רוני בן 22, יוני בן 20. רוני סגן, יוני עדיין סג"מ. רוני כבר בקבע, יוני עוד מעט מתחיל את הקבע שלו. רוני משרת בגדוד הצנחנים 202, יוני בגדוד החילוץ וההצלה "קדם" של פיקוד העורף. אבל שניהם קציני קשר גדודיים, שחיים בצל הטרור בחטמ"ר בנימין, עשרים דקות מהבית במודיעין. שניהם יודעים שהעובדה שהם קרובים מאד לבית רק הופכת את שירותם הצבאי למשמעותי הרבה יותר.
משמעותי במה למשל?
רוני: "כשיש פעילות מבצעית למשל ואנחנו עוצרים מבוקש או חשוד, אני מיד חושב שהוא היה יכול לפגוע גם ביישובים פה בגזרה שאני מכיר ובאנשים שהם חברים שלי". יוני: "הידיעה שאנחנו שומרים על הבית שלנו ממש וזאת לא סיסמה, זה ללא ספק מגביר אצלי את המוטיבציה".
יש לכם חברים כאן בגזרה?
רוני: "גם לפני הגיוס טיילתי הרבה באזור. אני מכיר היטב את היישובים כאן. נסעתי פה הרבה בכבישים באזור ואני מכיר הרבה אנשים שמתגוררים כאן בסביבה. אז זה אחרת מאשר אתה בפעילות מבצעית בגזרה רחוקה כמו רמת הגולן למשל".
וכשאתם קרובים כל כך לבית זה משפיע גם על ההורים? הם קופצים הרבה לבקר אתכם?
יוני: "אנחנו משתדלים לא להביא את ההורים שלנו לכאן ובכלל אנחנו משתדלים כמה שפחות להלחיץ אותם במה שקורה כאן בגזרה".
איך הגעתם לשרת כקציני קשר גדודיים?
רוני: "סיימתי קורס קצינים במסלול ייעודי לקצונה ולמעשה חנכתי את אחי שהתגייס אחרי ולמעשה אני שיכנעתי אותו שיילך לקורס קציני קשר במסלול שעשיתי".
מה שיכנע אותך דווקא ללכת לקורס קציני קשר?
רוני: "רציתי להתעסק בטכנולוגיה כי אני מאד אוהב את זה והיתה הזדמנות מצויינת עבורי. התוכנית שלי היא ללמוד הנדסת חשמל בטכניון או בבן גוריון אחרי הצבא".
יוני: "אני סיימתי חמש יחידות בפיזיקה, מתימטיקה והנדסת תוכנה, כך שאני כנראה אפנה גם לתחום הזה. אבל זה עדיין מוקדם לומר מה יהיה. נותרו לי עוד שנתיים וחצי לשרת והכל יכול להיות".
כלומר האופציה להישאר לשירות קבע ארוך קיימת?
יוני: "אני לא שולל שום דבר". רוני: "אני לא רואה את עצמי לאורך שנים ארוכות בשירות קבע".
איזה מסלול עשית?
יוני: "בדיוק אותו מסלול כמו רוני, מסלול ייעודי לקצונה, אתה עובר טירונות ואז שורת קורסים עד שאתה מוסמך כקצין".
היו חששות ממסלול קשה כל כך?
יוני: "ודאי אבל למזלי רוני עזר לי ותמך בי. התייעצתי איתו על כל צעד, כי כשהתגייסתי רוני כבר עמד בפני סיום קורס הקצינים והוא עזר לי להפיג את החששות. לפני כל שלב חדש בקורס היינו משוחחים והוא הסביר לי מה בדיוק הולך לקרות. שאלתי אותו על מה הדגשים, מה בוחנים בשלב הזה, בשלב מסויים רוני גם היה מפקד בסגל ההדרכה. אמנם לא מפקד ישיר שלי אבל הסיוע שלו גרם לי להפחית חששות ומאד עזר לי".
