גאים בבנים ובבנות שלנו

ערן קמינסקי ויהודה גולן
2017-01-15 00:00:00
2017-01-15 00:00:00

א', תושבת מודיעין ובוגרת תיכון עירוני ב', מאושפזת בבית החולים שערי צדק בירושלים במצב קשה לאחר שנפגעה בפיגוע הדריסה בשכונת ארמון הנציב ביום ראשון.

בבוקר יום ראשון פגע פלסטיני שנהג במשאית בקבוצת צוערים בקורס קצינים בעת ששהו בעמדת התצפית בטיילת ארמון הנציב בירושלים. המחבל, תושב שכונת ג'בל מוכבר בירושלים ובעל תעודת זהות כחולה, פגע בקבוצת החיילים, הרג ארבעה מהם ופצע 16 נוספים. לאחר הפיגוע נמתחה ביקורת ברשתות החברתיות על קבוצת החיילים שנראתה באחד הסרטונים שפורסמו כנמלטת לכאורה מהמקום.

א', שנפצעה באורח קשה, הובהלה לבית החולים כשהיא מורדמת ומונשמת. מבית החולים מסרו ביום ראשון כי היא הובהלה לחדר הניתוח בשל דימומים מהם סבלה. היא נזקקה למנות דם רבות ומצבה התייצב לאחר הניתוח. נכון ליום שלישי נמסר כי חל שיפור במצבה, אולם היא עדיין מורדמת ומונשמת. א' שירתה בפלוגה נ"ה של עוטף ירושלים כמש"קית חינוך, משם יצאה לקורס קצינים.

באותו פיגוע שהו לא מעט חיילים וצוערים תושבי מודיעין. בנוסף לא' נפצעו באורח קל שתי צוערות נוספות (אחת תושבת מודיעין, השניה תושבת מכבים. שמות שתיהן נמצאים במערכת). אחת מהן אף הספיקה לכתוב לאחר האירוע בעמוד הפייסבוק שלה את המילים הבאות על רקע תמונות ההרוגים: "יום אחד הם איתך באוטובוס בדרך לשבוע סד"ח, השבוע הכיף בקורס, יום אחרי זה התמונות שלהם בעיתון, ואת וכל הפלוגה באוטובוסים להלוויות".

הכותבת היא צוערת בצוות של סגן מאיה פלד, הקצינה שירתה במחבל והתראיינה מאוחר יותר לכלי התקשורת. כמו א', גם שתי הפצועות האחרות הן בוגרות תיכון עירוני ב'.

עוד התברר השבוע כי במקום שהו חיילים נוספים תושבי מודיעין, בוגרי התיכונים יח"ד ועירוני א'. אחד מהם, ככל הנראה, השתתף בירי ובנטרול המחבל הדורס.

מיד לאחר שא' הובהלה לבית החולים קיבלו הוריה את ההודעה. מאז הפיגוע שוהים הוריה, חברים ובני משפחה בבית החולים ומחכים שהצוערת תתעורר לאחר הניתוח. בינתיים מסייעים חברי המשפחה בטיפול בבתם הקטנה של בני הזוג. אחד מהם אמר השבוע ל"מודיעין News" כי "המשפחה עושה כל שביכולתה להתמודד עם הסיטואציה החדשה והלא מוכרת הזאת".

בני המשפחה סירבו השבוע לדבר עם כלי התקשורת. בעיריית מודיעין סיפרו השבוע כי הם עומדים בקשר עם משפחות הפצועים ויסייעו להם במקרה הצורך.

בתיה שוכן, ראש מינהל החינוך בעיריה, אמרה ל"מודיעין News": "הגאווה שממלאת אותנו בכל פעם שאנחנו שומעים שמודיעין מכבים רעות היא העיר המובילה בשיעורי הגיוס לצה"ל והראשונה בקרב המתנדבים לקורסי הקצונה בארץ מתחלפת בחרדה בכל פעם שיש אירוע בטחוני עם נפגעים. העצב הרב שאוחז בנו כאשר אנו שומעים על חיילים שנפגעו מקבל משמעות מיוחדת כאשר מדובר על חיילים וחיילות שהם בוגרי מערכת החינוך של העיר. אחד הדברים המרגשים שאנחנו חווים בימים אלו הוא החיבור והחיבוק שמעניקים צוותי החינוך והמנהלים לבוגרים החיילים.
"עם היוודע דבר הפיגוע עודכנו המחנכים מבוגרים אחרים על חבריהם שהיו בזירה. מאז המחנכים והמנהלים נמצאים בקשר עם הבוגרים החיילים. גם הפעם אנחנו מרגישים את האופי המיוחד של העיר שלנו ושל הקהילה, המקום כאן הוא בית ולא משנה היכן נמצאים, יש מי שתומך ויש לאן לחזור. חשוב לציין שצה״ל מטפל בכל החיילים שהיו בזירה. הצוערים כולם עסוקים בעיבוד הארוע ובהשלכותיו על ידי הגורמים המקצועיים של צה״ל , ואנחנו כאן בעיר עושים כמיטב יכולתינו להעניק למשפחות תמיכה נוספת לחיילים ולמשפחותיהם. אגב – לחלק מהצוערים יש אחים או אחיות בבתי הספר בעיר וגם עימם נעשה עיבוד בהתאם לצורך. אנו רוצים להעניק חיבוק ענק לצוערת שתחלים במהרה ולכל המשפחה המון אהבה. אנחנו נישא תפילה ונסייע".

עונים לביקורת

עוד טרם שככו הדי היריות בשכונת ארמון הנציב ופינוי הפצועים, התמלאו הרשתות החברתיות בהודעות המותחות ביקורת על התנהגות הצוערים במקום, וכל זאת על סמך סרטון וידאו קצר המראה את השניות הראשונות של האירוע. היו אף כאלה שניסו לקשור את העניין למשפטו של אלאור אזריה. לטענה זו ניתנו במהירות תשובות ניצחות של לוחמים בהווה ובעבר, שביטלו את הביקורת מכל וכל.

תא"ל (במילואים) בני טרן, מפקד אוגדת יהודה באינתיפאדה הראשונה, ממייסדי מכבים וכיום תושב מודיעין, שייך לקבוצה הזו. "באירוע המסתיים תוך פחות מחצי דקה אין צורך ביותר מחייל אחד או שניים היורים לעבר המשאית כדי לסיים את האירוע", הוא פוסק. "מי בכלל ידע שזה אירוע דריסה? או אולי נהג שקיבל התקף לב? בסופו של דבר שני צוערים התעשתו מהר, הכניסו מחסנית לכלי וירו לעבר המשאית בנוסף לאזרח".

מה דעתך על הפרשנות שהוסיף אותו מדריך אזרחי שירה במחבל?

"המדריך, עם כל הכבוד לפעולתו הנחושה, סבל מתסמונת 'הפה הגדול' ויכולת ורבלית בלתי נשלטת. הנסיון לשייך לאירוע את אווירת משפטו של אלאור עזריה הוא פשוט קשקוש וחוסר צניעות בלשון המעטה. אני משוכנע שלא הוא שעצר לבדו את המשאית".

מה אתה חושב על מה שקרה שם?

"אם שמונים או יותר צוערים היו 'חותרים למגע' ופותחים באש  – כמות הנפגעים הייתה יותר ממוכפלת, וזאת מירי כוחותינו על כוחותינו . גם העילית שביחידות צה"ל הייתה תופסת מחסה לפני שהייתה מגיבה. צמד המילים 'לחתור למגע' אינו רק מונח טקטי אלא אחד מעקרונות היסוד של מורשת הקרב הצה"לית  ולכך צריך לחנך. אך יש הבדל בין שדה הקרב לסביבה אזרחית".

אז הכל בסדר מבחינת צה"ל?

"לדעתי התקלה החמורה באירוע היא חוסר במתן פקודות והנחיות מקדימות לסיור שכזה וקיום של תרגולת אבטחה היקפית על כל המשתמע מכך. כולל תצפית רחוקה, תצפית קרובה ומאבטחים במספר מעגלים. בכל זאת מגיעים למקום שהוא על קו התפר בירושלים חמישה אוטובוסים, ועליהם כשלוש מאות חיילים לא קרביים. נשאלת השאלה מי מפקד על האירוע".

צה"ל מניח שחיילים לא קרביים יוכלו לבצע את משימת ההתגוננות בעצמם?

"לא. לכן אני אומר שצריך לשמור על חיילים לא קרביים עם בעיות פרופיל. לכן צריך היה להציב את האבטחה ההיקפית שתתבצע על-ידי חיילים קרביים ומיומנים".

פה נקודת הכשל?

"היתה כאן שאננות, שלא לומר הפקרות, שאין לה מקום בכל אזורי הארץ ובמיוחד בירושלים ועוד על קו התפר. אבל אני לא בעד התלהמות ואני סומך על מפקד בה"ד 1 וסגל המפקדים שידעו להפיק את הלקחים ויסיקו מסקנות נכונות מהאירוע הזה".

מה חושב המחזור הבא?

הפיגוע ובעיקר מספר תושבי מודיעין המעורבים בו הזכיר ל"עיר הכי מגוייסת במדינה" את משמעות המחיר שבא עם התואר. אחד האנשים שבא במגע עם רבים מהמגיעים ליחידות הקרביות ולבה"ד 1 הוא יהונתן רבר, בעל חברת "צוות יהונתן" שמפעילה חוגי אימון לצעירים לקראת הגיוס. "מדובר על בנים ובנות שעובדים יחד, רובם כבר מכיתה י' ועד י"ב, ומגיעים אלינו מכל מיני סיבות", הוא אומר. "החל מכושר קרבי לקראת גיוס ליחידות המובחרות ועד לקטע חברתי. בסופו של דבר כולם מתחברים לקטע של הצבא".

אתם עוסקים גם בדברים שלא קשורים רק לכושר קרבי?

"בהחלט. אנחנו עושים ניווטים בכל מיני אתרים, אימונים מיוחדים, הכנה מנטלית, מורשת קרב והרבה מאוד הרצאות בהן מגיעים אלינו חיילים ומפקדים מהרבה יחידות. זה הרבה מעבר להכנה הפיזית".

שוחחתם עם החניכים בעקבות הפיגוע השבוע והסערה סביבו?

"אנחנו מדברים איתם כל הזמן, כולל הרצאות שהיו אצלנו מבוגרי מבצע צוק איתן. אני והמאמנים, כולנו קצינים ומפקדים מיחידות מובחרות והיינו בסיטואציות האלו. אנחנו משתדלים לא לנקוט בעמדה ספציפית, אבל כן לתת להם את כל היריעה. זה נוער דעתן, שיודע וקורא ושומע הרבה מאוד עמדות ודעות. אחרי כל אירוע כזה אנחנו מדברים איתם".

מה עלה בשיחות האלו?

"למשל שהם שמעו בתקשורת שהחיילים ברחו. הסברנו להם שלשבת באיזשהו מקום עם קפה ומאפה ולשפוט את החיילים על פי הסרטונים, זה לא הדבר הנכון לעשות. יש תחקירים צה"ליים ומאוד חשוב לנו לומר להם לא לשפוט. מאוד חשוב לנו גם להבהיר להם שבסופו של דבר הם יצטרכו לפעול בצורה המיטבית על פי היכולות שקיבלו ביחידות שלהם. הבאנו כדוגמה גם את הקצינה שנפצעה בפיגוע ולא מוותרת על החזרה לקורס הקצינים. היא הייתה בצוות שלנו בגבעתיים".

עולה בהם חשש מהסיטואציות האלו או מגיבוי המערכת?

"הם שאלו האם החיילים בפיגוע הדריסה פעלו נכון. בסך הכל הם לא יושבים כאן בבועה אלא יודעים בדיוק מה קורה במדינה ולאן הם הולכים. הם מבינים את המציאות. כן עלו שאלות כמו 'למה לי ללכת לקרבי אם המערכת לא תגבה אותי אחר כך?". אבל כשאנחנו מסבירים להם בצורה מושכלת שיש מערכת שתתחקר – הם מבינים שהייתה כאן תקלה. הם מבינים שיש סיטואציות שצריך לחשוב, להגיב נכון ולסמוך על המערכת. צריך לתמוך בנוער הזה כל הזמן, כדי שימשיך במלוא המוטיבציה לקראת הגיוס".


המחיר של "העיר הכי מגוייסת"

נתוני הגיוס שצה"ל מפרסם מדי שנה מלמדים כי לא סתם חלק גדול מהצוערים והקצינים שהיו מעורבים בפיגוע בארמון הנציב הם מהעיר . מודיעין נמצאת כבר שבע שנים בראש טבלת המתגייסים והמתנדבים לקורס קצינים: לקצונה הולכים 12.7% מהבנים ו-13.9% מהבנות

כשהתרחש אירוע הדריסה בטיילת ארמון הנציב ולאחר זמן קצר נודע כי מדובר בצוערי בה"ד 1, היה ברור לרבים ממודיעין כי באירוע הקשה יהיו מעורבים גם מבני העיר, והדבר לא ממש הפתיע כאן בעיר אף אחד.

זה גם לא היה מקרי שבין הפצועים ישנם כמה צוערים וצוערות תושבי מודיעין וזה לא מקרי שבין הצוערים שהשיבו אש וניסו לנטרל את המחבל, יהיו מבני מודיעין. נתוני הגיוס וההתנדבות לקורס קצינים הן בקרב הבנים והן בקרב הבנות, שצה"ל מפרסם מדי שנה לא מפתיעים מה גם שהעיר מודיעין ניצבת כבר שנה שביעית ברציפות ראש טבלת הגיוס לצה"ל.

הנתונים לגבי שנת 2016 שהתפרסמו רק לפני כחודש וחצי מתייחסים לבנים ובנות ילידי שנת 1995 שמרביתם התגייסו בשנת 2013 וחלקם משתחרר בימים אלה.

והנתונים מרשימים: בסעיף ההתנדבות לקצונה, מהמתגייסים מקרב הבנים בעיר מתנדבים לקורס קצינים 12.7% שיעור גבוה מהממוצע הארצי הכללי. גם הנכונות בקרב הבנים להתגייס לתפקידי לחימה, גבוהה כש- 53.5% מקרב הבנים הופכים ללוחמים.

שיעור הגיוס לצה"ל של בנות העיר עומד בשנת 2016 על 82.5% ממחזור הגיוס לעומת 81.7%, ושיעור המתנדבות לקצונה עמד בשנת 2016 על 13.9% מבנות מחזורי הגיוס. 

מפקד לשכת הגיוס בירושלים, שדרכה מתבצע הגיוס במודיעין, סא"ל ישראל שטרית, אמר בהקשר זה: "העובדה כי העיר מודיעין מובילה את רשימת ערי ישראל בגיוס הבנים לצה"ל כבר שבע שנים ברציפות ו​נמצאת במקום גבוה מאוד גם בגיוס הבנות, מעידה על כך​ שלא מדובר בעניין מקרי, אלא שהעירייה ובתוכה מערכת החינוך מייחסים לנושא חשיבות עליונה ובהתאם לכך פועליםבעיר לאורך שנים. לא מיותר לציין כי מעבר למספרהמתגייסים העיר מודיעין מגייסת את בניה ובנותיה ליעדים איכותיים ומשמעותיים ועל כך גאוותי"

בתמונה שגרת אימון כבר באזרחות. צעירי מודיעין מתאמנים ב"צוות יהונתן" (צילום ארכיון, למצולמים אין קשר לידיעה)

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות