בימים חמישי ושישי של השבוע שעבר התקיים במודיעין מרתון ראשון מסוגו – "האקתון מחשוב לביש לבני נוער". הוא נערך במתחם שהוקם במיוחד לכבוד האירוע בבניין משרדי MESH (חממה ליזמות טכנולוגית בניהולו של משה פורת) שבליגד סנטר. זוהי יוזמה משותפת לפורת ובני נוער מקבוצת הרובוטיקה בתיכון מו"ר (ELYSUM 1937), שביום האירוע הגיעו תחת כובע אחר – מייסדי ומנהלי קהילתה הנוער MTC ((Modiin teenage community. ה"האקתון" היה יריית הפתיחה הרשמית של הקבוצה למימוש מטרה זו.
בנוסף למרתון הטכנולוגי הם ארגנו יחד עם פורת עבור בני הנוער הרצאות בנושאים מגוונים בתכנות ועריכת סרטונים ויהיו עוד בהמשך בנושאי יזמות, עיצוב ועוד, פעילות שגם כן קורית ב-MESH. עוד בקיץ הנוכחי הם הקימו יחד עם פורת את תכנית ההתמחות עבור בני נוער בחברות שדרות ב-MESH.
מעיין לוין, נדב מן, רועי פיינסוד ועודד ענתר, מנהלי MTC, היו אחראים על חלק גדול מהתכנון והביצוע הלוגיסטי של האירוע. פורת וחלק מההורים סייעו גם, ביניהם אביו של עודד, מאיר ענתר (סא"ל ביחידת אופק, יחידת תוכנה בחיל האוויר) ויחד הם גייסו ספונסרים וארגנו את כל הציוד, את המנטורים וגם את האוכל והשתייה. מנהלי האירוע הסתובבו עם חולצות עליהם הודפסו שמות נותני החסות שתמכו בפרויקט: העירייה (חיים ביבס, רון ברזני והילה בן-אליעזר), חברת בזק בינלאומי, Briefcam , נון הפקות Electisys, Glilot Capital ו-wearable valley.
האקר זה יפה
מה זה בכלל "האקתון"? רשמו לפניכם: אירוע המפגיש בין מתכנתי מחשב, מפתחי תוכנה, מעצבים גרפיים, מנהלי פרויקטים ובעלי תפקידים אחרים מעולם ההיי-טק לצורך שיתוף פעולה בפיתוח של מספר פרויקטים במקביל. זמן האירוע יכול ממספר שעות ועד לשבוע שלם. נושאי המפגש הם מגוונים וכוללים בין היתר תחומים כגון פיתוח אפליקציות ופיתוח משחקי מחשב.
בהאקתון "מחשוב לביש" במודיעין השתתפו שישים בני נוער בגילאים 15-18, שהגיעו ממודיעין וערים אחרות בארץ. הם התחלקו לשש קבוצות ופיתחו אפליקציות שמיועדות לגוגל גלאס (משקפי מציאות מדומה של גוגל) ושעונים טכנולוגים במהלך 24 שעות. בין הקבוצות הייתה תחרות ידידותית והזוכים קיבלו הזמנה לכנס הייטק גדול שיתקיים בעוד שבועיים בתל אביב. ההזמנה, אגב, שווה לא מעט כסף.
לבני הנוער הייתה הזדמנות להיחשף, לגעת ולעבוד עם מוצרים טכנולוגיים חדשניים שאינם זמינים לציבור הרחב. אפילו המנטורים בחלקם לא שולטים באופן מלא בתפקודם או נחשפו לחלק מהמוצרים.
עבור חלק מהמשתתפים הצעירים זו הייתה פעם ראשונה שהייתה להם הזדמנות להתנסות בחוויית העבודה ולהרכיב צוותים כמו בעולם האמיתי, עולם בו מקימים ומפתחים סטרט-אפ למטרות רווח.
הסקאוטרים באים
בנוסף ליזמים ומתכנתים שהגיעו בהתנדבות לאירוע הגיעו ללוות את הנוער גם מורות מקומיות למדעי המחשב וביניהן אתי הרשקוביץ' מתיכון מו"ר ומנהלת קבוצת הרובוטיקה של התיכון והמורות רונית מרציאנו והילה קדמן מתיכון עירוני ב'. הן הסבירו: "בבית ספר התלמידים מקבלים את היסודות והבסיס. פה הם לומדים איך זה עובד מחוץ לגבולות בית הספר. זה כמו ההבדל בין לדעת לנהוג לבין לתכנן את מסלול הנסיעה. לא כולם צריכים לדעת לתכנת. יש את איש הצוות שצריך לדעת להציג את הדברים ולקדם את המיזם, יש את היזם, איש הרעיונות, יש את המתכנת… ככה עובדים בחוץ".
בנוסף להזדמנות להתנסות חדשה ומרתקת בתחום הייתה למשתתפים הזדמנות להתגלות על ידי "סקאוטרים" מיחידות סייבר בצבא וחברות היי-טק שהגיעו לאתר את המוחות המבריקים של דור החיילים והממציאים הבא.
אביה קימל, הלומד מדעי המחשב ופיזיקה ויאיר ארבל, הלומד מדעי המחשב וכימיה, החליטו ביום האירוע לפתח אפליקציה שתפעל על "שעון חכם". ומה היא עושה? במקום להקליד על מסך השעון שהוא מאד קטן השעון הוא יזהה את תנועת היד של המשתמש ויקליד אותה במקומו. "אם סימנתי באוויר את הספרה שתיים השעון יקליד אותה מבלי שאני אצטרך לעשות זאת", מסביר קימל.
מתכננים לעשות אקזיט?
"אנחנו לא עושים את זה למטרה מסחרית אלא בשביל ההתנסות והכיף. במקרה פגשנו פה יזם שעובד על פיתוח דומה במטרה למכור את האפליקציה שלו".
במה שונה האקתון ממה שהתנסיתם עד כה בתחום?
"כתבנו בעבר אפליקציות, אבל היום נתקלנו במוצרים באופן פיזי שלא נתקלנו בהם מעולם.
גם האווירה שונה, האינטראקציה עם האחרים זה חלק מהכיף, לא רק לשבת ולכתוב נוסחאות אלא גם לשמוע רעיונות חדשים ולהתעניין במה אחרים עושים".
לתרגם גיקית לערסית
הסטודנטים שהגיעו להשתעשע עם הגוגל גלאס העלו רעיונות בהתאם. שני רעיונות נשמעים אמנם מוטרפים למדי, אבל בימינו קשה לנבא מה יצליח ומה לא. יכול להיות שדווקא מה"אטרף" הזה תצא חברה עם מוצר מצליח. הרעיון הראשון הוא אפליקציה שעשויה להתאים במיוחד לסלבריטאים קלי דעת – אפליקציה שתזהה האם האישה העומדת מולך היא בגיל החוקי או לא. הרעיון השני הוא אפליקציה שמתרגמת בין "עולם הערסים" ל"עולם הגיקים": מסתכלים עם הגוגל גלאס על המחשבים והפלטים של המתכנתים עם האפסים והאחדים והאפליקציה שעל המשקפיים מתרגמת להם את זה במונחים שמובנים להם. כלומר ל"ערסים".
הקבוצה שהגיעה מתל אביב נראתה מנוסה יותר מהקבוצות האחרות. היא אכן כבר השתתפה בהאקתון למחשוב לביש בעיר אחרת ואף ניצחה בו.
האקר שמעוניין להישאר בעילום שם – במה האקתון מודיעין שונה ממה שאתה מכיר?
"המקום הזה מדהים. אפשר לעבוד בחופשיות. לא משתיקים אותנו. המקום מאד גדול ויש אינטרנט ממש מהיר".
הקבוצה התחילה לעבוד על שתי אפליקציות במקביל. האחת נרקמה בהשראת סדרת הסרטים הסרט "שליחות קטלנית" של ארנולד שוורצנגר: בוחנים באמצעות הגוגל גלאס את האדם שמולנו והמשקפיים ממפים את הנתונים עליהם עבורנו. כל מידע שניתן למצוא עליו באינטרנט יכול להופיע על המסך. השנייה היא אפליקציית צילום סלפי.
אופיר דותן היה המנטור הטכנולוגי שלהם. דותן, יועץ עצמאי בתחום ה-IT ויזם טכנולוגי (יצר את אפליקציית הארנק לביטקוין thanx.io) פגש אותם באחד ממפגשי היזמות והחליט לאמץ אותם. "ראיתי שהם עושים דברים מגניבים ויש להם ראש טוב ורצון להתפתח בתחום אז החלטתי לתמוך בהם", הוא מספר.
מדובר באמת במוחות של דור ההיי-טק הבא?
"אלה צעירים שכבר נמצאים ברמה שלי. אולי אפילו עם יכולות שעוברות את הרמה שלי. הבעיה העיקרית שלהם זה ריכוז ואני עוזר להם להתמקד".
פוצץ אותו!
ולקינוח – גם קבוצת הרובוטיקה PRIMO4586 של עירוני ב' הפתיעה עם רעיון לגוגל גלאס. מור בורשטיין, מיטל גולדברגר, מאי בורסוק, יונתן קורנר, עידן הלצר ותום סגל עבדו על האפליקציה הבאה: "אתה הולך ברחוב ונמאס לך מהאנשים העוברים ושבים ואז מופיעים מעל השתקפות הפנים שלהם הניבטים בגוגל גלאס פיצוצים או דמות אחרת וזה גורם לך להרגיש יותר טוב, כי יש לו פרח על הראש. זה נהיה מצחיק".
(צילום איילת לוין)