ולמרות זאת, הגעת להיות קצין כשלמעשה אין לך ניסיון מעשי כמ"כ או סמל מחלקה בפיקוד על חיילים?
יוני: "נכון, אבל זה מהותו של המסלול הייעודי לקצונה שאתה יודע עוד לפני שתתגייס שאתה תגיע להיות קצין אחרי שורת קורסים ארוכה. בקורס היו לנו התנסויות פיקודיות עם חיילים שצוותו אלינו ונכון שזה לא אותו הדבר, אבל אני חושב שסגרתי את הפער הזה".
נתקלת במקרים שחייל ותיק עשה לך תרגילי מנהיגות?
יוני: "כן וטיפלתי בו. לקחתי אותו לשיחה והסברתי לו שזה צבא ויש פקודות ויש דרג ואם זה לא יילך בצורה טובה אז הוא יסבול".
וזה עזר?
יוני: "כן".
ולא הרגשת חוסר מסויים ביכולת לטפל בחיילים שלך שהם בעלי ניסיון רב משלך ומבוגרים ממך?
יוני: "האמת שבהתחלה זה מפריע כי חיילים מנסים אותך ומעמידים אותך במבחן והיו לי חיילים יותר מבוגרים ממני".
רוני ויוני שומן מתגוררים עדיין עם ההורים ברחוב עמק חרוד בעיר. ביסודי למדו בבית הספר היובל ובתיכון בעירוני א'. רוני כבר סגן ובתקופת הקבע הראשונה שלו התגייס במסלול הייעודי לקציני קשר וקיבל תפקיד כסגן קצין קשר בסיירת מגלן היוקרתית.
לאחר תקופת שיפשוף בתפקיד קיבל קידום לתפקיד קצין קשר ולאחר ראיון בחר בגדוד הצנחנים 202 שם הוצב. הגדוד פועל בגזרת העיר רמאללה במסגרת החטיבה המרחבית בנימין. יוני, שבעוד מספר חודשים יסיים את הסדיר וייכנס לשירות קבע, שירת כקצין קשר בתפקיד ראשון בגדוד החילוץ וההצלה קדם של פיקוד העורף שמוצב כאן בגזרה סמוך לכביש 443. גדוד 202 אחראי על גזרת רמאללה וגדוד קדם על עוטף ירושלים וציר 443, כך שמבחינת הפעילות האחים לבית שומן די צמודים אחד לגזרת השני.
הייתם כבר באירוע באש חיה?
רוני: "לא ירו עלי אש חיה אבל זרקו בלטות ובלוקים ולבנים. את זה חוויתי מקרוב בפעילות במחנה הפליטים קלנדיה".
ירית אש על התוקפים?
"במקרה הזה אני לא יריתי, כי המג"ד רצה לדבר עם כל הקודקודים ולוודא שאף אחד מהחיילים לא נפגע, אז היד היתה עסוקה במכשיר קשר".
ומבחינה מקצועית זה קל יותר כשאתם קרובים פיזית? אתם יכולים להיעזר אחד בשני?
רוני: "בטח, זה מאד מקל. אנחנו מדברים המון, מתייעצים אחד עם השני בעניינים מקצועיים, וגם בעניינים מבצעיים כי הרי הגזרה שלנו היא אותה גזרה".
מי מייעץ יותר? אתה ליוני בגלל הוותק שלך?
רוני: "לאו דווקא. עבורי הבט"ש שאני עושה כאן באיו"ש הוא הקו הראשון שלי בשטחים, כי בסיירת מגלן לא עשינו בדרך כלל בט"ש באיו"ש. אז יוני מכיר יותר טוב את הגזרה ומה שהולך כאן אז אני שומע לו ומקשיב".
יוני אתה יושב במחנה עופר ומסייר הרבה לאורך ציר 443, על הציר הזה נוסעים גם בני משפחתך וחברים, אתה מזהיר אותם כשהמצב מתוח?
