מעט מאוד עסקים במודיעין יכולים לחגוג את השנה העשרים לפעילותם. אחד מהם הוא מרכז מונטסורי השוכן ברעות, והעמיד כבר למעלה מאלף בוגרים במהלך שנות פעילותו.
אנחנו מבקרים את אלון רון, בעלי מרכז הגנים, בשעות הבוקר ומופתעים לגלות שקט יחסי. מופתעים משום שבכל זאת שוהים בגן כמעט מאה ילדים בגילאי חצי שנה עד חמש המחולקים לארבע כיתות, ובכל זאת האווירה במקום רגועה להפליא.
את שיטת החינוך על פיה מתנהל המרכז ברעות יסדה מריה מונטסורי, רופאה איטלקית. לפני 110 שנים הקימה מונטסורי את גן הילדים הראשון בארץ המגף, לאחר שבמשך זמן ממושך צפתה בילדים והגיעה למסקנות מרעישות. בניגוד לכל מה שהיה נהוג לחשוב על ילדים ודרך החינוך הרצויה עד אז, הגיעה מונטסורי למסקנות שונות לחלוטין. לשיטתה יש להסתכל לילדים "בגובה העיניים" ובנוסף להתאים לגן את כל המתקנים והאביזרים שבו. כך למשל אחראית מונטסורי לעבודה כי בכל פעם שאתם מגיעים למסיבת חנוכה בגן אתם נאלצים לשבת על כיסאות מיניאטוריים.
אלון רון מספר: "העיקרון הבסיסי של שיטת מונטסורי הוא שלכל ילד יש פוטנציאל איתו נולד. אנחנו לא יודעים עדיין מהו אותו פוטנציאל. אם לדוגמא נולד בטהובן חדש אבל אנחנו לא נחשוף אותו למוזיקה, הוא לא יהיה בטהובן. כדי לממש את הפוטנציאל של הילד צריך לתת לו סביבה ואפשרות לפתח את הפוטנציאל שבו. אנחנו לא מפתחים את הילד, אלא מאפשרים לו להתפתח".
מה זה אומר במישור הפרקטי?
"זה כמו שאתה לא מלמד ילד ללכת אלא מאפשר לו ללמוד לבד. אתה לא מלמד שפה. הוא קולט לבד. ילדים לומדים דרך חיקוי/התנסות וטעייה. המוח שלהם הוא כמו ספוג ואנחנו חייבים לתת לו תוכן 'לשאוב'. התפקיד שלנו כ'מספקי סביבה' הוא לתת לילד סביבה מוכנה, לא מקרית. מוכנה במובן שיש פה אביזרים המחולקים לכמה קבוצות: חשבון, שפה, כישורי חיים, חושים וטבע".
מה הייחוד של מונטסורי לעומת גנים אחרים?
"יש לנו תוכנית ופילוסופיה מאוד מוגדרת, לפיה אנחנו חושפים בצורה מודעת ומובנית את הילדים לכל מיני גירויים. כאשר מדברים על חשבון לדוגמא, אנחנו לא מלמדים ילדים בני שלוש חשבון. אין לנו מטרה שבגיל חמש הם יידעו כפל וחילוק. כל הלימודים נעשים בצורת משחק כך שהם קולטים באופן טבעי, ואחר כך כשהילד מגיע לבית הספר הכל כבר מובן וזורם לו. גם בנושא שפה זה כך ונעשה בצורת משחק, כאשר יש נגיד מגירה שבה כל החפצים מתחילים באותה אות פותחת, או תמונות עם כיתוב שמם ואז הילדים 'מצלמים' את הכיתוב ומהר מאוד לומדים לזהות את שמם ושמותיהם של ילדים אחרים. כך זה קורה בצורה טבעית בלי לעשות מזה עניין גדול".
מה עוד ייחודי בתפיסה שלכם?
"הילדים באים לגן כדי לעבוד. זה אולי נשמע נורא, אבל ההבדל ביניהם לבין עבודה של מבוגרים היא שאצל המבוגרים העבודה נעשית למטרות חיצוניות. מטרת העבודה של הילדים היא פנימית. לדוגמה – ילד שמתחיל ללמוד ללכת וכל הזמן נופל. אפשר להסתכל עליו ולהגיד למה אתה מנסה שוב ושוב אם אתה כל הזמן נופל, אבל המטרה הפנימית שלו היא ללמוד ללכת וזה מגיע מטבע האדם. או ילד שבונה מגדל קוביות וכל פעם הורס אותו מחדש. למה הוא בונה והורס? מפני שהמטרה הפנימית שלו היא לא בניית מגדל אלא עבודה על קשר עין-יד, שיווי משקל וביטחון עצמי. אתה שם לב ששקט פה? השקט הזה מגיע מאותו מקום עליו דיברנו. טוב לילד כשדברים טובים קורים לו, דברים שבאים מהטבע שלו".
איך אתם משכללים את הניסיון שהילד יעשה מה שטוב רק לו?
"אחד העקרונות שלנו הוא שאם אתה רואה שהילד מרוכז – אל תפריע לו. זה סימן שקורה פה משהו טוב. כשילד נגיד בא אליך אם ציור שעשה, הנטייה הטבעית שלנו היא להגיד 'וואו'. למחרת יבוא הילד עם ציור נוסף והגננת או ההורה עסוקים כרגע ולא יכולים להתייחס אליו ולהגיב באותו 'וואו', הילד יחשוב: רגע, מה קורה פה? הפיתרון הוא לא להגיב בהתפעלות אלא לומר 'אני רואה שהשתדלת מאוד' או 'הצבעים שבחרת מאוד יפים'. כל מה שמרומם ולא שיפוטי. אם ילד צייר, הלך ושם במגירה מבלי להראות לאף אחד, אני מוחא לעצמי כפיים. זה אומר שהוא עבד בשביל עצמו ולא כדי להרשים אותי".
גם האוכל לא תעשייתי
כאמור מאה ילדים לומדים במרכז מונטסורי ברעות, ועליהם מופקדים 25 אנשי צוות. רון: "הגננות שלנו עוברות הכשרה בשיטת מונטסורי. אנחנו מלמדים אותן את העקרונות ואחר כך הן לומדות תוך כדי עבודה". בנוסף, יש למרכז מנהלת פדגוגית, המלווה בקביעות את הגננות והסייעות, שאף הן עוברות את אותה הכשרה. "יש לנו צוות פיצוץ", מספר רון. "אנחנו בוחרים אותן בפינצטה. נשות הצוות הטובות לא עוזבות אותנו. הגננת הכי וותיקה נמצאת איתנו כבר 19 שנים. יש לנו מטרה מעבר לרווחיות והיא לעשות משהו מספק. אנשי הצוות שלנו גם הם מחפשים משהו מעבר לעבודה וזה סוג מסויים של אנשים. אנחנו אפילו נוסעים כל אוגוסט ביחד לחו"ל על חשבוננו. אגב, גם המשפחות נשארות איתנו לשנים. יש לנו ילדים שהם כבר דור רביעי במשפחה שלומדים אצלנו. מתוך מאה הילדים שיש פה כרגע, 57 מתוכם הם ממשפחות שכבר היו כאן".
איך התמודדתם עם רפורמת חינוך חינם מגיל שלוש?
"האמת שלא נפגענו מהרפורמה משום שהתארגנו מראש. אנחנו מוכרים במשרד החינוך כגן 'מוכשר' – גן מוכר שאינו רשמי, וככזה אנחנו מתוקצבים בידי משרד החינוך. ההורים משלמים למעשה את עלות הצהרון פלוס כל החבילה שכוללת ארבעה חוגים, ליווי פסיכולוגי, סל תרבות, שומר ואוכל לא תעשייתי שאנחנו מביאים מחברת 'מכבי'ס'".
צילום יחצ