העולם שאנחנו חיים בו היום מקושר באמצעות 1.2 מיליארד טלפונים חכמים. אנחנו מחליפים מכשירים חכמים בקצב מהיר ובהתאם להתפתחות הטכנולוגית. הישראלי מחובר מאוד לסמארטפון שלו: הוא צופה בתוכניות טלוויזיה באמצעותו, מחפשים מידע על מסעדות, נכנס לחנויות ומקבל מידע על מוצרים הוא צופה בקטעי יו-טיוב ובעיקר- מבלה שעות ארוכות ברשתות חברתיות למיניהן. החל באימיילים, עובר כמובן בפייסבוק ומי שעוד לא נמאס לו – גם בטוויטר. אבל בשנה האחרונה חלה מהפיכה ובממלכה יש מלך חדש. כולכם מכירים אותו ומשתמשים בו אבל ספק אם אתם ידועים עד כמה הוא חזק:"וואטסאפ".
וואטסאפ החל כאפליקציה חביבה להודעות טקסט בחינם ובתוך זמן קצר נהפך לרשת החברתית החלופית הצומחת ביותר בעולם עם 20 מיליארד הודעות ביום. פונקצית הקבוצות של ווטסאפ כובשת משפחות, חברים, קולגות לעבודה, כיתות ושכונות מגורים.
האפליקציה גם מציבה בעיה בפני פייסבוק, הרשת החברתית הגדולה בעולם, שמציעה אמנם אפשרויות רבות יותר, אבל בכל מה שקשור לתקשורת הבסיסית – העדיפות של ווטסאפ עולה בקרב המשתמשים – ובעיקר בני נוער.
בחודשים האחרונים נפוצו שמועות כי גוגל מעוניינת לרכוש את ווטסאפ תמורת יותר משני מיליארד דולר – סכום מרשים עבור חברה קטנה שהוקמה רק ב–2009 ומעסיקה עשרות עובדים. בעבר דווח כי גם פייסבוק מעוניינת לרכוש את ווטסאפ, אחרי שלא הצליחה להתחרות בה עם אפליקציית המסנג’ר שלה.
באפריל הגיעה החברה לציון דרך חשוב, אחרי שהגיעה ליותר מ–300 מיליון משתמשים – ועקפה את טוויטר. אם זה לא מספיק, מנכ"ל החברה ז’אן קואום אמר אז כי בווטסאפ עוברות מדי יום 20 מיליארד הודעות, פי שתיים מתנועת ההודעות היומית בפייסבוק. מאז טוענת החברה כי מספר ההודעות היומי זינק ל-27 מיליארד – הרבה יותר ממספר המסרונים הרגילים, שמספרם מוערך בכ-18 מיליארד.
בווטסאפ, בשונה מפייסבוק, אין פרופיל, תעודת זהות שחשופה לכולם. אין מנוע חיפוש שאתה מחפש את האדם המסוים שמתאים לך בצורה כזו או אחרת. ווטסאפ לא בנוי לתגובות מאוחרות. בפייסבוק חלק גדול מתנהל בצורה הרבה יותר אטית ומחושבת. ווטסאפ נבנה מסביב לקבוצות קטנות – ככל שהקבוצה מתרחבת, האפקטיביות יורדת.
רשת חברתית נוספת שנחשבת מאוד אצל בני הנוער היא אפליקציית אינסטגרם. אינסטגרם, שנרכשה על ידי ענקית הרשתות החברתיות פייסבוק תמורת מיליארד דולר באפריל 2012, ואשר הייתה הרכישה הגדולה מעולם של פייסבוק, האפליקציה מאפשרת לשלוח תמונות וסרטונים קצרים לעד 15 חברים בו זמנית. ניתן לשלוח ולקבל את ההודעות הישירות רק מאנשים שאחריהם עוקבים באינסטגרם.
איך זה עובד באמת
עד כאן מבוא, שיתן לכם מושג על מה בני הנוער של מודיעין מדברים, בערך 23 שעות ביממה. קיבצנו לשיחה צפופה בני נוער המצוידים במיטב מכשירי הסלולר העדכניים ביותר: מיקה פדן מכיתה ט', יאיר כהן מכיתה י' ויהונתן מימון מכיתה י'.
מה אתם מעדיפים: וואטסאפ או פייסבוק?
מיקה: "אני פחות משתמשת בפייסבוק בזמן האחרון והרבה יותר בווטסאפ כי הוא הרבה יותר זמין".
יהונתן: "כל אחד מהם נועד למטרה אחרת, הווטסאפ נועד יותר לשיחות על דברים אישיים ותגובות מהירות".
מיקה: "פייסבוק הוא יותר רשמי, וואטסאפ נועד לצחוקים ולכל מיני שיחות אישיות או קבוצתיות".
יאיר: "לדעתי פייסבוק נועד בעיקר להתעדכן מה החברים שלך עושים או לאן הם הולכים. וואטסאפ נועד לדיבור ושיחות בקבוצות, לשלוח תמונות ולשלוח סרטונים".
כששאלתי את החבר'ה מה הם מעדיפים יותר כולם ענו פה אחד ש"ווטסאפ מנצח".
איזה קבוצות יש לכם בווטסאפ?
יהונתן: "חבורה (תנועת הנוער מכבי), י'1, ספרות ונהנים, אנגלית 5, צוות בוגרים, מתמטיקה מצוינות, משפחה".
מיקה: "חמשושיות (כל הבנות בשכבה), חמשושים (כל השכבה בנים+בנות), ט' 8 הודעות חשובות, מתמטיקה ב'1, אסף המחדד, ד'פדנז (המשפחה)".
יאיר: "לי וליהונתן יש אותם קבוצות, ובנוסף יש לי את הנועזים (משפחה), והמכבי סטים".
יש אנשים שמנודים מהקבוצות שלכם?
יהונתן: "אני לא חושב. יש מקרים שמנהל קבוצה מוריד את אחד החברים בה אך זה בעיקר בצחוק ואחרי כמה דקות אותו אחד שהורד חוזר לקבוצה".
יאיר: "אני מסכים עם יהונתן במאה אחוז".
יש מריבות בקבוצות?
יאיר: "פעם אחת רצינו לארגן ערב פויקה והעלנו את זה לדיון בקבוצה של כל השישיסטים במכבי. היו כאלה שהתנגדו שהערב יכלול את הבנות ורצו שרק הבנים ייקחו בזה חלק".
יהונתן: "בהמשך זה התפתח לשיחה ארוכה שלקחו בה חלק כל חברי הקבוצה, היו הרבה שהתעצבנו על כך שתהיה הפרדה בין הבנים לבנות ובסופו של דבר החלטנו לעשות הצבעה בין כל החברים".
יאיר: "כן. החלטנו לעשות הצבעה שבסופה הוחלט שגם הבנים וגם הבנות ייקחו חלק פעיל בערב הפויקה".
יש הכרויות בווטסאפ?
מיקה: "זה קורה שמתחילים עם בנות בווטסאפ אך זה פחות שכיח. איתי לא התחילו בווטסאפ".
יאיר: "אני מדבר עם בנות אבל לא בקטע של להתחיל איתן אלא יותר בקטע חברי".
יהונתן: "אתה לא יכול לקחת סתם מספר של מישהי ולהתחיל איתה בווטסאפ. זו חדירה לפרטיות, בפייסבוק זה פחות מטריד כי אם שלחת בקשת חברות למישהי והיא אישרה אותך אז אתה יכול לקבוע איתה".
יש מעורבות מורים/הורים בווטסאפ?
יאיר: "בטח, בעיקר בקבוצות שקשורות ללימודים. המורים חברים בקבוצה ומשתמשים בה כדי להעביר הודעות לכל התלמידים".
מיקה: "לפעמים המורים מעירים במהלך השיחות בקבוצה במידה והם רואים שההערות בוטות".
יהונתן: "לא כל הקבוצות שקשורות ללימודים הן עם נוכחות המורים. יש קבוצות שרק התלמידים חברים בהן".
מיקה: "קבוצות שלא כוללות את המורים הן קבוצות שנועדות לשיחות חברתיות בין התלמידים בלבד".
אתם משתמשים באפליקציות חברתיות נוספות?
יאיר: "אני משתמש באינסטגרם אך לא באותה תדירות כמו בפייסבוק ובוואטסאפ, בעיקר כדי להעלות תמונות ולהתעדכן על התמונות של החברים".
יאיר:"אני גם באינסטגרם אך זה יותר לעקוב אחרי אנשים ולהתעדכן על התמונות שהם מעלים. באינסטגרם אתה גם יכול לעקוב אחרי אנשים מפורסמים או להקות שאתה אוהב. אני עוקב אחרי להקת רד הוט צ'ילי פפרז".
רגע, עוד לא להספיד
החלטנו לדבר עם עוד קבוצת בני נוער, כדי להשוות עמדות. קבלו את שי ואדר מכיתה י"ב ואת מיכל מי"א – כולן בנות.
זה נכון שפייסבוק אאוט?
מיכל: "ממש לא. אני כל הזמן בפייסבוק. בפייס מתקשרים בצורה אחרת מהווטסאפ, עם דודים שלי מארה"ב אני מתקשרת רק בפייס."
אדר: "לדעתי הפייסבוק ממש אין. אני מקדישה לפחות שלוש שעות ביום לפייסבוק."
מיכל: "כשמשעמם אז נכנסים לפייס".
אדר: "פייסבוק ו-וואטסאפ מבחינתי זה אותו דבר."
שי: "הפייסבוק זה פלטפורמה לדבר עם חברים ואנשים. לא לכולם יש סמארטפון ולכן לא לכולם יש ווטסאפ, לעומת פייסבוק שיש היום לכולם. לדעתי יותר נוח לנהל שיחה בפייס".
מיכל: "אני כל הזמן בווטסאפ בגלל שיש שם קבוצות".
מה אתן חושבות על ווטסאפ?
מיכל: "זה מעביר טוב את השעמום".
אדר: "המורים גם משתמשים בזה".
שי: "אתה תמיד נשאר מעודכן אבל זה גם מציק לפעמים".
מיכל: "כן, אבל אפשר להשתיק את הווטסאפ".
איזה קבוצות פעילות יש לכן בווטסאפ?
מיכל: "פרימו ( קבוצת רובוטיקה), מש"צים, הצהובים (קבוצה של מחנה קיץ שהייתי בו), קיוטי (העבודה שלי), נראה לך?! (החברים הכי טובים שלי), יא' 5 חמוצים (הכיתה שלי), ורשבסקי (המשפחה מהצד של אמא כולל סבא וסבתא), לה פמיליה (רק בני דודים מצד אמא), תיעוד פרימו (קבוצה בתוך הרובוטיקה), ליצנים (אני ליצנית וזה הקבוצה שלנו), תלמידים י"א תקשורת, שרטוט ( תת קבוצה של רובוטיקה), צוות עיצוב (תת קבוצה ברובוטיקה), העמות ( החברות הכי טובות בכיתה), האנגלים (הקבוצה בלימודי אנגלית), מועצת תלמידים, להודעות (נועד למי שלא בא לו לשמוע חפירות בקבוצת י"א 5 חמוצים), עד שאבא יקנה סמארטפון (המשפחה הקרובה), הרוזנים (בני דודים מצד אבא), משאבים (תת קבוצה ברובוטיקה), צריכים להיפגש?!?! ( החברים הכי טובים מהמחנה קיץ), צוות 14 ( הגדנ"ע), עזרה (רק האחים), משאבים קניון ( תת קבוצה ברובוטיקה), צוות הרובוט (תת קבוצה ברובוטיקה)".
אדר: "י"ב הכיתה, תקשורת י"ב, סרט גמר".
שי: "פרימו (קבוצת רובוטיקה), חונכות גימלאים (תת קבוצה ברובוטיקה), יב' 1 ונהנים וחצי (הכיתה), נציגי ספר מחזור, משפוחה (רק המשפחה המצומצמת), תקשורת יב', קו יעוץ לזוגות צעירים (פרויקט בקולנוע שכולם מעלים שם בעיות זוגיות), תיעוד פרימו, טקס פולין, סרט גמרר (עם 2 ר'), הקליפות (משפחה מצד האבא), חממה 2013 (סרט גמר), תקשורת בלי מורים (מגמת תקשורת), סקאוטינג ונהנים, טירופובוס 5 (האוטובוס בפולין)".
יש קשר בין הגיל למספר הקבוצות בווטסאפ?
מיכל: "אין קשר לגיל. זה לפי רמת העיסוק שלך ומה אתה עושה בחיים".
שי: "זה לא מחייב, למרות שהיום לכל פעילות שאתה עושה יש קבוצה בהתאם".
אדר: "זה תלוי כמה זמן ומה תכיפות השימוש שלך בוואטסאפ".
מה מספר ההודעות הרב ביותר שהמתינו לכם בזמן שלא נגעתן בטלפון?
מיכל: "אלפיים הודעות שהמתינו לי כשהטלפון חזר משלושה ימי תיקון".
שי: "700 הודעות אחרי חמש שעות שהפלאפון היה בצד".
אדר: "לפחות 300-400 הודעות"
ניסוי כלים
ביקשנו מכל אחת לשלוח לאחת הקבוצות בווטסאפ את ההודעה הבאה: "אני מתראיינת לעיתון. רוצים למסור משהו?"
מיכל שלחה את ההודעה לקבוצת "נראה לך". תגובה ראשונה הגיעה אחרי פחות מדקה. אחרי 10 דקות היו כבר 10 הודעות.
אדר שלחה את ההודעות לקבוצת "תקשורת". תגובה ראשונה הגיעה אחרי פחות מדקה. אחרי 10 דקות המצב נשאר כמו שהוא.
שי שלחה את ההודעה לקבוצת "פרימו". אין מענה בקבוצה אך יש מענה בהודעה פרטית, אחרי 10 דקות הגיעה התגובה המיוחלת.
אתן משתמשות באינסטגרם?
מיכל: "אצלי הוא לא פעיל".
אדר: "אף פעם לא היה לי".
שי: "אין לי".
לסיכומו של עניין – אוהבות או לא?
שי: "זה נגיש מאוד ונוח אבל גם נורא מציק בגלל ההתראות שנשמעות אחרי כל הודעה, זה גורם לך לא להתרכז ותמיד לעשות פעולה במקביל להקלדה בווטסאפ".
אדר: "כשיש קבוצה בפייס אתה מקבל התראה רלבנטית. בווטסאפ זה הופך לשיחה ארוכה ומורכבת".
מיכל: "אני חולקת עלייך כי גם בפייסבוק יש חפירות. הקבוצות בווטסאפ מאוד שימושיות. אני שומרת על קשר עם החברים שלי, אפילו יש לי קבוצה שרק אני נמצאת בה ואני שולחת הודעות לעצמי כדי לא לשכוח דברים. בלילה אני מכבה את האינטרנט כדי לא לשמוע את הרעש מהחפירות הקשות".
שי: "אמא שלי צוחקת עלי כי אני לא מצליחה לראות טלוויזיה בלי להסתכל בווטסאפ במקביל".
מיכל: "הייתה לנו מריבה גדולה ובזכות הקבוצה הצלחנו להגיד את מה שרצינו ופתרנו את הבעיה".
שי: "עדיף להיפגש ולפתור את הבעיות פנים מול פנים".
אדר: "כשזה לא אפשרי להפגיש עשרים אנשים מהרגע להרגע, זה עוזר לשמור על קשר טוב".
(צילום דודי גוזלן)