מוכנים לקרב

ערן קמינסקי, צילום אינגריד

בבוקר יום שישי גדשו מאות מתאמנים את חצר ואולמות תיכון עירוני ג', שם נערך כנס ארצי של מועדוני שיטת הלחימה "קרב מגן ישראלי". באזורנו פועלים שני סניפים המלמדים את השיטה: אחד בעירוני ג' עצמו והשני ביישוב לפיד. את לימוד השיטה ניתן להתחיל כבר בגילאים צעירים סביב כיתה א'.

"קרב מגן ישראלי", שמטרתה הגנה עצמית והתמודדות בקרב פנים אל פנים ופותחה מתוך שיטת ה"קרב מגע", יוסדה בישראל בשנת 1989 על ידי אלי אביקזר, שהיה מראשוני שיטת "קרב מגע" בארץ  והלך לעולמו בשנת 2004. כיום מוביל את לימוד השיטה בארץ אבי אוסידון, שנבחר כיו"ר עמותת ק.מ.י. שם השיטה "קרב מגן ישראלי" מסמל את האידיאולוגיה שלה הסובבת סביב העקרונות הבאים: "לא להיפגע", "פעל לפי יכולתך, אך פעל נכון", "השתמש בידע לפי הצורך" ו"השתמש בדרך הפשוטה".

300 תרגילים לבחירתך

שיטת ק.מ.י זכתה להכרה בישראל וגם בחו"ל, כשאחד הסניפים הפעילים ללימוד השיטה פועל בטורקיה, בידי בחור טורקי שנחשף לשיטה הישראלית והתמקצע בה וכיום מלמד אותה. בארץ שיטת ק.מ.י. מאושרת ע"י המכללה האקדמית בוינגייט. משתלמים בה מורים לחינוך גופני בקורסים להגנה עצמית מטעם העמותה. כמו כן השיטה הומלצה לנעמ"ת ע"י משטרת ישראל להעברת סדנאות להגנה עצמית לנערות ולנשים  וגם בזרועות ביטחון כמו השב"ס לומדים ומתרגלים את השיטה.

לשיטה יש שתי מטרות: הגנה עצמית ויכולת לחימה בקרב פנים אל פנים. ההגנה העצמית כוללת הדרכה בזיהוי מוקדי אלימות והתרחקות מהם, חינוך לריסון עצמי, תרגילים להגנה עצמית ולהמום התוקף. ההגנה העצמית נועדה לפתח אצל כל  אדם (בנות ובנים, נשים וגברים, קשישים ומוגבלים) יכולת להגן על חייהם במקרה של תקיפה. במידה וכן מתפתח קרב ותרגיל ההגנה העצמית לא הושלם והתוקף שלא נוטרל ממשיך בתקיפה, משתמשים מתרגלי השיטה בתרגילים כגון מכות ובעיטות להמום התוקף, שחרורים מתפיסות שונות וחניקות, התמודדות מול תוקף חמוש בנשק קר או חם ועד עריכת קרבות נגד יותר מתוקף אחד.      

התרגילים פותחו על עקרון הפשטות: תנועה טבעית, פשוטה, היא תנועה מהירה המפיקה עוצמה. השימוש  בתנועה בסיסית ולא מסורבלת מהווה מינימום תנועת הגנה נגד מקסימום תנועת התקפה ומאפשרת לכל אדם יכולת הגנה עצמית. המשפט שטבע אלי אביקזר היה "מינימום הגנה נגד מקסימום התקפה".

באתר העמותה מציינים כי עד היום פותחו למעלה מ-300 תרגילים שונים, כשמאגר התרגילים מתעדכן בהתאם למציאות המשתנה.

 בשונה מאמנויות לחימה שמקורן בפילוסופיות של התעמקות פנימית והגעה לשלמות רוחנית ופיזית, המתבטאת בביצוע תרגילים מושלמים בהם ניתן להשתמש גם להגנה עצמית,  מושתתת הפילוסופיה של ק.מ.י. מראש על עקרון ההגנה העצמית – חלש מול חזק, נמוך מול גבוה, מוגבל מול בעל יכולת. מושלמות התרגילים בק.מ.י הינה שאיפה, אך אינה המטרה שהיא שמירת החיים.

