בתחילת השבוע פירסמו רשות מקרקעי ישראל ומשרד האוצר את רשימת היזמים שזכו במגרשים לבניית שכונת מורשת העתידית. שווקו מגרשים לבניית 3,614 דירות. רובן (3,061) יהיו דירות מוזלות במסלול "מחיר למשתכן". כשש מאות דירות שישווקו בנפרד יימכרו במחירי שוק רגילים. חמישית מתוך הדירות ב"מחיר למשתכן" מיועדות לזכאים תושבי מודיעין. רוב הדירות במורשת, כ-60% למען הדיוק, יהיו קטנות יחסית, עם 2-3 חדרי שינה.
מדובר בפרוייקט הגדול ביותר ששווק עד היום בישראל במסגרת "מחיר למשתכן". מחירי הדירות בפרוייקט מגלמות בתוכן הנחות בשיעור של בין 400-550 אלף שקל מתחת למחירי השוק הרגילים לדירות בסדרי גודל כאלה כפי שיפורטו.
בשכונה שווקו 31 מתחמי בניה, מהם חמישה במחירי שוק רגילים ועוד 26 מתחמים במסלול "מחיר למשתכן". הזוכה הגדולה במסלול זה היא חברת דונה, שזכתה ב-13 מתחמים. עליהם היא תבנה 1,748 דירות. בשאר המתחמים זכו חברות פרץ בוני הנגב (שתבנה 159 דירות), טעמן נדל"ן (230), קחם השקעות (242), ח.י.י.מ ביתן (79), בוני התיכון הנדסה (155), משכן אליהו (112), ש. גר נתיב (90), רמי צרפתי (49), שלמה כהן (56) ושאחי יזמות והנדסה (141).
מחירים לדוגמה
דירת 85 מ"ר הכוללת מרפסת, חניה ומחסן, שמחירה הממוצע בשוק הפרטי הוא מעל 1.3 מיליון שקל, תעלה לזוכה ב"מחיר למשתכן" קצת יותר מ-944 אלף שקל. דירת 120 מ"ר, שבשוק הפרטי תעלה מעל 1.8 מיליון, תזכה להנחה של יותר מחצי מיליון שקל ותמיכר בסביבות 1.2 מיליון.
תמהיל הדירות בשכונת מורשת יהיה של דירות 3,4,5 חדרים ולאורך הפרויקטים יבנו גינות ציבוריות. 30% מיחידות הדיור יהיו בנות 2 חדרים, 30% דירות בנות 3 חדרים והיתר 4-5 חדרים.
במשרד האוצר ביצעו ניתוח סטטיסטי של נתוני המכרז לגבי מחירי הדירות, ביחס למחירי השוק הרגילים וגובה ההנחות שיתקבלו בשכונה:
שטח דירתי ממוצע |
שטח אקווי ממוצע – כולל מרפסת, מחסן וחניה |
מחיר שוק לדירה ממוצעת – לפי שומה |
מחיר דירה |
שיעור הנחה ממחיר שוק |
הנחה בש"ח ממחיר שוק |
85 |
94 |
1,348,340 |
944,178 |
-30% |
-404,162 |
110 |
119 |
1,706,942 |
1,195,290 |
-30% |
-511,652 |
120 |
129 |
1,850,382 |
1,295,734 |
-30% |
-554,648 |
באוצר הדגישו כי "הדגש בפרויקט 'מחיר למשתכן' היה על בניית כמות גדולה של דירות קטנות המיועדות לזוגות צעירים וסטודנטים. במסגרת התוכנית יותר שילוב של 100 יחידות דיור עבור מעונות סטודנטים כמו-כן, תבחן אפשרות לבניית מלון אירוח בן 100 חדרים הסמוך לתחנת הרכבת 'פאתי מודיעין'.
האירוע ריגש מאוד את משרד האוצר, מה שגרם גם לשר כחלון לשחרר הצהרה אישית: "השפעה החיובית של תכנית 'מחיר למשתכן' ממשיכה להוכיח את עצמה עם הגדלת היצע הדירות לזוגות צעירים, הפעם במודיעין. הקבלנים מביעים אמון בשיטה, הרשויות המקומיות עומדות בתור, אנחנו מוצפים בפניות של זוגות צעירים ושל הוריהם. גם אותם גורמים בעלי אינטרסים זרים, שמנסים להכפיש את התוכנית, לא יסיטו אותנו מלדאוג לזוגות הצעירים. האחריות על דיור במחיר הוגן לזוגות הצעירים היא של המדינה, ולאחר עשור של משבר דיור מתמשך, המדינה סוף סוף דואגת לה".
תכנית המרכז של מודיעין מכבים רעות תיצור מציאות חדשה בעיר, אומרים באוצר. הפרויקט ישנה את פניה של העיר ויהפוך את האזור לאחד ממרכזי העיר מהמתקדמים ומפותחים בארץ ובתוכם שטחי מגורים, מסחר ומשרדים.
המבנה הטופוגרפי של השכונה מורכב מפסגה שמובילה לשדרה ירוקה רחבה, ולחרבת א-שון ולאחר מכן שדרה נוספת שבסיומה רחבת גן. במסגרת הסכמי הגג של מודיעין סוכם על פיתוח תשתיות, בניית מוסדות ציבור – בתי ספר וגני ילדים וכן בניית מוסדות חינוך כגון: ספריות, מתנ"סים, מועדוני נוער, מועדוני קשישים וכיו"ב שיבוצעו על ידי עיריית מודיעין. במסגרת ההסכם תוקם ועדת היגוי לליווי הפרויקט שחבריה יהיו נציגי רשות מקרקעי ישראל, משרד האוצר ומשרד הבינוי השיכון והעירייה.
שמחה גדולה בעיריה
לאחר פירסום תוצאות המכרזים אמר ראש העיריה חיים ביבס: "מנתוני משרד הבינוי והשיכון עולה כי בעיר יש 1,200 תושבים בעלי אישורי זכאות. המשמעות היא שבזכות ההסכם שהשגתי יחד עם שר האוצר כחלון ושר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, 20% מכלל יחידות הדיור למשתכן בשכונה, כחמש מאות יח"ד, מיועדות לתושבי העיר. משמעות נתון זה היא שנוכל ככה לדאוג ליותר מ-40% מכלל הזוגות הצעירים תושבי העיר. למרות ההישג הזה אנחנו נמשיך לפעול על מנת לייצר יחידות דיור מוזלות למשפחות עובדות מהעיר שלנו, שללא ההנחות האלה לא יצליחו להגיע לדירה"
חבר המועצה אלעד שמעונוביץ אמר: "מכרז הדיור החדש הוא בשורה ענקית לצעירי מודיעין ולזכאים בעיר, מכיון שמדובר בכמות חסרת תקדים של דירות שיתנו מענה אמיתי לצרכי הדיור בעיר של הצעירים שלנו. אנחנו במרכז הצעירים נמשיך לסייע לזוגות הצעירים בהסדרת הזכאויות שלהם ובמידע שוטף לגבי ההגרלות שייפתחו בעוד כשנה ויותר".
בתמונה נרשמים להגרלה (צילום ארכיון)