חלוצי החלל

איילת לוין
2015-01-21 00:00:00
2015-01-21 00:00:00

בית ספר רמון הוקם בשנת 2001 ומקץ שנתיים שונה שמו ל"אילן רמון", על שם טייס החלל הישראלי הראשון, שנספה עם צוות מעבורת החלל קולומביה  ב-1 בפברואר 2003. הנצחתו אינה מתבטאת בבית הספר רק באירועי זיכרון ושמו המתנוסס על מבנה בית הספר אלא מתקיימים בו מספר פעילויות ותוכניות העוסקות בחקר החלל ואסטרונומיה.

תכנית לימודי אסטרונומיה היא בשיתוף מרכז אילן רמון באוניברסיטת בן גוריון. היא פועלת בכל שכבות הגיל – החל משכבת הגן ועד כיתה ו' (למעט שכבת כיתות ה' להם פעילות נפרדת). התוכנית נמשכת חודש וחצי בשישה מפגשים. מגיעים ללמד את התלמידים סטודנטים ממחלקת הפיזיקה והמתמטיקה. זאת בנוסף לתכנים בתחום האסטרונומיה שתלמידי כיתה ה' מקבלים על ידי מורי המדעים ומעמיקים בהם כחלק מתוכנית הלימודים הבית ספרית במשך כל השנה.

שכבת הגן לומדת על כדור הארץ, השמש והירח. הם לומדים מה עומד מאחורי לוגו בית הספר שבמרכזו מופיע כדור הארץ. הם למדים על מבנה כדור הארץ ועל סיבובו. הם מתוודעים לטלסקופ שמש, הם בונים שעון שמש בחצר הגן, מגיעים לפלנטריום ועוד. הכיתות הגבוהות יותר לומדות ברמה מתקדמת יותר על כוכבים אלה, על תכונות האור, על מאובנים בכדור הארץ, על כוכבי לכת, על מקורות אנרגיה בכדור הארץ וגם על המסע לחלל, המרוץ לחלל ועל אילן רמון. החומר הלימודי משלב תכנים תיאורטיים ומעשיים של בניית מצפן, בניית מאובנים, בניית שבשבת, שימוש בפריסקופים וטלקסקופים ועוד.

תלמידי כיתות ה' משתתפים בהתנסויות בתחום האסטרונומיה בשיתוף אוניברסיטת בן גוריון. עם אנשי המחלקה לפיזיקה הם יוצאים לסיורי יום ולילה במכתש הגדול לתצפית כוכבים בעין בלתי מזוינת וללא אמצעים טכנולוגיים, באזור שאין בו "זיהום אור". בנוסף הם מכינים מצגת שיתופית שכבתית על כל גרמי השמיים: שביטים, אסטרואידים, ערפיליות ואחרים.

תלמידי כיתות ו' עושים עבודת חקר. השנה הוחלט כי סופו של תהליך החקר יהיה בנייה (לכאורה) של מושבה בחלל. "התהליך הוא מדעי וטכנולוגי", מסבירה רכזת המדעים רויטל מרום. "הסיבה למסעות לחלל בין היתר היא ניסיונות של חוקרים ומדענים למצוא חלופות התיישבות בכוכבי לכת אחרים. אז התלמידים מתחילים בהליך המדעי על ידי חקירת הנושא, הצגת שאלות ובסופו התוצר הוא טכנולוגי – בניית דגם של מושבה בחלל, על גרם שמיים שהתלמידים בוחרים. בעת הצגת הדגם עליהם להסביר למה הם בחרו בכוכב זה ולמה הם בנו אותו בצורה שבנו. הדגם מבוסס על ידע מדעי שרכשו על ידי מתן תשובה לשאלות כגון 'איזה תנאים יש בגרם השמיים הנבחר', 'מהם צרכי הקיום האנושיים שצריך לספק', 'איך מספקים אותם' ו'איך יוצרים אותם'".

מדי שנה, לציון יום ההמראה של הקולומביה ב-16.1, מתקיים פרויקט חונכות של תלמידי כיתות ו' בתחום החלל. התלמידים מתחלקים לקבוצות ומעבירים לכיתות הנמוכות יותר כל מה שלמדו בנושא מסוים בתחום האסטרונומיה החל מהגן ועד הלום. השיעורים מתקיימים בכל כיתה במשך שעתיים בצורה יצירתית על ידי מצגות, הצגת מודלים, בניית משחקים ומשחקי תפקידים.

לציון יום התרסקות המעבורת מקיימים בבית הספר חידון לזכרו של אילן רמון, חידון דו-מושבי לכיתות ג'-ד' וה'-ו', העוסק בשאלות מתחום האסטרונומיה. החידון מתחיל עם ריקוד וסיטואציה תיאטרלית המציגה את נושא החידון. לפני מועד החידון מוקם פורום אסטרונומיה משם התלמידים יכולים ללמוד את החומר ולהגיע לחידון מוכנים. השנה נושא החידון הוא חקר החלל והיקום, בשנה אחרת הנושא היה הולדת גלילאו והתלמידים נשאלו שאלות ביחס לאישיותו, תרומותיו למדע ולחקר האסטרונומיה, הייחוד שלו ועוד. 

בתמונה: רונה רמון בבית הספר הנושא את שמו. בונים דגם של מושבת חלל (צילום ארכיון: דובר העיריה)

כתבות נוספות

נחושים עד לפודיום

איילת גנלץ ויואב הגדוש ממודיעין זכו השבוע במדליות באליפות העולם בג'ודו לספורטאים עם צרכים מיוחדים: "שום דבר לא עוצר נחישות, חלומות ולב ענק"

נחושים עד לפודיום

איילת גנלץ ויואב הגדוש ממודיעין זכו השבוע במדליות באליפות העולם בג'ודו לספורטאים עם צרכים מיוחדים: "שום דבר לא עוצר נחישות, חלומות ולב ענק"

המשך קריאה »