בתלוש יהיו הפרטים של המעסיק ופירוט מדויק של שעות העבודה (כולל הפרדה לשעות נוספות), השכר לשעה, ימי חופשה ומחלה אם היו, ניכויים שהוא ניכה מהשכר וכו'.

צילום דוברות העיריה

כתבות נוספות

תל אביב הגיעה למודיעין

לאחרונה נפתחה במע"ר מרפאת SKIN לטיפולי פנים ואנטי-אייג'ינג, של מומחה האסתטיקה מהעיר הגדולה ד"ר אמיר זרח: "מביאים סטנדרטים בינלאומיים"

ביבס: "חוק גיוס אחד, לכולם"

ראש עיריית מודיעין השתתף בוועידת התאגידים באילת והתייחס לשאלת גיוס החרדים, ואמר כי "ראשי המחאה רוצים שנסגור את המדינה על כל דבר קטן"

סיבוב פרסה

יממה בלבד לאחר שהודיע על מינוי ראש שב"כ חדש חזר בו נתניהו מההחלטה

מתקדמים בכרמים

ועדת המשנה לתכנון ובנייה תדון השבוע בבקשה להקלות שהגישה חברת רן-אור הנדסה, שזכתה בחלק מהמתחם האחרון למגורים בשכונה

מתקדמים בכרמים

ועדת המשנה לתכנון ובנייה תדון השבוע בבקשה להקלות שהגישה חברת רן-אור הנדסה, שזכתה בחלק מהמתחם האחרון למגורים בשכונה

המשך קריאה »