ביום של הפצצה

יהודה גולן
2014-02-12 00:00:00
2014-02-12 00:00:00

נער בן 11 משכונת השבטים בעיר הביא הביתה פצצת מרגמה. לא, זאת לא תחילתה של בדיחה, אלא אמת לאמיתה: הנער מצא ביום שני השבוע את הפצצה בשדה שליד ביתו שברחוב דן  בשכונת השבטים ופשוט לקח את הפצצה הביתה.

רק כעבור זמן, סמוך לשעה שתיים וחצי בצהריים, כשהוריו של הילד שבו מעבודתם והילד הראה לאביו מה מצא בשדה, הבין אביו מיד מה בנו הביא הביתה. הוא מיהר לטלפן למוקד 100 והזעיק את שוטרי תחנת מודיעין שמיהרו לבית.

יחד עם השוטרים, בפיקודו של פקד מיכאל בוטארשוילי (שרק בשבוע שעבר קיבל אות הוקרה ממפקד מרחב שפלה על מעורבתו במניעת שוד משאית), הגיע גם חבלן משטרה מיחידת החבלה של מחוז המרכז. זה הצליח להוציא בזהירות רבה את הפצצה מהבית ולהעבירה באמצעות רובוט משטרתי למיכל ביטחון סגור, שנקרא בשפה המשטרתית "כולא פיצוץ". משם היא הועברה למקום מבודד ופוצצה באורח מבוקר ע"י החבלן.

יכולה להמתין שנים

על פי הדיווח המשטרתי הנער שיחק  בשעות הצהריים של יום שני השבוע בשדה סמוך לביתו בגבעות שמדרום לשכונת השבטים, כשלפתע הבחין בצינור מתכת גדול מונח על הקרקע. הוא לא הבין שמדובר בפצצה מסוכנת אלא חשב שהצינור יכול לשמש אותו כמשחק ולקח אותו הביתה.

כשהגיעו השוטרים לבית זיהה חבלן המשטרה כי אכן מדובר בפצצת מרגמה "חיה", בקוטר 52 מ"מ –  פצצה תקנית צה"לית שנמצאת בשימוש צבאי שנים ארוכות ביחידות חי"ר. קיימים מספר סוגי פצצות של מרגמה 52 מ"מ, בהם פצצת תאורה, פצצת עשן ופצצה המכילה חומר נפץ מרסק. הפצצה שמצא הנער ממודיעין היתה מהסוג השלישי. מנגנון הפיצוץ שלה נמצא בקודקודה ונקרא "נוקר". הוא עשוי כך שכאשר הפצצה נופלת אל הקרקע (או פוגעת בעצם), משקלה העצמי מפעיל את ה"נוקר", שהוא למעשה מרעום הקטן המחולל את הפיצוץ בחומר הנפץ שנמצא בגוף הפצצה.

כל מי שהיה פעם ביחידה קרבית (ובמיוחד לוחמי החי"ר) יודע שבמהלך תרגילים, חלק מפצצות המרגמה שנורות אינן מתפוצצות. הן נקראות "נפל" והתרגולת לגביהן חד משמעית: היחידה המתאמנת מקיפה אותן בסרט סימון לבן ורק חבלן (או מקבילו הצה"לי מחיל ההנדסה הקרבית) מוסמך לפנותה מהמקום.

הבעיה היא שלא תמיד – ודאי במהלך תרגיל בו נורות פצצות רבות – ניתן לדעת כי פצצה מסויימת לא התפוצצה והיא נותרת כ"נפל" סמוי בשטח. מכיוון שבמשך שנים רבות היה איזור מודיעין שטח אימונים של צה"ל, התקיימו בו תרגילים רבים, שהשאירו אחריהן "מתנות" חבויות כאלו. "פצצה מתקתקת" במובן האמיתי של המילה. גם שנים רבות לאחר מכן, כאשר גשם, חול, סחף וצמחיה מכסים את עקבות ה"נפל" – הסכנה הנשקפת ממנו אינה פוחתת והוא עלול להתפוצץ.

הרחוב נסגר ואובטח

מיד כשזיהה חבלן המשטרה שמדובר בפצצה שמכילה חומר נפץ ולא עשן או תאורה ולכן היא גם מוגדרת על פי המינוח המשטרתי "במצב מסוכן", כלומר – עלולה להתפוצץ בכל רגע – הוא מיהר לסגור חלק מרחוב דן לתנועת כלי רכב והולכי רגל. התושבים שמתגוררים בארבעה בתים הגובלים בבית המדובר פונו מהאזור מחשש שייפגעו במקרה של פיצוץ או תקלה במהלך פינוי הפצצה.

בינתיים הוזעקו למקום כוחות נוספים, פרט לשוטרים שאיבטחו את זירת הפעולה: צוותי מד"א, כיבוי אש וניידות בטחון של המוקד העירוני הגיעו כדי לסייע ובודדו את אזור הפעולה בשעה שהחבלן הוריד את הרובוט המשטרתי והסיעו באמצעות שלט רחוק לתוך הבית שבו היתה הפצצה.

במשך זמן רב עמל החבלן כדי ללכוד את הפצצה ולאבטח אותה כדי שלא תיפול ותשתחרר ממקומה. רק לאחר שהשלב המסוכן הזה הסתיים הועברה הפצצה באמצעות הרובוט למיכל מתכת עגול ובעל דפנות עבות במיוחד. זהו ה"כולא פיצוץ", שמשמש כמיכל ביטחון להעברת חפצים חשודים ומטעני חבלה שמתגלים מאזורים מאוכלסים לשטחים מבודדים.

עם השלמת השלב השני הועבר המיכל, כשהפצצה בתוכו, לשטח מבודד בפאתי העיר. שם פוצץ החבלן את הפצצה והשמיד אותה באמצעות הצמדת אצבע חבלה לגופה. רק אז הורשו התושבים לשוב לבתיהם ולשגרת חייהם והכוחות פינו את הזירה.

נותרו מספר שאלות פתוחות והמרכזית שבהן היא מדוע לא הצליחה מערכת הביטחון לנקות איזור שהיה פעם שטח אימונים, והיום יושבת עליו עיר, מ"נפלים" שכאלה. ההערכה היא שכשם שהפצצה הזו המתינה בשקט לגילוייה – יש לה עוד "אחיות" בשטח.

אל"מ במיל. דן ליכטמן, יו"ר ועדת הביטחון העירונית ומחזיק תיק הביטחון בעירייה וחבר מועצת העיר, הוא איש חי"ר בעברו הצבאי ויוצא סיירת מטכ"ל. לאחר המקרה אמר ל"מודיעין News" באופן חד משמעי: "אנחנו בועדת הביטחון נבדוק את הנושא לעומק. אסור שנפלים או חומרי נפץ יהיו בקירבה כזאת לבתי מגורים בעיר".

לדבריו, "באזור מודיעין היו בעבר שטחי אש רבים ואני עצמי התאמנתי כאן לא פעם ולא פעמיים. אם כי אני לא זוכר שבשטחי האש במודיעין היה אישור גם לירי מרגמות אלא רק לשימוש בנשק קל. למרות זאת נקיים בעירייה ובוועדת הביטחון העירונית בדיקה יסודית מול גורמי צה"ל לגבי המצב ולגבי המקרה האחרון".

ליכטמן הדגיש כי "בכל מקרה, כל שטח קרקע שעובר מידי צה"ל וכוחות הביטחון לרשות מקומית כפי שקרה במודיעין, חייב להיות נקי מנפלים וחומרי נפץ. הצבא – לפני שהוא מוסר קרקע לשימוש אזרחי ולהקמת בתים ושכונות – חייב על פי חוק לדאוג לניקוי השטח מכל חפץ מסוכן".

במשטרה מבקשים להעביר לציבור מסר חשוב כתוצאה מהאירוע. "ההורים חייבים לחדד לילדים את נוהלי ההתנהגות לגבי חפצים חשודים", אמר קצין בכיר, "בעיקר כשמדובר בילדים קטנים חובה לגלות עירנות, לא לגעת בחפץ חשוד, לא לנסות לפרק אותו, לנטרל אותו, להזיז אותו, להרים אותו או לקחת אותו. לא לגלות יוזמה עצמאית אלא להזעיק מיד את המשטרה ולהתרחק מהחפץ החשוד".

צילום ארכיון

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות

ממשיכים להתכווץ

במערכת החינוך המקומית נערכים לשנת הלימודים הבאה, כאשר מלבד צמצום מספר בתי היסודיים בעיר יקטן גם מספרן של כיתות א' שייפתחו

משלימים את הפאזל

משרד החינוך בחר שתי מנהלות חדשות לחטיבות ביניים במודיעין: ליאת קראים לתיכון מו"ר ואודליה יקולב לעירוני א'

הדלת ב"טרם" הייתה סגורה, הבעל נפטר

רשת הרפואה הדחופה תפצה את אלמנת המנוח ב-200 אלף שקל, לאחר שהגיע למרפאה במודיעין עם כאבים בחזה ולא הצליח להיכנס. טרם: "מדובר במקרה חריג בו ככל הנראה הייתה תקלה בדלת. חידדנו נהלים"

ממשיכים להתכווץ

במערכת החינוך המקומית נערכים לשנת הלימודים הבאה, כאשר מלבד צמצום מספר בתי היסודיים בעיר יקטן גם מספרן של כיתות א' שייפתחו

המשך קריאה »