על פסטיבל הקולנוע של ירושלים השנה בטח שמעתם עוד הרבה לפני שהושק רשמית, בשל הסרט "אל סף הפחד", סרטם התיעודי של הרץ פרנק ומריה קרבצ'נקו, שנודע יותר בשם "הסרט על יגאל עמיר", אבל למעשה עוקב אחר אשתו ואם בנו, לריסה טרימבובלר, ומנסה לפצח את הסיפור המורכב של מערכת היחסים המורכבת בין המהגרת הרוסיה הגרושה ורוצח ראש הממשלה. הסרט עורר סערה (מטופשת) רבתי ובסופו של דבר יוקרן, כפשרה, מחוץ למסגרת הרשמית של הפסטיבל, אשר נפתח כסדרו, עם תוכניה עמוסה ומרתקת, הכוללת כמה מהסרטים המסקרנים ביותר שהוקרנו בפסטיבלים שונים בעולם במהלך השנה האחרונה.
כמדי שנה, התחרות המרכזית הנערכת הפסטיבל היא התחרות הישראלית, שכוללת השנה שבעה סרטים עלילתיים באורך מלא, שהפקתם הסתיימה בארץ במהלך השנה החולפת. כל הסרטים, להוציא אחד, הגישו מועמדות לפרס אופיר, וכולם יופצו בארץ במהלך החודשים הקרובים. לכם יש הזדמנות לראות אותם קודם, וגם כדאי לכם, כי מבחר אקלקטי כזה באמת שלא רואים כל יום: סרט אימה, שני סרטי מתח – אחד מהם מתרחש בדירה אחת, סרט ארט-האוס ושלוש דרמות, שכל אחת מהן משחקת על קו תפר אחר: יהודים-ערבים, חילונים-חרדים ובריאים-פגועים. השופטים של התחרות הישראלית כוללים שני מנהלי פסטיבלים – מתיאס ואטר קנול, מנהל שוק הקולנוע האירופי של פסטיבל ברלין, ואלמה טטרביץ׳, ממייסדי פסטיבל הקולנוע של סרייבו – ושני במאים: הבמאי הטרוקי טייפון פירסלימוגלו, והבמאית האיטלקיה אליצ׳ה רורוואכר, שסרטה ״הפלאים״ הוקרן בפסטיבל לפני שנה. הבמאי השלישי שאמור היה להיות חבר בצוות השיפוט, שלומי אלקבץ ("גט"), הודיע בשבוע שעבר על פרישתו מהפאנל.
ועוד פרס אחד יחולק בין שבעת הסרטים המתמודדים בתחרות הישראלית: פרס הביקורת, המוענק זו השנה השנייה ע"י פורום מבקרי הקולנוע של ישראל. השנה ישבו בפאנל השיפוט נטע אלכסנדר מ"הארץ", עופר ליברגל מ"סריטה" ואמתכם הנאמנה.
ג'רוזלם
אולי המסקרן שבסרטי התחרות השנה: סרט אימה אפוקליפטי בסגנון פאונד-פוטג', כלומר נראה כאילו צולם ע"י גיבורי הסרט בזמן אמת. הסרט עוקב אחר תיירים אמריקאים שמגיעים לארץ הקודש ומסתובבים בירושלים בערב יום כיפור בדיוק כשהארמגדון התנ"כי מתרגש על העיר, בדמות יצורים אפלים דמויי זומבים עם כנפיים. את הסרט ביימו והפיקו האחים יואב ודורון פז, שהרזומה שלהם כולל את "פובידיליה". משחקים בו יון תומרקין, יעל גרובלס, תום גרציאני ודניאל ג'יידלין.
נדיה שם זמני
סרטה הראשון כבמאית של טובה אשר, עורכת ותיקה שחתומה בין השאר על הסרטים כמו "נועה בת 17", "בר 51", "אחד משלנו", "ההסדר" ו"שליחותו של הממונה על משאבי אנוש", וסדרות כמו "טירונות", "חדר מלחמה" ו"האמת העירומה". גיבורת סרטה, מאיה, נאלצת לשוב אל זהותה כערביה, למעלה מעשרים שנה לאחר שנמלטה ממנה. כעת יהיה עליה לבחון האם בחברה המסרבת לסלוח לאחר על האחרות שלו, יכול להיות לה חלק בחיים שהיא עצמה יצרה. את התסריט כתבה אשר עם בתה ענת, ובסרט מככבים נטע שפיגלמן, עודד ליאופולד ועלי סולימאן.
האיש שבקיר
שעת אחר צהריים של יום שישי גשום. שיר מתעוררת מנמנום הצהריים שלה לקול דפיקות בדלת של שכן עצבני שמחזיר לה את הכלב, שהסתובב לבד בבניין. רמי, בעלה של שיר, יצא לטייל איתו ונעלם. הארנק והטלפון שלו נשארו בדירה, ולשיר אין מושג מה קרה. ככל שהלילה מתקדם עולה מפלס החרדה של שיר, ויורדת היכולת שלה להתמודד כהלכה עם הדמויות השונות הפוקדות את הדירה, שאולי בידי אחת מהן המפתח לפתרון התעלומה. זהו סרטו השני של יבגני רומן ("איגור ומסע העגורים") והוא הפנטזיה של כל קולנוען המתמודד עם בעיית תקציב: סרט שלם המתרחש בדירה אחת. בסרט משחקים תמר אלקן, אלי גורשטיין, יואב דונט, רות רסיוק, רוי מילר, זאב שמשוני וגלעד כהנא.
חתונה מנייר
סרטו העלילתי הראשון של ניצן גלעדי, במאי דוקומנטרי שהרזומה שלו כולל את הסרטים "ירושלים גאה להציג" ו"זמן משפחה". הסרט מתרחש בעיירה מדברית עלומת שם ומספר את סיפורן של חגית, צעירה עם לקות שכלית קלה, ושל אמה המגוננת יתר על המידה. חגית עובדת במפעל לנייר טואלט ויוצרת כלות מנייר מגלילי הקרטון הריקים, עם שמלות נייר טואלט מפוארות, שמבטאות את חלומה הגדול ביותר: להתחתן. היא סבורה שהמועמד המתאים לכך הוא עומרי, בנו של בעל המפעל, איתו היא מנהלת מערכת יחסים. החלטתו של אביו של עומרי לסגור את המפעל משבשת את חייהם של כל השלושה. בתפקידים הראשיים משחקים מורן רוזנבלט, אסי כהן ורועי אסף.
למה עזבתני
סרט ביכורים נוסף, עליו חתומה הדר מורג, שסרטה הקצר "שתיקה" השתתף בתחרות ה"סינפונדסיון" של פסטיבל קאן ב- 2008. נער דחוי משולי החברה, מגלה גבר זר ומנוכר, החולש על סמטאותיה של עיר מטונפת. בדבקות עיקשת מכניס עצמו הנער תחת כנפיו. בתוך מאבקם של השניים לשליטה עצמית, ניסיונותיהם לריסון עצמי יוצאים מכלל שליטה. בסרט משחקים מוחמד דאעס ויובל גורביץ.
תיקון
חיים-אהרון, בחור ישיבה חסידי, מתמוטט ומאבד את הכרתו. פרמדיקים מנסים להחיותו אך ללא הועיל. תחת ידי האב, חיים-אהרון חוזר לחיים, אך אינו כמו שהיה. האב מתייסר וחושש שמא הפר את רצון הבורא בהתערבותו בהחייאה. זהו סרטו השני של אבישי סיון, שבשנת 2010 זכה סרטו "המשוטט" בפרס סרט הביכורים הטוב ביותר ובפרס הצילום בפסטיבל ירושלים. לאור ההצלחה הקודמת שב סיון להשתמש בשירותיו של הצלם שי גולדמן, שבחר הפעם לצלם את הסרט בשחור-לבן. בתפקידים הראשיים משחקים אהרון טרייטל, ח'ליפה נאטור, ריקי בליך וגור שיינברג. מבין סרטי התחרות הישראלית, זהו הסרט היחיד שאינו מתמודד השנה על פרס אופיר.
ארץ פצועה
הסרט האחרון שהצטרך לתחרות העלילתית של פסטיבל ירושלים צולם דווקא בחיפה. זהו הסרט הראשון באורך מלא אותו מביים לבדו ארז תדמור, שכתב וביים בעבר את "זרים" (עם גיא נתיב), "סיפור גדול" (עם שרון מיימון) ו"הבן של אלוהים" (שנכתב ביחד עם מימון ונתיב ובוים ביחד עם נתיב). "ארץ פצועה" מתרחש בלילה בו בוצע פיגוע התאבדות במסעדה חיפאית, בבית החולים אליו הובא המחבל הפצוע אנושות, וסובב סביב השוטרים שהופקדו לשמור עליו, הורי הפצועים והרופאים, חלקם ערבים. משחקים בו בין היתר רועי אסף, דביר בנדק, משה אשכנזי, קרן ברגר, שרון טל, יואב לוי ומכרם חורי. "ארץ פצועה" נחשב לאחד המתמודדים הבולטים יותר לפרסי אופיר, שהמועמדויות הסופיות עליהם יוכרזו באוגוסט.
פסטיבל ירושלים יערך בין התאריכים 9-19.7.15. סרט הפתיחה של הפסטיבל, שיוקרן הערב בבריכת סולטן, הוא "אמא שלי" של הבמאי האיטלקי נני מורטי, שמגיע לירושלים חודשיים בלבד אחרי שהשתתף בתחרות הרשמית של פסטיבל קאן. ההקרנה תיערך בנוכחות אחד מכוכבי הסרט, השחקן ג'ון טורטורו. סרט הנעילה של הפסטיבל הוא "הסנדק" של פרנסיס פורד קופולה. יכול להיות שכבר ראיתם אותו בעבר, אבל לא בליווי מוזיקה חיה של התזמורת הסימפונית של ירושלים, שתבצע את הפסקול המפורסם של נינו רוטה במשך כל שלוש השעות. מידע נוסף וכרטיסים ניתן למצוא באתר הפסטיבל: http://www.jff.org.il/.