"אין כמעט עבריינים תושבי מודיעין"

יהודה גולן
2015-09-27 01:00:00
2015-09-27 01:00:00

כנראה שהשיטה של סנ"צ אמיר קליין, מפקד משטרת מודיעין, עובדת. בשנתיים וחצי האחרונות הוא הצליח להוריד את נתוני הפשיעה בעיר לרמה הנמוכה ביותר מאז הוקמה העיר. שלושה חודשים לפני סיומה השנה האזרחית קליין כבר יודע שהוא קיצץ ביותר ממחצית את כמויות המריחואנה שנכנסו לעיר ובחצי את מספר ההתפרצויות לבתים בעיר. גם גניבות כלי הרכב ירדו השנה בעשרות אחוזים. רמת האלימות של בני הנוער, שתיית האלכוהול בקרב בני נוער וקטינים והפריצות לבתי עסק, נשארו ברמות הגבוהות שנרשמו בשנה שעברה.

יש מי שיגיד כי מודיעין עיר מנומנמת וממילא אין בה הרבה פשיעה. אז מה הבעיה?

"זה לא נכון. עם כמעט מאה אלף תושבים אי אפשר לשבת בחיבוק ידיים, עובדה שבמוקד 100 של העיר הגיעו בשנה האחרונה עשרות אלפי קריאות טלפוניות! הפשיעה הנמוכה כאן היא תוצאה של עבודה קשה של השוטרים בעיר, סביב השעון".

במה זה בא לידי ביטוי?

"אנחנו מפגינים נוכחות גבוהה על הצירים מסביב לעיר. ב-431 ובכביש 443 וזאת מלחמה עיקשת ויומיומית נגד העבריינים. הצלחנו למנוע כניסת עבריינים רבים לתחומי העיר. הם רואים את המחסומים בכניסות וממשיכים הלאה. בתחום הסמים הקלים למשל, השגנו השנה תוצאות מצויינות והצלחנו להוריד בהרבה יותר מחצי את כמות הסמים הקלים שנכנסת לעיר. חיסלנו מספר רשתות שעסקו בהברחת והפצת סמים לתוך העיר".

איך מגיעים לירידה כזאת משמעותית?

"בעיקר עבודת מודיעין בשטח. ידענו מי הנפשות הפועלות וידענו איך להגיע אליהם בהפתעה בזכות מודיעין מדוייק ואמין שהיה לנו".

אם יש ירידה בפשיעה, מדוע רוצים לפתוח נקודת משטרה נוספת במערב העיר?

"משיקולים גיאוגרפים בלבד. יש מרכז שיטור קהילתי במכבים רעות וחשבנו שזה נכון שגם בצד השני תהיה נקודת משטרה, באבני חן. זה לנוחות התושבים ולא בגלל התגברות הפשיעה באזור".

מה לגבי התפרצויות לדירות?

"ירדנו בחמישים אחוז במספר ההתפרצויות בשנה האחרונה לעומת שנה שעברה, שגם בה רשמנו ירידה של עשרות אחוזים. גם במספר גניבות כלי רכב ירדנו אבל במספרים קטנים יותר, לעומת זאת בנושא פריצות לכלי רכב נשארו עם אותם מספרים כמו בשנה שעברה, ובתחום ההתפרצויות לבתי עסק נרשמה השנה אפילו עליה קטנה. אבל במספרים מוחלטים מדובר בעליה של מספר התפרצויות בודדות".

באזור המלאכה בישפרו היה גל פריצות לעסקים, כמו הפריצה הגדולה במפעל טיראדור…

"גם כאן רוב ההתפרצויות היו במחסנים לוגיסטים. בנושא ישפרו קיימנו ישיבת תיאום עם מנכ"לית ישפרו והושגו הבנות ויש תוכנית אופרטיבית חדשה בשיתוף העירייה להגברת הביטחון של בתי העסק, שיצאה לדרך לפני חודש".

מה אפשר לגלות בנושא?

"שהעסקים בישפרו משתתפים אקטיבית בתוכנית האבטחה שגיבשנו. כמו למשל שעסקים שפתוחים בשבת מדווחים לנו בזמן אמת על רכבים חשודים שמסתובבים באזור. זה עובד. גיבשנו גם נוהלי קשר הדוקים יותר ביננו ובין חברות האבטחה שעובדות בישפרו. בחודש האחרון יש רגיעה באזור. הגברנו נוכחות בשטח, במישור הגלוי והסמוי, ועוד אלמנטים שאי אפשר לגלות".

למה לא מציבים מחסומים ומצלמות אבטחה בכניסה וביציאה לישפרו?

"בגלל בעיה משפטית. אם יהיו מחסומים ומצלמות, יפילו על העירייה את האחריות לגניבות ולפריצות והיועצים המשפטיים התנגדו לכך".

מה קורה בתיק הפריצה לטיראדור?

"לפעמים לוקח הרבה זמן עד שעולים על קצה חוט וצריך סבלנות".

אתה יכול לאפיין את העבריינים שפועלים בעיר?

"אין כמעט עבריינים תושבי מודיעין. רוב הפושעים מגיעים למודיעין מבחוץ. רובם ממזרח ירושלים, אבל מיעוטם גם מערים שכנות"

איך אתה כמפקד משטרה מתייחס לקירבה לשטחי הרשות הפלסטינית?

"אנחנו בקו התפר ובתקופת החגים אנחנו בדריכות מבצעית גבוהה. אי אפשר להתעלם מכך שיש סביבנו כפרים פלסטינים ולכן תיגברנו נוכחות על כביש 443 בגיזרה שלנו שזה עד למחסום מכבים, ועד לאזור מחנה אדם, כדי לתת תחושת ביטחון".

והשוהים הבלתי חוקיים? זאת מכה ממש.

"העיר גדלה ומתפתחת ויש כאן בניה בהיקפים גדולים, לכן השוהים הבלתי חוקיים היא בעיה ואנחנו משקיעים הרבה מאד אמצעים בתחום הזה כדי למזער נזקים. כיום יש בעיר לא פחות מ- 22 אתרי בניה וזה עוד יגדל עם הבניה בשכונות החדשות יותר".

ומה אתה עושה בנדון?

"מגביר נוכחות באתרי הבניה. רק החודש סגרנו אתר בניה במערב העיר, אחרי שתפסנו בו שוהים בלתי חוקיים. למרות שהמאבק שלנו מתמקד במובילים, ובנהגים ופחות בפועלים עצמם, הרי שאם יש התפרצויות לדירות בסביבת אתר הבניה או הערות סקסיסטיות כלפי נשים ונערות מצד פועלים פלסטינים, אנחנו פושטים על אתרי הבניה".

מה לגבי השיטור העירוני? העסק תקוע כבר שנה.

"העניין התעכב לצערי בגלל הקדמת הבחירות ותקציב המדינה שהוקפא. עכשיו אנחנו מחכים לתקציב ומרגע שהוא צפוי לעבור בנובמבר, נצא לדרך, יהיו מכרזים לגיוס פקחים ושוטרים. בפברואר 2016 נקיים אימון הקמה ובקיץ 2016 המשטרה העירונית תתחיל לעבוד בשטח".

מה כח האדם שלה?

"14 שוטרים ועוד 14 פקחי עירייה , שיפקד עליהם קצין משטרה. יהיו להם שמונה כלי רכב ניידות או אופנועים, ולפקחים יוענקו הסמכויות הנדרשות לעכב אזרחים ולבצע בדיקות. המשטרה העירונית תתמקד כמובן בעבירות איכות חיים בעיר, בעיות הקמת רעש, קטטות, ונדליזם וכו'".

מה קורה לגבי תחנת המשטרה החדשה בעיר?

"מיד אחרי החגים תתחיל הבניה של התחנה החדשה שלנו בעיר. חברת בסט תקים את התחנה שתהיה מודרנית מאד. יש לזה פרוייקטור במטה הארצי. יש תוכניות שכבר ישבנו עליהן עם האדריכל לפני שנה. מדובר בתחנה שמותאמת לשנת 2030. היא תיבנה בשתי קומות ועוד קומה שלישית של מעטפת  שניתן יהיה להרחיב בבניה. מדובר על תחנת משטרה הייטקית. הכל מצולם ומתועד, יהיו בקרות מתקדמות בכניסות וביציאות, התחנה תשתרע על שטח של 10,000 מטרים מרובעים והכניסה תהיה בערך תוך שנתיים".

אתה תהיה שם?

"אני סוגר שנתיים וחצי בתפקיד ומאד מרוצה. אף אחד לא דיבר איתי על תפקיד חדש, למרות שברור לי שזה יגיע, בינתיים אני כאן ויש לי הרבה אתגרים",

בנושא עברייני מין,  יש תחושה שמדובר במספר גדול יחסית, כמה מורים לספורט, מטפל הוליסטי ומדריך ריקוד אמנותי?

"זה לא משהו שמאפיין את מודיעין דווקא אבל מדובר בעבירות חשיפה. כלומר בלי תלונה לא יהיה לנו קצה חוט. בכל תיק כזה הכל התחיל מתלונה בודדת, לכן אנחנו בדרך כלל פונים לעוד קורבנות פוטנציאליים, כמו הלקוחות של המטפל ההוליסטי שנתפס או התלמידות של המורים לספורט וככה הגענו בלא מעט תיקי חקירה לעוד קורבנות שחששו להתלונן".

ואיך אתה משכנע אותם ללכת להתלונן?

"אני מנצל את הבמה כאן לפנות להורים במודיעין שישימו לב למה שקורה לילדים שלהם, אם יש התנהגות יוצאת דופן, ולשאול את הילדים מה קורה, רק כך ניתן יהיה להגיע למספר מתלוננים נוסף. צריך לשים לב לתחושות של הילדים ואני מבקש מההורים – תבואו אלינו, תדווחו, כדי שנמגר את הפושעים האלה. בשנה האחרונה סילקנו מהרחובות כמה עברייני מין בעיר, לכן אני פונה לאזרחים, תנו לנו לטפל בעברייני המין".

ואתה מאמין שקורבנות יפנו אליך אחרי שנים?

"בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מוכנים להתלונן מתוך הבנה, שלהם הנזק כבר נגרם, אבל הם יכולים לחסוך פגיעה בקורבנות נוספים, ועובדה שהגיעו אלינו בשנה האחרונה לא מעט מתלוננות, אני מרגיש שינוי בתחום הזה".

במה היתה הצלחה בתחום?

"למשל תפיסת הצעיר בן ה-19 שסחט באינטרנט צילומי עירום של קטינים. זה הישג אדיר, שהתחיל במשטרת מודיעין לפני שלוש שנים ולבסוף הוא נעצר בידי מחוז תל אביב. כאן ראינו שהסבלנות משתלמת ואספנו ראיות, והגיעו עוד תלונות ולמרות שנסגרו לו שלושה תיקים ישנים, תפסנו אותו לבסוף בעזרת תלונות חדשות והצלחנו לפתוח מחדש את התיקים שנסגרו".

מה לגבי אלימות בני נוער בעיר?

"בגדול יש פחות אלימות חמורה, אבל בסך הכל בתחום אלימות בני הנוער אנחנו בסטטוס קוו מבחינת המספרים. אנחנו משתדלים להיות בפארקים בכל סופי השבוע והגישה שלנו היא למנוע את שתיית האלכוהול כי זה מביא לירידה באלימות".

והצלחתם?

"בשנה האחרונה שפכנו אלפי בקבוקי אלכוהול בפארקים וברחובות שנתפסו אצל קטינים ובני נוער. זה הביא בהכרח לירידה באלימות החמורה, אם כי כלל אלימות בני הנוער בעיר נותרה ברמתה, אני מאמין שעם כניסת המשטרה העירונית לפעולה, תגיע הירידה החדה".

מה ההישג המשמעותי שלך בתחום עבירות הנוער?

"פרוייקט מיל"ה שמחזיר נערים עם תיקים פליליים למוטב, בעיר השתתפו בפרוייקט כבר יותר ממאה נערים שחזרו למוטב ובקרוב אפילו אגייס נערה מבין שהיה לה תיק פלילי והשתתפה בפרוייקט כשוטרת לתחנה  וזה מסמל אולי יותר מכל את חשיבות הפרוייקט".

עד כמה תורמים לכם המתנדבים למשטרה בעיר?

"זו תופעה מדהימה כי יש לנו לא פחות משלוש מאות שוטרים מתנדבים בכל השנה בפיקודו של רב פקד רועי דה פריז, כשבתחנה יש כמאה שוטרים. לכן ברור שהמתנדבים מהווים מכפיל כוח עצום. אם אלה חברי יחידת הג'יפים שמסייעים בחילוצים ובאיתור נעדרים, ומתנדבי יחידת התנועה שמקימים מחסומים בעיר וזה המקום להודות להם על העבודה האדירה שלהם".

לפעמים לא רואים שוטרים כשצריך. כמו למשל בבקרים ליד בתי ספר כשהורים חונים בניה כפולה וחוסמים כבישים לתנועה…

"בתחום הזה אני משתדל מאד להקל. ניסינו להביא לשינויים בתשתית ליד בתי הספר וזה לא פשוט. ביקשתי ממנהלי בתי הספר שיפיצו חוזר להורים בנושא. בסך הכל עשיתי שיקול של האם לתת דו"ח תנועה לנהגים והחלטתי שלא".

למה?

"כי מדובר בזמן קצר בבוקר וצריך איזון בין כמה דקות של בעיות תנועה ובין הענישה. אני לא חושב שדו"חות תנועה זה הפתרון לעניין".

תדמית המשטרה כיום היא לא ממש בשיא. איך מתפקדים באווירה כזאת?

"אני רואה רק את השורה התחתונה והיא שיש ביטחון לאזרחים בעיר. ואני אומר לך באחריות שיש לנו משטרה טובה והילדים שלנו עוד ידברו בעוד שנים על התקופה הזאת שבה המשטרה עמדה באתגרים הקשים ובהצלחה גדולה".

בתמונה: סנ"צ אמיר קליין. "חיסלנו את הכנופיות שהכניסו סמים לעיר" (צילום ארכיון)

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות