אוהלים בחלל

גיל ח' עמית
2035-12-31 04:36:00
2035-12-31 04:36:00

תכירו את רוברט ביגלו, מיליארדר אמריקאי ובעליה של חברת ביגלו אירוספייס. ביגלו חושב, ומסתבר שהוא לא לבד, שעתיד המגורים בחלל לא נשען על מתכות, כפי שאולי התרגלנו לחשוב, אלא על אוהלים.

בואו נחזור צעד אחורה. ביגלו עשה את הונו מנדל"ן ומלונאות. הוא מכר את רוב אחזקותיו הנדל"ניות לפני המשבר הגדול של 2008, בדיוק כשמחירי הנדל"ן הרקיעו שחקים, והשקיע חלק ניכר מהונו בחברה שהקים בדיוק עשור לפני כן, ביגלו איירוספייס.

בשנות התשעים ניסתה נאס"א ליצור פרויקט במסגרתו יוחלפו מגורי האסטרונאוטים על תחנת החלל במודולים שנקראו טרנסהאב (TransHab). מדובר היה במודולים מתנפחים, המזכירים אוהלים גדולים ומצוידים במיוחד, שישוגרו לחלל כשהם מקופלים וינופחו לאחר שיגיעו לחלל מה שיחסוך מקום ומשקל בשיגורים היקרים כל כך. בסופו של דבר ואחרי יותר מדי הוצאות על פיתוח ועיכובים החליט הקונגרס לבטל את היוזמה. ביגלו קפץ על ההזדמנות והחליט שאת מה שנאס"א לא הצליחה לעשות, הוא יצליח, והחל לפתח את המודולים הללו. הוא רכש את הפטנט מנאס"א והחל לעבוד.

ביגלו שיגר לחלל שני מודלים ניסיוניים ראשונים, ג'נסיס 1 וג'נסיס 2 ב-2006 וב-2007 בהתאמה. שניהם פעלו היטב במשך שנתיים וחצי לפני שמערכות הניווט שלהן קרסו. נציין שמערכות הניווט תוכננו לפעול במשך חצי שנה, כך שמדובר בהצלחה מסחררת. גם אחרי שמערכות הניווט שלהם קרסו, המשיכו שתי היחידות לעבוד היטב, כולל בכל הקשור למערכות החשמל שלהן, לבידוד שלהן מהסביבה שמחוץ להן ואפילו למערכות תמיכת החיים שלהן, שכן בין השאר שוגרו בתוך היחידות הללו כמה תיקנים לוחשים וזחלים. למעשה שתי היחידות פעילות גם היום.

אחרי ההצלחה, נחתם חוזה עם נאס"א ששילמה 17.8 מיליון דולר מתוך עלות כוללת של 25 מיליון דולר, לטובת שיגור יחידה בשם BEAM. ה-BEAM שוגרה לחלל כבר באפריל, והשבוע נמסר כי היא נופחה בהצלחה וחוברה לתחנת החלל הבינלאומית, שם היא תיבחן לאורך השנתיים הקרובות במטרה לבדוק כיצד ניתן לחיות בתוך סביבה מתנפחת בחלל, האם החומר אכן מבודד מפני קרינה וכיצד הוא מגיב לפגיעות של מטאורים קטנים שאינם בלתי נפוצים בחלל.

ביגלו לא מתכוון להישאר ספק של נאס"א. במידה שה-BEAM והמשכיו המתוכננים, שחלקם כבר נבנו בפועל, יצליחו (ואין סיבה שלא יצליחו) ויעמדו בכל הבדיקות והניסויים, ביגלו מתכנן להקים תחנת חלל משלו שתתבסס כולה על יחידות מגורים מתנפחות. תחנה כזו תוכל לשמש כמלון חללי, תחום שביגלו מבין בו היטב. אם לסמוך על ביגלו, החלל הוא רק תחנה בדרך ליעד האמיתי שלו. בעוד נאס"א ויתר סוכנויות החלל לוטשות עיניים למאדים, ביגלו מביט קרוב הרבה יותר, לכיוון הירח. ככל שזה תלוי בביגלו, בקרוב תוכלו לצאת לחופשה רומנטית לאור ירח, על הירח עצמו. נשמע טוב? נשמע יקר. למרות שעלויות שיגור אדם לחלל ירדו ב-90% בשנים האחרונות, לא הייתי מחפש עדיין דילים של הדקה התשעים. חופשה נעימה.

בתמונה ביגלו. מבחוץ מבפנים

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »