אחד הגופים הנתבעים ביותר בישראל הוא תאגידי המים. רבים סבורים כי החשבונות שקיבלו מהווים עילה מספקת לתביעה, אך לא תמיד הדבר עולה יפה. כך קרה השבוע לקבוצה של תושבים שהגישו תובענה ייצוגית נגד "מי מודיעין", הפסידו, וכעת יצטרכו לשלם (במצטבר) 210 אלף שקל.
ד"ר דפנה אבניאלי, שופטת מחוזית בתל אביב, דחתה תובענה שהוגשה נגד שבעה תאגידי מים (בהם "מי מודיעין"), בטענה שגבו מע"מ גבוה מדי. את התביעה נגד תאגיד מי מודיעין הגיש עו"ד שלומי ברקאי ואת התאגיד המקומי ייצג משרדו של עו"ד משה זוהרי.
התובעים טענו כי תאגידי המים גבו בשנת 2012 מע"מ בחשבון מים המשולם חודשיים אחורה, בגובה של 17%, ולא של 16% – המע"מ שהיה נהוג באותה תקופה. המשפט התרכז בשאלה מתי חל מס ערך מוסף על הצרכן – האם במועד אספקת השירות או בעת תשלום התמורה. בפסק הדין, המשתרע על 22 עמודים, קבעה השופטת כי מועד גביית מע"מ ע"י תאגידי מים הוא בעת תשלום התמורה, כפי שעשו התאגידים.
השופטת כתבה כי בא כוח המבקשים סילף פסק דין של בית המשפט המחוזי בחיפה כאשר הביא רק את חלקו בפני בית המשפט בתביעה זו. עוד קבעה השופטת כי טענת המבקשים כאילו תאגידי המים מונעים מכוונה מניפולטיבית להתעשרות היא משוללת יסוד, שכן הם רק "בלדרים" המעבירים את המע"מ אל רשות המיסים ואין להם כל רווח ממנו, ולכן הם "אדישים" לגובה המס שהם מעבירים למדינה שכן הוא אינו נוגע אליהם.
השופטת אף מצאה כי על המבקשים היה לפנות לתאגידים קודם כל לקבלת תגובה מהם, לפני פנייה לבית המשפט, במיוחד כאשר בקשות דומות לתביעות ייצוגיות שהוגשו ע"י עו"ד שלומי ברקאי כבר נדחו ע"י בית המשפט.
התובעים, שהפסידו, חויבו לשלם לכל תאגיד מים נתבע סך של 30 אלף שקל לכיסוי הוצאות המשפט, ובמצטבר – 210 אלף שקל.