בשלהי 2009 הקים דניאל ברנשטיין (36) תושב מודיעין לשעבר היום גר בגבעת זאב, את מועדון "טוסט מאסטר". ולא – אין שום קשר לחובבי טוסטים. שם המועדון מגיע משמו הבינ"ל – toastmasters שפירושו המילולי בעברית הוא "מאסטרים בהרמת כוסית", אבל בפועל לומדים להתמחות בו בתורת הרטוריקה ועל הדרך מקבלים מספר כישורי מנהיגות. בכל יום שלישי לסירוגין בשעה 21 בערב נפגשים חברי טוסטמאסטר ישראל בבנייני דימרי במודיעין. המפגשים אמנם מתקיימים כאן, אך מגיעים אליו גם חברים מתל אביב, ירושלים ובעבר אחד החברים אף הגיע מבאר שבע.
המועדון המודיעיני הוא הסניף הראשון שנפתח בישראל לארגון toastmasters, המונה 14,350 מועדונים ב-122 מדינות. אלה יוצרים מערכת "נטוורקינג" עולמית. פעילות הסניף נעשית באנגלית. לדברי ברנשטיין בקרוב ככל הנראה יפתח מועדון טוסטמסטר בעברית בתל אביב. בחו"ל – הרמת הכוסית בחתונות, אירועים חברתיים גדולים בבית ובעבודה היא פעמים רבות בעלת משמעות רבה עבור הנואמים וחשוב להם מאד כיצד הם יתקבלו. מכאן מגיע השם של המועדון.
המועדון מיועד לכל מי שמעוניין לשפר את היכולות הורבאליות שלו עם דגש על התנסחות בעל פה, ללמוד ולשפר את יכולת הרטוריקה – עמידה בפני קהל ושכנועו וגם מקבל הזדמנות לרכוש כישורי מנהיגות, כל זאת באנגלית. בנוסף זה מאפשר שיפור הביטחון העצמי מול קבוצות וגם בפגישה אחד על אחד ויכולות האימפרוביזציה.
חמש דקות, זוז
ברנשטיין, שעלה לארץ לפני שש שנים מקנדה, הכיר את המועדון בארץ מולדתו וחברותו בו סייעה לו לפתח את יכולות הנאום שלו מול קהל. לפני שהפך לחבר במועדון התבקש יום אחד במסגרת תפקידו כמתכנת מחשבים להציג יישום שפיתח, "בקושי יכולתי לדבר", הוא מספר. "לעמוד בפני קהל ולהעביר את המסר בצורה רהוטה ומשכנעת לא באה לי בטבעיות. הצלחתי לעבור את אותה מצגת, אבל בקושי רב. וזו לא הייתה הפעם היחידה שהתבקשתי לעשות זאת שוב בעבודה. היום עדיין אני לא עומד בפני קהל בשיא הטבעיות אבל יש לי את הכלים והידע כיצד לעשות זאת בצורה הטובה ביותר. זה גם עזר לי לתקשר טוב יותר עם אנשים שאני פוגש בפעם הראשונה".
איך זה עובד? משך הפגישה הוא שעה וחצי והיא מחולקת לשלושה חלקים. בשלב הראשון עולים שניים או שלושה נואמים שנרשמו מראש, כל נאום כזה נמשך בין חמש לשבע דקות. כל נאום מתבסס על "פרויקט". זה מייצג יכולת אחת עיקרית שהנואם של אותו ערב מתמקד בה ובימים אלה לומד להתמחות בה. למשל – פרויקט יכול להיות שימוש בקול. הוא שם דגש על מהירות הנאום, מתי לדבר לאט ומתי מהר יותר, מתי להרים את הקול ומתי הוא שקט יותר וכדומה. בשלב זה יש גם תפקיד נוסף לאחד המשתתפים והוא הצגת הנואמים והנושא אותו בחרו. בשלב השני – כל אחד מהמשתתפים במפגש לוקח חלק. זהו שלב הנאומים הספונטניים. כלומר – ללא הכנה מראש. נותנים למשתתף נושא מסוים והוא צריך לדבר עליו במקום בפני האחרים למשך דקה או שתיים. החלק השלישי הוא שלב הפידבק לנואמים המרכזיים של המפגש, שדיברו בתחילת הערב. מראש בוחרים את מי שיקבל על עצמו את תפקיד נותן המשוב וכל נואם מקבל משוב מאדם אחד בעל פה. שאר הנוכחים מקבלים דף משוב למילוי אותו הנואם מקבל בסוף המפגש. לחברים חדשים לרוב מוצמד חבר וותיק יותר ש"נמצא שם בשבילו", יכול לעזור לו במידת הצורך לענות על שאלותיו ולהתכונן למפגשים. בכל מפגש גם מחלקים תעודה לנואם הקצר הטוב ביותר ולחבר שהביא משהו מיוחד לאותו ערב.
איך בוחרים את הנושא?
"כל נואם בוחר את הנושא לפי ראות את עיניו, בהתאם למה שמעניין אותו, שנוח לו לדבר עליו או בהתאם למטרות שלו. אם הנאום במועדון משמש אותו כהכנה למשהו ספציפי בעבודה או בחייו האישיים. לפני מספר שנים עברתי ניתוח בעיניים ונושא הנאום שלי היה בנוגע אליו".
"תמיד יש מה ללמוד"
מי מגיע למפגשים? מי קהל היעד?
"המועדון מיועד לכל אחד מעל גיל 18. זו ההגבלה היחידה. מגיעים אלינו דתיים, חילוניים, נשים וגברים המגיעים מתחומי עיסוק שונים. הייתה אצלנו חברה שהיא מורת דרך. אני מתכנת מחשבים, חבר אחר הוא מהנדס בנייה. יש סטנדאפיסט, יש כותב ספרי תורה, יש סטודנטים, פנסיונרים ועוד. יש כאלה שהגיעו כדי להתקדם במסגרת המקצועית בה היו וגילו את אהבה וכשרון לנאומים ושכנוע אנשים והחליטו בעקבות כך לעשות הסבה מקצועית. יש כאלה שמגיעים לשפר את התקשורת הבינאישית ברמה האישית והמקצועית ולאו דווקא כדי להתקדם. זה מאד מגוון וכל אחד לפי סיבותיו שלו. כיום, רוב חברי המועדון הם אנשים שהשפה האנגלית היא שפת האם שלהם. אבל לא רק. יש כאלה המגיעים לשפר בין היתר את הידע שלהם באנגלית ולהתמחות בשיחה מקצועית וגם שיחת חולין בשפה".
יש חברים וותיקים נוספים כמוך? איזו סיבה משאירה אותך ואחרים מספר שנים במועדון מעבר להיותך מייסדה?
"יש מספר חברים וותיקים. חלק מגיעים לשנה או שנתיים וממשיכים הלאה. אני נשאר כי תמיד יש מה ללמוד. עכשיו למשל אני עושה פרויקט מתקדם יותר והוא שימוש בהומור".
כמה זה עולה?
"עלות חברות במועדון היא 380 שקלים לשישה חודשים".
(צילום פרטי)