בית חרושת לסטארטאפים

איילת לוין
2014-03-09 00:00:00
2035-07-01 01:29:00

המסלול של היזם המתחיל רצוף אתגרים ומכשולים נפשיים ודורש ממנו התמודדות עם מצבים לא פשוטים. רעיון ואמונה לבד לא בהכרח מספיקים, הוא זקוק גם להכוונה עד לבניית האבטיפוס והחדרתו בשוק וגם לאחר מכן מתגלים קשיים נוספים. לא כולנו מארק צוקרברג. אחת העצות הרווחות בתחום הוא להתייעץ ולקבל כמה שיותר חוות דעת מאחרים ולפתח רשת קשרים שתסייע בגיוס כספים ועוד. הסביבה המקובלת להקים סטרט-אפ היא זו שמאפשרת ליזם לקבל את הידע ממגוון מקורות מקצועיים וגם לקבל הנחייה מכאלה שכבר "עשו את זה", או מיזמים אחרים בתחום ומ"מנטורים".

משה פורת, אלישע קוצ'ר ואהרון צוקר, שלושה יזמים יוצאי חברות הייטק ותושבי מודיעין, הקימו את MESHModiin Entrepreneurs' Startup Hub. קרי חממה ליזמי סטרט-אפ הפועלת בפארק הטכנולוגי בעיר. בתוך חודש וחצי מהפתיחה ההבטחה להצדקת שמו של המרכז הטכנולוגי בעיר לא איחרה להגיע והצטרפו מאז למרכז לא פחות מ-17 חברות. בנוסף להם מגיעים יזמים לשהייה זמנית שמעוניינים לעבוד ב-open space ולשלם סכום נמוך כדי לקבל שולחן, מחשב ושירותי משרד.  

MESH הוקם כדי לתת מענה לצורך בסיסי עבור חברות הזנק, בעיקר ממודיעין והסביבה, בצורה של סביבת עבודה נוחה, בעלויות "שפויות" עם גמישות כלכלית. גמישות המושגת על ידי האפשרות לשכור חדר או משרד בגדלים שונים יחד עם אפשרות לשכור שולחן ולפטופ ב"אופן ספייס" או על ידי חתימה על חוזי שכירות קצרי טווח (לפי רבעון או חציון). כמו כן מסייע MESH לקבל הטבות מבנק לאומי בקו אשראי מוגדל ותנאים טובים יותר ממה שהיה משיג באופן עצמאי, שירותי ייעוץ משפטי ממשרד עו"ד ארנון יגאל ועזרה פיננסית מחברת דלויט.

"מחירי הארנונה והשכירויות בעיר גבוהות, כתוצאה מכך היזמים בורחים. אנחנו מציעים אלטרנטיבה שפויה ולשמחתי עצרתי את החברות שנמצאות כעת אצלנו מלפתוח את המשרדים שלהם מחוץ לעיר", אומר פורת.

מטרתו הייתה לתת קורת גג בתנאים טובים ליזמים, אבל לדבריו – גם "להפוך את המקום לבית אמיתי עבורם, בו הם יוכלו להתפתח, לצמוח ולהתרחב. ולאלה שעדיין בשלבי פיתוח להרים את המיזם ולהצליח בגדול בדרך היעילה והמהירה ביותר. וזה החזון של המקום. להיות מאיץ טכנולוגי עבור יזמים ממודיעין בכל שלב ולשלב בו הם נמצאים על ידי הקמת בית מקומי עבורם".

יש חממות טכנולוגיות בכל מקום. צריך עוד אחת?

"יש אצלנו בעיר הרכב אנושי מדהים ואיכותי. רובו ככולו נוסע מחוץ לעיר כמעט שני עשורים ואנחנו תמהים למה זה קורה. בעירייה צריכים להשקיע גם בהגדלת אפשרויות התעסוקה בנוסף להשקעה בינוי, נוף וחינוך. עד היום זה לא קרה, בעיקר בתחום הטכנולוגי".

אז אתם מתקיימים בלי שום קשר לעיריה?

