ממצאי סוף העונה

ערן קמינסקי,
2017-06-21 01:00:00
2017-06-21 01:00:00

רשות העתיקות פירסמה השבוע את ממצאי עונת החפירות הראשונה בגבעת התיתורה, בה השתתפו תלמידי בתי הספר העירוניים לצד גימלאים ומתנדבים תושבי העיר. בין הממצאים שהעלו החופרים נתגלו תכשיטים עשויי ברונזה וכסף מהתקופה הצלבנית, למרגלות שרידי המצודה שעל הגבעה.

אברהם טנדלר, מנהל החפירה מטעם רשות העתיקות, הסביר: "תלמידי מודיעין והמתנדבים חושפים את החצר הפנימית של המצודה הצלבנית. כאן, בישלו ואפו לתושבי המצודה לאורך מאות שנים במהלך ימי הביניים – לפני כ-900 שנים. במטבח הקדום נחשפו תנורי חרס קדומים (טאבונים), סירי בישול, קנקנים, כלי הגשה ושולחן, שרידי מזון רב כגון גלעיני זיתים, קטניות, חרצני גפנים מפוחמים, וכן עצמות בעלי חיים. נראה שהבשלניות הקדומות לא נזהרו דיין עם התכשיטים שהן ענדו בזמן הבישול והאפייה, שכן בחפירה נמצאים תכשיטים רבים, חלקם עשויים ברונזה וכסף".

מרבית התכשיטים נמצאו על ידי מתי יוחננוף, ארכיאולוג מתנדב שמתמיד להגיע לחפירה. לדבריו "באתר כולו מצאנו חפצי מתכת רבים, ביניהם מטבעות, טבעות, צמידים וכלי איפור. ממצאים אלה מעידים על אופי פעילות המשויך באופן מסורתי לפעילות נשית ביתית״.

במהלך עונת החפירות תושבי העיר הוותיקים ומתנדבים נוספים שהשתתפו בפרויקט חקרו את יסודות המצודה וחשפו מבנה גדול מימדים מהתקופה הרומית, החבוי מתחת למצודה הצלבנית. "התרגשתי לגלות קהילה מעורבת, מגובשת ואכפתית בעיר מודיעין", סיפרה ורד בוסידן, רכזת הפרויקט מטעם רשות העתיקות. "הקשר של התושבים לגבעת התיתורה מיוחד ואני בטוחה שילך ויתחזק בעקבות החפירה הארכיאולוגית. ההתלהבות מתחילה בקרב הדור הצעיר, בפעילויות שמועברות על-ידי רשות העתיקות בבתי הספר, ועושה דרכה אל הבתים – אל ההורים והמשפחה המורחבת. שם, למעשה, נטמנים הזרעים שיובילו לפיתוח המודעות  לשמירה על העתיקות".

עונת החפירות בתיתורה נמשכה שלושה חודשים והשתתפו בה אלפי תלמידים. בחפירות שהתקיימו בגבעה בעבר התגלו עדויות לחיים בה מהתקופה הכלקוליתית (לפני כ-6,000 שנה) ועד לעת החדשה.

שמעון גואטה, חבר המועצה ומחזיק תיק תיירות, מורשת ושימור אתרים, אמר: "הסתיים החלק הראשון של החפירות הארכיאולוגיות הקהילתיות שעשינו בגבעת התיתורה, ואין ספק שהממצאים מדברים בעד עצמם. הפרויקט הזה לא רק הניב ממצאים ארכיאולוגיים חשובים, אלא גם סיפק תרומה חינוכית והנאה לילדי העיר ולמתנדבים הרבים שעבדו במקום. גבעת התיתורה היא נכס של העיר, והחפירות הן דרך נוספת שלנו לשמר אותה. אנו נמשיך לעונת חפירה נוספת, בשיתוף מלא עם רשות העתיקות ומינהל החינוך, ובקרוב אף נתחיל בשלב הראשון של הנגשתה, מה שיאפשר לכל תושבי העיר לקבל תמונה ברורה יותר על הגבעה העתיקה. אני מודה לבתי הספר השונים שנרתמו לפרויקט ונרגשו לחפור בהיסטוריה של הגבעה, ואני מקווה שבעונת החפירות הבאה יצטרפו בתי ספר וגני ילדים נוספים, כי אני מאמין שזהו החיבור המיטבי של הקהילה עם העבר והעתיד".

בתמונה החפירות וחלק מהממצאים שהתגלו השנה בגבעה (צילום: רשות העתיקות)

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות

העולם רוצה כטב"ם ממודיעין

חברת אירונאוטיקס מהפארק הטכנולוגי בעיר הודיעה לאחרונה כי זכתה בחוזים לאספקת הכטב"ם Orbiter 4 בהיקף של 50 מיליון דולר