לפני כחודשיים בישרנו כאן כי מועצת מקרקעי ישראל אישרה החלטה מהותית בקשר לבתים חד קומתיים. החלטה 1370 קובעת כי בעלי בתים שיושבים על קרקע של מינהל מקרקעי ישראל וחכרו למעשה את הקרקע ב"חכירה לדורות", יוכלו בהליך קצר יחסית לרכוש את הקרקע מהמדינה במחיר נמוך מאד ובכך להפוך לבעלי הקרקע. במודיעין, מי שאמור להינות מההטבה הם תושבי מכבים ורעות, שכולם מתגוררים בבתים חד קומתיים שנכללים בהגדרה.
במכבים ורעות החלו כבר תושבים להתארגן כדי ליישם את ההטבה. רבים פנו למערכת 'מודיעין News" בשאלות כיצד ניתן לרכוש את הקרקע מהמינהל. אבל השבוע כל המפעל הזה הועמד בסכנה, שצריכה להדיר שינה מעיניהם של תושבי מכבים ורעות. זאת משום "האגודה לצדק חלוקתי" עתרה נגד ההחלטה לבג"צ, בטענה כי "אין סיבה שהמדינה תעניק לאזרחיה הטבות מפליגות על חשבון הכיס הציבורי".
האגודה טוענת כי "החלטה 1370, מוצגת כהמשך הרפורמה במקרקעי ישראל, היא אחיזת עיניים. מדובר על החלטה שונה במהותה מהרפורמה במקרקעי ישראל, אשר התקבלה בחוסר שקיפות ובכסות הרפורמה במקרקעי ישראל. כך לדוגמה, באופן תקדימי ההחלטה מוותרת על הדרישה לתשלום דמי חכירה מהוונים (91%) בגין זכויות שלא שולמו בעדם בעת הקצאתם טרם העברת הבעלות בנכס".
באגודה טוענים כי ההחלטה מיטיבה עם אוכלוסיה חזקה ביותר בחברה הישראלית ו"מעניקה לאוכלוסיה זו מתנות יקרות ערך. זאת בניגוד לעקרונות השוויון והצדק החלוקתי".
עוד טענה שמעלה האגודה היא "ההחלטה התקבלה באופן חפוז, ללא תשתית עובדתית הולמת ומבלי לבצע הערכה כלכלית לגובה ההטבה המוענקת במסגרתה. החלטה 1370 מתעלמת לחלוטין מדו"ח חמור של מבקר המדינה מיום 13.5.2014 שעניינו 'בחינת יישום הרפורמה ברשות מקרקעי ישראל', אשר קובע באופן חד משמעי כי הרפורמה במקרקעי ישראל כשלה; המלצות הוועדות השונות לא יושמו; הונצח החיכוך עם החוכרים; המדינה שילמה מיליונים ובפועל הרפורמה לא יושמה".
כמו כן טענה האגודה, כי "עולה חשש כבד שההחלטה התקבלה מתוך משוא פנים וניגוד עניינים וכי ההחלטה סותרת את חוק רשות מקרקעי ישראל, תש"ך – 1960 וכי היא לא נועדה לפתור את מצוקת הדיור אלא מעניקה הטבות במנותק ממצוקה זו לחלקים חזקים באוכלוסיה ועל שטחים נרחבים ואף חמור מכך, ההחלטה מוותרת על כסף רב שיכל היה לשמש לבניה חדשה ולפתור במעט את מצוקת הדיור הקיימת באוכלוסיה".
(צילום ארכיון)