"עכשיו אנחנו במגעים עם רון ברזני מהחברה הכלכלית על מנת לקבל מהם סיוע בפן התחבורתי והשיווקי של הפעילות והם גם נמצאים בהליך של משא ומתן לשיתוף פעולה כלכלי".

רוב היזמים – בעלי משפחות

בשלוש שנים שקדמו להקמת המרכז היזמי עסק משה פורת בפיתוח קהילת אנשי הייטק וסטרטאפיסטים, שהיו נפגשים פעם בחודש עם אנשים דומים להם לשיחה מעניינת או הרצאה על כוס בירה. היום הקהילה מונה כ-600 חברים. המפגשים נערכו בפאבים ובתי קפה שונים בעיר במסגרת שנקראת BEERTACH ובקהילה שנוצרה עזרו אנשים זה לזה באופנים שונים על ידי הפריה הדדית. בנוסף משה מנהל קבוצה בפייסבוק, jobs in modiin, ובה כאלף חברים, דרכה הוא מקדם תעסוקה ומנסה לסייע לתושבי מודיעין למצוא עבודה. כ-90 אחוז מהחברות שהגיעו ל-MESH הגיעו דרך קהילת ה-BEERTACH.

באיזה אופן באה לידי ביטוי הקהילתיות ב-MESH?

"בשתי דרכים עיקריות. האחת היא הקהילה הפנים מבנית שנוצרה בתוך MESH המורכבת מהחברות שנמצאות בה באופן קבוע או כאלו ששוכרים מקום לתקופה קצרה יותר. הקשר שנוצר ביניהם מבוסס על יחסים חברתיים ועסקיים כאחד, הם מזרימים מידע בין האחד לשני וגם משתפים פעולה בפרויקטים שונים. מה שהיה קורה בעבר בקהילה הטכנולוגית פעם בכמה זמן, אנחנו רואים באופן יומיומי. השנייה היא תרומה לקהילה בראש ובראשונה בנושא התעסוקתיות. רק בחודש האחרון החברות גייסו 15 עובדים מקומיים וזאת בנוסף למשרות שאנחנו יצרנו במסגרת שירותי הניקיון, הפקה ועוד. כמו כן אנו משתפים את הקהילה ומקיימים הרצאות ואירועים לקהל הרחב, ויש לנו תוכניות עתידיות לשלב בני נוער במסגרת קורסים שנעביר במתחם בתכנות, פיתוח עסקי, שיווק ועוד. וגולת הכותרת הקרבה ובאה הוא יריד התעסוקה הטכנולוגי הראשון".

מה סוג האוכלוסייה המרכיבה את החברות אצלכם?

"רוב היזמים הם בעלי משפחות וזה גם חלק מהייחוד שלנו, בניגוד לרוב הסטארטאפיסטים בארץ שהם מתחת לגיל 30. אצלנו רובם מעל הגיל הזה ויש אפילו שתי חברות שהבעלים הם זוג נשוי. הייצוג הנשי בנתיים קטן ואנחנו עובדים על קידום הנושא ומחפשים נשים שיצטרפו אלינו".

מה עדיין חסר לדעתך ב"חבילה" שלכם?

"הנקודה המורכבת שלא ניתן עדיין מענה מלא עבורה היא כסף ישיר. עדיין אין לנו קרן או מקורות אחרים שמשקיעים בהם באופן קבוע, לא משנה כמה טובים ואיכותיים הם. זה אחד הדברים שאנחנו שואפים להגיע אליהם".

האמנת שתוך זמן קצר כל כך לאחר הפתיחה תהיו בתפוסה מלאה?

"האמנתי ששלוש שנים האחרונות יתנו את אותותיהן, ידעתי שיש צורך אמיתי ליוזמה הזו, כך שזה לא הפתיע אותי. עכשיו שזה קורם עור וגידים אני מגלה אף בעוצמות גבוהות יותר כי יש במודיעין יהלום אנושי שלא גילו עדיין ולא הבינו עד כה מה אפשר לעשות איתו פה בעיר. כל עיר חושקת בתעשיית הייטק, אבל קשה לייבא איכות אנושית. פה נוצר המצב שלאן שלא תלך תפגוש אנשים משכמם ומעלה, שהפלורליזם והרצון להעניק מוטבע ברובם, הם לא רק בעלי יכולות מנטאליות גבוהות ועם כישורים טכנולוגיים אלא יש בהם חום אנושי וזה מורגש באווירה אצלנו".

שאיפות לעתיד?

"אנחנו בוחנים התרחבות אבל מתנהלים בזהירות. החלום הוא שכל הבניין יהיה שלנו ונקים מרכז לחדשנות טכנולוגית בו יהיה ניתן לקדם גם בני נוער וצעירים שכמהים למשהו כזה".

הבה נתכנס

מדי שבוע מתקיימות ב-MESH הרצאות בנושאים הנוגעים לכל רמת היזמות. אחד המפגשים הראשונים היה בהנחיית ח"כ אראל מרגלית, שהסביר את תפיסת העולם של קרן הון הסיכון שהקים, JVP, ואת נקודת מבטו על עולם ההשקעות ומה הוא עושה לקדם את שדולת העסקים הקטנים ותעסוקתיות בגילאי 40 ומעלה. הרצאה אחרת העביר ישי כהן. נער בן 17 שעזב את בית הספר ויצר לעצמו מערכת לימודים פרטית וגם פיתח כלי לאופטימיזציה של הסעות לטיולים של בתי ספר שחוסכת כסף לבתי ספר. הרצה גם יזהר שי, מבעלי קרן הון הסיכון 'קיינן פרטנרס' שנתן את נקודת הראות שלו כיצד יזם מסתכל על משקיעים וכיצד הם מסכלים עליו.

בעוד כשבועיים יתקיים יריד התעסוקה הטכנולוגי הראשון במודיעין וישתתפו בו למעלה מעשרים חברות. בהן אינטל, התעשייה האווירית, האלקטרה, טבע וחברות סטרט-אפ שחצי מהן ממודיעין כולל חברות שמגייסות אנשים ב-MESH. מטרת הכנס לעזור לתושבי מודיעין ולעולים החדשים למצוא את מקום העבודה הבא שלהם. בפורים יתקיים כנס היתולי תחת הכותרת "צ'אק נוריס והשפעתו על ההוויה הישראלית" ובקיץ יש תוכנית לקיים אירוע גדול בנושא חדשנות ולפתוח "קייטנה טכנולוגית".

"ההרצאות, הכנסים והאירועים הם חלק ממיתוג העיר כבעלת הון אנושי טכנולוגי", אומר פורת. "מטרתם לעזור לקהילה ואולי אף בזכות יריד התעסוקה להוביל לפתיחה של סניפים של החברות הגדולות בעיר. עד כה קיבלנו הרבה אהבה מקהילה, בקרנות הון סיכון יודעים עלינו בחיפה וירושלים, אנחנו עובדים קשה למתג את MESH, מבחינתנו זה גם ממתג את שמה של מודיעין".

הכל נשאר במשפחה

דנה ואריק נחום הזוג נשוי ולהם שלושה ילדים. לפני שהחליטו לאחד כוחות הם עבדו מסטודיו מהבית. לדבריהם, ככל שהקפידו לעשות הפרדה בין העסק לבית לעיתים זה נגס ב"זמן האיכות" עם הילדים. לאחר שהחליטו לעבוד יחד ולקרוא לחברה שלהם "הנחומים – חברה לאיור ואנימציה". הם חיפשו מקום לפתוח בו את העסק המשותף. הם באו כאמור לראות ולהתנסות.

MESH סיפק להם את מה שחיפשו: עלות נוחה הכוללת בשכר דירה את עלויות הארנונה, שירותי האינטרנט, ניקיון, שימוש בחדר ישיבות והם משלמים חודש בחודשו. בנוסף לעלויות סיפרו כי לפני כן הייתה להם עבודה, אבל בשבועות הראשונים לכניסתם ל-MESH כמות העבודה גדלה באופן משמעותי, הם כמעט ולא עמדו בעומס עבודה. "אני לא יודע אם זה הקארמה של המקום או החיבור שנוצר בין האנשים שעובדים פה, אבל השינוי שהרגשנו היה אדיר, בשבועות הראשונים לא יכולנו לנשום כתוצאה מעלייה בכמות העבודה".

באיזה אופן המקום תרם לכם וכיצד אתם תורמים לו?

"אחד משיתופי הפעולה שנוצרו בינינו לבין חברת תוכן אונליין לא היה קורה אילולא MESH. עד היום הם לא נגעו בעיסוקם באנימציה מתוך אמונה כי מדובר במשהו מסובך ויקר, אך בזכות החיבור איתנו שנוצר פה הם גילו שהשד לא כזה נורא ומאז אנחנו עובדים על מספר פרויקטים יחד כשהאחרון מביניהם היה הכנת סרטון פוליטי תוך 12 שעות. במצב רגיל אם לא היינו עובדים יחד תחת קורת גג אחת הכנתו הכוללת הערות ואישורי לקוח יכלה לקחת גם שבוע ויותר מכך. שיתוף פעולה נוסף שנוצר ביני (דנה) לבין יערה ישורון יזמית שיושבת באופן ספייס היא יוזמה לקידום נשים בתחום. בשיחה בין משה לבין שתינו חשבנו כיצד אנחנו יכולות לתרום למקום ולקדם נושא שחשוב לנו ועלינו על הרעיון לכתוב טור בנושא. יערה תהיה אמונה על התוכן ואני על תיבולו באמצעות איור. כמו כן לקראת הכנס הקרב של צ'אק נוריס עיצבתי בזמני החופשי עלון.  ואני גם מעצבת בימים אלו דמות לאפליקציה עבור חברת blue ii – מפתחת אפליקציות למובייל שיושבת איתנו במתחם.

כן, אנחנו יכולים

דן מוסקוביץ' וליאור אסטה עבדו יחד מספר שנים ב"קונדואיט" כשעוד הייתה חברת הייטק בחיתוליה ובה כ-60 עובדים עד לאקזיט וצמיחתה לחברה בת 300 עובדים. בדצמבר האחרון החליטו לחבור יחד והקימו את WiQiT– פלטפורמה לפרסום מקוון. הם פיתחו מערכת אחת המרכזת את כל הפרסום ברחבי האינטרנט של הלקוח ומבצעת אופטימיזציה לתמהיל ערוצי המדיה בזמן אמת ובאופן אוטומטי.

למה הגעתם ל-MESH?

"חיפשנו לשבת יחד במשרד ולא לעבוד בנפרד בבית או להיפגש מדי פעם בבתי קפה. רצינו מקום קרוב לבית, בלי הסחות דעת, שקט וזול. MESH ענה לנו בדיוק על צרכים אלו. יחד עם זאת גם קיבלנו מקום להתפתח וללמוד כיזמים, קיבלנו ערך מוסף שלא כיוונו אליו מראש".

למה הכוונה?

"זו פעם ראשונה שהקמנו מיזם פרטי וב-MESH אנחנו חשופים ליזמים אחרים ולומדים תוך כדי תנועה יחד איתם ומקבלים מהם עצות, שלא היינו מקבלים אם היינו יושבים במשרד מבודד. בנוסף לכך רק בשבוע שעבר חיפשנו מתכנת שיצטרף אלינו לאחד מהפרויקטים שאנחנו עובדים עליו והיינו זקוקים לכזה שיש לו ידע בשפת תכנות מורכבת שלא הרבה מכירים אותה. פנינו למשה ובאותו הרגע הוא הצביע על בחור שיושב באופן ספייס והסתבר שהוא מומחה לשפה זו. זו דוגמא ליצירת סביבת הזדמנויות שלא חשבנו עליהן מראש כשחיפשנו מקום לעסק שלנו".

צילום משה פורת

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות