לא כולם חזרו הביתה מרוצים

איילת לוין
2014-08-17 01:00:00
2014-08-17 01:00:00

בשבוע שעבר פירסם מינהל החינוך את תוצאות הערעורים שהוגשו על השיבוצים לגנים ובבתי הספר. בסך הכול הוגשו 618 ערעורים, שהם כ-6% מסך הבקשות לרישום שהוגשו לעירייה. במקביל פורסם כי יותר מ-97% מהבקשות של תושבי העיר לשיבוץ ילדיהם במוסדות החינוך העירוניים התקבלו.

מניתוח נתוני הערעורים עולה כי המוקדים המרכזיים בעיר בהם מינהל החינוך נאלץ לדחות את בקשות ההורים היו במוסדות חינוך ייחודיים כמו בית הספר "יחד" ובית הספר התורני "אריאל".

הנתונים ומשמעותם

156 ערעורים הוגשו על שיבוץ לבתי הספר יסודיים ועל יסודיים. 76 מערעורים אלה התקבלו. 184 ערעורים הוגשו על שיבוצים לגני חובה. 117 מהערעורים התקבלו. 278 ערעורים הוגשו על שיבוצים לגני קדם חובה, מהם התקבלו 215.

השנה, בניגוד לשנים קודמות, בגני הקדם חובה ההורים לא יכלו לבחור גן ספציפי או לציין את שמם של מספר גנים לפי סדרי עדיפויות. תחת זאת הם יכלו לבחור בין גן ממלכתי או גן ממלכתי דתי ובין גן עם צהרון או בלי צהרון. הורים לילדים בגן חובה יכלו לציין שמות של שני גנים אליהם היו מעדיפים להירשם.

הסיבות העיקריות לערעורים היו בגלל מרחק. סיבה אחרת נובעת ממשובים שליליים שקיבלו על הגן בו ילדיהם שובץ. בדוגמאות להלן בחרנו שלא להתייחס לבקשות להעביר את הילד גן בגלל שמועות לא מחמיאות על הגן.

מפרידים בין הילדים

יסמין עומדת ללדת בקרוב ויש לה בת שגילה שלוש. המשפחה מתגוררת ברחוב ישעיהו הנביא, במרחק קצר מגן "ירקון". הילדה שובצה גן "סנונית", המרוחק יותר. יסמין: "יש לנו גן ממול הבית, עוד מעט יהיה לי קטן בעגלה ובמקום שאצטרך רק לחצות את הכביש עלי ללכת זמן יותר מכפול כדי להגיע לגן השני בעליות ומורדות. אני ובעלי שנינו עובדים בירושלים ויש לנו רכב אחד. המרחק הגדול יותר יוצר לנו גם סרבול ומאריך לנו את הזמן והדרך בהגעה לעבודה. השכן הגר בניין אחד לילדנו כן קיבל את גן ירקון. למה הוא כן ואנחנו לא? העיריה לא מספקת הסברים. נכנסתי לאתר ופשוט ראיתי שהערעור לא התקבל".

ר' הוא אב לשלושה. שניים לומדים בבית ספר האלה והילד השלישי הוא בן שלוש. השיבוץ שבנם קיבל הוא גן "נחשון", שחלק מהילדים בו ממשיכים לצהרון וחלק לא. הגן ממוקם ארבעה רחובות מביתם, כשלדברי ר' – אחד מילדיו הגדולים יותר אמור לקחת את הקטן מהגן ועליהם לעבור בכבישים עם מעברי חציה, שאין בהם "סבא זהב" או משמרות זה"ב. הם ערערו על השיבוץ וביקשו לקבל את גן ירקון או כל גן אחר קרוב יותר מאשר הגן שקיבלו, אך העיריה לא נעתרה לבקשתם.

מדוע לדברי העיריה הערעור שלכם לא התקבל?

"ביקשנו גן ללא צהרון ולדבריהם זה הגן היחיד הכי קרוב שהוא לילדים בלי צהרון. אחת מעובדות העיריה התקשרה אלי ואמרה במפורש: 'אם אתם רוצים גן בלי צהרון – זה רק גן נחשון. לי ולאשתי אין אפשרות מבחינה כלכלית לשים את בננו בגן עם צהרון, ולא ייתכן כי האפשרות היחידה שתינתן לנו ולאחרים כמונו באזור כל כך גדול היא גן נחשון. פניתי מספר פעמים טלפונית לעיריה גם למנהלת לשכתו של חיים ביבס וביקשתי להיפגש איתו, אך תשובתם הייתה שראש העיריה לא נפגש עם תושבים בנוגע לבעיות שיבוצים".

אחד רחוק, אחד בלי צהרון

גם את בתה הגדולה של חן, העולה לגן חובה, שיבצו בגן מרוחק יחסית ממקום מגוריה, הבעיה העיקרית היא המרחק מהגן שאליו שובצה אחותה הקטנה. חן: "לא תמיד הרכב אצלי בשעות אלו, אני ובעלי חולקים רכב ואני לא יודעת איך אסתדר. אני מקווה שאולי יתחשבו בי וישנו את השיבוץ. את הבת הקטנה העולה לטרום טרום חובה כן שיבצו קרוב לבית, וכעת שתי הבנות שלי נמצאות בקצוות אחרים מה שמחייב אותי להיות ניידת וגם אז זה יקשה עליה להוציא אותן באותה השעה. ביקשתי בבקשה הראשונית אפילו לא קיבלתי הסבר לדחיית הערעור".

ש' ביקשה לשבץ את בתה לגן הכולל צהרון וקיבלה את גן "פשוש", שאין בו כזה. לדבריה, בעיריה אמרו שאם יהיה בגן ביקוש לצהרון – הוא ייפתח.

ואם לא יפתחו בו צהרון, מה תעשי?

"אני חייבת גן עם צהרון ואין לי שום אופציה אחרת. הגשתי ערעור פעמיים ושום דבר לא השתנה. בעיריה לא ממש מתייחסים בעיקר למי שמתקשר ומדבר בעדינות. אני עדיין לא יודעת מה לעשות הלאה, או שאפנה לראש העיריה בעמוד הפייסבוק או לעבור לשלב הפיכת שולחנות".

תגובות

מחזיקת תיק החינוך, הילה בן אליעזר: "אני רואה ערך רב בכך שהורים לילדי מערכת החינוך יהיו מרוצים ולכן הנחתי את מנהל החינוך לעשות את המיטב על מנת לקבל את בקשות ההורים לשיבוץ בגני הילדים ובבתי הספר. על אף שמערכת החינוך העירוני מונה מספר רב של ילדים אשר נושק ל-27 אלף, אני גאה שלמעלה מ-97% מבקשות השיבוץ התקבלו. במסגרת השיבוץ מנהל החינוך מחויב לשיקולים פדגוגים אשר יאפשרו איזון גילאי ומגדרי בתוך המסגרות החינוכיות ויבטיחו למידה אופטימלית ואקלים מיטבי. בשעה זו אנו מתמקדים בשני האחוזים של הבקשות שעד כה לא הצלחנו להיענות להן על מנת למצוא לכל אחד מהילדים פתרון אופטימלי לבקשותיהם, עד כמה שניתן".

מדוברות העיריה נמסר: "העירייה אינה דנה במקרים פרטיים מעל גבי העיתון וכל תושב שפונה בנושא מקבל התייחסות. מערכת החינוך העירונית היא אחת המורכבות והגדולות בארץ באופן יחסי לעיר. ייחודה הוא בכמות התלמידים הגדולה המגיעה לעיר מידי שנה, כאשר השנה הגיעו למינהל החינוך כמעט 10,000 בקשות לשיבוץ במוסדות החינוך. אף על פי כן, במינהל החינוך עושים את מירב המאמצים לשבץ את הילדים במוסדות החינוך בהתאם לבקשות הוריהם. שיבוץ הילדים נעשה במסגרת עבודה מאומצת כאשר השיקול העיקרי הוא שיקול פדגוגי מקצועי ועל פי הצרכים של המערכת וצרכי ההורים. העירייה קבעה כקריטריון מוביל את קריטריון המגורים מתוך מטרה לאפשר לכל ילד להירשם לגן הקרוב ביותר למקום מגוריו, כפי שהוא מופיע ברישומי משרד הפנים. בנוסף, העירייה מאפשרת בחירה בגני קדם חובה עם צהרון (יום לימודים ארוך) או בגנים בלי צהרון וזאת על מנת להקל על ההורים העובדים מחוץ לעיר. בגני החובה יפעלו צהרונים בכל גן אשר תהיה דרישה מצד ההורים להפעיל, ובתנאי שמספרם יאפשר זאת. חשוב לציין כי העירייה עדיין פועלת למצוא לכל ילד את הפתרון המיטבי  לבקשותיו, עד כמה שהדבר אפשרי".

(צילום ארכיון)

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »