טרנד "יערות המאכל" מגיע גם למודיעין. בימים אלה החלו עבודות התשתית להקמת שני יערות המאכל הראשונים בעיר, ביוזמת העירייה ואנשי החווה האקולוגית "חווה ואדם" המובילים את התהליך.
הגנים החדשים ממוקמים ברחוב כסלו מול בניין מספר 37 וברחוב עמק חרוד ליד תיכון עירוני ד'. בגן המוקם ברחוב כסלו, שיקרא "בוסתן ירחים", יוצבו ספסלים, יוקם מצפה וישתלו עצי מאכל, עצי פרי וצמחיה. למעשה, גן זה ישמש את התושבים שיוכלו להיכנס לבוסתן, לאכול מפירותיו וליהנות מכל מה שהוא יציע. בימים אלה, אנשי החווה האקולוגית החלו בהקמת התשתיות לפינת החמד החדשה ויעבדו בשבועות הקרובות עד להשלמתה. בעוד כחודש יחלו במקום נטיעות, אליהן יוזמנו תושבי השכונה וילדי הגנים של השכונה ותלמידי בית הספר היסודי "הכרמים".
בעירייה סיפרו השבוע כי בכוונתה להפוך את הגן לגן קהילתי ולמעשה לאפשר לתושבים לקחת חלק בהקמתו ובאחזקתו. כחלק מההכנות לכך תקיים העירייה מפגש שיתוף תושבים. המפגש ייערך ביום שני 30.5.16 בשעה 20:00. תושבי השכונה מוזמנים להגיע לחדר הישיבות של העירייה, לשמוע ולהשפיע על עתידו של הגן. ביער המאכל השני שיוקם בסמוך לעירוני ד', יינטעו מלבד עצי פרי כמו רימונים, שקדים, תאנים ועוד, גם מגוון רחב של צמחי תבלין כגון מרווה וטימין.
נושא יערות המאכל החל להתפשט גם בישראל בשנים האחרונות, עם הקמת כמה יערות כאלה שהגדול והבולט ביניהם הוא היער במושב קדרון הסמוך לגדרה, בו גדלים כיום 150 מינים שונים של צמחים, ובהם עצי פקאן, תאנה, תות ושיזף סיני, שיחי תבלין ומאכל כמו מלוח, מרוות ירושלים וזעתר, ומטפסים כמו גפן ופיטאיה.
לפני שלוש שנים וחצי הקימו זוג צעירים יער מאכל ניסויי על חורבות מטע האפרסקים במושב שהיה שייך למשפחתם, וכיום מתקיימות בו גם סדנאות של תכנון יער מאכל, שתלנות ותחזוקת יער ועוד. בישראל יש כיום למעלה מעשרה יערות כאלו, בהם כבר החלו שתילת העצים, ועל הפרק עוד כמה עשרות פרוייקטים פוטנציאלים.
גינון יערות מאכל הוא כנראה שיטת החקלאות העתיקה ביותר. השיטה התפתחה ככל הנראה בתקופה הפרהיסטורית באזורים טרופיים. בתהליך זה קבוצות אנשים שיפרו את חייהם באופן מיידי, סוגי צמחים יעילים זוהו והורבו, וצמחים לא יעילים הושמדו. גינות יער עדיין נפוצות באזורים טרופיים. הרעיון העומד מאחורי הקמת יערות המאכל הוא יצירת חקלאות המחקה את האופן בו יערות פועלים, ללא השקיה, דישון וריסוס נגד מזיקים, במטרה להגיע ליציבות אקולוגית ולמערכת בת-קיימא המקיימת את עצמה. ביער המאכל טיפוסי יש שמונה קומות אקולוגיות המסתעפות עד לצמרת היער: עצים גדולים מאד שיהווה את צמרת היער, עצים גדולים, בינוניים, שיחים, צמחי כיסוי, פקעות ושורשים, מטפסים, מסתעפים,צמחי מים ועוד. החלק המסובך ביותר בתכנון היער הוא מציאת השילוב האופטימלי בין מיני הצומח השונים שיאפשר את השתלבותם בנוף תוך כדי מיקסום הפרודוקטיביות שלו.
בתמונה: מכינים את הקרקע ברחוב כסלו (צילום: דובר העיריה)