צא ולמד

איילת לוין
2014-04-17 01:00:00
2014-04-17 01:00:00

הנתרמים תורמים ויוצאים נשכרים

חניכי "החבר'ה הטובים", אנשים מוגבלים שכלית ובעלי צרכים מיוחדים, הפעילו בשישי האחרון בליווי המתנדבים והרכזים הפעילים בקבוצה דוכן למכירת פרחים ועציצים, עוגיות ומאפים במודיעין סנטר למען חולי סרטן. מטרת הפעילות היא להפוך את הנתרמים לתורמים, הם אלו שימכרו את המוצרים ויהיו אחראים על המכירה והם אלו שהחליטו למי הכסף שייאסף ייתרם: לעמותת "גדולים מהחיים" למען ילדים חולי סרטן. בכך זה יתרום גם לתחושת העצמה בקרבם ולעלייה בדימוי העצמי שלהם.

כשהגענו למודיעין סנטר בשישי האחרון החניכים והמתנדבים עם חולצות "החבר'ה הטובים" ופליירים הסתובבו מחויכים כשאנרגיות חיוביות של עשייה ותרומה אפפה אותם. ע' סיפרה כי מאד חשוב לתת לאלו שאין להם וזקוקים לכל עזרה אפשרית. לשמוע את זה מפיה, צעירה שלא יכולה לחיות חיים נורמטיביים ובעצמה נעזרת מכספי תרומות ובטוב ליבם של מתנדבים המשפרים את חייה היה מחמם את הלב. גם היא וגם החניכים האחרים השותפים בפרויקט סיפרו שאילולא הפעילויות הללו הם היו מבלים שוב עוד אחר הצהריים בביתם, ללא חברים ומשתעממים.

את הפרויקט יזמו תלמידי התיכון דאז, אורת אליאור ודניאל גולדבלאט, במסגרת ארגון LEAD – המסלול לפיתוח מנהיגות. כל שגריר בארגון היה צריך ליזום פרויקט קהילתי ו"החבר'ה הטובים" היה פרי יוזמתם לפני חמש שנים. הסיבה להקמת יוזמה לאוכלוסייה זו אמרה אורת הייתה לתת מענה לצורך חברתי בקרב הגילאים הבוגרים שבניגוד לילדים הסובלים ממוגבלות שכלית, להם יש אפשרויות רבות יותר למפגשים חברתיים ולהיחשף למגוון פעילויות ואילו למבוגרים שבהם כמעט ואין, אם בכלל.

היום מובילים את הפרויקט שלושה רכזים בוגרים תלמידי כיתה י"ב: אריאל אהרון מהישיבה התיכונית, רעות בן דוד תלמידת האולפנה ונורית אנגל מאייר מבית הספר יח"ד. שלושתם התחילו להתנדב בפרויקט במסגרת מחויבות אישית בבית הספר ולאחר מכן המשיכו להתנדב פשוט כי לא רצו לעזוב. בנוסף להם יש עוד חמישה מתנדבים נוספים ומשתתפים בפעילות כשבעה חניכים, חלקם בעלי מוגבלות שכלית, חלקם בעלי מוגבלות פיזית ויש שסובלים ממוגבלות כזו או אחרת (מ"אקים" ומעמותת "איל"ן), שאינם משתייכים לעמותה שהופנו אליהם ממחלקת הרווחה. כולם בני 21 ומתגוררים במודיעין בבית משפחותיהם.

מפגשי "החבר'ה הטובים" נערכים מדי חמישי בבית "אקים", שמספק להם את קורת הגג, כמו כן עיריית מודיעין ועמותת סחלבים מסייעים ותומכים בהם באמצעות ליווי עובדות סוציאליות וארגון השתתפות בפעילויות שונות המתרחשות בעיר. הם כמובן שמחים לקבל כל עזרה נוספת. "החניכים מחכים לימי חמישי" מספרת רעות, "זו המסגרת החברתית היחידה שלהם להיפגש אחד עם השני ועם צעירים אחרים, איתנו, הפכנו לסוג של משפחה. אני קוראת לנו משפחת 'החבר'ה הטובים'".

באיזה מובן הפכתם למשפחה?

"הקשר בינינו נבנה עם הזמן, היו כאלה שבהתחלה הרגישו שלא בנוח, בקושי דיברו ולא מצאו את מקומם בתוך הקבוצה, היום כולם פורחים במפגשים, שמחים וכולם משתתפים".

מה אתם עושים יחד?

"זה מאד דינמי, בכל פעם אנחנו עושים משהו אחר, וזה לא מתנהל בצורה שאנחנו מפעילים אותם, אלא אנחנו עושים הכול במשותף, אם זה להכין ארוחות ערב ביחד, לערוך הצגות, פעילויות יצירה, לדבר ולשחק. מידי פעם אנחנו מקיימים גם פעילויות חוץ כמו יום כיף בבאולינג או פיקניק בפארק ענבה".

אריאל מסביר שבניגוד לפעילויות של עמותות אחרות עם עשרות חניכים אצלם ניתן להתמקד בכל חניך בצורה עמוקה יותר ולטפח אותם ולעבוד איתם על נקודות התורפה שלהם. על אחת החניכות שהתהליך איתה היה אחד המשמעותיים השנה. "הגיעה אלינו חניכה חדשה, שהוריה הביאו אותה ברכב למפגשים, אבל היא לא רצתה לצאת מהרכב להצטרף אלינו. עד אז היא לא הייתה באף מסגרת קבוצתית. במשך ארבעת המפגשים הראשונים למרות ניסיונותינו לפתות אותה להצטרף אלינו על ידי פרחים ועוגות היא לא הסכימה לצאת. במפגש החמישי היא נכנסה פנימה ועמדה בפינה, היא לא השתתפה באף פעילות. בהדרגה בזכות תשומת לב כמעט בלתי נפסקת ועבודה מתמשכת היא החלה להשתתף מדי פעם בפעילויות והיום היא רוצה להשתתף ומתקשרת איתנו בחופשיות".

ארוחה חמה עד לבית

לפני שלוש שנים הצטרפו היישובים לפיד וכפר אורנים ל"פרויקט כרובית", פרויקט חלוקת מזון לקשישים, ניצולי שואה ונזקקים בחגים. הרעיון החל כיוזמה פרטית של רופאה שנכמרו רחמיה על מטופליה הקשישים החוזרים לביתם לחג ואינם מסוגלים לבשל בכוחות עצמם או אין להם את היכולת הכלכלית ליהנות מארוחת חג. כיום כ-2000 קשישים ברחבי הארץ מקבלים ארוחות חג בעזרת מתנדבים המבשלים ומביאים להם את הארוחות עד הבית.

את הפרויקט המקומי מרכזות מיריי גבעון ואורית חביב מלפיד. מיריי מלמדת סדנאות להעצמה אישית וחשיבה הכרתית בשיטת ימימה וגם קבלה בלפיד, ירושלים, בית דגן ועוד. לפני שלוש שנים אחת התלמידות שלה סיפרה לה על הפרויקט והיא חשבה לעצמה שזו הזדמנות טובה לעזור למי שזקוק לארוחה חמה וטובה ולשמח את לבבו בחג. הנזקקים מקבלים את הארוחות בשלושת הרגלים (ראש השנה, פסח ושבועות). היא פנתה לוועד היישוב שנרתמו ליוזמה ובכל חג הם מכינים כ-100 ארוחות המכילות תבשיל מוכן במשקל 1 ק"ג מעוף, בשר או דגים. בנוסף לכך הם מבשלים תוספת בצד, אורז לרוב, בצירוף ירקות ועוגה. בארגז שמקבלים הנזקקים ישנם גם מצרכים ומוצרי יבשים אחרים. השנה מאזורנו צירפו במתנה גם עציצים ועליהם מדבקת לב ממשתלת ניירובי שבשילת. ארגון פרויקט כרובית ביקשו כ-100 עציצים ולהפתעתם הם קיבלו 200. מיריי "זה מתחיל להתרחב, פנתה אליי גם תושבת ממכבים שמעוניינת לרתום את הנהלת היישוב".

קייטנת פסח לאוטיסטים

דוכן התרמה הוקם בשבוע שעבר על ידי  קניון מודיעין ביוזמת מתנדבים לעמותת אקדם הפועלת למען ילדים על הרצף האוטיסטי. בהתרמה השתתפו כ-15 בני נוער, סטודנטים וחיילים. המטרה הייתה לאסוף כסף לקייטנת הפסח של הילדים, היא הושגה בהצלחה רבה והוצלח לגייס את הסכום הדרוש. העמותה מפעילה מועדונית במהלך השנה ובחופשים מפעילה קייטנות.

בתי הקשישים נצבעו

לקראת פסח, נרתמו מתנדבים, חברי קהילת 'יחד מודיעין' לפרוייקט צביעת בתי קשישים בעיר. פרוייקט זה הוא חלק ממערך התנדבות הכולל איסוף כספי צדקה בכל ראש חודש למען קשישים במודיעין המתנדבים, בוגרים ובני נוער, הגיעו לעמותה למען הקשיש לאח"צ של שמחה עם הרבה צבע.

הפרוייקט ביוזמת 'יחד ביחד', ועדת החסד של קהילת יחד, המלווה יחידים ומשפחות ברגעי שמחה ומשב מקשרת את אלו שיכולים לתת עם אלה שזקוקים לתמיכה ומפעילה יוזמות חסד בתוך הקהילה ומחוצה לה. גם 'עופר פלאפל' נרתם לעניין בתרומת מנות פלאפל למתנדבים.

(צילום אהרון אריאל)

כתבות נוספות

לעלות על המפה

עירוני מודיעין תשאף לסיים את הסיפור כבר במשחק הביתי היום ולהעפיל רשמית לליגה הלאומית, שם יעמדו בפניה אתגרים לא פשוטים

השור הזועם

טלי משה, מדריכת ריצה ממודיעין, הובילה עוד ריצת שטח שגרתית בגבעות הדרומיות, כאשר מתוך עדר הפרות הרועה במקום הגיח פר ונגח בה: "עוד סנטימטר היה קורע את העורק הראשי"

לעלות על המפה

עירוני מודיעין תשאף לסיים את הסיפור כבר במשחק הביתי היום ולהעפיל רשמית לליגה הלאומית, שם יעמדו בפניה אתגרים לא פשוטים

המשך קריאה »

השור הזועם

טלי משה, מדריכת ריצה ממודיעין, הובילה עוד ריצת שטח שגרתית בגבעות הדרומיות, כאשר מתוך עדר הפרות הרועה במקום הגיח פר ונגח בה: "עוד סנטימטר היה קורע את העורק הראשי"

המשך קריאה »