לד"ר איליה בר ממכבים יש "בטן מלאה" על תחום טיפולי הפוריות בישראל, ובמיוחד בנושא ההפריות החוץ גופיות. מי שעוסק בתחום למעלה משלושים שנה ובעליו של המרכז הרפואי לפוריות, שאחד מסניפיו נמצא במודיעין, טוען כי המדינה נותנת את ידה לשלל טיפולים מיותרים המעשירים את קופת המרכזים הרפואיים, אולם משאירים את התחום בישראל בפיגור אדיר מול שאר העולם המערבי וגורמים סבל רב לאותם זוגות המשתוקקים להביא ילדים לעולם.
ד"ר בר מנהל את "המרכז לטיפולי פוריות" המחזיק סניפים בתל אביב, מודיעין, אשדוד, באר שבע והרצליה. בר היה מחלוצי ההפריות החוץ גופיות בישראל לפני שלושים שנה וניהל שלל מחקרים בנושא שנערכו בארץ. בנוסף הוא מייעץ ליחידות טיפולי פוריות בארץ ובחו"ל ובעבר אף ניהל כמה מהן.
אל ד"ר בר הגענו בעקבות פרסום נתוני משרד הבריאות על אחוזי ההצלחות בטיפולי ההפריות החוץ גופיות בשנת 2014, שלפי הנתונים רק 20% מהם מסתיימים בלידת תינוק חי.
"אחוז ההצלחות עליו הם מדברים הוא לא העניין", קובע בר. "יש כאן הטעיה מסויימת של הציבור. הנתונים מתייחסים רק להפריות החוץ גופיות, אבל את המטופל מעניין כמה מכלל הטיפולים שעבר בעצמו הצליחו. הממוצע בארץ הוא עשרה טיפולים מסוגים שונים ואם מטופלים הגיעו להפריה חוץ גופית. אז זה אומר שכל הטיפולים שעברו לפני נכשלו".
מה לדעתך הסיבה לאחוזי ההצלחה הנמוכים?
"הבעיה בישראל שאנחנו עובדים בשיטת 'ניסוי וטעייה'. זאת בניגוד לכל תחום אחר ברפואה. רופא צריך לתת טיפול אחרי שיש לו אבחנה למקור הבעיה. לא יעלה על הדעת למשל שאונקולוג ייתן טיפול לפני שהוא יודע איזה סוג של סרטן יש למטופל. בתחום הפוריות בישראל אומרים 'בואו ננסה כמה טיפולים פשוטים ואם לא יצליח – אז נעבור הלאה'. מתחילים מהזרעות ומתקדמים עד להפריות חוץ גופיות, תרומת ביצית והשלב האחרון הוא אימוץ ופונדקאות. זאת שיטה שמתאימה לעולם שלפני 35 שנה, כשלא היו הרבה שיטות טיפול ואז זה באמת היה הגיוני".
למה לא הגיוני להתחיל מהטיפול הפשוט ומשם להתקדם?
"זה לא הגיוני מפני שיש זוגות שעוברים עשרות טיפולים שמביאים עימם סיבוכים. נניח שהסיבה לבעיה בפוריות היא בעיה גנטית בביצית. אז אין טעם לעשות הזרעות או הפריה חוץ גופית. זה מעייף נפשית ומביא סיבוכים. כל הזרעה היא פתח לפגיעה ברירית הרחם ובחצוצרות, יש נזק פסיכולוגי וקשיים בזוגיות וזה מביא איתו קשיים בביוץ וכולי. זה לא משהו מכני שאין לו השלכות".
אז למה בעצם נערכים כאן כל כך הרבה טיפולי פוריות?
"בגלל שזה משתלם כלכלית. זה מאוד ציני, אתה צודק. השיטה היום מתגמלת את הגורם המטפל פר טיפול ולא פר הצלחה. ככה אין לגורם המטפל אינטרס להגביר את אחוזי ההצלחה והם מבצעים כמה שיותר טיפולים כדי להשיג רווח כלכלי. המדינה משקיעה כאן כספים שיכלו ללכת למחקר חדשני למציאת תרופה לסוגי סרטן שונים ובמקום זה הכסף הולך לעוד ועוד תרופות וטיפולים מאוד יקרים".
מדוע המדינה לא משנה את השיטה?
"בזמנו הצעתי שישלמו לגוף המטפל פר הצלחה ולא פר טיפול, כמו שנהוג בכל העולם ואז יש תחרות מקצועית. מי שמצליח יותר מרוויח יותר. המדינה לא יודעת לנהל כזאת מערכת והשינוי הדרוש הוא מאוד לא פופולארי. בזמנו כשביבי היה שר האוצר הוא רצה להוציא את טיפולי הפוריות מסל הבריאות ולא הצליח. מאז כל ניסיון לשכנע נתקל בהתנגדות פוליטית. אין כיום פוליטיקאי עם 'ביצים' שישנה את השיטה".
אז עד כמה גרוע מצבנו ביחס לעולם המערבי?
"בישראל מתבצעים פי עשרה יותר טיפולי פוריות פר אדם לעומת העולם המערבי. התוצאות שלנו הן אחרונות. אפילו אחרי מדינות העולם השלישי. התוצאות שלנו היום פחות טובות מאלו שהיו לנו לפני שלושים שנה. אם באירופה אחוז ההצלחות בלידת תינוק חי בהפריה חוץ גופית הוא בסביבות ארבעים אחוז, בישראל אנחנו עומדים כנראה על סביבות 17. חלק גדול מההריונות מסתיימים גם בהפלות, הרי אם הבעיה היא בגנטיקה אז גם אם ייכנסו להריון זה יסתיים בהפלה. לא ייתכן שיש שלושים אחוז הפלות כאשר באוכלוסיה הרגילה זה חמישה אחוז. האבחנה פשוט לא הייתה נכונה".
מדברים הרבה על כך שהסיבה לגדילה בבעיות הפוריות קשורה דווקא לשינויים סביבתיים ובתזונה שלנו…
"זה נכון וזה קשור בכל העולם המערבי לשינויים האלו, אבל אצלנו יש הבדל נוסף והוא שאנחנו יהודים ויש לנו פי 15 יותר מחלות גנטיות מאשר לשאר העולם. היהודים לאורך ששת אלפים השנים האחרונים היו בסביבות ה-15 מיליון איש ובגלל שאחוז ההתבוללות נמוך הסיכוי להתגברות הבעיות הגנטיות גדול יותר ביחס לשאר העולם. ביטוי הבעיות הגנטיות באלו בתחום הפוריות הוא מאוד כבד. לפני שלושים שנה מקורן של רוב הבעיות בפוריות בישראל היה מכני. לפני חמש עשרה שנים הרוב היה בעיות גנטיות בזרע ובעשור האחרון אנחנו עדים למבול של בעיות גנטיות בביציות וזה מאוד מתלבש על תפוצה הולכת וגוברת של הבעיות הגנטיות שלנו כיהודים".
אז מה בעצם הפתרון מבחינה רפואית?
"הפיתרון הרפואי הוא כאמור אבחנה גנטית מלאה לשני בני הזוג עד לרמה הגנטית, לאבחן את גנטיקת הביצית והזרע. התחום היום נע בין גנטיקה לאמבריולוגיה (מדע רביית הביצית והזרע. ע.ק.) ומי שמטפל כיום בזוגות עם בעיות פוריות אין לו בכלל הכשרה או ידע בנושא. גיניקולוג שמטפל היום בזוגות כמעט ולא מבין כלום בגנטיקה. מדובר על הכשרה שלוקחת זמן רב והתחום מתפתח בקצב מסחרר. היום כבר מאבחנים גנטית את העובר עוד בשלב המעבדה, הרבה לפני שהוא מגיע לרחם. אם השיטה תישאר כמו שהיא היום אין לנו סיכוי להדביק את הפער משאר העולם. זה נושא לא פשוט בכלל שכולל גם פסיכולוגיה, ביולוגיה והרבה מקצוענות וכיום אין מי שייכנס לנעליים האלה ויעשה את השינוי".
בתמונה ד"ר בר. "הפיתרון הרפואי הוא כאמור אבחנה גנטית מלאה לשני בני הזוג" (צילום יח"צ)