יוני: "כביש 443 הוא ציר מרכזי וציר חשוב ביותר מבחינת צה"ל ומבחינת המדינה. היו כאן הרבה אירועים של זריקת בקבוקי תבערה ושל יידויי אבנים. אבל אני יכול לומר לך באחריות מלאה מאז שהגדוד שלנו נכנס לגזרה יש שינוי משמעותי ואם פעם היו הרבה זריקות אבנים ובקת"בים, היום המספר ירד מאד".
למה? מה השינוי שהבאתם?
"זה לא רק אנחנו. גם הגדוד הקודם עזב את הציר ונכנס עמוק לשטח הכפרים הפלסטינים שלצידו. מה שקרה הוא שהפלסטינים לא הצליחו ולא מצליחים להגיע לציר לזרוק אבים ובקת"בים. הם פוגשים אותנו וזורקים עלינו את האבנים וזה עדיף מאשר יזרקו על מכוניות אזרחיות. כך שקט לאורך הציר".
אבל מדי פעם יש אירועים…
יוני: "יש. לא מורידים לאפס, אבל אנחנו בהחלט מצליחים למגר את התופעה. יש לנו שילוב מעולה עם התצפיתניות בשטח ועם מג"ב ורואים את התוצאות".
ובעניינים מקצועיים במה אתם עוזרים אחד לשני?
רוני: "למשל בציוד קשר או מיחשוב".
איך?
רוני: "אם יש למישהו מאיתנו חוסר בציוד השני משלים לו את מה שחסר, בתחום הציודים אנחנו עוזרים מאד אחד לשני".
בסך הכל מדובר בתפקיד מאתגר?
רוני: "מאד מאתגר כי המשימות בתחום הקשר והתיקשוב הן מורכבות מאד ובשנים האחרונות מערכות התקשורת התקדמו מאד. זה לא רק לדבר בקשר כמו שהיה לפני הרבה שנים. היום בכל גדוד יש מחשבים ומחשבים נישאים, שגם הם בתחום האחריות של קצין הקשר, ויש היום מערכות שליטה שאני צריך לדעת לתפעל כמו מערכת 'ברק כתום', שהיא מערכת קשר מתקדמת שבעזרתה ניתן לדבר עם גורמים אזרחיים כמו קציני הביטחון ביישובים. או מערכת 'ורד הרים' שזו מערכת סמארטפון צה"לית מתקדמת מאד".
אז מה אתה בעצם רוני? קודם כל קצין חי"ר בצנחנים? או קצין קשר שאחר כך הוא קצין חי"ר?
רוני: "שאלה מורכבת מאד, אני ראה את תפקידי העיקרי כקצין השליטה של המג"ד, אני חייב וצריך לתת למג"ד את האפשרות לחדבר עם כל גורם בגדוד ומחוצה לו שהוא רוצה וצריך לדבר, לכן אם באותו שבריר זמן יש גם היתקלות באש והמג"ד צריך את הקשר לכוחות שלו דחוף, אני אתעסק קודם כל בקשר, אלא אם המג"ד ואני נמצאים בלב האש ואז כמובן אנחנו נתפקד כחיילי חי"ר בלחימה".
יוני: "אני רואה את זה די קרוב למה שרוני חושב. המערכות בגדוד בפיקוד העורף יותר מצומצמות מאשר בגדוד צנחנים אבל במשימות בט"ש יש את הצורך לדעת להפעיל את כל המערכות אם זה רוכב שמיים שהוא מזל"ט ייעודי שמעביר את תמונת הקרב מלמעלה למג"ד שלמטה או כל המערכות האחרות לטובת המשימה הגדודית".
האחות הקטנה שלכם גם תהיה קצינת קשר?
רוני ויוני: "אולי? מי יודע, אבל היא בסך הכל בת שמונה".
בתמונה: יוני (מימין) ורוני שומן. עדיין גרים עם ההורים, בדרך למסלול הנדסי באזרחות (צילום פרטי)