לפני כשבועיים צעדו בתל אביב כ-13,000 פעילי זכויות בעלי חיים במצעד שנערך תחת הכותרת מצעד ה- 10,000. המצעד, שנועד להעלות מודעות ולהאבק בפגיעה בבעלי חיים, הוגדר כאירוע המחאה הגדול ביותר בתולדות התנועה הישראלית לזכויות בעלי החיים. צעדו בו אנשים מכל פלחי האוכלוסיה, והוא איגד, למעשה, את כל העמותות והאגודות שפועלות למען בעלי החיים בארץ . בין הצועדים היתה גם קבוצת פעילים מרשימה של כ- 40 פעילים ממודיעין, ושלוש פעילות שמדברות על הכל.
מתחיל מהבית
לורדה זיג בת ה-53 יש שני בנים, כלבה וחתול שאותם היא רואה לגמרי כחלק מילדיה. היא חונכה וגדלה בבית אוהב בעלי חיים, אבל לטבעונות ולפעילות בנושא הצטרפה רק בשנים האחרונות. "גדלתי בבית אוהב טבע וחיות." היא מספרת. "גידלנו חתולים, כלבים, ארנבים, קביות, דגים ועוד כל מיני. כילדה הצטרפתי להורי להפגנות של החברה להגנת הטבע על מנת להגן על עץ עתיק מפני עקירה או על שמורת טבע מפני בניית בתי מגורים. אחי היה צמחוני מגיל 15, אבל הוא מעולם לא ניסה להסביר או להשפיע על מי מבני המשפחה בנושא."
את המפנה היא מייחסת למסיבת "על האש" גדולה בה נכחה לפני כשלוש שנים. "זו היתה מסיבת יומולדת חמישים של גיסתי. היו שם שולחנות עגולים ובמרכזם מין סוג של מזבח עם אש והמון חלקי בשר ופתאום הסתכלי על זה ולא יכלתי לגעת בזה. " זיג הפכה בתחילה לצמחונית ומהר מאד ממשיכה הלאה לטבעונות. כעבור חמישה חודשים גם בעלה הפסיק לאכול בשר. "הבית שלנו היום כמעט לגמרי טבעוני" היא מספרת "חוץ מהבן שלי שלפעמים מחמם לעצמו שניצלים שסבתא שלו שולחת לו".
איך הילדים הגיבו לשינוי?
"עומר, שהיום בן 28, הקפיד מגיל מוקדם על תזונה כמעט טבעונית, מטעמים בריאותיים, עוד בתקופה שאני הייתי צמחונית, כך שבאופן טבעי, הוא בירך על השינוי בבית. גם היום, כשהוא כבר לא גר בבית, הוא משתדל לשמור על תזונה כמעט טבעונית. לעומתו, עידן, בן ה-14, לא אוהב את השינוי. כמו רוב בני גילו, הוא היה רוצה שנהיה בית "רגיל" עם המבורגר ושניצל. לרוב יש בפריזר וכשהוא ממש רוצה הוא מכין לעצמו. אבל לאט לאט הוא מתחיל לטעום ולהתרגל לאוכל טבעוני. שניצל טופו ושווארמה סייטן הם בין המאכלים האהובים עליו ואפילו חברים שלו מגיעים אלינו לפעמים לארוחה ונהנים לנסות."
הרגע הזה…
בניגוד לורדה, חברתה צביה כהן, הגיעה לפעילות למען בעלי החיים דרך שיטוט באינטרנט. היא בת 24, מתכנתת בסטארט אפ קטן, טבעונית כבר כמעט שלוש שנים. "גדלתי בבית אוכל בשר לגמרי," היא מספת. "יום אחד נתקלתי בכתבה ברשת על 15 אלף האפרוחים הזכרים הנגרסים כל יום בתעשית הביצים. חטפתי שוק, זו היתה הפעם הראשונה ששמעתי על זה. אז הפסקתי לאכול ביצים ואח"כ קצת בשר ועוף. כעבור כמה חודשים כבר לא אכלתי גם מוצרי חלב.
איך המשפחה הגיבה?
"התחלתי לדבר על זה הרבה בית ולשמחתי אחותי הקטנה מיד הפכה גם לטבעונית ופעילה כמוני. כיום הבית כמעט צמחוני, לא אוכלים כמעט בשר, כן אוכלים חלב אבל הרבה פחות. לצערי הם לא הפנימו את העניין לגמרי ולא תמיד רוצים להקשיב לכן אני משתדלת לא לדבר הרבה. כשהנושא כן עולה, אני מגיבה ומדברת. עם זאת הם בהחלט מכבדים את ההחלטה שלי, ומבשלים לי אוכל טבעוני. "
גם נטע עופר, בת 27, הגיעה לפעילות בעקבות שיטוט באינטרנט. כיום היא סטודנטית למדעי הרוח והחברה אבל את תחילת השינוי היא מייחסת לטיול לפולין בגיל 17. "במסע לפולין אכלנו המון עוף ודיברו שם כל הזמן על "ההליכה כצאן לטבח". כשראיתי את מחנות ההשמדה ואת כל הסבל, התחלתי להיות צמחונית קצת קיצונית. דיברתי על זה כל הזמן וניסיתי להפיץ את המידע ככל שרק ניתן. בלב תמיד חשבתי שטבעונות זה היעד. הייתי מנסה לעשות שבוע טבעונות בחודש אבל זה היה קשה כי הייתי מכורה למוצרי חלב ולשוקולד. " לפני כארבע שנים היא נתקלה ברשת בהרצאתו של גארי יורובסקי, שמאד ריגשה אותה. "במשך שעה ומשהו בכיתי את החיים שלי. לא האמנתי, והיית מזועזעת. עד אז חשבתי שאני עושה כל מה שאני יכולה למען בע"ח. חשבתי שפרה תמיד מביאה חלב ופתאום גיליתי המון דברים שאנשים לא מדברים עליהם. אני זוכרת שהחלטתי שמאותו יום אהיה טבעונית. לא משנה כמה זה יהיה קשה, אני אתמיד בזה. זה הכל בראש.
איך אצלך הגיבו בבית?
"בהתחלה ההורים שלי אמרו לי שזה יעבור לי. דווקא זה הגביר לי יותר את החשק להתמיד להראות שאני יכולה להתמיד באתגר. נתקלתי בהרבה התנגדויות, הרבה זלזלול ולעג מהסביבה. אנשים אמרו לי 'את מדברת שטויות', 'את לא מבינה כלום', וזה קשה כשאתה נתקל בכזו התנגדות למשהו שאתה מאמין בו. זה מאד מעליב שלא באמת מתקיים דיון אלא ברגע שמתחילים לדבר, בד"כ נגמרת השיחה ב'את תאכלי מה שאת רוצה'. בהתחלה נפגעתי כי מזה רציתי שכולם ידעו את הדבר הזה'.
בעקבות המעבר לטבעונות החליטו ורדה, נטע וצביה לקחת את אהבתן לבעלי החים צעד אחד קדימה והיום שלושתן פעילות מאד לטובת זכויות בעלי החיים בארץ.
לא רק מדברות
את הפעילות האקטיבית להגנה על בעלי חיים הן החלו בעקבות פרסומים שראו בתקשורת. צביה: "לפני כשנה, חיפשתי בפייס קבוצות טבעוניות וראיתי שמתארגנת קבוצת הסברה במודיעין. הלכתי לראות. התחלנו עם הדוכן הסברה בקניון, אליו הבאנו גם מאכלים טבעוניים, שאנשים יוכלו לטעום. בהמשך ארגנו גם כמה הרצאות בעיר : "קירות שקופים" עם טל גלבוע ורועי שפרניק ו"טבעונות ביהדות" עם אסא קיסר.
זיג: "גם אני הייתי חברה בקבוצות בפייסבוק של 'טבעונים במודיעין' כי חיפשתי מתכונים, ואז ראיתי שמישהיא פרסמה שביום הבחירות האחרון עושים דוכן הסברה. הצטרפתי ומאז השתתפתי בהפגנות בחוות מזור ובהסברה בקרב החברים בכל מקום שהולכים. אני רואה בזה סוג של ייעוד. אם אני מצליחה לגרום למישהו להיות טבעוני, אני מרגישה עם זה מאד טוב. למרות העלייה בכמות הטבעונים בארץ, עדיין נגרם המון סבל לבע"ח ואם אני גורמת לאחד, והוא יגרום לאחר, זה רק יגדל."
עופר: "בשנה שעברה אחרי שטל גלבוע השתתפתה באח הגדול, זה נתן לי את הפוש להכנס לאקטיביזם. התנדבתי באתגר 22 (תוכנית ליווי לתחילת טבעונות ברשתות החברתיות – י.ל.) הצטרפתי לצביה, שהדריכה גם וחודש לאחר מכן השתתפתי בדוכן הסברה. בעקבותי גם אחותי הקטנה אפרת הפכה לטבעונית והגיעה גם לעזור בדוכן. יש כמה משפחות בקרב פעילים וזה נחמד. היום אני מדריכה קבוצות באתגר וגם הולכת להפגנות ומחאות."
איך אנשים מגיבים לכם?
זיג: " אני תמיד משתדלת להתחיל בקטן כי אנשים לא תמיד אוהבים לשמוע. היום כבר הרבה יותר אנשים מקבלים את זה. יש כאלה שאומרים, טבעונות זה קשה אבל נראה לי שכבר יש פחות אנשים כאלה שאומרים שטויות."
כהן: "הרבה מאד אנשים מתחברים. אנשים בבסיסם הרי טובים. האנשים הרגילים הרי לא היו יכולים לשחוט בעצם ולפגוע לקחת מהפרה את העגל שלה.. אבל קל לקרוא לנו לא נורמלים"
זיג: " נכון. אנשים עושים את הניתוק בין חיות מחמד ובין חיות בתעשיה. כאילו שיש חיות שנועדו לנוי ויש כאלה שנועדו לאוכל. "
איך היה במצעד?
זיג: " זה מרגש ללכת עם אנשים שכולם חושבים כמונו. כמות האנשים שצעדו היתה עצומה, זה לא נגמר. ועופר מוסיפה: "כן, זה ממש הרגיש בבית. דרך אגב, רוב הצועדים לא היו טבעונים".
אומרים שהטבעונים מנכסים את אהבת החיות רק לעצמם
זיג: "לא נכון. הרבה אנשים אוהבים בעלי חיים. כל אחד יעזור לגור חתולים במצוקה ואפילו לפרה שנקלעה לצרה אבל אח"כ ילך הביתה ויאכל פרה אחרת. במשך עשרות שנים לימדו אותנו שככה זה. בדיוק בגלל זה, המצעד בא להדגיש שכל החיות שוות.
עופר: " אני לא חושבת שאני בן אדם יותר טוב כי אני טבעונית. אנחנו לא מתנשאים, לא מטיפים רק רוצים למנוע סבל ולעשות טוב. אני מאמינה שכל האנשים טובים. רוב האנשים מגדלים חיות, אבל צריך להבין שצריך לעשות את ההקשר. כולם שווים."
כהן: אני למשל לא אהבתי בעלי חיים אף פעם. לא גידלתי אף חיה אבל זה לא אומר שצריך לפגוע במישהו."
ומה עם אלה שטוענים שזה טרנד חולף?
עופר: "תל אביב היא בירת הטבעונים בעולם, אפילו עקפה את ברלין. היום, כשהתודעה כל כך גדולה, בכל מסעדה יש תפריט טבעוני, איך אפשר להגיד שזה טרנד? אני מאמינה וברור שגם הוא יחלוף מהעולם. "שיום אחד יוציאו מהחוק אכילת בשר." זיג: "לי ברור שיגיע יום שבו כבר לא יהיה לגיטמי להגיש בשר ונגיע לשם כי כבר נהרוס את כל משאבי הטבע שקיימים." וכהן מוסיפה: " זה כמו שפעם עבדות ודיכוי נשים היו הנורמה, אז ככה גם בשר זה דיכוי שזה לא מצב נורמלי".
מודיעין עיר הטבעונים?
"מודיעין יחסית מתקדמת מבחינת אחוז הטבעונים שבה. אני חושבת שיש פה גם פתיחות גדולה מצד אנשים" אומרת עופר. "לכל אחד יש במודיעין מישהו טבעוני שהוא מכיר. היה פה פאנל בנושא טבעונות שהיה מלא לחלוטין. גם בהרצאות שהבאנו האולמות היו מלאים ואנשים נשארו לשאול שאלות. במובן הזה, הייתי שמחה לקבל יותר תמיכה מהעירייה בקבלת אולמות להרצאות כי בדוכן את לא יכולה לעשות מה שהרצאה תעשה."
בנוסף, מודיעין מאד מכוונת איכות הסביבה והטבעונות מאד מתחברת לזה. הרבה אנשים מגיעים לטבעונות מטעמים אקולוגים. כשאתה מבין שלמחזר בקבוקים וכל זה, בכלל לא קרוב לנזק האקולוגי." כהן: "שבעים אחוז מהגידולים בעולם הולך לבעלי חיים במשקים. אלה חיות שלא היו נמצאות בעולם באופן טבעי, שלא לדבר על כמויות המים וכמויות הפסולות שהתעשיה הזו יוצרת. זה פורסם בדו"ח האו"ם."
זיג: "מבחינת מודיעין, יש הרבה רשתות של אוכל שיש להן תפריט טבעוני אבל אני חושבת שכל מסעדה שתוסיף לעצמה מנות טבעוניות רק תרוויח יותר."
יש לזה קשר ליהדות?
כהן: "כן, אני מגיעה מבית דתי. מעבר לפן המוסרי, יש איסור בתורה על צער בעלי חיים וכל מה שקורה בתעשייה נוגד את האיסור הזה. לא יכול שתתיר לגרוס אפרוחים או לחשמל תרנגולות, להכניס להריון ולקחת את העגל. ברור לי שאדם שרוצה לקיים את התורה לא יכול להיות שותף לזה. אם מסתכלים על התורה בראייה גדולה, בהתחלה השם התיר רק לאכול מהצומח ורק אחרי המבול כשהמזון הצמחי היה מועט התיר לאכול בעלי חיים אבל זו לא היתה השאיפה הראשונית שלו. היום אנשים עושים על האש כמויות של בשר. זה מוגדר כתאווה בתורה. בנוסף, אם מסתכלים על נבואות אחרית הימים, כתוב 'אריה כבקר יאכל תבן', כלומר, אפילו החיות הטורפות יעברו לאכול מן הצומח, קל וחומר שאנחנו, שיש לנו הבנה מוסרית, נאכל מהצומח."
צביה, ורדה ונטע מעודדות פעילים נוספים להצטרף אליהם: "אם יש טבעונים בעיר שרוצים לפעול, אנחנו מאד נשמח לקבל אותם. הם יכולים להגיע לדוכנים, להציע יוזמות חדשות ולהיות חלק מהקבוצה. ככל שיהיו יותר פעילים נוכל לעשות יותר דברים בעיר " אומרת כהן.
נטע: "זה כזה כיף לעשות טוב למישהו אחר, כשאתה עושה טוב, אתה מקבל טוב. כשפתאום אנחנו רואים שהקבוצה גדולה, אז רואים שאנחנו לא לבד, לא יוצאי דופן. "
(צילום: אינגריד מולר)