 בשונה משיטות הלחימה המסורתיות, המקיימות תרגילים בני מאות ואלפי שנים, ק.מ.י הינו מקצוע "צעיר" המתאים את עצמו למצב המשתנה ברחוב ולסכנות העכשוויות. כך למשל קיימו אנשי העמותה בחודש אוקטובר האחרון סדנאות רבות ברחבי הארץ במטרה ללמד את הציבור כיצד להתגונן מול גל הטרור האחרון.

אנשי ק.מ.י. מספרים כי השיטה מוצאת פתרונות להתנהגויות המשתנות ברחוב ובשטח. התרגיל קצר ויעיל ובהבחנת "שימוש בידע לפי הצורך" ותוך שליטה עצמית, יש לעשות הכל כדי לשמור על החיים. רמת הידע של המתאמן מסומנת בחגורה צבעונית, מלבן וצהוב ועד לשחור בדרגת דאן 10.

מינימום הגנה נגד מקסימום התקפה

מי שעבר בסמוך לחצר עירוני ג' יכול היה לצפות בקבוצות רבות של מתאמנים, המתרגלים מגוון רחב של תרגילים הנותנים מענה לסיטואציות שונות. ילדים, בני נוער ומבוגרים תרגלו בחצרות ובאולם התגוננות בסיטואציות של ניסיון פריקה מרכב, איום באקדח ועוד רבות אחרות.

יוספה הרטשטיין, בעלת הסניפים באזור מודיעין, מספרת על דרכה בשיטה: "אני התחלתי כבר בגיל עשר. הגעתי בכלל מעולם הריקוד והתלוויתי אל אבא שלי, שהיה מתאמן אצל מייסד השיטה. זה סקרן אותי ותוך כמה שיעורים כבר נתפסתי בזה ואחר כך הייתי מדריכת קרב מגע בצבא".

מה ההבדל בעצם בין קרב מגע לקרב מגן?

"קרב מגע בייסודה זאת שיטה שנועדה לשימוש צבאי ומייסד שיטת הקרב מגן רצה להנגיש אותה גם לאזרחים כדי שיוכלו ללמוד להגן על עצמם. הוא פתח את העיקרון של מינימום הגנה נגד מקסימום התקפה ואת עיקרון התנועה הפשוטה והמהירה, כך שבזמן אמת המתרגל יוכל לזכור את כל מה שלמד וליישם".

אילו מיומנויות צריך האדם הרגיל לדעת כיום?

"דבר ראשון כולם חייבים קודם כל להגיב ולצאת מההלם כמה שיותר מהר. להשתמש בחפצים שנמצאים לידך, כמו התיק שלך או מטריה או אפילו טלפון או מפתחות. צריך גם לדעת להשתמש בהם בצורה הנכונה. למשל המטריה, לא להשתמש בה כמו אלה אלא לדעת לדקור איתה. דבר שני הוא לדעת ללכת אל נקודות התרופה. כל תוקף, לא משנה כמה הוא גדול או חזק, אם תיתן מכה או שתיים בנקודות התרופה שלו, תוכל לנטרל אותו. אפילו אם רק תהמם אותו לכמה שניות זה ייתן לך זמן להימלט או להזעיק עזרה".

אתם מאמנים גם ילדים קטנים. מה נותנת להם השיטה בגיל הזה?

"קודם כל הם מקבלים משמעת מעצם ההשתתפות במסגרת. הביטחון העצמי שלהם מתחזק, המודעות הגופנית לגמישות, כוח מתפרץ וקואורדינציה מאוד מתחזקות עם האימונים. בנוסף השיטה גם נותנת ומעמיקה ערכים. בדרך כלל אומרים על מי שמתרגל אמנויות לחימה שהוא אדם פחות אלים. זה נשמע אבסורד, אבל מי שמתרגל אומנויות לחימה מודע לנזק שהוא יכול לגרום, כך שיש כאן ערכים של כבוד לזולת וידיעה להשתמש בשיטה רק באמת בשעת הצורך וכשאין ברירה אחרת ולא סתם ברגע שאתה מרגיש מאויים".

בתמונה הכנס בעירוני ג'. כם ליריב חזק יש נקדות תורפה

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות