החיפוש אחר התקווה

איילת לוין
2014-06-18 01:00:00
2014-06-18 01:00:00

הידיעה על היעלמותם של שלושת הצעירים בגוש עציון (שעד לשעת סגירת העיתון נחשבים לנעדרים שנחטפו בידי פלסטינים) תפסה את מודיעין משני כיוונים. אחד מהם הוא נפתלי פרנקל מנוף איילון הסמוכה לעיר. חטוף אחר הוא גיל-עד שאער מהיישוב טלמון, הנמצא צפונית לעיר, מעבר לגדר ההפרדה. רבים מתושבי מודיעין משתייכים לזרם "הציונות הדתית" מכירים מקרוב את המציאות של תלמידי הישיבות ושולחים אליהן את בניה, כולל למוסדות שאליהן משתייכים החטופים. הידיעה על החטיפה היכתה את האוכלוסיה הזו בהלם. די היה לראות את מאות המשתתפים שגדשו את תיכון עירוני ב' ביום שלישי, בתפילה ההמונית למען שובם בשלום, כדי להבין עד כמה האירוע הזה משמעותי עבור רבים כל כך.

במקביל, תושבת נוספת של העיר – חילונית לחלוטין – הפכה לבורג מרכזי במערכה הציבורית למען השלושה ובני משפחותיהם. דניאלה טראוב, בת 25, היא סטודנטית שנה אחרונה ליחסים בינלאומיים ותיאטרון באוניברסיטה העברית. בתוך מספר ימים, ובלי תיכנון מיוחד מראש, היא יזמה, הקימה והחלה לנהל את קמפיין bring back our boys שגדל במהירות למימדים ארציים.

זהו קמפיין הסברה המתמקד בדעת הקהל העולמית בנוגע לאירוע החטיפה. כבר ביום שישי בשעות אחר הצהריים החליטה טראוב לעשות מעשה ויצרה קשר עם גופים סטודנטיאליים וכאלו המנוסים בהסברה ברשתות החברתיות. היא איתרה את "שגרירים ברשת", "סטודנטים עבור ישראל (SFI)", המרכז לתקשורת בינ"ל באוניברסיטת בר-אילן ואת הבוגרים של תוכנית ההסברה stand with us להרמת הקמפיין והפעלתו. הוקמו שני חמל"י הסברה: באוניברסיטת בר-אילן ובאוניברסיטה העברית. רבים נוספים עובדים על הקמפיין באינטרנט מהבית.

ביום שני השבוע, כששוחחנו עם טראוב היא סיפרה שהיא נמצאת בחמ"ל בירושלים ויחד איתה כחמישים פעילים "וזה רק קצה המזלג". היא מספרת על מאות פעילים שעובדים מסביב לשעון. הפעילות שלהם מתמקדת בדעת הקהל העולמית ברשתות החברתיות: פייסבוק, טוויטר ואינסטגרם והם פועלים ימים כלילות ברשת להפיץ את הידיעה על שלושת החטופים. גם באינסטגרם וגם בפייסבוק רבים מעלים תמונות שלהם עם שלט ובו כתוב: . bring back our boys

מהי מטרת הקמפיין?

"אין לנו כל רצון לבקר את השלטון או להפעיל לחץ על הממשלה או על ארגוני הטרור. המטרה שלנו היא דעת הקהל העולמית. עד יום שני בבוקר לא התפרסמה בכלי התקשורת הבינלאומיים אף ידיעה שנחטפו שלושה בנים יהודים בישראל על ידי ארגון טרור מוסלמי. באמצעות הקמפיין הצלחנו להגיע לקצוות תבל. אנחנו מקבלים תמונות מרחבי העולם: ממרוקו, קנדה, מדינות אירופה. בעצם מכל מקום. בעמוד הפייסבוק שלנו יש למעלה מתשעים אלף עוקבים והמספרים ממשיכים לגדול. בזכות הקמפיין ביום שני בבוקר CNN הואילו בטובם לפרסם ידיעה על החטיפה, בה ציינו גם את הקמפיין שלנו".

איפה הכי קשה לכם?

"המאבק הגדול שלנו הוא בטוויטר. שם לפלסטינים יש רוב ופחות גולשים ישראליים. הם ניסו לגנוב לנו את התיוגים ואף לגנוב את הקמפיין כדי להציג קמפיין מזויף האומר להחזיר את השבויים הפלסטינים שבכלא. בזכות הצוות שלנו הנלחם בתופעה, ידנו על העליונה. אבל זה רק מראה את חשיבותו של הקמפיין. יש לנו צוותי הפצה, צוות ניטור, צוות יחסים בינלאומיים, צוות נפרד לפייסבוק ולטוויטר. אנחנו פועלים באופן מסודר בכל החזיתות. התראיינו גם לכל אמצעי התקשורת הישראליים בכל סוגי המדיה: רדיו, עיתונות וטלוויזיה. ברגע שזה מופיע בחדשות ישראל, זה מתחיל לזלוג למהדורות החדשות בעולם".

היישוב מתגייס ומחבק

לאחר שבת קשה שבה הסתגרו אבי ורחלי פרנקל, הוריו של נפתלי, בביתם בנוף איילון עם חברים ובני משפחה שבאו לחזק ולעודד, ביום ראשון הם קיבלו את פני התקשורת. אורח נוסף שהגיע לתמוך בהם הוא שר הפנים גדעון סער. רחלי פנתה לבנה באמצעי התקשורת ואמרה: "אמא ואבא והאחים שלך אוהבים אותך עד אין קץ ועם ישראל הופך עולמות כדי להביא אותך הביתה".

רחלי הודתה בהודעתה לכוחות הביטחון ולכל הגורמים המעורבים כולל לשגרירות אמריקה שבתל אביב (נפתלי בעל אזרחות אמריקנית) על עבודתם ועל תמיכתה הרבה ואמרה: "אני מוקפת במשפחה וקהילה חמה שדואגת ומטפלת בנו. אנחנו יודעים שכולם עושים הכל כדי להחזיר בשלום את נפתלי, גיל-עד ואייל. אנחנו מרגישים גלים של תמיכה ואנרגיה חיובית, אנחנו מבקשים ממי שיכול שימשיך להתפלל. יש אנשי מקצוע שעושים את העבודה ואנחנו בוטחים בהם, אבל אם תוכלו גם להתפלל זה יכול רק לעזור. אני יודעת שהם יהיו פה בקרוב ונחבק אותם".

ישי פרנקל, דודו של נפתלי, סיפר כי ביחס למצב שנפל עליהם כרעם ביום בהיר, מנעד הרגשות שעובר על אבי ורחלי הוא בגדר הנורמה: "המון חרדה וחוסר ידיעה. יחד עם זאת תחת הנסיבות האלו רחלי ואבי מאד חזקים ואופטימיים. זה קשה לעיכול. אנחנו אנשים חכמים ולא אטומים למציאות ומכירים סיפורים דומים מהעבר. אבל בלי קשר לזה אנחנו שומרים על אופטימיות. שומרים על סדר יום רגיל. גנים ובתי ספר. זו קהילה חמה מאד ומחבקת. מאד חשוב לנו שיחזרו לתלם עם חבריהם העוטפים והמחבקים . בבית משפחה וחברים טובים, נציגות של מערכת הביטחון ואנחנו מקבלים עדכונים שוטפים".

הטרמפים עבורו ועבור חבריו לישיבה הם עניין שבשגרה?

"נגמור את זה בשלום ואז… זה נושא חשוב, אבל לא לעכשיו".

מנסים לייצר שגרה

ביום שני שבה המשפחה להסתגר בביתה, למעט יציאות מעטות של האב לתפילות בבית הכנסת. אחיו של נפתלי הלכו למוסדות החינוך והמשפחה ניסתה, ככל האפשר, לנהל חיי שגרה. "זו חצי שגרה מוזרה", אמר ישי. "לשמחתי יש לילדים את כוח החיים והשגרה עוזרת להם להמשיך".

מה אומרים להם לגבי אחיהם הנעדר?

"לאחותו בת החמש אמרנו שנפתלי נעלם ואנחנו מחפשים אותו. לאחות הגדולה יותר, בת העשר, אמרנו שהערבים לקחו אותו ואנחנו מקווים שתיכף הוא יחזור. אחיו הגדול חשוף לכול. יש פסיכולוגים שמסייעים לנו בהעברת המסרים בהתאם לגילם ויכולת ההבנה שלהם".

עדיין אופטימיים?

"זה לא קל, אבל לכל אורך הדרך היינו ואנחנו ממשיכים להיות אופטימיים. אנחנו מאמינים ומקווים שיהיה בסדר. אנחנו לא אטומים ולא אומרים 'יהיה בסדר' מתוך סוג של אטימות, ברור לנו שמי שלקח את הילדים הם לא נציגות של האם תרזה ובכל זאת שומרים על אופטימיות. עד כה גם לא קיבלנו חדשות רעות, והלוואי ונצדק ובקרוב הם ישובו" .

איזה נער הוא נפתלי?

"נפתלי הוא ילד מאד אנרגטי ובעל מזג טוב. ילד ג'ינג'י על כל המשמעויות של הדבר. הוא בחור מאד חכם ואני סומך עליו. זה מעודד ששלושתם יחד, הוא וגיל-עד חברים באותה ישיבה".

אם יכולת לדבר איתו מה היית אומר לו?

"עם שלם, בארץ ובתפוצות, חושב עליו ועל חבריו. כמות התמיכה מדהימה. הלוואי והוא היה יודע את זה. הייתי רוצה לספר לו על כך. אוהבים ומחבקים אותך".

איתה-אל, דודתו של נפתלי, אמרה: "ימים קשים מאד עוברים עלינו. אנחנו נתלים בעבודה שנעשית על ידי כוחות הביטחון ועל התפילות של כולם. אנחנו אופטימיים ומקווים לראות את נפתלי בקרוב".

רמי ליבר, דובר היישוב נוף איילון: "מהרגע הראשון, כבר בשישי בבוקר, היישוב התארגן לסייע למשפחה. יש צוות מיועד המטפל באירועים מסוג זה הכולל אנשים בעלי מקצוע רלוונטיים: מורים, פסיכולוגים, אנשי חינוך ואנשי צבא. יש חלוקת עבודה לפי מעגלים, במעגל הקרוב של המשפחה עוזרים עם אוכל, מתן חיבוק וסיוע רגשי ותומך ובמעגלים הרחבים מקיימים שיחות בני הנוער בחתך הגילאים של האחים של נפתלי, במוצ"ש יצאו שלושה אוטובוסים מלאים לתפילה בכותל תודות לשיתוף פעולה עם מועצת גזר והיישוב הביע תמיכתו בתפילות תהילים אתמול בבית הכנסת המקומי".

במסגרת התמיכה במשפחת פרנקל ושתי משפחות החטופים האחרים התקיימו תפילות רבים בכותל המערבי, באלפי בתי כנסת, ובפרט בבתי הכנסת של היישובים בהם מתגוררים החטופים, נאמרו תהלים במהלך לשלומם של השלושה. וכאמור – ביום שלישי הצטרפו אליהם גם מאות מתושבי מודיעין. 

(צילום: אינגריד מולר)

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »