ניצחון המכונה

איילת לוין
2014-03-11 00:00:00
2018-06-13 01:00:00

בשבוע שעבר התקיים ב"היכל נוקיה" בתל אביב מפגש השיא של מגמות הרובוטיקה, לשלושה ימים של משחקים ותחרויות. הן נחלקו לשתי ליגות: ב"ליגת הלגו" של ה-FLL יכולים להשתתף תלמידי כיתה ז'-ט'. משימתם היתה לבנות רובוט אוטונומי מלגו, שיבצע מספר משימות על גבי לוח משימה מרובת אתגרים ונושאים. השנה המשימה נסובה סביב אסונות טבע והדגש היה על חקר הנושא, חדשנות הרובוט ויצירתיות.

בליגת הרובוטיקה של ה-FRC היוקרתית השתתפו תלמידי השכבות הבוגרות, מכיתות י'-יב'. הם בנו רובוט אמיתי וממונע בשילוב מחלקות אלקטרוניקה, תכנות, בנייה ושיווק. בתחרות זו השתתפו 50 קבוצות מרחבי הארץ.

בתחילת השנה נחשף (באירוע "קיקאוף" בשמו האמריקאי) המשחק שתוכנן לתחרות שהיתה השבוע: לכל קבוצה ניתן פרק זמן של שישה וחצי וחצי שבועות כדי לבנות את הרובוט ולהכין אותו לתחרות על פי חוקי התחרות.

התחרות השנה התבססה על עקרונות משחק הכדורעף: הרובוטים נדרשו לקלוע כדורי יוגה ענקיים לאזורים שונים במגרש. הרובוטים נדרשו לדעת לאסוף כדורים, לנסוע איתם, להתמקם באזור שאליו רצו להבקיע, וכמובן גם לפגוע במטרה. הרובוטים נדרשו גם ליכולת משחק הגנתי כאשר הכדור היה בידי חבריהם לקבוצה, והפגנת כישורי משחק קבוצתי תומך.

המשחק בליגת ה-FRC נערך בין שתי קבוצות שלהן שלושה רובוטים כל אחת. מירב הנקודות ניתן לרובוטים אשר ביצעו "אסיסטים" עם חבריהם לברית. היום הראשון של התחרות הוקדש לאימונים של הרובוטים ולהכרת היכולות של הנבחרות הרבות, כדי לשפוט את ביצועיהן מאוחר יותר, כאשר יידרשו הקבוצות המובילות לכרות בריתות למשחקי רבע הגמר ומעלה.

ביום השני התקיימו משחקי המוקדמות, לכל נבחרת היו עשרה משחקים בהם שיחקה עם שני רובוטים נוספים, בברית שנקבעה בהגרלה, מול ברית של שלישייה אחרת.

לאחר סיום משחקי המוקדמות, כל אחת משמונת הקבוצות שסיימו במקומות הראשונים בחרה שתי קבוצות נוספות. מרגע זה הפכו שלוש הקבוצות ל"ברית" והתחרו נגד בריתות אחרות ברבע הגמר, חצי הגמר והגמר.

ראשונים בתחום ה-FIRST

קבוצות הרובוטיקה של תיכון מו"ר הן הוותיקות ביותר במודיעין והשנה הם חגגו עשר שנים לייסודן. זו השנה התשיעית שקבוצת הצעירים (FLL) – "לגו פנדה" והבוגרים (FRC (ELYSIUM 1937 משתתפים בתחרות. המורה אתי הרשקוביץ מלווה את הקבוצות ומקדמת את החינוך הטכנולוגי בעיר יחד עם התלמידים בנבחרת. מיום היווסדן וגם השנה סיפרה כי למרות השנים הרבות שהיא מלווה אותם ההשתתפות בתחרות הייתה נפלאה ומרגשת.

איך כל שנה מתרגשים מחדש?

"יש בפרויקט FIRST ייחודיות והוא מאד מעצים. אני לא מלמדת כמו בשיעור רגיל אני מול הכיתה באופן פרונטאלי וכותבת מול הלוח. אני מורה 29 שנים ולא הייתי מעולם מחנכת, אבל בזכות ליווי נבחרות הרובוטיקה אני מאמינה שאני מצליחה לחנך את תלמידי יותר מכל מחנך שעושה זאת במסגרת הכיתתית הנורמטיבית. אני מסייעת להכין אותם לחיים יחד עם הורים שמתנדבים להיות מנטורים ויחד איתם אנחנו מוציאים מוצרים מיוחדים. זה הסיפוק הגדול ביותר שלי כמורה".

חומר הבניה – לגו

נבחרת "לגו פנדה", שבה תלמידי כיתה ז' וח', זכתה במקום השלישי בתחרות בנוקיה, מה שמזכה אותה בכרטיס לתחרות בינלאומית שתתקיים בספרד.

אורי בן משה, חבר בקבוצת החקר ותכנות בנבחרת, ובר שאלתיאל ממחלקת הבנייה, סיפרו כי השנה התחרות הייתה קשה יותר עבורם היות והם עשו כמעט הכול בכוחות עצמם עם פחות התערבות מאשר בשנה שעברה. ליוו אותם שני מנטורים במקום ארבעה והסיכויים שלהם לנצח ולהגיע למקומות הראשונים כמו בשנה שעברה היו נמוכים. לכן, הזכייה במקום השלישי הביאה לתחושה טובה מאד וגרמה להתרגשות.

עוד סיפר בר כי הכניסה לפרויקט הרובוטיקה גרם לו להיות יותר חברתי ויצירתי: "גיליתי שאני יכול לעבוד עם קבוצה. זה אפילו עדיף מאשר לעשות הכל לבד. כך מגיעים לרעיונות ועשייה מיטביים. היום גם אני יותר מאמין ברעיונות שלי ויודע שהם יכולים להפוך למציאות. אני יותר מדמיין ומעלה רעיונות ויודע שזה יכול להתגשם בזכות FIRST".

אליסיום שומרת על המסורת

קבוצת ELYSIUM 1937 הבוגרת זכתה בפרס "ההשראה טכנולוגית הנדסית", שזיכתה אותם בנסיעה לתחרות בינ"ל בסנט לואיס. בדירוג הכללי הם הגיעו למקום החמישי. הפרס ניתן עבור תרומה משמעותית לקהילה בתחום הטכנולוגי. בנוסף לחוגים שהנבחרות מקיימות בבתי ספר יסודיים וחטיבות הביניים במודיעין וגם עבור עולים חדשים וילדים עם מוגבלויות, השנה הם אירחו את תחרות ה"פלאפל" – תחרות הכנה של הקבוצות הישראליות המשתתפות בפרויקט FIRST. שני תלמידי "לגו פנדה" התנדבו להיות מנטורים של קבוצת הג'וניור FLL בבית ספר "רעים".

אחד ההישגים המשמעותיים של הקבוצה בתרומה לקהילה היא אימוץ וסיוע בבנייה של קבוצת רובוטיקה מאילת. "מהמדבר הרמנו קבוצה חדשה ומיוחדת", סיפרה הרשקוביץ. "אנחנו קשורים יחד בחבל הטבור, רק השנה הטסנו שש פעמים מנטורים לאילת כדי לעזור להם בהכנה לקראת התחרות. אנחנו מלווים אותם כבר ארבע שנים ושתי הקבוצות מפגינות מסירות רבה".

רועי פיינסוד, קפטן קבוצת ELYSIUM 1937, סיפר כי בשבועות שקדמו לתחרות הם גילו בעיה קריטית ברובוט. וזאת שבועיים אחרי קבלת המשימה. כלומר – שליש מתוך הזמן שהוקצב להם. היה עליהם היה לעשות שינוי דרסטי בתכנון הרובוט.

איך התמודדתם?

"זיהינו שיש בעיה והיינו חייבים לשבת, להירגע, לא להתעסק בקושי אלא למצוא פתרון. התכנסנו כולם ואמרתי להם שאנחנו לא יוצאים מהחדר עד שמגיעים לפתרון. לאחר דיון של שש וחצי שעות הגענו לתשובה".

איך ההרגשה לקראת הנסיעה לסנט לואיס?

"חלמנו על זה כל העונה. זו הזדמנות נפלאה עבורנו לייצג את הארץ ואת בית הספר".

הקפיצה של פרימו

זו השנה השנייה בלבד בה מתחרה הנבחרת של עירוני ב' –  PRIMO4586– בליגת ה-FRC. השנה היא שיפרה את הישגיה הטכנולוגיים באופן מרשים ביותר. כבר בשנתם הראשונה זכו בפרס הנחשק: Rookie All Star הניתן לאחת הקבוצות החדשות שמגיעות לתחרות המממשת את רוח FIRST (גיבוש קבוצתי, התלהבות, עזרה לקהילה ועוד). יחד עם זאת הם סיימו את התחרות בשנת 2013 במקום ה-40. השנה סיפרה המורה נעמי פינצי, המובילה את הקבוצה, כי הרובוט תיפקד מעולה ובזכות כך הם עלו לשלב רבע הגמר וזכו במקום עשירי. קפיצה אדירה משנה שעברה.

"ההשקעה והרצינות של חברי הקבוצה הייתה מדהימה" אמרה פינצי. "פעילות הקבוצה במהלך השנה שמגיעה לרגע השיא בתחרות מקדשת עבודת צוות, בזכות כך נוצרו חברויות נפלאות, למדו לסמוך אחד על השני, גם שיתוף פעולה עם ההורים שהגיעו להיות מנטורים ישבו עם הילדים שלהם ושניהם היו קשובים אחד שלני ברמה המקצועית וזה מקסים בעיניי, וזה הרווח הגדול ביותר שלהם, זו חוויית חיים".

לכל אורך המשחקים הפגינו חברי קבוצת PRIMO יכולת גבוהה מאוד והגיעו מספר פעמים לראש הטבלה. ביום השלישי הסתיימו משחקי המוקדמות כשהם במקום העשירי. שמונה הקבוצות עם הניקוד הכי גבוה בחרו שתי קבוצות שיהיו איתן ברית וישחקו איתן ברבע הגמר. השידוך היה בסוף עם "טייגר טים" מירושלים, ביחד עם ה"גרין בליץ" מהכפר הירוק. הברית נלחמה קשות במשחק רבע הגמר, אך כדרכן של תחרויות – לא כולם מצליחים להגיע לגמר.

הנבחרת לא נעצרה ברבע הגמר וקיבלה פרסים נוספים: פרימו קיבלה את פרס השופטים, המסתובבים במהלך התחרות ובוחנים את התנהלות הקבוצות השונות. עבור המאמץ הקבוצתי, התמיכה ההדדית והדיונים מלאי העניין של צוות הדוברים עם השופטים.

חברי הנבחרת מסרו כי "אנו גאים מאוד בהצלחה השנה וכבר מביטים קדימה לבניית הנבחרת של השנה הבאה. אנו נמשיך לפעול למען הקהילה, להוות מקור השראה ולהביא את הטכנולוגיה אל הנוער, כפי שעשינו בשנתיים האחרונות".

שי קליפה, ממחלקת השיווק, מה הייתה ההרגשה בתחרות?

"אלו היו שלושה ימים אינטנסיביים וסוריאליסטיים. הכרנו המון אנשים חדשים והעזרה ההדדית בין הקבוצות היתה מדהימה. לא ציפיתי לראות שיתוף פעולה כזה מחברי קבוצה שאינם אפילו מאותה ברית. הייתה הרבה התלהבות וזה היה כיף גדול, חבל לי שזו חוויה חד פעמית. בשנה הבאה אלווה כמה שאוכל את הקבוצה, אבל אהיה כבר בצבא ולתחרות אני מאמינה שלא אגיע". 

קפטן הנבחרת – יונתן סיגל, בנוסף לזכייה הקבוצתית, קיבל את פרס ה- Dean's List award שזיכה אותו במלגה של שני סמסטרים בטכניון. כמו כן אחד מהמנטורים – רועי שמואלי, קיבל את פרס מתנדב השנה עבור חלקו בבניית אתר ההזמנות של ארגון FIRST ישראל. 

יונתן סיפר על התחרות: "הקבוצה השנה הייתה הרבה יותר טובה, אנחנו מנוסים יותר והפקנו לקחים משנה שעברה, השנה למשל בנינו שני רובוטים. הייתי מאד גאה בקבוצה".

מה לדעתך הבאת כקפטן לנבחרת שהביא להתקדמות משמעותית בתחרות לעומת שנה שעברה?

"כקפטן שמתי דגש, יחד עם מור בורשטיין הסגנית שלי ונעמי, על מקצועיות והתמקצעות וחילקנו את הנבחרת לקבוצות עבודה ממוקדות יותר, ושמנו דגש גם על השקעה גדולה יותר, בעיקר מבחינת זמן. עשינו ימים כלילות. אבל זו לא עבודה אישית שלי, אלא של הקבוצה".

השנה הצטרפו לתחרות הארצית בפעם הראשונה גם קבוצת הצעירים של ה-FLL, תלמידי כיתה ט', בהובלתו של המורה קובי הרוש. "באנו מוכנים, רציניים ומרוגשים והשקענו המון כדי להגיע לאן שהגענו", אמר.

איך הקבוצה התנהלה בתחרות?

"הם פרגנו מאד אחד לשני, הייתה אווירה של כיף גדול, הם עמדו באתגרים ובקשיים וזה לא פורר אותם. היה להם קשה לקבל שהם לא הגיעו למקום מתקדם יותר, הם הגיעו עם המון מוטיבציה, אבל הם התאוששו די מהר".

לאיזה מקום הגעתם?

"הגענו למקום 28 מתוך 50 קבוצות, אבל ההפרש בניקוד בין הנבחרת שלנו לבין מקום 13 למשל היה קטן מאד. סך הכול תוצאות יפות לפעם ראשונה".

רובוטים שומרי מסורת

נבחרת "אמית בנים" השתתפה בתחרות בהיכל נוקיה בפעם הראשונה, במסגרת ליגת הלגו בקבוצות ה-FLL. את נבחרת"Kipa bots"  הובילו בנאמנות המנטורים יוסי וסיגל קרל.

בתחרות המחוזית הקבוצה זכתה במקום הראשון וגרפה שני גביעים על תכנות הרובוט וגביע האליפות. בנוקיה, הנבחרת עלתה עם סיכוי טוב לזכייה ואכן זכו בה בשני גביעים. אחד על "משימות רובוט" (שם גם הקבוצה הגיעה לשיא ארצי של נקודות) וגביע נוסף על "תכנות הרובוט".

הקבוצה מורכבת מתלמידי שכבת כיתה ז' בביה"ס המשלבת בין מגוון תלמידים.

"הקבוצה מאופיינת בחיבור נפלא וחברויות שנרקמו בין התלמידים, יצירתיות ומסירות רבה" , סיפר הרב צחי גרין. "במהלך התהליך החבר'ה למדו מגוון מיומנויות כגון לדבר בפני קהל, תכנות, כתיבה ויישום".

התוצר של הקבוצה היה אתר האינטרנט "איתן – קהילה תומכת בעיתות חרום" שגרף התעניינות בקרב מספר מועצות מקומיות והקבוצה אף הופיעה בכנס שכונות בירושלים בעקבות סופת השלגים שם הביעו התעניינות רבה אודות האתר"

(צילום פרימו)

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות