בעקבות תוכנית הדיור של שר האוצר יאיר לפיד, לפיה זוגות ששרתו בצה"ל יזכו להנחת מע"מ על קניית דירה ראשונה מקבלן בשווי של עד 1.6 מיליון שקלים, וצעירים שלא שרתו בצה"ל (כגון זוגות חרדיים וערבים) יזכו להנחת מע"מ על דירות במחיר 600 אלף שקלים, יצאנו לבדוק את מחירי הדירות בעיר החרדית מודיעין עילית. מטרתנו היתה למצוא דירות הקרובות למחיר היעד וגם לבדוק האם ישנם תנאי קבלה מיוחדים (ועדות קבלה שמגבילות את סוג הקונים) לעיר או לשכונות הקיימות בה.
ועדות קבלה בעולם החרדי הן מקובלות ביותר, וכמעט ולא תמצאו אותן במקומות אחרים למעט קיבוצים, מושבים או שכונות סגורות. חסידויות שונות כמו גם קבוצות אשכנזיות או ספרדיות לא מאפשרות למי שאינו נמנה על החוג שלהן לקנות דירה בשכונתן. הגבלות מסוג זה קיימות גם על רוכשים חוזרים בתשובה, שנתפסים לא פעם בציבור החרדי כאזרחים סוג ב'.
קודם תעבור ועדת קבלה
ברחוב חזון דוד במודיעין עילית מצאנו דירת שלושה חדרים במחיר של 1,110 אלף שקלים. כששאלנו את המוכר אם יש בעיה למכור אותה לספרדי או חוזר בתשובה השיב כי בעיר ישנן ועדות אכלוס הקובעות מי יכול להיכנס לדירה ומי לא. על הקריטריונים של ועדת האכלוס הזו השיב הקונה בהתחמקות.
מוכר אחר מרחוב רבי שמעון בר יוחאי שמציע את דירתו אף היא בת שלושה חדרים במחיר של 1,200 מיליון שקלים, סיפר כי באופן אישי אין לו בעיה למכור את הנכס לכל אדם אלא ש"צריך לדעת שיש בעיר ועדת אכלוס, הוועדה הזו אם היא לא תקבל אותך תמנע ממך מלרשום את ילדיך לגנים ולבתי הספר בעיר". עוד ידע לספר האיש כי אחותו שקנתה בעיר דירה ללא ועדת אכלוס נתקלה בקשיים רבים.
אז מה ניתן לעשות?
"יש גורמים שונים בעיר שאם אתה נרשם דרכם יכולים לסייע לך להירשם לוועדת אכלוס, יש להם כל מיני דרכים לעשות זאת. אבל אם אתה לא עובד דרך הגורמים האלו תהיה לך בעיה. תאמין לי אני אישית רוצה ללכת מכאן מהר ולכן לא אכפת לי למי אני אמכור את הדירה, אבל אתה צריך לדעת שללא ועדת אכלוס תהיה לך בעיה קשה מאד".
גם מ' תושב מודיעין עילית, מאשר את תופעת ועדות הקבלה בעיר "בכל פרויקט בנייה חדש בעיר, הגוף המשכן מפרסם טלפון של ועדת קבלה שבוחנת את מי שרוצה להגיע לאותו פרויקט מגורים. הוועדה היא הגוף שמאשר חוזה את הקנייה ולעיתים היא גם מטילה מגבלות על המכירה של הנכס. אגב בעיר מעדיפים לקבל בעיקר תלמידי ישיבה ולא אנשים עובדים".
זה לא מקומם אותך? אתה הרי אדם שלא לומד כל היום?
"לא, זה בכלל לא מקומם אותי. כמו שכאן ביישובים החילונים כמו לפיד או נילי יש ועדות קבלה וכמו שאנשים חילונים לא אוהבים כניסה של אנשים שונים מהם לשכונה שלהם אז גם כך הדבר אצלנו. יש כאן ועדות אכלוס שפועלות על פי כל מיני קריטריונים. זה לא שאין בעיר סוגי אוכלוסייה שונים אלא שכל קבוצה באופן טבעי רוצה לגור יחד. ככה יש כאן אשכנזים, ליטאים וחסידים, ספרדים תימנים ועוד.
למ' גם חשוב להדגיש כי "אצל החרדים זו בעיה בולטת והרבה תוקפים אותנו על המציאות הזו" אלא שבפועל זו תופעה שקיימת בהמון מקומות. הרי יש ישובים שלא יקבלו חרדים ולא יקבלו ערבים. אז בוא לא נהיה צבועים".
אבל לא מפריע לך שכל העיר היא כזו?
"תראה גם אני משלם מחיר. למשל את הילדים שלי אני לא יכול לרשום לכל מקום כי אני אדם שלא לומד כל הזמן בישיבה אלא גם עובד. למרות זאת זה מקובל עלי. ואישית אני את הילדים שלי רשמתי למוסדות שכן קיבלו אותם כי יש בזה רמות שונות". מ' מוסיף ואומר כי לו באופן אישי אין בעיה במגורים מעורבים. "בבניין שלי כמו בבניינים רבים במודיעין לא תמצא רק אוכלוסייה אחת. ועדת הקבלה לא בהכרח מקבלת אנשים לפי מוצאם או עדתם. הרבה פעמים השיקול הוא תורניות, או שיקול מסוג אחר. ככה זה ולכן אני לא חושב שיש כאן בעיה מיוחדת הוא אומר".
לא התקבלת? אין משכנתא!
דיברנו עם מתווך דירות בעיר המודע לשיטה ומסביר שהיא מתנהלת באופן שגם הבנקים המקומיים עובדים איתה. "קונה שירצה לקנות דירה במודיעין עילית לא יקבל משכנתא כאן ללא אישור של ועדת קבלה. הבנקים יודעים שכל החוזים מותנים באישורי ועדת קבלה ולכן הם לא יקבלו בכלל קונה ללא אישור כזה". לדברי המתווך הסיבה לכך נובעת ממציאות שבה כל הסכם מקבל הערה שהוא לא מאושר בטאבו בלי אישור של ועדת קבלה. "הוועדה הזו גם גורמת לכך שאי אפשר למכור דירה בלי האישור שלה. בעבר אפילו אי אפשר היה להשכיר כאן דירות בלי אישורים כאלו, אולם בשנים האחרונות הדגש ירד משכירות לקנייה או מכירה של דירה. עלי כמתווך זה מקשה אבל זו המציאות".
איך התהליך פועל?
"יזם שרוצה לבנות כאן פרויקט מצרף אל השיווק שלו גורם חרדי שמעורה בחיים בעיר. היזם יודע שבלי הגורם הזה הוא לא יצליח למכור את הדירה. ככה נוצרת מציאות שיש מיון מלכתחילה של הקונים. בנוסף המשווק שהוא בעצם ועדה מכניס לחוזה סעיפים שמגינים על הוועדה ומונעים מהקונה להיות לגמרי בעל הדירה. כלומר זה נכון ששילמת כסף ויש לך חוזה אבל בפועל לא תוכל לרשום את הדירה כשלך בלי אישור של הוועדה כי זה חלק מכל התהליך".
יש כאן סלקציה של ספרדים אשכנזים?
"יש גם סלקציה כזו אבל עיקר הנקודה במודיעין עילית היא התורניות של האדם. בעיר לא רוצים חרדים מודרניים שעובדים. רוצים כאן יותר חרדים שהם תלמידי ישיבה. לכן הדגש הוא לא בהכרח על אשכנזים ספרדים למרות שגם זה קיים אלא שהעיקר זה מי האדם שמגיע".
היו מקרים כאלה?
"כן. זוג חרדי מודרני שעבר לעיר התקשה לגור כאן. רבני העיר אסרו על המוסדות החינוכיים לקבל את הילדים שלהם לגנים ולבתי הספר. זה לא שממש ניתן לאסור על גן או בית ספר לקבל אבל בפועל בית הספר או הגן יערימו בעיות או שאיך שהוא ידחו את הבקשה. הזוג כבר עזב את העיר, אבל הוא מאד נפגע מהחרם השקט הזה שעשו עליו. ככה זה כאן הרבה פעמים בעיר".
ניסינו לראיין תושבים שמוכרים דירות על ועדת הקבלה, אבל הם לא רוצים לדבר, מדוע?
"ברוך הבא לעולמו של הציבור החרדי. אנשים מפחדים לדבר כי הם עלולים אחר כך להיות מנודים חברתית או להיפגע. יש כאן קצת משטר של פחד. אמנם זה לא שיש כאן טרור אבל יש תחומים שאנשים יפחדו לדבר איתך עליהם"
"ועדות הקבלה הן מאפיה גזענית"
יוני מזרחי, תושב שכונת קריית ספר במודיעין עילית, מדבר בחריפות רבה ובגלוי על תופעת ועדות הקבלה בעיר. "מדובר במאפיה שמטרתה להרחיק ספרדים מן העיר". לדבריו "בעת הקמת העיר מודיעין עילית לגורמים המשכנים לא היה ברור אם העיר תצליח ולכן קבלו לעיר את כל מי שרצה לגור בה. כך נוצר מצב שבעיר היו 50 אחוז תושבים ספרדיים. אלא שאז התברר שמדובר בהצלחה והרבה תושבים חרדיים הגיעו לעיר. לכן החליטו גורמים שונים להצר את צעדיהם של התושבים הספרדים על ידי מניעה של כניסה נוספת שלהם לעיר".
איך מבצעים בפועל תהליך כזה?
"זה מאד פשוט, הקימו ועדת צללים מאפיונרית שקבעה לגורמים המשכנים מי ייכנס לעיר. אף אחד לא יודע מי בוועדה הזו ומי עומד מאחוריה, יש רק מספר פקס שאליו אתה שולח את הפרטים והוא מאשר אותך או שלא. אגב הגורם הזה בכלל לא חייב לענות לך. אתה יכול לחכות שנים לאישור. בפועל ממה שראיתי החליטו שם על מספר בסביבות 25 אחוז לספרדים. לא מקבלים יותר ספרדים מהכמות הזאת".
מזרחי מספר כי הגורמים הללו "קשורים לכל הפוליטיקה והרבנים באזור. הם יורדים לרזולוציה של בניין. הייתי פעם אצל מתווך דירות בעיר שהתקשר לאחד הגורמים האלו. הוא אמר שקונה ספרדי רוצה לקנות דירה בבית מסוים. אותו גורם חזר אליו כעבור כמה דקות ואמר לו שאי אפשר לקנות בבית הזה כי יש שם כבר שני ספרדים. אותו גורם גם אמר 'שאם הפרענק יתעקש אז אל תמכור לו'". לטענתו של מזרחי המניעים האמיתיים שעומדים מאחורי דרך הפעילות הזו הם "גם פוליטיים. גורמים אשכנזיים רוצים שליטה בעיר וכן גם יש כאן גזענות כלכלית. יש כאן פחד שאם יהיו הרבה ספרדים אז רמת העיר תרד".
ניסית להתמודד עם המצב?
"בשעתו פניתי למפקח על הבנקים שיכריח את הבנקים לתת משכנתאות גם למי שלא מביא אישור מהוועדות המשכנות. המפקח בדק את הנושא והסביר לי שאין לו יכולת כזו. הוא אמר שהבנקים פוחדים על הכסף שלהם. לכן מצאתי שיטה שעוקפת את החשש הזה. אני לא רוצה לפרט כל כך אבל מצאתי דרך חוקית לעקוף את הוועדות האלו ולסייע למי שלא מקבל מהם אישור להשיג משכנתא ולקנות את הדירה. אני יודע שזה משגע כאן גורמים שונים בעיר אבל המצב הוא כזה שאני רואה שליחות לעזור לאנשים שמופלים לרעה רק בגלל מוצאו".
ואיך מגיבים על הפעילות שלך?
"מה שקורה זה שמאיימים על המוכרים ועל הקונים. למשל אם יש לי מוכר שלא תלוי בוועדה הזו אז מה שהגורמים האפלים האלו עושים זה להתקשר לקונה. הם מאיימים עליו ומסבירים לו שלא יקבלו את בנו לבתי הספר, וכן הלאה. זו שיטת פעולה קשה שעובדת על רבים. אני נלחם בה במלוא העוז אבל יש כאן ממש מצב לא בריא.
בסוף דבריו מבקש מזרחי לומר "מדובר במציאות מזעזעת. תושבי מודיעין יגלו הרבה דברים לא הגיוניים אם תמקדו את הזרקור שלכם על מה שקורה בעיר השכנה שלהם מודיעין עילית".
"בגלל הפאה של אשתי"
על הסיבה לאפליה במודיעין עילית חושב ט' תושב בעיר קצת אחרת. הטרור לדעתו אינו בהכרח קשור לאפליה ספרדית אלא לשליטה באנשים. "אני אשכנזי ועדיין עברתי כאן טרור. גורמים בעיר הסיתו נגדי רק בגלל הפאה של אשתי. למישהו הפריע צורת הלבוש שלה וישר הפיצו שהיא אישה לא כשרה ואמרו הרבה לשון הרע. זה הגיע למצב שלא יכולתי לרשום את הילדים שלי לשום בית ספר אשכנזי בעיר. לכן הלכתי לבית ספר ספרדי שקיבל את הילדים. אלא שאיימו עליהם ויום לפני הלימודים החליטו להגיד לי שאין מקום".
למה הם מתנכלים לכם?
"יש כאן גורמים שרוצים התנהגות מסוימת ואם אתה לא עומד בקריטריון שלהם אז רודפים אותך. אנשים רועדים כאן מפחד בגלל המצב הזה. אני אישית כבר לא סובל כי ארגנתי לילדים שלי בתי ספר מחוץ לעיר ולכן אין למאפיה הזו איך להפחיד אותי אבל לא כולם כמוני. יש כאן אווירת פחד".
עוד מוסיף ט' ואומר כי "אווירת הטרור הזו היא לא רק רוחנית אלא כלכלית. יש כאן גורמים כלכליים ואינטרסים מורכבים מאד. אני מנסה להלחם בזה אבל רוב הציבור שותק".
סגן ראש העיריה: "אין כאן אפליית ספרדים
הרב אבנר עמר, סגן ראש עיריית מודיעין וממלא מקומו (מטעם ש"ס) דוחה את הטענות על אפליית ספרדים בעיר. עמר: "אני הגעתי לעיר לפני שמונה חודשים וקניתי דירה. כך גם עשה העוזר שלי ושנינו ספרדים. הקניה היתה חלקה ואף אחד לא עצר אותנו כי אנחנו ספרדים. נכון שאמרו לנו שיש ועדת קבלה לעיר, אבל אני מחכה לשמוע מהוועדה הזו עד היום ולא שמעתי כלום. כלומר יש כאן הגזמה רבה בכל העניין".
אז אין כאן אפליה…
"אין. לדעתי העיר מסבירת פנים לספרדים יותר ממקומות אחרים שהייתי בהם. דווקא כאן בחינוך לא נתקלתי בכלל בשאלות של מוצא ולכן אני לא מבין את הטענות. נכון שרוצים כאן שהקונים יהיו דתיים ולא יחללו שבת כי זו עיר חרדית, אבל מעבר לכך אין כאן אפליה. אני קובע זאת בצורה חד משמעית".
איך זה שרק 30 אחוז מתושבי העיר הם הם ממוצא מזרחי?
"לדעתי הבעיה לא קשורה כלל לסלקציה בעיר אלא לעובדה אחרת. אנחנו הספרדים יותר עניים וקשה לנו לקנות דירות. למשל לי יש ברוך השם 11 ילדים ולא קניתי לאף אחד מהם דירה. לכן בצורה פשוטה נוצר מצב שכאן בעיר רוב בעלי הבתים הם אשכנזים. אבל לא מדובר על אפליה אלא על מציאות רחבה יותר והיסטורית שלא קשורה למודיעין עילית דווקא אלא למציאות הישראלית כולה".
תושבים מקומיים טוענים שיש אפליה קשה…
"במקום כמו מודיעין עילית תמיד יהיו טענות. אלא שאני קורא לכל מי שטוען כך שיציף את הדברים ויפרסם אותם ברבים. מאד קל לדבר לכלי תקשורת מבחוץ כי אתה לא גר בעיר ולא מכיר את כל הנפשות שפועלות כאן. בפועל אני קורא לכל המתלוננים לבוא אלי. אני מבטיח שלא אשתוק ואסייע לכל פונה. ואגב, משמיעה של התלונות אני רוצה להגיד לך שמדובר לא פעם באינטרסים פוליטיים. אבל גם בנקודה הזו אם באמת יש ממש בכל התלונות ויש כל כך הרבה ממורמרים אז איך זה שאין להם שום ביטוי פוליטי?"
רוצה לסכם את עמדתך?
"חשוב לי להבהיר כי במודיעין עילית דווקא יש יחס טוב לספרדים. העיר הזו פתוחה יחסית והיחס כאן הרבה יותר טוב ממקומות אחרים. לצערי, אנשים מתלוננים ומכפישים סתם. זה מאד קל. אבל אני איש ציבור ואני באמת עומד בעיר ומשתף פעולה עם ראש העיר ולכן הכל באמת עורבא פרח. חשוב לי מאד שהשכנים שלנו כאן במודיעין וביישובים מסביב ידעו את זה".
מודיעין עילית במספרים
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נכון לדצמבר 2012 התגוררו במודיעין עילית 55,494 תושבים. האוכלוסייה גדלה בקצב גידול שנתי של 7.1%. לפי נתוני הלמ"ס נכון לדצמבר 2012, העיר מדורגת 1 מתוך 10, בדירוג החברתי-כלכלי.
השכר החודשי הממוצע של שכיר במשך שנת 2011 היה 4,018 ש"ח (ממוצע ארצי: 7,964 ש"ח). קצב הילודה במודיעין עילית גבוה במיוחד: מידי שבוע נולדים בעיר בממוצע כ-55 תינוקות; כמעט 3,000 בשנה. המדד הכלכלי חברתי של העיר הוא 1 מתוך 10, אחוז האקדמאים 7.6 אחוז, מפלגה מובילה בבחירות: יהדות התורה עם 77 אחוז, ממוצע נפשות בדירה: 5.3. מחיר דירת 3 חדרים נע בין 900-1100 אלף שקלים.
על פי דו"ח מבקר המדינה, חיברה העירייה ביוני 2008 באופן פיראטי, את מערכת הביוב שלה למערכת הביוב של מודיעין. באוגוסט פסק בית המשפט המחוזי כי על העירייה לנתק את החיבור לא יאוחר מה-25 בחודש. החיבור לא נותק אך מאז הגיעו הרשויות להסדר ביניהן, והביוב של העיר מוזרם למתקן טיהור שפכים איילון.
סקר כללי מאתרי נדל"ן שונים מגלה שבמודיעין עילית אין במחיר היעד של 600 אלף שקלים אף דירה למכירה, גם לא דירה יד שנייה. מחירי דירות שלושה חדרים זולות, בקומות גבוהות וללא מעלית, עולות מעל 800 אלף שקלים. מציאות זו מלמדת כי בעיר החרדית השכנה לא נמצאות כלל דירות שעומדות בקריטריון שהעמיד משרד האוצר לאישור הממשלה.
(צילום ארכיון)