מבחינה ארצית, בתי העסק במודיעין והסביבה הם בעלי הסיכוי הגבוה ביותר לשרוד עסקית וכלכלית. כך עולה מסקר שביצעה חברת"BdiCoface" מנתונים של חברת BDI – חברת המחקר שקיבלה את הזכיון הממשלתי לסקור סיכונים של גופים מסחריים (כלומר – מי עומד בפני פשיטת רגל ומי מצבו איתן). הנתונים של BDI מתייחסים לכ-400 אלף חברות ועסקים בישראל.
החברה בדקה את מספר החברות ובתי העסק שנסגרו מכלל העסקים הפעילים בשנת 2014. מבדיקה זו עלה כי מודיעין נמצאת במקום הראשון בטבלה, עם שיעור סגירת עסקים של 0.9% בלבד. ובעברית – כמעט אחוז מכלל העסקים הפועלים בעיר נסגרו. את המקום הראשון בטבלה חולקת מודיעין עם רמת השרון, שגם בה רק 0.9% מהעסקים בעיר נסגרו במהלך 2014.
עוד ערים שנמצאות בצמרת הזוהרת הן תל אביב, ראשון לציון וירושלים שגם בהן אחוז בתי העסק שנסגרו בשנה האחרונה היה נמוך יחסית.
הסקר קובע חד משמעית כי יש מתאם בין הדירוג הסוציו אקונומי של העיר לבין חוזקם של העסקים. בערים בהן הדירוג הסוציו-אקונומי גבוה הדבר מאפשר חיי מסחר טובים יותר. עם זאת, דירוג סוציו אקונומי גבוה אינו מהווה "תעודת ביטוח" וגם להיפך. כמו ירושלים, שנחשבת לעיר העניה בישראל אחרי בני ברק ונמצאת גבוה ברשימה.
בעיריית מודיעין מציינים כי אחת הסיבות המרכזיות שמציבות את מודיעין במקום גבוה כל כך היא העובדה כי הארנונה לעסקים ולמסחר בעיר נמוכה יחסית לישובים במרכז הארץ. עוד הסבר הוא שבמחלקה לקידום ורישוי עסקים בעירייה תומכים בעסקים ופועלים רבות על מנת ללוות, לסייע ולקדם בכל תהליך הרישוי ועד להוצאת הרישיון.
עיר מחוז
גולן טובי הוא מנכ"ל המרכז לטיפוח יזמות עיסקית (מט"י) ירושלים, שאחראי גם על מודיעין. לטובי יש הסבר ברור מדוע מודיעין נמצאת בצמרת: "פרט לכך שיש כאן אוכלוסיה בעלת יכולות כלכליות גבוהות יותר, חלק גדול מהעסקים במודיעין הם עסקים זעירים שמבוססים על אדם אחד. אלה עסקים שמעניקים שירותי ייעוץ. יש כאן יועצים לכל דבר כמעט, וגם מטפלים מסוגים שונים. בסוג עסקים כאלה אמנם לא מרויחים הרבה, אבל הם גם לא נסגרים. חלק מהיועצים והיועצות הללו עובדים גם כשכירים ואם העסק מכניס להם 3,000-5,000 שקלים בחודש, זו תוספת שמספיקה והם משאירים את העסק".
מה עוד משפיע לטובה?
"חלק מכריע של העסקים בעיר מתרכזים באזורי המסחר בישפרו ובצומת שילת, מה שמנגיש אותם לאוכלוסיות גדולות מחוץ למודיעין. לשילת מגיעים הרבה מאד מתושבי ירושלים לקניות, כך גם מגבעת זאב. למתחם עינב מגיעים רבים מאיזור הרי יהודה וגזר לעשות קניות. זה כולל יישובים כמו כרמי יוסף, מושבי כביש 38 ואפילו מבשרת ציון. שלא לדבר על תושבי רמלה ולוד, ואפילו רחובות, נס ציונה וראשון לציון שמחוברים לכאן באמצעות כביש 431".
"אין מספיק קהל"
באופן טבעי, חלק מסוחרי העיר אינם שותפים לפרץ האופטימיות העולה מהמחקר החדש. מי שקשה לו מזהיר מפני מפני הצפה של העיר בבתי עסק רבים שיביא לקריסת עסקים בשנים הקרובות. בעיקר לאחר פתיחת המע"ר, שירכז בשדרה המרכזית שלו מאות בתי עסק, חנויות, בתי קפה ומסעדות.
אחד מראשי הסוחרים, שנשאר בעילום שם לבקשתו, ציין כי "לאחר החתימה על הסכמי הגג עם עיריית מודיעין התברר שיתווספו לעיר עוד 70 אלף מ"ר של שטחי מסחר. זה מהווה הכפלת שטחי המסחר בעיר. החלטה כזאת של עיריית מודיעין מסכנת מאות בעלי עסקים בעיר ואת פרנסתם שלהם ושל בני משפחותיהם".
לא טוב לגדול?
"במודיעין יש כעשרים מרכזים מסחריים שכונתיים ועוד את קניון עזריאלי, שמשתרע על שטח של 22 אלף מטרים רבועים. בני כהן, לשעבר מנכ"ל קניוני אפריקה ישראל, אמר כי קניון בגודל 20 אלף מטרים רבועים זקוק למרחב מחיה של 300 אלף איש כדי להצליח. במודיעין יש 90 אלף איש בסך הכל".
באים גם מבית שמש
במודיעין פועלים למעלה מ-1,500 עסקים. 600 מהם נחשבים לעסקים קטנים ובינוניים, שחייבים ברישיון עסק על פי חוק. כך סיפרה מרים דהאן, מנהלת מחלקת רישוי עסקים בעיריית מודיעין. בעיר נכנסה לפעולה רפורמה בנושא קבלת רישוי בהליך מהיר לעסקים חדשים. הרפורמה מאפשרת להגיש בקשה לרישיון עסק דרך האינטרנט וכן להוציא בהליך מזורז רישיון עסק לסוגי עסקים רבים בפרק זמן מקוצר של עד 21 ימים בלבד.
יונתן לקרמן, סוכן נדל"ן ממודיעין שמתמחה בנדל"ן מסחרי, מבאר: "אני מקבל בממוצע ארבע חמש פניות של יזמים ואנשי עסקים שמחפשים נכס בעיר כדי לפתוח עסק חדש, מול כל פניה של בעל עסק שמתכוון לסגור ומחפש לו מחליף בנכס. זה יחס גבוה מאד שמלמד על הביקוש הער לעסקים במודיעין".
אתה יכול למפות את העניין הזה?
"העסקים במודיעין מתחלקים לשתי גזרות. האחת היא המרכזים הגדולים בעינב, שילת וליגד וכמובן קניון עזריאלי. מולם, בקבוצה השניה, כל העסקים במרכזים המסחריים השכונתיים והקטנים יותר".
מי מחפש לפתוח כאן עסק?
"בחודשים האחרונים הגיעו אלי הרבה מאד פניות מאנשים מחוץ למודיעין למצוא להם שטח, מדובר בעיקר באנשים מבית שמש, ירושלים, וגם ממודיעין עילית שרוצים לפתוח עסקים במודיעין".
"זו לא עיר – זה איזור"
דודו מוסקוביץ הוא ללא ספק אדם שמבין בעסקים ובמסחר. מי שכיהן 17 שנים כמנכ"ל החברה הכלכלית של ירושלים מתכוון לפתוח במודיעין בעוד שבוע וחצי עסק למזון, במכבים. מוסקוביץ, למרות שאיננו מכיר היטב את מודיעין, כבר עשה מחקר שווקים יסודי ומקיף על העיר ונתוני המסחר שבה, מה שמסביר אולי מדוע באמת יש במודיעין סיכוי טוב יותר לעסק להצליח.
"אני רואה את הדברים בעיניים קצת שונות מרוב האנשים האחרים. אני מביט על עסק ועל נדל"ן עסקי ביחד כמיקשה אחת והבנתי מהר מאד שלמודיעין יש פוטנציאל אדיר מבחינה עיסקית ומסחרית ולדעתי בתוך שלוש ארבע שנים, כל מערב ירושלים יבואו למודיעין לעשות קניות ולבלות כאן", הוא אומר.
אתה בטוח בזה?
"חד משמעית. לתושבים ירושלים, במיוחד החילונים, זה עניין של חצי שעה נסיעה. אבל מעבר לכך אני רואה את תוכניות ההתרחבות של העיר ואת השטחים שיש כאן ומבין שבעוד כמה שנים העיר תגדל בעשרות אלפי תושבים חדשים וזה מתאים לי".
מהו לדעתך הגורם העיקרי להצלחת העסקים כאן?
"בעיקר העניין הגיאוגרפי. כבישי הגישה מאד נוחים, 431 ו-443 הם כבישים פנטסטיים. המרחקים קצרים ואין בעיות תנועה וחניה. לכן אני מביט על הפוטנציאל של מודיעין לא דרך המספר של 85 אלף התושבים שבה אלא על חצי מיליון התושבים שמסביבה".
אייל הנדלר, חבר המועצה ויזם נדל"ן ממכבים, אומר כי לא צריך להיסחף באופוריה: "אנחנו בסך הכל בממוצע ואם כיום מודיעין במקום הראשון – זה זמני. זו עיר צעירה שאין לה עדיין הרבה עסקים, כשהעיר תגדל ותתרחב ומספר העסקים יגדל – נראה שיסגרו כאן הרבה יותר עסקים. היום זו לא חוכמה כי יש בעיר מעט עסקים יחסית אבל בוא נראה בעוד ארבע שנים מה יקרה".
אז אתה לא אופטימי…
"אני גם אופטימי וגם ריאלי. אסור לשבת ולהנות בסיפוק מהמקום הראשון בטבלה. חייבים כל הזמן לחשוב איך לשפר, כי הטבלה משקרת. האמת היא שאנחנו לגמרי בממוצע הארצי".
4 שאלות לעוסק הצעיר
מור צודיק. הקמת את "עולם החלבה" בתחנת "פז" במתחם עינב. שקלת להקים את העסק במקום אחר?
"היה ברור שזה יהיה במודיעין. רציתי להקים דוכן קבוע בקניון, אבל מהר מאוד הבנתי שלא אוכל לעמוד בזה כלכלית".
מה ההמלצה שלך למי שעומד היום לפתוח עסק קטן בעיר?
"קודם כל לא ללכת על עסק סטנדרטי, אלא לבדוק היטב איזה סוג עסק מיוחד לא קיים פה ויכול להצליח. כי הרי בתי קפה ומסעדות כבר יש בשפע".
מאיפה מגיע הקהל שלך?
"הרבה מאוד לקוחות שהכירו אותנו מהקניון מגיעים לחנות. בעקבות הפרסום אצל מנחם הורוביץ בערוץ 2 מגיעים אלינו לקוחות ממש מכל רחבי הארץ: גוש דן, חדרה, באר שבע, צפון רחוק ועוד. זו חנות יחידה מסוגה בארץ".
האם לדעתך העסק היה יכול לפעול היטב גם במרכז מסחרי בתוך העיר?
"במרכזים מסחריים בעיר – ממש לא, בגלל שאין טרפיק. המקום היחידי לדעתי הוא בקניון, אבל שם כאמור, אני לא יכול לעמוד כלכלית בעלויות. למרבית הפלא, דווקא בתחנת דלק הטרפיק גדול והחנות נחשפת להמון אנשים".
(צילום ארכיון)