השבוע פירסמה הרבנות הראשית את נתוני המתגרשים בישראל בשנת 2014. מהדו"ח עולה כי גם במודיעין, אחרי שנים ארוכות של עלייה מתמדת במספר הזוגות המתגרשים מדי שנה – העליה נבלמה.
מספר המתגרשים בשנה החולפת בעיר ירד בכחצי אחוז (לעומת ירידה של 2% בכל הארץ) מ-149 זוגות שהתגרשו בשנת 2013 ל-142 אשתקד. בשנים האחרונות תאמו הסטטיסטיקות בעיר את המגמה הארצית פחות או יותר וגם את הגידול באוכלוסיית העיר. בשנת 2012 התגרשו במודיעין 144 זוגות, ב-2011 137 זוגות ובשנת 2010 בחרו 131 בני זוג לסיים את נישואיהם.
בשנה שעברה עמד המספר בכל הארץ על 11,023 זוגות שהתגרשו, לעומת 11,249 בשנת 2013 . למרות הירידה הקלה במספר המתגרשים, בערים הגדולות נמשכת מגמת הגידול וירושלים, העיר בעלת האוכלוסייה היהודית הגדולה בישראל, מובילה את הטבלה במספרים מוחלטים – בשנה הקודמת התגרשו 874 זוגות שהתגוררו בעיר (לעומת 733 בשנה שלפניה), ואחריה תל אביב, שהובילה את הטבלה עד 2013 עם 779 זוגות לעומת 678, וחיפה (629 לעומת 502). פתח תקוה עלתה מהמקום השביעי למקום הרביעי (439 זוגות מתגרשים לעומת 358) וראשון לציון ירדה מהמקום מהרביעי לחמישי (עם 438 לעומת 492 בשנה שקדמה לה).
נדב נשרי, מגשר ומנכ"ל קבוצת "יחד גישור", אמר לנו השבוע כי לא מדובר במגמה חדשה, וסיפק הסבר אפשרי מעורר מחשבה. "הסבר אפשרי לירידה בכמות המתגרשים נמצא בסוגיית האלימות בהליכי גירושין", הוא אומר. "במקביל לגרף העלייה בכמות המתגרשים בכל שנה חלה גם עלייה בגרף נוסף – גרף האלימות בעקבות הליכי גירושין קשים. מגמת האלימות בהליכי גירושין התעצמה בשנתיים האחרונות לאחר שילדים רבים נרצחו על ידי אחד מהוריהם לאחר ששקעו במצוקה הנובעת ממלחמת גירושין קשה. מקרה האב שזרק את ילדיו מגג הבניין ומקרה האב שרצח את ילדיו והתאבד במושב ישרש מהווים דוגמה למקרי הקיצון שגרמו בשנים האחרונות להעצמת החששות והפחדים בקרב בני זוג ששוקלים גירושין".
איך אתה מרגיש את זה בפועל?
"בכל יום אני משוחח עם בני זוג ששוקלים להתגרש וחוששים מההשלכות. פעמים רבות לאחר שאני שואל מאילו השלכות בדיוק הם חוששים אני מגלה את אותו פחד ממכת האלימות שתקפה את ישראל בשנים האחרונות. לצערי, יותר מדי זוגות שמרגישים חשש ופחד מפני בן או בת הזוג שלהם, פונים לאנשי מקצוע שמתמחים במלחמה במקום בהשכנת שלום. במקום לפנות למטפלים מוסמכים או לבעלי מקצוע אחרים שיכולים להדריך אותם כיצד להימנע ממלחמה. הם פונים לעורכי דין שמעצם תפקידם דוחפים לעיתים קרובות מדי למלחמה בבתי המשפט".
לאן לדעתך הולכת המגמה?
"לא מגמת ירידה עומדת בפנינו. להיפך. בשנים הקרובות, ובעיקר לאחר כניסתו לתוקף של החוק להסדרת התדיינות בסכסוכים משפחה (חוק גישור חובה בגירושין), יבין הציבור שבגישור אפשר להתגרש בהסכמה ובהבנה ובכך למנוע את האלימות הקשה. הבנה זו שתפרק את הפחדים, יחד עם הירידה הדרמטית בעלויות הכספיות של הגירושין, תוביל לעלייה גדולה בכמות המתגרשים ובמקביל לירידה דרמטית ומבורכת בכמות מקרי האלימות בהליכי גירושין".
תמונת אילוסטרציה. בינתיים מגמת ירידה (עיבוד מחשב מודיעין ניוז)